Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία στα Γιάννενα από αγρότες της Ζίτσας

Συναντήθηκαν με την διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον περιφερειάρχη Ηπείρου

Από την παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα
Από την παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, την περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων, αλλά και τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού στην περιοχή, έκανε χτες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων) στα Γιάννενα και στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου, μαζί με άλλους κτηνοτρόφους της Ηπείρου, συναντήθηκε με την Διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Διευθύντρια παραδέχτηκε ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις για την περίοδο 2013 - 2014 είναι σαφώς λιγότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, πράγμα που πρακτικά σημαίνει περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Η εξισωτική αποζημίωση αφορά στην παροχή ενίσχυσης στους αγρότες των «μειονεκτικών» ορεινών περιοχών και τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, ως αντιστάθμιση για τα προβλήματα που δημιουργούν οι φυσικές αντιξοότητες, όπως είναι μεγάλα υψόμετρα, οι απότομες κλίσεις, η μικρή βλαστική περίοδος, τα πτωχά - υποβαθμισμένα εδάφη κ.ά.

Η περικοπή των αποζημιώσεων προκύπτει ως αποτέλεσμα της εφαρμογής οδηγίας της ΕΕ, γεγονός που διαψεύδει όλους εκείνους που κάνουν λόγο για «λάθη». Η συνάντηση επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Αγροτικού Συλλόγου για τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ αλλά και όλους όσοι στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο και την πολιτική που οδηγεί στο βίαιο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι του Συλλόγου συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Α. Καχριμάνη, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι, απέναντι στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, οι κτηνοτρόφοι είναι μόνοι τους! Αποποιήθηκε των ευθυνών του σχετικά με τους απαραίτητους ψεκασμούς που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, επικαλούμενος έλλειψη κονδυλίων. Πρόκειται για τον ίδιο που λίγους μήνες νωρίτερα, κατά την προεκλογική περίοδο, δήλωνε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της Ηπείρου» και διαβεβαίωνε ότι σε αυτόν θα πέσει όλο το βάρος.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους σε επαγρύπνηση. «Ο δρόμος προς τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, έχει ανοίξει με εργαλείο τη νέα ΚΑΠ 2015-2020. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η οργάνωση του αγώνα μας, η δημιουργία αγροτικών συλλόγων παντού, που θα ενώσει και θα δυναμώσει τη φωνή του δίκιου μας», σημειώνει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 6/9 στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων στην Αρτα

Σε σύσκεψη καλεί τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Τόσο οι φρουτοπαραγωγοί όσο και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται μπροστά σε σοβαρά προβλήματα και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων υπογραμμίζει την ανάγκη να συντονίσουν τη δράση τους και να αντισταθούν στο ξεκλήρισμά τους.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε λίγες μέρες ξεκινάει η συγκομιδή των ακτινιδίων και οι παραγωγοί βιώνουν μια τραγική κατάσταση, αφού στις χαμηλές τιμές που δίνουν οι μεγαλέμποροι και εξαγωγείς στους παραγωγούς, στη φοροληστεία της συγκυβέρνησης, στον ΕΝΦΙΑ, στα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ χωρίς να αποζημιώνει ουσιαστικά τις καταστροφές από τις θεομηνίες, έρχεται να προστεθεί το σταμάτημα των εξαγωγών στη Ρωσία που αποτελεί την κύρια αγορά απορρόφησης σε αντίποινα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του εμπάργκο από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

(...) Καλούμε τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους, κάθε μικρομεσαία αγρότισσα και αγρότη να οργανώσουν κάθε μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας δυναμικά την απορρόφηση της παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσής τους, με την απαίτηση έμπρακτης στήριξης από την πολιτεία καθώς επίσης την αναγνώριση των εκτάσεων που χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια οι κτηνοτρόφοι για βόσκηση και την άμεση καταβολή ολόκληρης της επιδότησης που δικαιούνται».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ο καταρροϊκός πυρετός θερίζει ό,τι άφησε όρθιο η ευλογιά

Η εγκατάλειψη από το κράτος και η γύμνια των κτηνιατρικών υπηρεσιών οδηγούν χιλιάδες κτηνοτρόφους σε απόγνωση

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έχουν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό
Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έχουν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό
Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχονται οι κτηνοτρόφοι της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο καταρροϊκός πυρετός, που πλήττει τα κοπάδια τους, ήρθε να μεγαλώσει τις πληγές που άφησε πέρσι η ευλογιά και είχε ως αποτέλεσμα να θανατωθούν δεκάδες χιλιάδες ζώα.

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίζεται ο καταρροϊκός πυρετός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της εγκατάλειψης των κτηνοτρόφων, που αφήνονται στο έλεος της επιδημικής μορφής της νόσου και της αδιαφορίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, αποδεκατισμένες, χωρίς προσωπικό, μέσα και χρήματα, ελάχιστα μπορούν να προσφέρουν στους κτηνοτρόφους. Ελεγχοι δεν γίνονται και δείγματα παίρνονται μόνο μετά από δήλωση των ίδιων των κτηνοτρόφων που έχουν χάσει ζώα από την ασθένεια. Συστήνουν στους κτηνοτρόφους να κάνουν εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς και να κρατήσουν έγκλειστα τα ζώα.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έχουν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό. Μέχρι προχτές, ήταν 60 στη Ροδόπη, 50 στον Εβρο, 15 στη Δράμα και 10 στην Ξάνθη. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά.

Επιπλέον, στο Νότιο Εβρο, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι για άλλη μια φορά και με την ευλογιά. Τους τελευταίους δύο μήνες θανατώθηκαν περισσότερα από 10.000 ζώα, κυρίως στην περιοχή των συνόρων με την Τουρκία. Συνολικά στο νομό υπάρχουν 66 εστίες. Απολυμαντικές τάφροι λειτουργούν στα όρια των νομών Εβρου - Ροδόπης, σε δύο εισόδους του Δέλτα του ποταμού Εβρου, στο χωριό Βρυσούλα και το Δέρειο.

Σε μικρότερη έκταση εμφανίζεται ο καταρροϊκός πυρετός στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Κυρίως εντοπίζεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Μέχρι και χτες, είχαν καταγραφεί 48 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό, από τις οποίες οι 25 στη Θεσσαλονίκη, 10 στη Χαλκιδική και 10 στην Πιερία, ενώ έχουν σταλεί νέα δείγματα για εξέταση, που επίσης αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη νόσο.

Μεγάλες απώλειες στο εισόδημα

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι βιώνουν την καταστροφή του ζωικού τους κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος ιός εμφανίζεται στην περιοχή της Θράκης με πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερη θνησιμότητα (6%) σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Τα ζώα που νοσούν μειώνουν δραστικά την παραγωγή στο γάλα, αποβάλλουν μαζικά όσα είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης και τα πιο εξασθενημένα πεθαίνουν.

Οι απώλειες για τους κτηνοτρόφους είναι μεγάλες. Οχι μόνο από τη μείωση παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και από την επιβάρυνση της αγοράς ζωοτροφών, αφού όταν υπάρχει δηλωμένο περιστατικό προσβολής, επιβάλλεται καραντίνα για τουλάχιστον 21 μέρες, δηλαδή απαγόρευση μετακίνησης και περιορισμός αποκλειστικά στη στάνη.

Οι απώλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στο ήδη μειωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς την εχθρική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα και από την άγρια φορολόγησή τους, την κατάργηση της εξισωτικής αποζημίωσης, τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων, γενικά την εφαρμογή της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Το Σωματείο Κτηνοτρόφων Πιερίας, μέσα από συνέντευξη που έδωσε χτες, κατήγγειλε την πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, που στηρίζει και η διοίκηση της Περιφέρειας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπονται να δώσουν μόνοι τη μάχη ενάντια στις ασθένειες, χωρίς στήριξη. Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ, που τους χαρατσώνει άγρια, δεν αποζημιώνει τις απώλειες που θα έχουν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Το Σωματείο κάλεσε τους κτηνοτρόφους να παλέψουν για μέτρα στήριξης, για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη.

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου και τη στήριξη των κτηνοτρόφων απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Διαμάντω Μανωλάκου και Ελένη Γερασιμίδου ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

«Πότε επιτέλους θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό μέχρι την εξαφάνιση του καταρροϊκού πυρετού, με ψεκασμούς για την εξόντωση του κουνουπιού - ξενιστή, τη δωρεάν διανομή εντομοαπωθητικών - εντομοκτόνων σε όλους τους κτηνοτρόφους, ζωοτροφών στις προσβεβλημένες εκμεταλλεύσεις, το διορισμό ακόμη και εποχιακών κτηνιάτρων και άλλου προσωπικού στα δημόσια κτηνιατρεία, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την αποζημίωση για τα νεκρά ζώα από την ασθένεια;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ