Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η κυβερνητική κοροϊδία θα πάρει την απάντηση από τους νέους αγώνες των αγροτών

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καρδίτσα το Σάββατο και τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη, στην οποία ισχυρίστηκε προκλητικά πως «το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχει λυθεί», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις θέσεις της.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ο υπουργός είπε ότι το 70% των προβλημάτων έχουν λυθεί. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι:

-- Η τιμή του βαμβακιού είναι 20% κάτω σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία να μας προφυλάξει από το κλέψιμο των εκκοκκιστών.

-- Στο κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο έχει πάει 1,40 πιθανόν και 1,50 και δεν αποκλείεται με όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή να ανέβει κι άλλο (...)

-- Στο αγροτικό ρεύμα είδαμε το Σεπτέμβρη αύξηση 8-10%. Δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για τη μείωση των τιμών στα αγροτικά εφόδια. (...)

-- Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, τον ενημερώνουμε ότι ως αγρότες έχουμε αφορολόγητο, το οποίο το κερδίσαμε στο δρόμο. Για κάτω από τις 10.000 ευρώ που μειώθηκε ο φόρος, λίγοι αγρότες θα ωφεληθούν και το ποσό θα είναι 160 ευρώ περίπου το χρόνο.

-- Στο Ασφαλιστικό καλούμαστε να πληρώσουμε αυξήσεις 8%, όταν ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις ήδη αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

-- Ο ΕΛΓΑ πριν ένα μήνα εξόφλησε ζημιές του 2018. Για τις ζημιές του 2019 δεν ήρθαν ούτε τα πορίσματα. Από το υπουργείο δεν έγινε καμιά κίνηση να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να φέρει ιδιωτική ασφάλιση, κάτι πολύ χειρότερο».

Σε απάντηση της κυβερνητικής κοροϊδίας, η ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις συσκέψεις που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στα χωριά, να πάρουν μέρος στην πανθεσσαλική σύσκεψη στις 20/1, στις 6 μ.μ., στα Φάρσαλα, και στο μεγάλο συλλαλητήριο την 1η Φλεβάρη στην «Αgrotika».

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με όπλο τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους στον αγώνα για την επιβίωσή τους

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων μπροστά στις νέες πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις

Με την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη, και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1η Φλεβάρη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών, οδηγώντας τους ακόμα πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης αποτελούν η δράση και το πλαίσιο πάλης που έχει επεξεργαστεί η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο μοναδικός πανελλαδικά οργανωμένος φορέας που μάχεται για το δίκιο των αγροτών και κτηνοτρόφων, συσπειρώνοντας σήμερα 13 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους.

Οπλο για την οργάνωση και την ενίσχυση του αγώνα αποτελεί η ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Αυτές τις μέρες οργανώνουν συσκέψεις προετοιμασίας σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα για την ενημέρωση των αγροτών, για να αποκρούσουν όλα τα ψέματα της κυβέρνησης και για να συζητηθεί συγκεκριμένα το πώς θα συμμετάσχουν ακόμα περισσότεροι αγρότες στις νέες κινητοποιήσεις.

Στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκονται οι διεκδικήσεις γύρω από τα οξυμένα προβλήματα, όπως: Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (π.χ. σε βαμβάκι, ροδάκινα, λάδι). Το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, καθώς και με τις αυξήσεις στη ΔΕΗ. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Για όλη αυτή τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Η ύπαρξη ζωντανών Αγροτικών Συλλόγων βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της πάλης

Ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η πείρα μάς έχει δείξει ότι για να έχουν αποτελέσματα η μάχη για την ενημέρωση και η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης, βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά.

Στη Θεσσαλία μετράμε βήματα με τη λειτουργία και τη δράση δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ενωτική Ομοσπονδία της Λάρισας, με τη συμμετοχή 28 Αγροτικών Συλλόγων. Πολλοί από αυτούς απέκτησαν ουσιαστική λειτουργία τα τελευταία χρόνια, μετά τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε, τις κατακτήσεις που είχαμε. Ακόμα, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στους Συλλόγους και τους αγώνες πιο μαζικά η νεολαία της υπαίθρου, βάζοντας έτσι παρακαταθήκη για το μέλλον.

Επιδιώκουμε ο Αγροτικός Σύλλογος να είναι το αποκούμπι του βιοπαλαιστή αγρότη στο χωριό, να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό, και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των αγροτών στον καθορισμό των αιτημάτων, καθώς και στο σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης.

Ετσι, κάθε Αγροτικός Σύλλογος κάνει προσπάθεια να οργανωθούν συσκέψεις στα χωριά, όπου οι αγρότες συζητάνε, καταθέτουν γνώμες και προτάσεις. Επειτα οργανώνονται συσκέψεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο νομού, όπου μεταφέρονται τα συμπεράσματα της δουλειάς που προηγήθηκε και μετά από συζήτηση λαμβάνονται αποφάσεις για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου των αιτημάτων και για την παραπέρα οργάνωση της πάλης.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια παίζει η δουλειά που γίνεται στο επίπεδο της Ομοσπονδίας, όπου σε τακτική βάση συζητάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο τα θέματα που μας αφορούν, υπάρχει καταμερισμός για τους Συλλόγους και τα χωριά σε κάθε μέλος του. Με την πείρα των συσκέψεων που γίνονται σε κάθε χωριό, τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας έχουν συνολική και πιο σφαιρική εικόνα, μπορούν να αποκτήσουν ενιαία αντίληψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην οργάνωση της πάλης, συμμετέχουν και μεταφέρουν τη δική μας εμπειρία, καθώς και τις αποφάσεις μας στις συσκέψεις για συντονισμό του αγώνα που οργανώνονται σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτή η προσπάθεια δεν σταματά καθόλου μέσα στη χρονιά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι ο αγώνας θα έχει συνέχεια και διάρκεια. Ακόμα και μέσα στο περασμένο καλοκαίρι οργανώθηκαν κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία - και όχι μόνο - για τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες από το χαλάζι και τα άλλα καιρικά φαινόμενα, την "απογείωση" της φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Αυτές τις μέρες, αφού συνεδρίασε η Ομοσπονδία, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 7 μαζικές συσκέψεις για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουμε στα τέλη Γενάρη, ενώ προετοιμάζουμε παράλληλα την πανθεσσαλική σύσκεψη μετά τις 20/1.

Ταυτόχρονα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή και την επιβίωση των οικογενειών μας και των κατοίκων της υπαίθρου, σε κοινή δράση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις. Για παράδειγμα, συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες που παίρνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το Ασφαλιστικό, είμαστε και εμείς σε ετοιμότητα να κατέβουμε σε αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα. Αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως η συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου στην Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που έχει στηθεί στη Λάρισα».

Δημιουργία Συλλόγων και Ομοσπονδιών μέσα από μεγάλους αγώνες

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» σημείωσε τα εξής:

«Οι μεγάλες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όλη την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα, ειδικά αυτές του 2016, ανέδειξαν την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον Οκτώβρη του 2016. Η υιοθέτηση των αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η προσπάθεια που κάναμε χωριό το χωριό βοήθησαν να δημιουργηθούν περισσότεροι Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα στο σύνολο της Περιφέρειας, να ζωντανέψουν υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι. Συνέβαλαν στο να συνειδητοποιούν περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι πως το σήμερα και το αύριό τους εξαρτώνται από την απόφασή τους, μαζί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να συγκρουστούν συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική.

Εξασφαλίζοντας την τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, τη σταθερή συζήτηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι - μέλη του Συλλόγου, αλλά και τα συνολικά προβλήματα που αφορούν τη διαβίωση στο χωριό, με οργάνωση για το πώς θα συζητιούνται γρήγορα οι αποφάσεις της Ομοσπονδίας στους επαρχιακούς Συλλόγους, όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να πραγματοποιηθούν πολύμορφες δραστηριότητες, όπως κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις του ΕΛΓΑ, στην Περιφέρεια, συγκεντρώσεις με τρακτέρ σε πλατείες χωριών, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτοκτηνοτρόφων, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, στον αυταρχισμό, στη συκοφάντηση των αγώνων.

Η προσπάθεια αυτή εκφράστηκε επίσης στις εκλογές των Αγροτικών Συλλόγων και στο 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που έγινε πριν από λίγους μήνες.

Γνωρίζοντας πως ο αγώνας μας θα είναι μακρόχρονος και δύσκολος, δίνουμε το βάρος στην οργάνωση, στη μαζική συμμετοχή στους Αγροτικούς Συλλόγους, προσπαθώντας αυτοί να έχουν σταθερή λειτουργία και ικανότητα κινητοποίησης των αγροτών.

Αυτές τις μέρες, αφού συνεδρίασε η Ομοσπονδία, οργανώνονται περιοδείες σε χωριά, συσκέψεις και συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων, για να συζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στις νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας τη δύναμη του συλλογικού αγώνα».


Γ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ