Θα χρειαζόταν κυριολεκτικά πάνω από μια σελίδα για να καταγράψει κανείς τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα από κάθε κλάδο και κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και τους φορείς που με ψηφίσματα και αποφάσεις των έκτακτων Διοικητικών Συμβουλίων τους εξέφρασαν χτες την αλληλεγγύη τους στους απεργούς ναυτεργάτες, καταγγέλλοντας το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
Από την πρώτη στιγμή, τα ταξικά συνδικάτα πήραν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις συμπαράστασης. Για σήμερα Πέμπτη, 24ωρη απεργία κήρυξαν:
Ολα τα σωματεία καλούν τους απεργούς σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.
Επίσης, απεργία κήρυξε για σήμερα και το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο ΕΚ
Μια θέση στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας του εργατικού κινήματος διεκδικεί επάξια η μεγαλειώδης απεργία των ναυτεργατών. Χτες, 7η μέρα της απεργίας και τα όσα καταγράφηκαν δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Στις 6 τα ξημερώματα σκάει σα βόμβα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μην έχοντας πια άλλο τρόπο να ανακόψει την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε το ΠΑΣΟΚ του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»!
Οτι επέβαλε το έσχατο καθαρά φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης εναντίον των απεργών, επιδιώκοντας να μετατρέψει τα καράβια σε πλωτά στρατόπεδα και να παραδώσει τα πληρώματα δεμένα πισθάγκωνα στα νύχια των εφοπλιστών. Η είδηση συγκλονίζει το πανελλήνιο. Οι ταξικές δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κηρύσσουν συναγερμό. Η εργατική τάξη της χώρας ξεσηκώνεται στο πόδι.
Από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της επιστράτευσης, μέχρι αργά το βράδυ, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ένα πρωτοφανές στα χρονικά κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες. Το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης είχε πια πέσει στον πάτο της θάλασσας. Ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία τσακίστηκαν. Τα χαρτιά της επίταξης που έντυναν τους ναυτεργάτες στο χακί κουρελιάστηκαν! Το μόνο που έμεινε ήταν η χρεοκοπία της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής και η «ρετσινιά» στην κυβέρνηση της ΝΔ, στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Το πρώτο λιμάνι της χώρας καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας έζησε στιγμές πρωτόγνωρες. Ανάλογη η εικόνα σε Πάτρα και Κέρκυρα. Με την κήρυξη της επιστράτευσης, εργάτες, σπουδαστές, μαθητές, αρχίζουν να καταφτάνουν από κάθε περιοχή της πόλης, για να συμπαραταχτούν με τους απεργούς, ενώ το απόγευμα το λιμάνι του Πειραιά γνωρίζει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Χιλιάδες εργάτες όλων των κλάδων, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι και νέες, με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια ξεχύνονται στο λιμάνι κατακλύζοντας τους ντόκους. Ολόκληρη η πόλη σείεται από τα συνθήματά τους, στα οποία κυριαρχεί το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η κινητοποίηση. Σήμερα στις 9 π.μ. το νέο ραντεβού των εργαζομένων
Στη συγκέντρωση συμμετέχει και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ.
Από την άλλη άκρη του λιμανιού ένα ποτάμι εμφανίζεται, ένα ποτάμι από λάβαρα του ΠΑΜΕ. Είναι οι εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας, που μετά την προσυγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό, κατευθύνονται με πορεία στο χώρο μπροστά από το πλοίο. Ανταμώνουν με τους ναυτεργάτες και τους συναδέλφους μέσα σε συνθήματα, χειροκροτήματα και τραγούδια. Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι από χώρους δουλιάς του Πειραιά και της Αθήνας που μέτρησαν και μετρούν το μπόι τους στις μάχες με την εργοδοσία, την πολιτική της κυβέρνησης. Με μπούσουλα το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.
Ο Γ. Μαυρίκος μιλώντας στους συγκεντρωμένους |
Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ακολουθεί στο αυτοσχέδιο βήμα: «Είναι επιστράτευση για ολόκληρη την εργατική τάξη», σημειώνει. «Οι ταξικές δυνάμεις με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης φέρνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα έχουν έναν κοινό εχθρό, την κυβέρνηση και τις αντιλαϊκές πολιτικές».
Εχει πια νυχτώσει. Οργανώνεται η περιφρούρηση και το μαζικό ραντεβού ανανεώνεται για σήμερα το πρωί, στις 9 π.μ. μπροστά από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, στο λιμάνι του Πειραιά άρχισε να εξελίσσεται μια διαρκής πανεργατική διαδήλωση
Στην πρώτη γραμμή και τα παιδιά που θέλουν να γίνουν αύριο ναυτικοί (στη φωτογραφία οι μαθητές του Ναυτικού Λυκείου) |
Ο,τι δεν κατάφερε με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της, με τη σύσταση και υποκίνηση δήθεν «αγανακτισμένων», ολιγομελών ομάδων παραγωγών, σε αγαστή συνεργία με το ΠΑΣΟΚ, με την προπαγάνδα, τους εισαγγελείς, τους εντεταλμένους λιμενάρχες και την επιχείρηση καλλιέργειας του «κοινωνικού αυτοματισμού», το επιχειρεί τώρα με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στα λιμάνια.
Οι ναυτεργάτες όμως έχουν άλλη άποψη. Και από χτες το πρωί πάνε ένα βήμα παραπέρα τον πολυήμερο απεργιακό τους αγώνα. Με τις ταξικές δυνάμεις όλων των κλάδων στο πλευρό τους, με την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και φορέων, δίνουν τη μάχη στους καταπέλτες των πλοίων, με επίκεντρο τα λιμάνια του Πειραιά και της Πάτρας. Αγώνας επιβίωσης. Σκληρός, ταξικός για να κουρελιαστεί στην πράξη η κατάπτυστη επιστράτευση. Για να υπερασπιστούν μαζί με τους συναδέλφους τους το δικαίωμα της εργατικής τάξης να απεργεί, να παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της.
Σαν έτοιμη από μέρες η κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, υπέγραψε την απόφαση της επιστράτευσης το βράδυ της Τρίτης 21/2. Η υπογραφή του πρωθυπουργού στο φασιστικό διάταγμα βρίσκεται στην ίδια θέση με εκείνη του προκατόχου του στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, τον Ιούνη του 2002. Το κείμενο πανομοιότυπο. Οπως και η πολιτική τους, που φιλοδωρεί με προκλητικά προνόμια τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους, πετώντας στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια χιλιάδες ναυτεργάτες. Τα παραπαίδια των εφοπλιστών άλλαξαν απλά όνομα: την απόφαση του 2002 υπογράφει ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, την προχτεσινή ο Μ. Κεφαλογιάννης.
Οι ναυτεργάτες έμαθαν από την πρώτη στιγμή τα μαντάτα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους αιφνιδιάσει και να δημοσιοποιήσει την απόφασή της το πρωί της Τετάρτης. Ζύγισαν το δίκιο τους και με πρωτοπόρα τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πήραν την απόφαση: Η πολιτική επιστράτευση θα γίνει κουρέλι. Στους καταπέλτες θα σπάσει ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης και των εφοπλιστών.
Το ξημέρωμα τους βρήκε έτοιμους. Από τα χαράματα οργάνωσαν το στρατηγείο τους μέσα και έξω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το καράβι στο λιμάνι του Πειραιά όπου όλες τις προηγούμενες μέρες επικεντρώθηκαν με άθλιες μεθοδεύσεις οι απεργοσπαστικές προσπάθειες κυβέρνησης και εφοπλιστών, με το πλήρωμα να αντέχει και να αποκρούει τη μία μετά την άλλη τις πιέσεις.
Αν και η ώρα δεν είχε πάει 5.00, οι ναυτεργάτες δεν ήταν μόνοι τους. Εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων του Πειραιά και της Αθήνας έσπευσαν από το πρωί να πάρουν θέση στον καταπέλτη του πλοίου, περιμένοντας την ώρα έναρξης της επιστράτευσης, που ορίστηκε στις 6.00 το πρωί. Το σήμα στα λιμεναρχεία είχε ήδη φτάσει από τις 2.06 π.μ. και μεθοδευόταν η παράδοση των κλήσεων σε επιστράτευση στους πλοιάρχους και από αυτούς στο υπόλοιπο πλήρωμα.
Μοιράζονται σε καράβια, συζητούν με συναδέλφους και οδηγούς φορτηγών, ενημερώνουν τους ταξιδιώτες που τα ταξιδιωτικά πρακτορεία κατέβασαν άρον άρον στο λιμάνι και ζητούν συμπαράσταση. «Ο αγώνας μας είναι και δικός σας αγώνας. Το δίκιο είναι ένα για όλους τους εργαζόμενους». Στο λιμάνι καταφθάνουν δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι το βράδυ, οι δυνάμεις καταστολής ζώνουν το χώρο, μετατρέποντας το λιμάνι σε στρατοκρατούμενη περιοχή.
Η ΕΕ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συνεδριάζει μέσα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ελιγμούς και μισόλογα. Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας, με ιδιαίτερο βάρος στην περιφρούρηση των λιμανιών του Πειραιά και της Πάτρας, γίνεται δεκτή σαν αυτονόητη από τους εργάτες της θάλασσας.
Οσο ξημερώνει, ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερος. Εργάτες και υπάλληλοι του Πειραιά, οικοδόμοι της Αθήνας, φοιτητές... Η αποφασιστικότητα είχε άμεσα αποτελέσματα. Κανένα από τα 9 καράβια που ήταν προγραμματισμένα να φύγουν χτες από το λιμάνι του Πειραιά (σύμφωνα με τη λίστα του ΥΕΝ) δεν απέπλευσε!
Από τη μικροφωνική που στήθηκε στο χώρο αναγγέλλεται η είσοδος στο λιμάνι των μαθητών του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά (9ο ΤΕΕ). Μέσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, παίρνουν τη θέση τους στον καταπέλτη, στο πλευρό των γονιών και των αυριανών συναδέλφων τους. «Το δεκαπενταμελές πρότεινε αποχή και όλοι φωνάξαμε μ' ένα στόμα» μας εξηγούν. «Ο διευθυντής απειλούσε και φώναζε, αλλά εμείς θέλαμε να είμαστε εδώ. Εδώ είναι η θέση μας». Και ύστερα ξανά το σύνθημα «Εργάτες, ναυτεργάτες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στους εφοπλιστές».
Τα ψηφίσματα συμπαράστασης καταφθάνουν με ρυθμούς που γίνεται δύσκολο να καταγραφούν. Το ίδιο και οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες που χαιρετίζουν το ναυτεργατικό αγώνα, καταγγέλλουν το μέτρο της επιστράτευσης. Τα νέα από την Κέρκυρα και την Πάτρα κάνουν λόγο για μάχες σώμα με σώμα. Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μπροστά στον πανεργατικό ξεσηκωμό, αποφασίζει τετράωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 μ.μ. χτες, 9 π.μ. με 12 μ. και 4 μ.μ. με 7 μ.μ. για σήμερα. Οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό αποφασίζουν να σταματήσουν τα τρένα από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ. και να κατέβουν στο λιμάνι.
Στον ντόκο φτάνουν οι μεταλλεργάτες του Περάματος. Η παρουσία τους, ύστερα και από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν με επιτυχία για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, γεμίζει με νέα αισιοδοξία τους ναυτεργάτες. Το ΠΑΜΕ ανακοινώνει συγκεντρώσεις συμπαράστασης στις 5 το απόγευμα σε Πειραιά και Πάτρα. Παρά το ότι είναι ακόμα πρωί, μέχρι και την ώρα των απογευματινών συγκεντρώσεων κανείς δε φεύγει από το αγωνιστικό του πόστο...
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ που σήμερα χτυπά τους ναυτεργάτες και τον αγώνα τους. Στα χνάρια προηγούμενων αντιδημοκρατικών πρακτικών και η σημερινή κυβέρνηση νομίζει ότι με το βούρδουλα θα κάμψει τους αγώνες μας. Γελιέται.
Τους ταξικούς αγώνες, τους γεννούν οι πολιτικές των εφοπλιστών και των κυβερνήσεών τους. Τους δυναμώνουν η κρατική βία και ο εργοδοτικός αυταρχισμός.
Το ΠΑΜΕ καλεί ολόκληρη την εργατική τάξη να συμπαρασταθεί ενεργά στον αγώνα των Ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική επιστράτευση. Ο αγώνας αυτός, που σήμερα αφορά τους Ναυτεργάτες, αύριο θα αφορά όλους, αφού όλοι οι κλάδοι ο ένας μετά τον άλλο δέχονται τις αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.
Στα πλαίσια αυτά καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να ενεργοποιηθούν δίχως καθυστέρηση στην αλληλεγγύη και τη λαϊκή συμπαράσταση.
Ζήτω ο αγώνας των Ναυτεργατών!
ΟΧΙ στην Επιστράτευση των Απεργών!»
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την οποία υπογράφουν τα Σωματεία: Μετάλλου, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Οικοδόμων, Ελαιουργοσαπουνοποιών, Λογιστών, Ιματισμού - Δέρματος, Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Αμμοβολιστών - Καθαριστών Πλοίων, Μηχανικών Συντηρητών Βιομηχανίας, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας, Συνταξιούχων ΠΕΣ/ΝΑΤ.
«Καμία κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΥΕΝ και τους εφοπλιστές παρέμβαση δεν μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας. Η στήριξη της απεργίας των ναυτεργατών είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης», σημειώνει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί στο λιμάνι.
Ο Μ. Κεφαλογιάννης κάλεσε χτες τους δημοσιογράφους για να συκοφαντήσει ακόμα μια φορά τον αγώνα των εργατών της θάλασσας
Κι αυτό, όταν οι ναυτεργάτες δίνουν με τη μεγάλη απεργία τους έναν αγώνα επιβίωσης πάνω στους καταπέλτες, υπερασπίζοντας το δικαίωμά τους στο μπάρκο. Ενώ από την άλλη τα κέρδη που αποκομίζουν από τον ιδρώτα και το αίμα των ναυτεργατών οι εφοπλιστές ανέρχονται σε αστρονομικά ποσά. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε προχτές η ακτοπλοϊκή εταιρία «Μπλου Σταρ» του Π. Παναγόπουλου, του εφοπλιστή που έβαλε προχτές τους εισαγγελείς να απειλήσουν με συλλήψεις τους απεργούς, ανακοινώνει «με ιδιαίτερη ικανοποίηση», όπως αναφέρει, ότι το 2005 τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 66,4% σε σύγκριση με το 2004 και ανήλθαν στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ!
Ο υπουργός επιδόθηκε σε αυτού του είδους τις άθλιες δηλώσεις, αρνούμενος μάλιστα να δεχτεί από τους δημοσιογράφους οποιαδήποτε ερώτηση όσο θα ήταν στην αίθουσα οι κάμερες! Ομως εκεί που ο υπουργός ξεπέρασε τα όρια της αυτογελοιοποίησης ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι οι ναυτεργάτες είναι ...απομονωμένοι και έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης. Βέβαια, την ίδια ώρα βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η πρωτοφανής εκδήλωση αλληλεγγύης από κάθε κλάδο εργαζομένων όλης της Ελλάδας στους απεργούς ναυτεργάτες.
Δυνάμεις του Λιμενικού συνέλαβαν και τραμπούκισαν σε βάρος νεολαίων στελεχών του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και τον Γραμματέα της ΝΕ Κέρκυρας
Η βία και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, ενταγμένης στη συνολικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, δεν πέρασε χτες το πρωί στο λιμάνι της Κέρκυρας. Παρά τη βάρβαρη και τραμπούκικη επίθεση που εξαπέλυσαν οι κατασταλτικές δυνάμεις του Λιμενικού ενάντια σε στελέχη και μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ - προκειμένου να κάμψουν την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων της στεριάς στο δίκαιο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών - και την απειλή της πολιτικής επιστράτευσης, ελάχιστα δρομολόγια έγιναν από το λιμάνι της Κέρκυρας και αυτά υπό το κράτος της βίας.
Συγκεκριμένα, χτες το πρωί οι κατασταλτικοί μηχανισμοί «οπλισμένοι» από την αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση, με προκλητικό και αυταρχικό τρόπο και προκειμένου να «σπάσουν» την απεργία των ναυτεργατών, προέβησαν στη βίαιη προσαγωγή σε τζιπ του Λιμενικού του Γραμματέα της ΝΕ του ΚΚΕ Κέρκυρας Δ. Πιτσιάβα, του μέλος του ΚΚΕ Π. Μάστορα και του στέλεχος του ΠΑΜΕ Α. Γιάγκα, οι οποίοι, με άλλους εργαζόμενους και νεολαίους, έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης στους καταπέλτες των πλοίων μαζί με τους ναυτεργάτες.
Μπροστά από το λιμεναρχείο όπου οδηγούνταν οι «συλληφθέντες», συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι αντιδρώντας στην αυταρχική αυτή επίθεση και απαίτησαν άμεσα την απελευθέρωσή τους. Οι δυνάμεις καταστολής ξεδιάντροπα προχώρησαν σε εκ νέου επίθεση, κάνοντας μάλιστα χρήση των γκλομπ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της Φ. Μανδάνας και τη σύλληψη του Φ. Καγιάφα μελών της ΚΝΕ.
Τελικά, με όπλο την αλληλεγγύη και τη συσπείρωση των εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα, τη συμπαράσταση της νεολαίας, με συνθήματα απειθαρχίας και ανυπακοής στις απειλές και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, οι «συλληφθέντες» αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση στο λιμάνι το απόγευμα για να καταδικάσουν και να καταγγείλουν την κρατική βία και καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει τον αυταρχισμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Παράλληλα, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών και προβλήθηκε η ανάγκη κοινού συντονισμού των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.
Την ταξική τους αλληλεγγύη στους απεργούς ναυτεργάτες του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ που βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Σάμου, εξέφρασαν χτες οι διαδηλωτές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ άρχισε με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, ακολούθησε πορεία με συνθήματα στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης και κατέληξε στο λιμάνι.
Στους διαδηλωτές και τους ναυτεργάτες μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Αντώνης Δράκος και ο Σταμάτης Φιλιππής, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Παρά τις πιέσεις και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις τα πλοία έμειναν δεμένα στο λιμάνι
ICON |
Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις από το Λιμεναρχείο, τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση για να σπάσει η απεργία. Χτες το πρωί, παρουσία του λιμενάρχη και της εισαγγελέα, πίεζαν ανεπιτυχώς τους ναυτικούς να κινήσουν το «Σούπερ Φαστ 5» τρομοκρατώντας τους με την επιστράτευση. Οι ναυτεργάτες και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, που βρίσκονται από το πρωί στους καταπέλτες, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ αντιμετώπισαν την τρομοκρατία συνεχίζοντας τον αγώνα. Πιέσεις ασκήθηκαν στα πληρώματα και άλλων πλοίων χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα δυο μεθυσμένοι οδηγοί, καθοδηγούμενοι από ταξιδιωτικούς πράκτορες προσπάθησαν να εισέλθουν ταυτόχρονα με τις νταλίκες τους στο «Γιουρόπα Παλάς» πέφτοντας πάνω στις ομάδες περιφρούρησης. Με τη σθεναρή στάση των απεργών και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ τελικά απωθήθηκαν και οι δυο οδηγοί συνελήφθησαν από το Λιμενικό.
Κοντά στους απεργούς ναυτεργάτες βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης. Τα ταξικά σωματεία επίσης εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας έχει κηρύξει για σήμερα Πέμπτη 24ωρη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης. Επίσης 4ωρη στάση εργασίας κήρυξε για τη χτεσινή μέρα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Το ΠΑΜΕ οργάνωσε χτες το απόγευμα συγκέντρωση αλληλεγγύης στην πλατεία Τριών Συμμάχων που κατέληξε στο λιμάνι.
Το έκτρωμα που συζητιέται στη Βουλή θα σημάνει περισσότερους άνεργους ναυτεργάτες, μεγαλύτερη απομόνωση των νησιών, πιο επικίνδυνα δρομολόγια με τα σαπάκια και την παράδοση της ναυτικής εκπαίδευσης στους ιδιώτες
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι οι ισχυρισμοί του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας πως ικανοποίησε «τα θεσμικά αιτήματα» των ναυτεργατών, μόνο ως γελοιότητα μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκτός από τα δικαιώματα των ναυτεργατών, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πλήξει άμεσα τους χιλιάδες νησιώτες, που ήδη βλέπουν την ηπειρωτική Ελλάδα «με το μακαρόνι», όπως χαρακτηριστικά δήλωναν ναυτεργάτες συνδικαλιστές χτες στον Πειραιά.
Το γεγονός εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο μειώνονται ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι όροι ασφάλειας που πρέπει να πληρούν τα πλοία καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα τα ταξίδια χιλιάδων ναυτεργατών και νησιωτών, που κατά τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα το καλοκαίρι μετακινούνται με τα σαπάκια των εφοπλιστών. Ακόμα και τα όρια ηλικίας των πλοίων προσαρμόζονται ακόμα πιο αποτελεσματικά στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση έβαλε στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας ξεκινώντας από τους ναυτεργάτες, θέλοντας να στείλει ένα γενικότερο μήνυμα πυγμής και ισχύος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα
Αλματα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της καταστολής των λαϊκών αγώνων κάνει η κυβέρνηση Καραμανλή, αναπόφευκτη συνέπεια της επιτάχυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης και των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων».
Η κυβέρνηση δε δίστασε να βάλει στο γύψο το δικαίωμα της απεργίας ξεκινώντας από τους ναυτεργάτες, θέλοντας να στείλει ένα γενικότερο μήνυμα πυγμής και ισχύος στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά των ναυτεργατών - αντίγραφο της αντεργατικής στάσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ξετυλίγεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα:
- Συστηματική συκοφαντική επίθεση κατά των ναυτεργατών, τους οποίους κατηγορεί για αδιαλλαξία(!), τη στιγμή που η ίδια δε δέχτηκε να ικανοποιήσει ούτε ένα από τα αιτήματά τους, ενώ τους εμφανίζει περίπου ως «εχθρούς της κοινωνίας» και ως προνομιούχα συντεχνία που δεν υπολογίζει τα συμφέροντα των άλλων κοινωνικών ομάδων και ζητά παράλογα αιτήματα. Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να λύσει τα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά οι εργαζόμενοι «επέδειξαν αδιαλλαξία», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Πλήττει βάναυσα το δικαίωμα της απεργίας, κόντρα στις υποκριτικές και θρασύτατες διαβεβαιώσεις ότι τάχα το σέβεται. Ξεχωριστή σημασία έχει το «σκεπτικό» με το οποίο η κυβέρνηση δικαιολόγησε την επιστράτευση των ναυτεργατών. «Είχε προκληθεί σοβαρή και κοινωνική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή του κράτους», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί σαφώς ότι κάθε απεργία μπορεί να κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική, αφού όλες προκαλούν «διαταραχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή»... Επιπλέον εμφανίστηκε ως εκφραστής των «υπόλοιπων Ελλήνων», τα συμφέροντα των οποίων «σκέφτεται» και υπερασπίζεται από τους απεργούς...
- Προχωρά σε επίδειξη ισχύος, εμφανιζόμενη να περιφρονεί το γεγονός ότι το δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμη την απεργία των ναυτεργατών. Αντί άλλης απάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να κατηγορήσει το ΚΚΕ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη επειδή «έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρενέβη στη δικαιοσύνη για να χαρακτηρίσει ως παράνομη την απεργία». Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την «κατάργηση» της δικαιοσύνης, ο Θ. Ρουσόπουλος ψέλλισε ότι «ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας είναι άλλος»(!). Υπεραμύνθηκε τη διάτρητη νομιμότητα της επιστράτευσης, επικαλούμενος ότι είχε κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Αύγουστο του 2002 μετά την επιστράτευση που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση Σημίτη τον Ιούνη του ίδιου χρόνου.
- Επιστρατεύει την απειλή ή και τη χρήση αστυνομικής βίας κατά των απεργών. «Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ό,τι μέσα προβλέπει ο νόμος», δήλωσε ξερά ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα καταφύγει στην «πειθώ» των ΜΑΤ. Παρόμοια δήλωση είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αχαλίνωτη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης έχει φέρει στην πρώτη γραμμή τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα, η οποία υπερασπίζεται μετά πάθους την εφαρμοζόμενη πολιτική. Πρώτη και καλύτερη η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία χτες, εξερχόμενη από τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Καραμανλή, πλειοδότησε της επιστράτευσης των ναυτεργατών, αναμασώντας τη γνωστή σαθρή επιχειρηματολογία περί αγροτών που έχουν τεράστιο πρόβλημα, ενώ δε δίστασε να καταφύγει και στην κινδυνολογία επικαλούμενη τη μεταφορά φαρμάκων στα νησιά... Στο πλευρό της δραστηριοποιείται η ομάδα των μητσοτακικών βουλευτών, όπως οι Στ. Νικηφοράκης, Ν.Καραμπίνας, Κυρ. Μητσοτάκης κ.ά. ενώ ο ούλτρα νεοφιλελεύθερος Ν. Γεωργιάδης χτες θριαμβολογούσε γιατί «προχθές ήταν μόνος και σήμερα είναι μαζί μου όλη η κυβέρνηση»(!). Φυσικά, δεν υστερεί και η λεγόμενη λαϊκή δεξιά, εκ μέρους της οποίας ο Μ. Εβερτ δήλωσε χτες ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση από την επιστράτευση»...
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταδικάζει την έξαρση του αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης σε βάρος των απεργών ναυτεργατών αλλά και την ίδια την υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία.
Χαιρετίζει την απόφαση των απεργών να μην καμφθούν μπροστά στις απειλές και υπογραμμίζει ότι κανείς, ούτε οι απεργοί ούτε τα εντεταλμένα κρατικά όργανα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν μια αντισυνταγματική διάταξη που έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τα άρθρα 22 παρ. 4 και 23 του Συντάγματος. Αντίθετα, αποτελεί υποχρέωση όλων να προστατεύσουν έμπρακτα το δικαίωμα στην απεργία.
Επίσης, εξαίρει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (απόφαση 1701/06 σε διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων), που αναγνώρισε το δίκαιο και νόμιμο της απεργίας, ενάντια στην παράδοση, που θέλει τα δικαστήρια να κηρύσσουν τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές σύμφωνα με τα κελεύσματα της εκάστοτε κυβέρνησης και της εργοδοσίας.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, επ. καθηγητής νομικής και μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αναφερόμενος στην αντισυνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης, τονίζει ότι κατά το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Επιπλέον, κατά το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος, η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων.
Συμπληρώνει ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορεύεται η απεργία σε κάποιους κλάδους ή σε άλλους υπόκειται σε περιορισμούς. Ωστόσο, οι περιορισμοί αυτοί δεν μπορούν να φτάνουν έως την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας ή την παρεμπόδιση της νόμιμης άσκησής του, υπογραμμίζει.
Ακόμα εξηγεί ότι για την πολιτική επιστράτευση ισχύει η εξής διάταξη του άρθρου 23 του ΠΔ 17/74: «Μετά την κήρυξη της πολιτικής κινητοποίησης μπορεί με απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτούνται οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς Περιφερειών και οι νομάρχες να ενεργούν πολιτική επιστράτευση προσωπικού από μη καλούμενες κλάσεις και πέραν των αναστολών κατατάξεων που χορηγήθηκαν με αποφάσεις του "Συμβουλίου Αναστολών Κατατάξεων" προς ικανοποίηση των αναγκών της πολιτικής σχεδιάσεως εκτάκτων αναγκών σε έμψυχο δυναμικό».
Ομως, η διάταξη του ΠΔ αυτού δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την επιστράτευση απεργών, αναφέρει ο καθηγητής, εξηγώντας:
Τονίζει ακόμα ότι έστω και εάν θεωρηθούν από κάποιους συνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 23 του ΠΔ 17/74, και πάλι η συγκεκριμένη απόφαση επιστράτευσης θα είναι μη νόμιμη, ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας, δεδομένου ότι περιορίζει υπέρμετρα το δικαίωμα στην απεργία χωρίς επαρκή λόγο δημοσίου συμφέροντος, εφόσον, όπως έκρινε η απόφαση του αρμόδιου Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η υπό κρίση απεργία ήταν νόμιμη και όχι καταχρηστική.
«Το κόμμα που έχει κάνει σημαία του τους ταξικούς αγώνες, για λίγες ψήφους προς τον Καρατζαφέρη έβαλε δύο κοινωνικές ομάδες να τσακώνονται, τους ναυτεργάτες με τους παραγωγούς της Κρήτης και διατάραξε την ομαλή οικονομική ζωή της χώρας». Πρόκειται για το νέο εφεύρημα του Μαξίμου διά της γραφίδος γνωστού κυβερνητικού αρθρογράφου. Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ «υποκινεί» την απεργία των ναυτεργατών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις «διαρροές» ψηφοφόρων του προς το ΛΑΟΣ και να βγει από τα αδιέξοδά του! Προσπερνώντας το γελοίον του «επιχειρήματος», πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τις λαϊκές αντιδράσεις, που εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο δεν έλυσε ένα(!) πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά έχει οξύνει όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, ακρίβεια, φτώχεια, Υγεία, Παιδεία, κ.ο.κ.). Αυτός είναι και ο λόγος που καταφεύγει και θα το κάνει ολοένα πιο συχνά στο μέλλον στην αστυνομική βία για να καθυποτάξει τους αγώνες των εργαζομένων.
ΥΓ: Θα πρόσεξαν ασφαλώς στην κυβέρνηση ότι ο ΛΑΟΣ ήταν μάλλον στο πλευρό της και απέναντι στους ναυτεργάτες, ενώ «κατάπιε» την επιστράτευση... Με άλλα λόγια, το εθνικιστικολαϊκιστικό μόρφωμα «συνορεύει» με τη ΝΔ, ενώ το χωρίζει χάσμα από το ΚΚΕ. Ας αφήσουν λοιπόν την αντιΚΚΕ επίθεση γιατί εκτίθενται...
«Την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης, να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες» καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ.
Η ενέργεια αυτή, επισημαίνεται, «δείχνει τη συμμαχία κυβέρνησης και εφοπλιστικού κεφαλαίου, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των απεργών ναυτεργατών».
Επίσης, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται «η απαράδεκτη προσαγωγή των στελεχών του ΔΗΚΚΙ Σταμάτη Πελάη και Αγγελου Γιάνγκα και του ΚΚΕ Δημήτρη Πιτσιάβα και Περικλή Μάστορα στο λιμεναρχείο της Κέρκυρας, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία».
Το ΔΗΚΚΙ καλεί «το δημοκρατικό λαό σε αντίσταση, για να θέσουμε φραγμό στα άνομα σχέδια της κυβέρνησης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.
...η κυβέρνηση να άρει την απόφασή της
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την πολιτική επιστράτευση, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στο από 3-7-2002 Δελτίο Τύπου, το οποίο είχε εκδοθεί λόγω της προηγούμενης επιστράτευσης των ναυτεργατών (τότε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). Η θέση του έχει ως εξής:
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στα πλαίσια άσκησης του θεσμικού ρόλου του, ως υπερασπιστής και συμπαραστάτης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, αποδοκιμάζει πρακτικές των κυβερνήσεων, που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας ή παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκησή του, όταν μάλιστα έχουν συνταγματική υποχρέωση (άρθρ. 25 Συντ.) να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και μέλους του κοινωνικού συνόλου.
»Ετσι αντιτίθεται σε απόφαση της Κυβέρνησης για κήρυξη Γενικής Πολιτικής Επιστράτευσης των πληρωμάτων των πλοίων του εμπορικού ναυτικού, όταν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα πρόσφορα μέσα αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων που δημιουργούνται κι όταν η απόφαση αυτή στερείται επαρκούς νομικού ερείσματος.
»Καλεί την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε άρση της παραπάνω απόφασης και να αποφεύγει στο μέλλον παρόμοιες - ακραίες επιλογές».
«Θέση στο "μαύρο μέτωπο", για το σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών, έσπευσε να πάρει ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος ευλόγησε, ουσιαστικά, την πολιτική επιστράτευση. Κληθείς αμέσως μετά την άφιξή του από τη Μαδρίτη να σχολιάσει την αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν την αποδοκίμασε, αλλά, πλειοδοτώντας, διαπίστωσε ότι υπάρχει και πρόβλημα ακυβερνησίας! "Εκεί οδηγεί ο εμπαιγμός του Ασφαλιστικού, από τη μία, και, βέβαια, η πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Υπάρχει πρόβλημα ακυβερνησίας", ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του προέδρου της ΝΔ». Αυτά έγραφε ο «Ρ» για τη στάση του προέδρου της ΝΔ την επομένη της επιστράτευσης των ναυτεργατών από την κυβέρνηση Σημίτη, στις 21/6/2002. Πραγματικά, δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον νυν πρωθυπουργό για ασυνέπεια. Ποτέ ο Κ. Καραμανλής δε στάθηκε απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν χτυπούσε τους αγώνες ναυτεργατών, αγροτών, φοιτητών, κ.ο.κ. Οι «δυναμικές κινητοποιήσεις» τού προκαλούσαν πάντα (ταξική) αλλεργία... Ακριβώς το ίδιο κάνει τώρα το ΠΑΣΟΚ, σε μιαν εξόφθαλμη αντιστροφή ρόλων μεταξύ των δύο μονομάχων. Ηθικόν δίδαγμα: Αν οι εργαζόμενοι δεν αποτινάξουν το ζυγό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μονίμως «επιστρατευμένοι» στη σκλαβιά και τη βαρβαρότητα.
Ο Ορέστης Κολοζώφ συνέχισε λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα με μία μόνο κίνηση: να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο και να ανοίξει μια συζήτηση, εάν ήθελε. Ομως, δε θέλει». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε αναφορικά με τη δικαστική απόφαση που έκρινε νόμιμη την απεργία ότι «έρχεται το δικαστήριο, πίστευαν οι εφοπλιστές και εσείς ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη, όπου του 90% των αποφάσεων από τα δικαστήρια έβγαιναν πάντοτε σε βάρος των εργαζομένων: Καταχρηστικές και παράνομες οι απεργίες. Ε, όχι! Υπήρχε κι ένας δικαστής, ο οποίος έδινε δίκιο στους εργαζόμενους, που έχουν δίκιο! Κι έρχεστε εσείς με το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" να κηρύξετε γενική πολιτική επιστράτευση. Μα, είστε στα καλά σας; Νομίζετε ότι το κίνημα θα κάνει πίσω, επειδή το απειλείτε; Πότε στην Ελλάδα έκαναν πίσω οι εργαζόμενοι, όταν τους απειλούσαν ή όταν τους εκβίαζαν;».
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης (σ.σ. η συζήτηση έγινε σε συνεδρίαση για νομοσχέδιο του υπουργείου) επικαλέστηκε το ...γενικό συμφέρον, λέγοντας ότι «εμείς σαν υπεύθυνη κυβέρνηση πήραμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι σεβαστά. Αλλά μπορούν να φτάσουν μέχρι ενός ορίου. Οχι να καταχραστούν τις ελευθερίες και των συμφερόντων της υπόλοιπης ελληνικής κοινωνίας».
Νομικίστικη και εκτός ουσίας ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, αφού ο εκπρόσωπός του Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι δεν υφίσταται νομική βάση για επιστράτευση, πάντως δικαιολόγησε παλιότερη σχετική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο παρελθόν «αν συνέβαινε σπανίως να έχουμε πολιτική επιστράτευση και όσο υπήρχε νομική βάση, προηγούνταν συνήθως απόφαση του δικαστηρίου, που προέβλεπε ότι μια απεργία είναι παράνομη ή καταχρηστική».
Εν τω μεταξύ, τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της Κ. Καραμπίνα οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη και Σταύρος Σκοπελίτης, στην οποία σημειώνουν:
«Η απόφαση της Κυβέρνησης να κηρύξει το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των απεργών ναυτεργατών, δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα.
Η ρίζα των προβλημάτων των ναυτεργατών αλλά και του εφοδιασμού των νησιών, βρίσκεται στην πλήρη ασυδοσία των εφοπλιστών και στην πολιτική απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας την οποία προώθησαν και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση και γι' αυτό χρησιμοποίησαν τα ίδια μέσα, με τα ίδια επιχειρήματα, για να χτυπήσουν τους αγώνες με την πολιτική επιστράτευση.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης στρέφεται ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων καθώς και της αγωνιστικής διεκδίκησης για την επίλυση των προβλημάτων τους με τις μορφές πάλης που αυτοί επιλέγουν.
Θεωρούμε ότι η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί άμεσα και να δοθούν λύσεις στα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, με πρώτο βήμα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη ναυτική εκπαίδευση.
Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΑΜΕ την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία να παραστεί ο αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, για να συζητηθούν τα δύο παραπάνω ζητήματα».