Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
Χάνα Μίντλετον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Αμπορίτζινες»
Γιάννης Πριόβολος: «Οσο βαστούσαν τα μελτέμια»
Μουσικοθεατρικός λόγος
«Ηλέκτρα» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σήμερα, στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Τη Δευτέρα, στο Θέατρο Πέτρας, το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη.
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τραγουδά σήμερα στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα. Τη Δευτέρα, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Μάριου Φραγκούλη και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας.
Στο Λυκαβηττό ανεβαίνει σήμερα η «Χαρτοπαίχτρα» του Δ. Ψαθά από το ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου.
Η Ελένη Λεγάκη τραγουδά, σήμερα, στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω (είσοδος ελεύθερη). Τη Δευτέρα, στον ίδιο χώρο η Θεατρική Διαδρομή θα παρουσιάσει τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη.
Με συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ξεκινούν την Κυριακή οι εκδηλώσεις «Αισχύλεια», στην Ελευσίνα. Με μαέστρο τον Βύρωνα Φιδετζή, η ΚΟΑ θα παρουσιάσει έργα Ροσίνι, Κωνσταντινίδη, Μουσόρσκι και Ντβόρζακ.
Στη Ραφήνα θα δώσει συναυλία αύριο ο καταξιωμένος σολίστ του βιολιού Τάτσης Αποστολίδης. Θα συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ραφήνας και τον μαθητή του Αναστάση Μαυρουδή.
Τη «Φαίδρα» του Ρακίνα παρουσιάζει το «Διαχρονικό Θέατρο», σήμερα, στο «Νταμάρι» του Δήμου Βριλησσίων. Τη Δευτέρα, στο ίδιο θέατρο φιλοξενείται η παράσταση του Αμφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου με την «Εκάβη» του Ευριπίδη.
Το «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, τη Δευτέρα, στη Ν. Χαλκηδόνα.
Βασισμένα σε ποίηση των Αγγουλέ, Εφταλιώτη και άλλων ποιητών είναι τα τραγούδια του Μυτιληνιού συνθέτη Παράσχου Μανιάτη, που θα ακουστούν στη συναυλία του, σήμερα, στο Κάστρο Μυτιλήνης. Θα τα ερμηνεύσουν οι Λάκης Χαλκιάς, Ηλέκτρα Βάργκα, Ζαχαρίας Καρούνης και Μιχάλης Ψύρας.
Τους «Σφήκες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει ο θίασος «Θεατρικοί Διάλογοι», αύριο, στο Μαρκόπουλο και τη Δευτέρα στο Αλσος Βεΐκου (Γαλάτσι).
Ο «Αδριανός» της Γιουρσενάρ
Ο Τζόρτζιο Αλμπερτάτσι
Η ζωή του Αδριανού, του Ρωμαίου αυτοκράτορα που κυβέρνησε ως Λατίνος αλλά έζησε ως Ελληνας, ξεδιπλώνεται στο έξοχο ιστορικό μυθιστόρημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Τα απομνημονεύματα του Αδριανού», που διασκευασμένο θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, σήμερα και αύριο, το «Τεάτρο ντι Ρόμα». Οι παραστάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος ανταλλαγών μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου μας και του Θεάτρου της Ρώμης. Πρόγραμμα, που είχε ξεκινήσει με την παρουσίαση της «Αντιγόνης», πέρσι τον Οκτώβρη στο Κολοσσαίο της Ρώμης.
Γραμμένο από την Μ. Γιουρσενάρ στην προσφιλή της μορφή, αυτή του μονολόγου, το έργο είναι μια σπουδαία στιγμή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο αυτοκράτορας Αδριανός στις τελευταίες μέρες του γράφει ένα γράμμα στο διάδοχό του, Μάρκο Αυρήλιο, διατυπώνοντας τις απόψεις του τόσο για τη σωστή διακυβέρνηση της χαοτικής αυτοκρατορίας, όσο και για θέματα που αφορούν στη ζωή, το θάνατο και στη «φύση» του έρωτα. Το ρόλο του Αδριανού θα ερμηνεύσει ο Τζόρτζιο Αλμπερτάτσι, ο πλέον δημοφιλής θεατρικός ηθοποιός στην Ιταλία, που είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Τεάτρο ντι Ρόμα». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1989 στο Τίβολι, στο φυσικό σκηνικό της βίλας του Αδριανού, τόπο στον οποίο επαναλήφθηκε και φέτος, πριν ο θίασος έρθει στην Αθήνα.
Η παράσταση ανεβαίνει σε προσαρμογή Ζαν Λοναΐ, σκηνοθεσία Μαουρίτσιο Σκάπαρο, χορογραφίες Ερίκ Βι Αν και φωτισμούς Τζιοβάνι Λο Κάσιο. Παίζουν, επίσης, Τζιανφράνκο Μπάρα, Μάριο Φεντέλε, Σάμια Κασίρ, Εβελίνα Μεγκνάτζι, Εμανουέλα Νικόζια, Φαμπρίτσιο Ράτζι, Φιορέλα Ρουμπίνο. Το έργο παρουσιάζεται στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.
μια εκδήλωση
Συναυλία - φόρο τιμής στη μεγάλη προσφορά του Γρηγόρη Μπιθικώτση στο τραγούδι - διοργανώνει ο Δήμος Πόρου, το Σάββατο (30/8), στις 8.30μμ, στο χώρο του Ρωσικού Ναυστάθμου στον Πόρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Μούτση κ.ά., που σφράγισε με τη φωνή του ο Γρ. Μπιθικώτσης. Θα τα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Μπογδάνος, Αντριάννα Κόλλια, Νίκη Τσαϊρέλη και ο γιος του τιμώμενου Γρηγόρης. Στο μπουζούκι θα συνοδεύει ο Κώστας Ζαριδάκης.
Θα μπορούσε η «Μήδεια» του Ευριπίδη να γίνει παρωδία; Μόνον από τον Μποστ μπορούσε να γίνει. Κι έγινε μια από τις κορυφαίες κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου, όπως θεωρεί σύσσωμη η κριτική, κοινού και ειδικών. Αυτή την ιστορική και ξεκαρδιστική παράσταση, που πρωτοανεβάστηκε πριν από δέκα χρόνια, επαναλαμβάνει το θέατρο «Στοά», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης την Κυριακή, στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στο Βύρωνα. Η μποστική «Μήδεια» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, σκηνικό - κοστούμια του Μποστ, επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών Λέας Κούση, χορογραφίες Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ηλίας Κατέβας, Ευδοκία Σουβατζή, Νίκη Χαντζίδου κ.ά.
Στο Κατράκειο, στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Νίκαιας, τραγουδούν τη Δευτέρα ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης, προσφέροντας ένα πρόγραμμα ξεχωριστό και μεγάλες συγκινήσεις, στον «αστερισμό» του καλού λαϊκού τραγουδιού. Πηγαία λαϊκή φωνή που με ψυχή, μεράκι, αγάπη εδώ και δεκαετίες σμιλεύει τα τραγούδια σημαντικών δημιουργών, ο Δημήτρης Μητροπάνος θα διηγηθεί πολλές από τις «σελίδες» της μουσικής του ιστορίας. Μαζί και ο Δημήτρης Μπάσης, φωνή που έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια, ερμηνεύοντας όμορφα τραγούδια, σε μια βραδιά που ενώνει δυο φωνές, δυο γενιές και ένα μεγάλο ακροατήριο. Τους δύο τραγουδιστές συνοδεύουν η Ζωή Παπαδοπούλου και η Ελένη Φωτιάδου.
Σήμερα, στο Κηποθέατρο Παπάγου θα δοθεί η παράσταση της θεατρικής ομάδας «Ρόδα» με το έπος «Αμφιάραος, ο μέγας μάντης του Απόλλωνα». Με αφορμή το μύθο του μάντη Αμφιάραου, που παραιτήθηκε από το αξίωμα του βασιλιά του Αργους για να γίνει ιερέας του Απόλλωνα, ο Δημήτρης Περεντζής συνέθεσε μία επική θεατρική αφήγηση, που χωρίς να ακολουθεί τη δομή της αρχαίας τραγωδίας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του ήρωα. Σκηνοθεσία Μαρίας Περεντζή. Παίζουν: Βασίλης Τσοκόπουλος, Σταύρος Κάππας, Πία Πιερράκου, Δημήτρης Γασπαράτος, Δημήτρης Νέλλας, Γεωργία Ψαρρά κ.ά.
Την Κυριακή, στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται συναυλία του κουιντέτου χάλκινων πνευστών «Melos Brass», του «Τρίο Jazz» και της τραγουδίστριας Τζίνας Φωτεινοπούλου. Τη Δευτέρα, στο Κηποθέατρο Παπάγου, θα παρουσιαστεί ο «Οιδίπους επί Κολωνώ» από το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν.