Παρέμβαση της ΠΑΣΥ για την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Για την επίλυση των προβλημάτων, απαιτείται η εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής
Κτηνοτρόφοι, σε παλιότερη κινητοποίησή τους, διαμαρτύρονται, χύνοντας το γάλα στο δρόμο |
Και αυτό, γιατί στόχος αυτών των εισαγωγών, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι η μείωση των τιμών στους καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν πανάκριβα το γιορτινό τραπέζι, αλλά η διαμόρφωση σε εξευτελιστικά επίπεδα των τιμών στους κτηνοτρόφους, για ν' αυξηθεί η κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων.
Οι αθρόες εισαγωγές στις περιόδους αιχμής είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας συνολικής αντικτηνοτροφικής πολιτικής που πυροδοτεί την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, αφανίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και καταδικάζει στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό την ύπαιθρο».
Στη συνέχεια, η ΠΑΣΥ επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας άλλης πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, υπογραμμίζοντας: «Η Πανελλαδική Αγροτική Συσπείρωση, αντίθετη με τις διάφορες παραλλαγές της ψωροκώσταινας, πιστεύει ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για ν' αναπτυχθεί η κτηνοτροφία, έτσι ώστε να εξασφαλίζει υγιεινά ζωοκομικά προϊόντα στο λαό της, αλλά και ικανοποιητικές τιμές και βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.
Για να πραγματοποιηθούν, όμως, αυτές οι δυνατότητες, χρειάζεται να εφαρμοστεί μια διαφορετική κτηνοτροφική πολιτική με άξονες:
Αυτή η πολιτική, όμως, συγκρούεται με τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων, μεγαλοεισαγωγέων. Συγκρούεται με τα συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ΕΕ, που θέλουν τη χώρα μας αγορά για τα δικά τους επικίνδυνα ζωοκομικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική είναι, όμως, μονόδρομος για την επιβίωση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, γι' αυτό στο μέτωπο της κυβέρνησης - μεγαλεμπόρων - ΕΕ, πρέπει να αντιπαραθέσουν την ενότητά τους και τον αγώνα τους για ν' ανοίξουν το δρόμο σε μια φιλοκτηνοτροφική πολιτική».
Κυβέρνηση και ΕΕ συνεχίζουν την πολιτική αφανισμού των μικρομεσαίων ψαράδων
Με ψεύτικα λόγια και φουσκωμένα νούμερα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας την έγκριση από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Τομέα της Αλιείας (2000 - 2006).
Ο Γ. Ανωμερίτης έβαλε χτες στο στόχαστρο της κοροϊδίας τούς εναπομείναντες ψαράδες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν διά στόματος του υπουργού ότι βρίσκονται στο κέντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος... Και είναι... τόσο μεγάλο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τους ψαράδες που ο υπουργός τους... εξασφάλισε από το Γ` ΚΠΣ μεγαλύτερα ποσά για την αλιεία απ' ό,τι στο Β` ΚΠΣ! Στα λόγια η αύξηση εμφανίζεται 48% στην πράξη όμως... Ο υπουργός Γεωργίας, πάντως, ήταν... ειλικρινής και... σαφής: Το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας (τομεακό και ΠΕΠ) ανέρχεται σε 207,13 δισ. δραχμές. Μόνο όμως που στο ποσό αυτό υπολογίζεται και η ιδιωτική συμμετοχή που φτάνει τα 61,7 δισ. δραχμές και ως γνωστόν δεν αποτελεί κυβερνητική παροχή. Αλλά μάλλον του υπουργού Γεωργίας θα του φάνηκε λίγο, να ανακοινώσει ένα ποσό της τάξης των 146,06 δισ. δραχμών- τόσο είναι το σύνολο των χρημάτων που υποτίθεται ότι θα δοθούν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και τα ΠΕΠ στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2006- γι' αυτό και πρόσθεσε και την ιδιωτική συμμετοχή.
Εκτός αυτών, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε την κατανομή των ποσών σε έξι γενικούς άξονες και όχι σε εξειδικευμένα μέτρα, πράγμα που έκανε προφανώς για να μην απογοητεύσει τους ψαράδες που ελπίζουν σε ανάπτυξη της αλιείας από το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αλλά και από την κατανομή ανά άξονα φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ΕΕ μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας δε σχεδιάζουν την ανάπτυξη της αλιείας και τη στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων, αλλά την περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου. Για παράδειγμα, για την απόσυρση αλιευτικών σκαφών προβλέπεται ένα ποσό 22,19 δισ. δραχμές και για την ανανέωση - εκσυγχρονισμό αλιευτικών σκαφών προβλέπονται τα μισά (12,57 δισ. δραχμές). Και μέσα στους έξι άξονες προβλέπονται επίσης μια σειρά χρηματοδοτήσεις για τη συρρίκνωση της αλιείας, όπως επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός, προσωρινή διακοπή δραστηριοτήτων, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.ά. Πάντως, για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών ιχθυοκαλλιεργητών και μεγαλεμπόρων προβλέπονται πολύ μεγαλύτερα κονδύλια (42,06 δισ δραχμές).
Στα πλαίσια της πολιτικής δημιουργίας εντυπώσεων ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι θα ξεκινήσει και πρόγραμμα νέων αλιέων. Οταν όμως ρωτήθηκε πώς θα υπάρξουν νέοι ψαράδες στις δεδομένες συνθήκες, δεν έδωσε καμιά απάντηση. Το ίδιο έκανε κι όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει η ανανέωση και εκσυχγρονισμός των αλιευτικών σκαφών, αφού η ΕΕ απαγορεύει την αύξηση της ιπποδύναμης. Από τον υπουργό Γεωργίας ζητήθηκε επίσης να κάνει απολογισμό των ωφελειών που είχαν οι ψαράδες και η ελληνική αλιεία από το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά και πάλι δεν υπήρξε απάντηση...
Επαναλαμβάνεται καταπώς φαίνεται η ιστορία της ανεξέλεγκτης εισαγωγής και καλλιέργειας μεταλλαγμένων σπόρων βαμβακιού. Το ελληνικό γραφείο της «Γκρινπίς» καταγγέλλει ότι βρέθηκαν δείγματα σπόρων βάμβακος εισαγωγής από τις ΗΠΑ, επιμολυσμένα με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Η καταγγελία αυτή βασίζεται στο ότι εντοπίστηκαν από γερμανικό εργαστήριο δύο επιμολυσμένες σπορομερίδες της ποικιλίας VULKANO (των εταιριών «Delta» και «Pine Land»), που εισήχθησαν από την εταιρία «Ανδριώτης».
Το υπουργείο Γεωργίας, με αφορμή το νέο θόρυβο που δημιουργήθηκε, έβγαλε χτες μια ανακοίνωση με προφανή σκοπό να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στην ανακοίνωση ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης:
Χαρτιά ζητάνε οι ελληνικές αρχές, χαρτιά τους δείχνουν. Τώρα, πώς, πού, πότε έγιναν οι έλεγχοι στις ΗΠΑ και ποια είναι η εγκυρότητα αυτών των πιστοποιητικών είναι ένα ακόμα ζήτημα που... το σοβαρό σύστημα ελέγχου της Ελλάδας το απασχολεί επί της ουσίας. Αρκεί να υπάρχουν πιστοποιητικά...