Ο Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτηση ζήτησε η έκταση να δοθεί στους δήμους για τη δημιουργία χώρου πρασίνου
Από κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση του άλσους στο Γουδί |
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας, Λ. Λωτίδης, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι και σήμερα ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων ετών. Είπε ότι το υπουργείο του παραχώρησε για χρήση μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι 15-20 στρεμμάτων από το Αλσος στον «Αθήνα 2004» και ισχυρίστηκε ότι η χρήση αφορά μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά θα επιστραφεί αφού οι σχετικές κατασκευές θα είναι λυόμενες. Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα του πάρκου είπε ότι το υπουργείο ήδη έδωσε στους όμορους δήμους περίπου 450 στρέμματα που είναι το μισό και πάνω της έκτασης προκειμένου αυτοί να το αξιοποιήσουν για όποιες χρήσεις οι ίδιοι εκτιμούν. Επιβεβαίωσε δε ότι ένα κομμάτι 9,5 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί στο ιδιωτικό ίδρυμα «Ελπίδα» της Μ. Βαρδινογιάννη.
Ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι έχουν περάσει 26 χρόνια μέσα στα οποία θα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για να αποδοθούν αυτά τα 965 στρέμματα στους δήμους, αλλά αντί γι' αυτό δημιουργήθηκε το Αλσος Στρατού, δόθηκαν 135 στρέμματα στην Αστυνομία, υπάρχουν δύο στρατόπεδα, έγινε παραχώρηση στο ίδρυμα «Ελπίδα», ενώ υπάρχουν εκεί μέσα και άλλες ειδικές εγκαταστάσεις, των οποίων κάνουν χρήση οι ΗΠΑ πιθανότατα για συγκέντρωση πληροφοριών.
Το ζήτημα, συνέχισε, είναι όλα τα στρέμματα να αποδοθούν στους δήμους, όχι για όποια χρήση θέλουν, αλλά, όπως λέει ο νόμος, για να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου. «Αυτή, τόνισε, είναι η αγωνία μας ότι με τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα ένας τεράστιος χώρος που πρέπει να λειτουργήσει σαν πάρκο, σιγά - σιγά παραχωρείται για διαφορετικές χρήσεις και όταν στο τέλος κάποιος ευαισθητοποιηθεί και δώσει αυτά τα 965 στρέμματα, δε θα είναι δυνατόν να το κάνει γιατί θα υπάρχουν ήδη άλλες χρήσεις εκεί μέσα».
Εχουν περάσει ήδη 3,5 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στο Λεκανοπέδιο, στους καταυλισμούς υπάρχουν ακόμα σεισμόπληκτοι, αλλά η κυβέρνηση εμπαίζοντάς τους από το βήμα της Βουλής είπε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο που να έχει πάρει τόσο αποτελεσματικά μέτρα!
Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, με αφορμή την πρόσφατη κινητοποίηση σεισμοπαθών που διαμένουν σε οικισμούς και απειλούνται με έξωση. Ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, σε ένα κρεσέντο αυτοϊκανοποίησης, απαρίθμησε μια σειρά από αριθμούς στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι δόθηκαν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για την ικανοποίηση των αναγκών των σεισμοπαθών. Ετσι αναφέρθηκε στα ψίχουλα των 200.000 δρχ. τις πρώτες μέρες, στην επιδότηση του ενοικίου και στις λυόμενες κατασκευές, αλλά και στις απαράδεκτα χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο που δόθηκαν για ανακατασκευές. Ολα αυτά, κατά τον υφυπουργό, δείχνουν ότι «δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο κυβέρνηση που να πήρε τόσο γενναία μέτρα»! Δείχνοντας όμως το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης, ζήτησε να φύγουν από τα λυόμενα όσοι διαμένουν ακόμα εκεί, γιατί δεν είναι ιδιοκτήτες κατεστραμμένων σπιτιών, αλλά είναι ή ενοικιαστές ή άσχετοι τελείως.
Με την απάντηση του υφυπουργού αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η κυβερνητική αναλγησία, τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος, καταγγέλλοντας τον υφυπουργό ότι στρέφεται κατά των σεισμοπλήκτων που διαμαρτύρονται ακριβώς για τις κυβερνητικές ενέργειες. Οσο δε για τον προκλητικό ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο κράτος που πήρε τόσο καλά μέτρα, υπενθύμισε ότι στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, σε περίπτωση σεισμού, μέσα σε δύο χρόνια το ίδιο το κράτος είχε χτίσει με δικά του έξοδα καινούρια σπίτια για τους σεισμόπληκτους.
Με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, συνέχισε, κανένας από όσους πήραν δάνειο δεν μπόρεσε να χτίσει σπίτι, ενώ είναι αρκετές οι περιπτώσεις «κίτρινων» σπιτιών που επισκευάστηκαν πρόχειρα, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι μηχανικοί. Υπάρχουν δε και πολίτες που δεν κατέθεσαν ούτε καν αίτηση για δανειοδότηση, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, στρέφεται εναντίον τους και τους διώχνει από τα κοντέινερ.
Παρέμβαση του Αντ. Σκυλλάκου στη συζήτηση για την έκθεση του ΑΣΕΠ για το έτος 2001
Η θεσμοθέτηση του «Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού» (ΑΣΕΠ) για το δημόσιο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι το ρουσφέτι έχει τελειώσει πλέον στην Ελλάδα.
Την επισήμανση αυτή έκανε χτες στη Βουλή ο Αντ. Σκυλλάκος κατά τη διάρκεια συζήτησης της ετήσιας έκθεσης του ΑΣΕΠ για το 2001 υπενθυμίζοντας ότι με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του νόμου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, λίγα πράγματα έμειναν πλέον στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είχε ζητήσει όταν συζητιόταν ο νόμος για τις προσλήψεις να καθιερωθούν αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και είπε ότι παρ' όλα αυτά η θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ ήταν ένα βήμα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι με τις απανωτές τροποποιήσεις δημιουργήθηκαν τομείς που εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ, όπως είναι οι ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, το μη διοικητικό προσωπικό ή οι εργατοτεχνίτες υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Προβλήματα, είπε, υπάρχουν και με το ειδικό επιστημονικό προσωπικό που προσλαμβάνεται με προφορική συνέντευξη, δηλαδή με μια κατεξοχήν υποκειμενική διαδικασία ή με πρακτική δοκιμασία η οποία πιστοποιείται κατά το δοκούν.
Ιδια διαδικασία εκτός ΑΣΕΠ ακολουθείται και για τις συμβάσεις έργου (π.χ. καθαρίστριες σχολείων), ενώ για το απαράδεκτο καθεστώς της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο θα χρησιμοποιηθούν εταιρίες, οι οποίες θα προσλάβουν τους εργαζόμενους για να τους διαθέσουν στη συνέχεια στο δημόσιο. Τέλος ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να ικανοποιηθούν επιτέλους τα αιτήματα του ΑΣΕΠ για την ενίσχυσή του με υλικοτεχνική υποδομή.