Αφιερωμένη στους 1.618 αγνοούμενους της Κύπρου ήταν η μουσική παράσταση «Τραγουδώντας στο Αιγαίο», που έδωσε το «Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ», την περασμένη Κυριακή, για πρώτη φορά, στη γερμανική πόλη. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή δίγλωσση μουσική παράσταση, που συμπεριλαμβάνει μύθους, έθιμα και παραδόσεις των νησιών του Αιγαίου, από τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας, τη Γοργόνα, την αρραβωνιαστικιά του Μέγα Αλέξανδρου, τις Νηρηίδες, μέχρι την καθημερινή ζωή των νησιωτών, με τις χαρές και τις λύπες (έθιμα γάμου και τραγούδια της θάλασσας, τραγούδια της χαράς, μοιρολόγια, εκκλησιαστικοί ύμνοι, ιστορικά γεγονότα, Μικρασιατική Καταστροφή κλπ.). Ολα αυτά παρουσιάστηκαν θεατροποιημένα, μέσα από αποσπάσματα έργων λογοτεχνών και ποιητών που έγραψαν για το Αιγαίο όπως οι Στρατής Μυριβήλης, Ανδρέας Καρκαβίτσας, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Σκαρίμπας, Κατερίνα Μουρίκη, Μ. Αντωνόπουλος κ.ά., εμπλουτισμένα με οπτικά και ακουστικά μέσα, μουσική και τραγούδια. Μια θαλασσινή περιήγηση από το Πήλιο μέχρι τη Ρόδο και από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κύπρο, με γέλιο, χαρά, συγκίνηση, θύμησες. Σκηνοθεσία - επιλογή κειμένων: Μαρία Καραβία, σκηνικά: Ιλια ντε Ρίσκα, χορογραφία: Στράτος Κοτσαμπάσης. Παίζουν: Μαρία Καραβία, Ρίχαρντ Σίλε, Στράτος Κοτσαμπάσης, Ροδούλα Αδαμίδου, Χρύσα Κοντζιαμπάση, Χρήστος Σαριγιάννης. Λαούτο, κιθάρα, τραγούδι: Γιώργος Βασιλικός, κιθάρα, τραγούδι: Γιάννης Κουδούνας, βιολί: Μάρκο Στάκοβιτς.
Τραγούδια από τη Σμύρνη, την Ικαρία, τη Λέρο, αλλά και λαϊκά του
Γιάννη Παπαϊωάννου, του
Παναγιώτη Τούντα, του
Κώστα Σκαρβέλη, του
Στέλιου Χρυσίνη, του
Δημήτρη Ατραΐδη, αλλά και η πασίγνωστη
«Μισιρλού» του
Νίκου Ρουμπάνη περιλαμβάνει ο δίσκος της
Μαριώς «Λαλεδάκια» . Τραγούδια για τη θάλασσα, τα λιμάνια, το χωρισμό, δημιουργίες που πέρασαν στην ιστορία τον έρωτα, τον πόνο, αλλά και την καθημερινότητα σαν στοιχεία πολιτισμού, ερμηνευμένα από μια μεγάλη φωνή του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού.
- «Λείπουν όλα κι είναι εδώ», δηλώνει ο Αλέξανδρος Βάκης, μέσα από το δίσκο του με τον παραπάνω τίτλο, μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλιά, με την οποία συστήνεται και ως συνθέτης τραγουδιών (μέχρι τώρα τον γνωρίζαμε ως ενορχηστρωτή, παραγωγό δίσκων και ραδιοφωνικών εκπομπών, μουσικό, συνθέτη μουσικής για την τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο). Ο δίσκος, με ερμηνεύτρια την πρωτοεμφανιζόμενη στη δισκογραφία τραγουδίστρια Γεωργία Γρηγοριάδου, περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά, κυρίως, τραγούδια κι ένα ορχηστρικό κομμάτι. Εμπνευσμένη μουσική γραφή και ενορχήστρωση, ποικίλα ηχοχρώματα, εκφραστική ερμηνεία είναι ορισμένα από τα στοιχεία του δίσκου, που κυκλοφόρησε από δύο «ετικέτες» της ανεξάρτητης δισκογραφίας, τον «Καθρέφτη» και τον «Τροχό». Τους στίχους υπογράφουν οι Γιώργος Αθανασόπουλος, Μανώλης Γαλιάτσος, Γιώργος Ι. Αλλαμανής, Αρετή Μπέλλου και Μωυσής Ασέρ. Στις ηχογραφήσεις του δίσκου συμμετείχαν μερικοί από τους πιο άξιους μουσικούς (Πάππος, Καραντίνης, Σοφράς κ.ά.), αλλά και ο κορυφαίος σολίστ της τούμπας Γιάννης Ζουγανέλης, προσφέροντας μια γοητευτική «συνομιλία» ηχοχρωμάτων.
- «Στα μυστικά σου βάλε με», είναι ο τίτλος του δεύτερου προσωπικού δίσκου της Ερωφίλης, μια δουλιά με μελωδικά, λαϊκά τραγούδια, τη μουσική των οποίων υπογράφουν οι Κώστας Παπαδόπουλος, Σπύρος Ιωαννίδης, Τάσος Γκρους, Παντελής Σπυρογιώτης, Δομένικος Βαμβακάρης και τους στίχους ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Περιλαμβάνει ακόμη το χασάπικο «Φίλε, γλυκέ μου φίλε» των Χρ. Νικολόπουλου - Αλ. Αλεξάνδρου, που γράφτηκε για τον Γ. Ζαμπέτα και υπήρχε και στον προηγούμενο δίσκο της Ερωφίλης «Πάμε για το Γιάχο Βάχο». Στο δίσκο συμμετέχουν ο Γιάννης Πάριος και ο Μιχάλης Δημητριάδης (φωνητικά).
- Η πρώτη συνθετική απόπειρα του Πλούταρχου Ρεμπούτσικα αφορά στο σάουντρακ «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα» . Περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Γλυκερία.
- Το πρώτο του άλμπουμ με ορχηστρικά θέματα, στα οποία κυριαρχεί το πιάνο, καταθέτει ο Σταύρος Λάντσιας. Τίτλος του δίσκου - «Επιστροφή» . Ενα «ταξίδι» με συνοδοιπόρους κορυφαίους μουσικούς, που συντροφεύουν τον Στ. Λάντσια και το πιάνο του, τους Γιάννη Παπαγιάννη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Βαγγέλη Ζωγράφο, Haig Yazdjian, Al. Shtuni, M. Dhamo, Al. Thanasi, Gr. Camperi.
- «Στα όνειρά μου περπατώ», είναι ο τίτλος της καινούργιας δισκογραφικής δουλιάς του Γιάννη Πουλόπουλου . Περιλαμβάνει δώδεκα ερωτικά, λαϊκά τραγούδια, που ερμηνεύει ένας τραγουδιστής με μια πορεία τριάντα πέντε χρόνων στο τραγούδι. Ξεχωρίζουν τα δύο τραγούδια του Γιάννη Σπανού, ενώ σε ένα συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.
- Κυκλοφόρησε επίσης ο τελευταίος δίσκος του Γιάννη Πάριου με τίτλο «Δώσε μου λιγάκι ουρανό» . Τη μουσική και τους στίχους υπογράφουν ο Γιώργος Μουκίδης και ο ίδιος ο ερμηνευτής.
Με κάλαντα και θρησκευτικούς ύμνους στον ήχο της Υδραύλεως αποχαιρετά το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον αιώνα που φεύγει. Σήμερα, στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κέντρου Δελφών όσοι βρεθούν θα έχουν την ευκαιρία ν' ακούσουν τους ύμνους στη μουσική κλίμακα του πρώτου πληκτροφόρου μουσικού οργάνου στην ιστορία.
- Σήμερα, επίσης, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, ο Ομιλος Βετεράνων Μουσικών Ελλάδας θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με τη μικρή του ορχήστρα. Στον ίδιο χώρο, στις 12.30 μμ, θα εμφανιστούν τα «Παιδιά από την Πάτρα», ενώ στις 7μμ, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Χαλκιά και ερμηνευτή τον Ηλία Κλωναρίδη, θα παρουσιάσει μια αναδρομή στο ελληνικό τραγούδι. Στις 8μμ, ακολουθεί ο Παντελής Θαλασσινός με την οκταμελή ορχήστρα του.
- Την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν θα παρουσιάσει η Συμφωνική Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, αύριο (8.30μμ), στη γιορταστική συναυλία της, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης). Σολίστ: Ιουλία Τρούσσα, Λυδία Αγγελοπούλου, Ζάχος Τερζάκης, Λούης Μανίκας. Συμμετέχουν: Μεικτή Χορωδία Αθηνών και Μεικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου. Διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης. Είσοδος ελεύθερη.