Η ΝΔ κάνει κριτική στην κυβέρνηση, προβάλλοντας τις ελλείψεις που αφορούν τόσο την υποδομή όσο και τη στελέχωση των υπηρεσιών στον τομέα Υγείας, ιδιαίτερα στα νησιά και την παραμεθόριο, τις οποίες όπως λέει θα αντιμετωπίσει η δική της πολιτική. Μπορεί, πράγματι, να τις αντιμετωπίσει σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων;
Η ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ το πρόγραμμα που ψήφισε στο συνέδριό της το 2001, αναφέρει τα εξής:
«Βασικός μηχανισμός κατανομής των οικονομικών πόρων είναι αυτός της ελεύθερης αγοράς, ενώ το κράτος θα εξασφαλίζει το ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο, που επιτρέπει στις αγορές να λειτουργούν κάτω από ανταγωνιστικές συνθήκες».
Αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι η πολιτική της θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τη λειτουργία του τομέα Υγείας με τους νόμους της αγοράς. Δηλαδή, την προστασία και αποκατάσταση της υγείας τη θεωρεί εμπόρευμα.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, λοιπόν, με βάση αυτή την τοποθέτηση, συνδέει την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα υγείας με την αγορά. Αυτό σημαίνει ότι, οι όποιες επενδύσεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για τη λειτουργία του συστήματος υγείας θα χρηματοδοτείται από τα λαϊκά στρώματα. Με τη θέση της αυτή όχι μόνο δε θίγει τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά προβάλλει τέτοιες λύσεις, που ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, είτε στον Ιδιωτικό τομέα, είτε και στα πλαίσια του «Δημόσιου» που επίσης θα λειτουργεί ανταποδοτικά με διάφορους τρόπους, πουλώντας υπηρεσίες Υγείας.
ΠΡΕΠΕΙ, δε, να επισημάνουμε ότι καθεστώς «ελεύθερης αγοράς», ο ιδιωτικός τομέας θα επενδύσει μόνο εκεί που από πλευράς πληθυσμού και είδους υπηρεσιών, θα μπορεί να αποκομίζει το μεγαλύτερο κέρδος. Ετσι, θα υπάρχουν περιοχές που ο Ιδιωτικός τομέας δε θα θέλει να αναπτύξει δραστηριότητα. Αλλά και όπου αυτή αναπτύσσεται θα μπορεί να αξιοποιείται μόνο από τους λίγους τούς έχοντες χρήμα.
Στις ίδιες συνθήκες και ο κατ' όνομα δημόσιος τομέας, θα έχει περιορισμένη δράση, αφού μπαίνει το κριτήριο του κόστους.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, η ΝΔ ουσιαστικά μεταφέρει ακόμα και αυτές τις περιορισμένες και ανεπαρκείς υπηρεσίες Υγείας στις συνθήκες της αγοράς, στην οικονομική δυνατότητα των εργαζομένων. Και με δεδομένη τη φτώχεια στις παραμεθόριες περιοχές, γίνεται κατανοητό ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί με την πολιτική της ΝΔ ο τομέας Υγείας, αλλά και αν αναπτυχθούν κάποιες υπηρεσίες θα πληρώνονται ακριβά.
Ενα παράδειγμα: Η ΝΔ μιλά για τη μείωση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας. Αρα αυτές θα μεταφέρονται στους χρήστες των υπηρεσιών, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονα την ελεύθερη επιλογή εργασιακών σχέσεων των γιατρών. Ετσι και «κίνητρα» δίνει στους γιατρούς, προκειμένου να υιοθετήσουν το εμπορευματοποιημένο σύστημα και μεταφέρει το κόστος στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μιλάει, επίσης, για πληθωρισμό γιατρών. Ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικοτήτων στα αστικά κέντρα π.χ. Γενικοί γιατροί, γιατροί εργασίας, αλλά και πλήρης έλλειψη βασικών ειδικοτήτων στην περιφέρεια. Κρύβει όμως το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης που δε στηρίζεται στο σχεδιασμό, με βάση τις λαϊκές ανάγκες, αλλά το κέρδος. Αυτό ενισχύει την τάση για συγκέντρωση των δραστηριοτήτων στις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου που η ΝΔ το μεταφράζει σαν πρόβλημα ύπαρξης πολλών γιατρών, που οικονομικά δε «χωράνε» στο σύστημα.
Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω πολιτικές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα μιλήσουν μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ:
Σήμερα, Σάββατο:
Αύριο Κυριακή:
Την ερχόμενη βδομάδα:
Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η Αχτιδική Επιτροπή Βάδης - Βυρτεμβέργης της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις την Κυριακή, 16/11:
Επίσης, η Αχτιδική Επιτροπή Ρηνανίας - Βεστφαλίας της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Χαιρετιστήριο του ΚΣ της ΚΝΕ στο 7ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Νεολαίας Ινδίας
Χαιρετιστήριο μήνυμα αλληλεγγύης στη Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας, με αφορμή το 7ο Συνέδριό της που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες απέστειλε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.
Στο χαιρετιστήριο, το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του λαού και της νεολαίας της Ινδίας, για πρόοδο και κοινωνική ευημερία σε πραγματικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες: «Ξέρουμε ότι οι νέοι της Ινδίας έρχονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την πείνα, τα φαινόμενα εθνικισμού και θρησκευτικού φανατισμού, όλα αυτά που άφησαν πίσω τους οι αποικιοκράτες φεύγοντας από τη χώρα σας. Σήμερα συνεχίζονται σαν αποτέλεσμα της δράσης των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».
«Με τους νέους και το λαό της Ινδίας - συνεχίζει το ΚΣ της ΚΝΕ - μας συνδέει μια παράλληλη ιστορική πορεία τη δεκαετία του '40. Την ίδια περίοδο που ο λαός της χώρας σας μάχονταν για την εθνική του ανεξαρτησία, στον αντιαποικιακό του αγώνα, την ίδια χρονική στιγμή ο λαός της Ελλάδας έδινε τη δικιά του μάχη ενάντια στους Βρετανούς και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, διεξάγοντας το δικό του πολύχρονο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα».
Μιλάει επίσης για την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού που εντείνεται, αλλά και για τα κινήματα αντίστασης λαών και νεολαιών που αναπτύσσονται και υπογραμμίζει: «Οι λαοί των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου, που μαστίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, που καταληστεύονται από τη δράση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, την ιμπεριαλιστική επέμβαση, μπορούν να δουν στο πρόσωπο του κινήματος λαού και νεολαίας που αναπτύσσεται στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες το σύμμαχο ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.
Η κοινή μας πορεία και δράση στη δικιά μας διεθνή οργάνωση νέων, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Να μετρήσουμε σημαντικά βήματα στην κοινή δράση και το συντονισμό ανάμεσα στις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της νεολαίας σε διεθνές επίπεδο». Προσθέτει επίσης ότι στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες στην Ινδία, είναι πολύ σημαντικό να έχουν διακριτό ρόλο παρέμβασης οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της νεολαίας. Και το χαιρετιστήριο καταλήγει με την αισιοδοξία ότι το μέλλον θα είναι «ο κόσμος απαλλαγμένος από φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση, ο κόσμος όπου οι λαοί θα κυβερνούν τις χώρες τους, θα είναι ο Σοσιαλισμός».
Εκπρόσωπος της ΚΝΕ, που κανονικά θα παραβρισκόταν στο Συνέδριο, δεν κατάφερε να πάρει βίζα από την Ινδική Πρεσβεία στην Αθήνα, γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα και κυρίως αναδεικνύει μια ακόμη πλευρά της Συνθήκης Σένγκεν. Ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα των μέτρων αμοιβαιότητας που παίρνουν χώρες που δεν ανήκουν στη Συνθήκη απέναντι σε πολίτες που προέρχονται από χώρες που μετέχουν στη Συνθήκη.
Σημαντική συμβολή στον πρώτο κλείσιμο της οικονομικής εξόρμησης είχαν οι Αχτιδικές Επιτροπές Χανίων και Ηρακλείου που έφτασαν στο 24,9% και 25,3%, αντιστοίχως, του πλάνου τους.
Πρώτες οργανώσεις στον πίνακα ελέγχου της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, βρίσκονται οι ΚΟΒ Ανατολικών συνοικιών Ηρακλείου, που έχουν ήδη καλύψει το 45% του πλάνου της, η ΚΟΒ οικοδόμων Χανίων με 35,71% και η ΚΟΒ Νεάπολης Λασιθίου με ποσοστό 25%.
Με καλή προετοιμασία πριν την έναρξη της Οικονομικής Εξόρμησης και συζήτηση στις περισσότερες ΚΟΒ στους νομούς ορίστηκαν τα πλάνα και τα κομματικά μέλη, μαζί με πολλούς φίλους και οπαδούς, ρίχτηκαν στη μάχη για την κάλυψη των πλάνων και των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης.
Το δυναμικό ξεκίνημα, πέρα από τις τεράστιες δυνατότητες που ανέδειξε για ακόμα καλύτερη οργάνωση και αποτελέσματα στη δουλιά, ανέδειξε και τους δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με τον κόσμο της δουλιάς και του μόχθου.
Αυτό το απέδειξαν οι εξορμήσεις των Κομματικών μελών σε εργασιακούς χώρους. Πολλοί σύντροφοι εργατικών και κλαδικών ΚΟΒ σημείωσαν ότι «Οταν απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους ενισχύουν και οικονομικά το ΚΚΕ, συζητούν για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους προβληματισμούς που έχουν για το πώς θ' αλλάξει αυτή η κατάσταση. Αναγνωρίζουν πως το ΚΚΕ χρειάζεται οικονομική στήριξη, για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του, να ενισχύσει τον αγώνα του, να δυναμώσει τη δράση και τη φωνή του, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών.
Ο Γραμματέας της ΝΕ Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, μας αναφέρει ότι το πιάσιμο του στόχου την πρώτη μέρα της Οικονομικής Εξόρμησης οφείλεται στον έγκαιρο προγραμματισμό και σχεδιασμό της δουλιάς. «Εδώ και πολλά χρόνια έχει να καλυφθεί πάνω από το 20% του πλάνου την πρώτη μέρα της Εξόρμησης. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σε αυτή την Οικονομική Εξόρμηση έχει ξεκινήσει μια καλύτερη και πιο οργανωμένη δουλιά απ' ό,τι στο παρελθόν. Η κάλυψη του πλάνου ήταν αποτέλεσμα μιας οργανωμένης και καλά σχεδιασμένης δουλιάς, που ξεκίνησε από τον Οκτώβρη. Με έγκαιρες συνεδριάσεις των ΚΟΒ, τα προσωπικά πλάνα των μελών και στελεχών του Κόμματος.
Ο σχεδιασμός αυτός, όμως, φανέρωσε και αδυναμίες, αφού ακόμα δεν καταφέραμε να ριχτεί στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης το σύνολο της κομματικής δύναμης.
Αν και αρχικά υπήρχε ένα μούδιασμα για το ύψος του πλάνου της ΝΕ και των ΚΟΒ, μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, έγινε καθαρό ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν, σε συνδυασμό με την ανάγκη ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος στην εργατική τάξη και το λαό του νομού μπορούν να υπερκαλύψουν τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν».
Επιτυγχάνοντας κάλυψη του πλάνου της κατά 31% την πρώτη μέρα έναρξης της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης, η Αχτίδα Βορειοανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ βρέθηκε ανάμεσα στις τρεις πρώτες αχτίδες της Αθήνας, ενώ βαδίζει πλέον σταθερά για το 50% που είναι και ο επόμενος στόχος της.
Σε μια πρώτη αποτίμηση της δουλιάς αυτών των ημερών για την επίτευξη των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης, ο γραμματέας της Αχτίδας Βασίλης Ζάχαρης επισημαίνει τρία κατ' αρχήν συμπεράσματα: Το πρώτο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, είναι πως δεν υπήρξε άρνηση συνεισφοράς από τους εργαζόμενους στους οποίους απευθύνθηκαν, ακόμα κι απ' αυτούς που δεν ανήκουν στην επιρροή του Κόμματος, αλλά το γνώρισαν μέσα από μαζικές δραστηριότητες και δείχνουν να κατανοούν την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσής του. Το δεύτερο έχει να κάνει με την οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τους εργαζόμενους, η οποία καθιστά πλέον αναγκαίο το άπλωμα της δουλιάς σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και το αναδεικνύει σε προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της μάχης. Και το τρίτο αφορά στην παρουσία και τη δράση της ΚΟΒ στο χώρο ευθύνης της, αφού - όπως σημειώνει - ΚΟΒ που ήταν πρωτοπόρες το προηγούμενο διάστημα στα διάφορα μέτωπα πάλης, που δούλεψαν τη μορφή της σύσκεψης, πολύ πιο εύκολα υπερκάλυψαν το στόχο της πρώτης μέρας, ενώ συν τοις άλλοις έβαλαν στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης φίλους και οπαδούς, χρεώνοντάς τους εγκαίρως κουπόνια για διακίνηση στο δικό τους κύκλο. Συμπληρώνει ωστόσο πως αυτή η προθυμία των ανθρώπων, που στρατεύονται στην προσπάθεια για εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο, αναδεικνύει επιπροσθέτως το καθήκον των κομματικών μελών να διατηρήσουν τη σχέση που οικοδομούν μαζί τους, να συνεχίσουν και στο μέλλον να κινητοποιούν αυτούς τους ανθρώπους. Αναδεικνύει σε επιτακτική ανάγκη την παραπέρα ανάπτυξη της οργανωμένης δύναμης του Κόμματος.
Ο Β. Ζάχαρης υπογραμμίζει πως η Αχτίδα δίνει με αισιοδοξία τη μάχη, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ υπάρχει σημαντική εμπειρία στην οργάνωση της δουλιάς, καθώς η Βορειοανατολική Αχτίδα έχει «παράδοση» στην κάλυψη των πλάνων της. Ακριβώς - καταλήγει - αυτό δίνει έναν αέρα, πάνω στη βάση αυτής της κεκτημένης εμπειρίας αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, γεννιούνται σκέψεις και ιδέες για το τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.