Κυριακή 1 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέες δυνατότητες και νέες ευθύνες

Μια πρώτη προσέγγιση του αποτελέσματος των φετινών φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, ως μέρος των διαδικασιών του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, παρουσιάζουν ανέκαθεν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Ιδιαίτερα οι εκλογές της περασμένης Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες έντονων διεργασιών και εξελίξεων στην ανώτατη εκπαίδευση συνολικά. Πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα σκηνικό που χαρακτηρίζεται από την κυβερνητική επίθεση για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της Διακήρυξης της Μπολόνια, της προσαρμογής δηλαδή της ανώτατης εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 89/48 στην ελληνική νομοθεσία, που ανοίγει το δρόμο στην αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, που δημιουργώντας αυταπάτες ανωτατοποίησης ουσιαστικά υποβαθμίζει και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ, αλλά και οι προτάσεις περί αξιολόγησης με τη συμμετοχή του ΣΕΒ, για αναμόρφωση του πλαισίου των μεταπτυχιακών στην κατεύθυνση των δύο κύκλων σπουδών, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το σκηνικό.

Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων είχαν ξεσηκωθεί το προηγούμενο διάστημα κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Οι αγωνιστικές αυτές αντιδράσεις εκφράστηκαν με ουσιαστική συμβολή της ΠΚΣ και προσπάθεια από τη μεριά της να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους, να ενημερωθούν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν με τη δράση τους τα κυβερνητικά σχέδια για υποβάθμιση των σπουδών, των πτυχίων και, ουσιαστικά, διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Αύξηση συμμετοχής


Μέσα σ' αυτό το κλίμα, λοιπόν, άνοιξαν οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων για να δεχτούν αυτή τη φορά πάνω από 22.500 φοιτητές και σπουδαστές περισσότερους από πέρσι, που ψήφισαν τους αντιπροσώπους τους για τα διοικητικά συμβούλια και τα πανσπουδαστικά συνέδρια. Ο αριθμός των φοιτητών και σπουδαστών, που προσήλθαν στις εκλογές της 28ης του Μάρτη, ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες και η αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές σε σχέση με πέρσι ανέρχεται στο 25,4% για τα πανεπιστήμια και στο 33,5% για τα ΤΕΙ.

Βέβαια, η αύξηση της συμμετοχής δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τουλάχιστον τα πέντε τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις εκλογές αυξάνεται. Ομως, πέρσι και ακόμα περισσότερο φέτος η αύξηση αυτή είναι σημαντική (πέρσι έφτασε το 11,6% στα ΑΕΙ και το 25,2% στα ΤΕΙ). Αποτελεί ακόμα μια απάντηση σε όσους μιλούν για αδιάφορη κι αμέτοχη νεολαία, ενώ συνθέτει ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναδεικνύεται η ανάγκη εντονότερης και μαζικότερης δράσης για την αλλαγή των συσχετισμών στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα των εκλογών έγιναν αφορμή για «μέτρημα των κουκιών» και τυμπανοκρουσίες του δικομματισμού στα πανεπιστήμια. Ωστόσο και φέτος η αναξιοπιστία των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ κρίθηκε, αφού δεν τόλμησαν να δώσουν αποτελέσματα από όλες τις σχολές όπου έγιναν εκλογές. Οσο για το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, που είναι το μόνο όργανο που θα καταγράψει τον πραγματικό συσχετισμό, αυτό το αποφεύγουν εδώ και έξι χρόνια με τη συνδρομή των ΕΑΑΚ και όλοι μαζί έχουν οδηγήσει σε ανυπαρξία την ΕΦΕΕ.

Πιο ενισχυμένος ο πόλος της αντεπίθεσης

Ακτινογραφώντας το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στα πανεπιστήμια, βλέπουμε ότι η Πανσπουδαστική είναι η μόνη παράταξη που παρουσιάζει σημαντική άνοδο τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό. Οι 9.002 φοιτητές που έριξαν στις κάλπες των ΑΕΙ τα αγωνιστικά «ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από τους 13.725 παραπάνω φοιτητές που ψήφισαν φέτος, δηλαδή από την αύξηση της συμμετοχής, η ΠΚΣ καρπώνεται πάνω από 18%, δείχνουν τη δυναμική της παράταξης. Αποτελούν εγγύηση νέων πιο δυναμικών αγώνων, είναι ψήφοι ενίσχυσης των συλλογικών διαδικασιών, ψήφοι αντεπίθεσης στα κυβερνητικά σχέδια που ξεκίνησαν να υλοποιούνται.


Παράλληλα, το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δίνει μείωση ποσοστού στην ΠΑΣΠ, πράγμα όχι τυχαίο, αφού απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και θίγουν άμεσα την ανώτατη εκπαίδευση η ΠΑΣΠ είχε αναλάβει μέσα στις σχολές το ρόλο του προπαγανδιστή, αναμασώντας τα επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας περί «αναγκαιότητας σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα». Οι αυξομειώσεις των υπόλοιπων παρατάξεων είναι τέτοιες, ώστε να εκφράζουν στασιμότητα.

Η άνοδος της Πανσπουδαστικής στο τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα αναλύεται με αρκετούς συλλόγους πανελλαδικά όπου η παράταξη αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και με δεκάδες συλλόγους στους οποίους κατέκτησε τη δεύτερη θέση, συλλόγους που παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο των ψήφων της κι άλλους που «κατέβηκε» στις εκλογές για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, την πρώτη θέση κατέκτησε η ΠΚΣ στους συλλόγους: Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας, Νηπιαγωγών Αθήνας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής Βόλου (με αυτοδυναμία στο ΔΣ), Επιστήμης Τεχνών Ιωαννίνων (ισοψηφώντας με την ΠΑΣΠ), Φυσικού Ιωαννίνων, Φυσικού Θεσσαλονίκης, Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης, Ιστορικού Ιονίου, Μουσικού Ιονίου, Βιοχημείας Λάρισας (με αυτοδυναμία), Βιολογικού Πάτρας, Μαθηματικού Πάτρας και Χημικών Μηχανικών Πάτρας.

Στα ΤΕΙ

Το τελικό αποτέλεσμα των σπουδαστικών εκλογών, με την ακόμα μεγαλύτερη απ' ό,τι στα ΑΕΙ αύξηση της συμμετοχής, οδηγεί στο να μην μπορεί η αύξηση των ψήφων της ΠΚΣ να εκφραστεί στο ποσοστό της, το οποίο πέφτει κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, ενισχύεται αρκετά η ΠΑΣΠ και λιγότερο η ΔΑΠ, οι δυο δυνάμεις δηλαδή που συμμάχησαν ώστε να διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική και να περάσει το νομοσχέδιο-απάτη για τα ιδρύματα.

Η ανάγκη να απαντήσει το σπουδαστικό κίνημα πιο άμεσα και αποτελεσματικά στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που υποστηρίζονται από τις δυο μεγάλες δυνάμεις, αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα στα ΤΕΙ. Αυτό το αποτέλεσμα χρεώνει την Πανσπουδαστική να εντείνει τη δράση της στο να συμβάλει αποφασιστικά για να διαλυθούν οι αυταπάτες περί αναβάθμισης στους σπουδαστές, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και η κυβερνητική απάτη του νομοσχεδίου, που τις συνέπειές του θα αναγνωρίσουν και οι σπουδαστές καθώς θα συνεχίζεται η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων τους.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η καθημερινή δράση της ΠΚΣ μέσα στις σχολές να συμβάλει στην πραγματική ενημέρωση των σπουδαστών, στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων. Να προσανατολιστούν ακόμα περισσότεροι σπουδαστές στην πάλη για ουσιαστική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, δηλαδή να γίνει ο αγώνας για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση υπόθεση ακόμα περισσότερων σπουδαστών, κόντρα στις συντεχνιακές λογικές που συνηγορούν στην υποβάθμιση των ΤΕΙ και στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ