Αντί για τις επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, τις τελευταίες μέρες οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία παραλαμβάνουν κλήσεις και δικογραφίες.
Συγκεκριμένα, εκατοντάδες κλήσεις έφτασαν στα χέρια αγροτών που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, στα μπλόκα του Φιλώτα και της Σιάτιστας, και αφορούν την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σχηματιστεί και τουλάχιστον 6 ξεχωριστές δικογραφίες από την αρμόδια Εισαγγελία.
«Το θράσος της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο», τονίζουν οι αγρότες, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μάη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, ενάντια στις διώξεις των αγροτών που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην περιοχή.
Το κάλεσμα υπογράφουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γρεβενών, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Φλώρινας «Οι Πελαγονίτες» και ο Αγροτικός Σύλλογος Κοζάνης - Τσαρτσιαμπά.
«Η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή για την αποζημίωση του γάλακτος που χάθηκε λόγω των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό είναι το αποτέλεσμα των μεγάλων κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος», τονίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ) σε ανακοίνωσή της για την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ορισμένα μέτρα ανακούφισης, η οποία εμπεριεχόταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας» που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή.
«Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας», τονίζει η ΟΑΣΛ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η τροπολογία αυτή είναι μόνο η αρχή. Δεν εφησυχάζουμε! Η πρόβλεψη για αποζημιώσεις βάσει των περσινών τιμολογίων αφήνει "τρύπες" που μπορεί να αδικήσουν σημαντικό μέρος των συναδέλφων μας. Το κριτήριο της περσινής παραγωγής πρέπει να διευρυνθεί, δεν αρκεί από μόνο του, γιατί κάποιος μπορεί να αύξησε τα ζώα του από πέρυσι. Επίσης πρέπει να εξασφαλιστεί εγγυημένη από το κράτος τιμή για τις παραδόσεις γάλακτος από δω και στο εξής, για να μη φορτωθούν οι κτηνοτρόφοι τις επιπτώσεις της κατάστασης».
Προσθέτει δε ότι «θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των μέτρων και το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές. Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι με μια τροπολογία "ξεμπέρδεψε" με τον κόσμο της παραγωγής στη Λέσβο, είναι γελασμένη», και ότι «θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση όλου του πλαισίου αιτημάτων μας, γιατί μόνο μ' αυτό υπάρχει προοπτική επιβίωσης των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων».
«Δεν κάνουμε πίσω», τονίζει η ΟΑΣΛ σε σχέση με τα παραπάνω και επαναφέρει τις δίκαιες διεκδικήσεις των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων του νησιού για αποζημιώσεις στο 100%, ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης εισοδήματος και ζωικού κεφαλαίου.
«Η επίθεση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ δεν περιορίζεται μόνο στην κτηνοτροφία», συνεχίζει η ΟΑΣΛ, εξηγώντας πως «οι γεωργοί, ελαιοπαραγωγοί και μελισσοκόμοι της Λέσβου βρίσκονται σε απόγνωση, θύματα μιας πολιτικής που σκοπό έχει να "πετάξει έξω" τον μικρομεσαίο παραγωγό.
Μας αφήνουν απλήρωτους από τις επιδοτήσεις του 2025, που ήδη έπρεπε να έχουν καταβληθεί. Η λογική του υπουργείου "ό,τι δεν λύνεται κόβεται" είναι το πρόσχημα για να κρύψουν την ανικανότητά τους να ελέγξουν και να κατανείμουν δίκαια τους πόρους. Σταματούν οριζόντια τις ενισχύσεις στη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία. Πετούν εκτός παραγωγούς που επένδυσαν χρόνο και χρήμα για ποιοτικά προϊόντα.
Συγκαλύπτουν τις ευθύνες των "δικών τους παιδιών" στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ίδια ώρα που ο αγρότης παλεύει με την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό νοικοκυριό».
Αποκαλύπτει δε ότι «φτάνουν στο σημείο της πλήρους αναλγησίας: Ζητούν πίσω τις αποζημιώσεις από τους ελαιοπαραγωγούς της Βρίσας που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2022! Με το πρόσχημα ότι είχαν απλήρωτο τον ΕΛΓΑ (τονίζουμε ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αφορούν φυσικές καταστροφές) και ότι δεν είχαν αγροτικό εισόδημα το 2021 (με την ακαρπία να πλήττει ολόκληρο το νησί μας)».
Η Ομοσπονδία απαιτεί να καταβληθεί ολόκληρη η αποζημίωση σε όλους τους παραγωγούς για την αναφύτευση των καμένων εκτάσεων, και να δοθεί παράταση της διορίας για τις δενδροφυτεύσεις.
Συμπαραστέκεται στον αγώνα που δίνουν οι αγρότες - κτηνοτρόφοι των Σερρών, που βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν το τελωνείο του Προμαχώνα, διεκδικώντας αποζημιώσεις και ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου από τη ζωονόσο της ευλογιάς και να παρθούν μέτρα βιοασφάλειας για τα φορτηγά με ζώα που εισέρχονται στην Ελλάδα. Επίσης καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση με χημικά που δέχτηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Τέλος, ενημερώνει πως έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο συσκέψεων στους Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους και στα χωριά του νησιού, με στόχο να ενημερωθεί κάθε κτηνοτρόφος και να οργανωθούν συλλογικά νέες κινητοποιήσεις.
«Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεκληρίσουν την ύπαιθρο της Λέσβου. Η απάντησή μας θα δοθεί στον δρόμο! Κανένας μόνος του, όλοι στον αγώνα!».
Επανακατέθεσε την τροπολογία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος
Συγκεκριμένα, η τροπολογία που υπογράφεται από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και όλους τους βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:
Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι κλήσεις σε εκατοντάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς σε όλη τη χώρα για την παροχή εξηγήσεων (στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης) για τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2025 - 2026, για ποινικά αδικήματα και κυρίως για το αδίκημα της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Μάλιστα, καλούνται να παρέχουν έγγραφες εξηγήσεις και ιδιοκτήτες των ΙΧ που, με βάση τα όσα επικαλείται η αστυνομία, καταγράφηκαν οι πινακίδες τους στα σημεία των κινητοποιήσεων!
Την ώρα που έχει ξεκινήσει η κύρια δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη, χωρίς κανένα πολιτικό πρόσωπο να βρίσκεται στο εδώλιο, την ώρα που για το «φαγοπότι» του ΟΠΕΚΕΠΕ προκλητικά απαλλάσσονται κυβερνητικά στελέχη, την ίδια ώρα κλιμακώνεται η καταστολή απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Και τούτο, παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, με σκοπό την υπεράσπιση του δικαιώματος των βιοπαλαιστών αγροτών αλλά και κτηνοτρόφων να ζήσουν με ένα αξιοπρεπές εισόδημα και να συνεχίσουν να εξασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Από την άλλη συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων αφού, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό ο ίδιος έλεγε ότι δεν πρόκειται να διωχθούν οι αγρότες που βγήκαν στον δρόμο.
Η στάση αυτή δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν χτίσει χέρι - χέρι όλες οι κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για να τρομοκρατήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να φιμώσει τον μεγαλειώδη αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών - κτηνοτρόφων - αλιέων.
Προκειμένου να μπει ένα τέρμα στις συνεχιζόμενες μαζικές ποινικές διώξεις, ακόμα και καταδίκες εκατοντάδων βιοπαλαιστών γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, προτείνουμε την πιο κάτω τροπολογία - προσθήκη, με την οποία εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεων των άρθρων 290, 291, 292, 293 και 334 παρ. 1 Π.Κ., που φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την κατάθεση της παρούσας διάταξης εκ μέρους των γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων κατά τη διάρκεια αγροτικών και λοιπών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Αναμόρφωση του κληρονομικού δικαίου και άλλες διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:
1. Εξαλείφεται το αξιόποινο των αδικημάτων των άρθρων 290,291,292,293 και 334 παρ. 1 Π.Κ., καθώς και των συναφών και συρρεόντων με τα πιο πάνω αδικημάτων και σχετιζομένων με αυτά, τα οποία φέρεται να έχουν τελεστεί μέχρι την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της παρούσας διάταξης εκ μέρους γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων κατά τη διάρκεια αγροτικών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
2. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, με διάταξή του, τη θέτει στο αρχείο.
3. Εάν η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας, ο αρμόδιος εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, ή ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου, διαπιστώνει την εξάλειψη του αξιοποίνου και υποβάλει πρόταση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για παύση της ποινικής δίωξης. Σε περίπτωση που η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου ή του δικαστηρίου, το συμβούλιο ή το δικαστήριο αντίστοιχα παύει οριστικά την ποινική δίωξη, μετά από πρόταση του εισαγγελέα ή αίτηση του κατηγορουμένου. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.
4. Σε περίπτωση που για την αποδιδόμενη πράξη της παρ. 1 της παρούσας έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση, την εξάλειψη του αξιοποίνου διαπιστώνει το δικαστήριο που εξέδωσε την καταδικαστική απόφαση, μετά από αίτηση του εισαγγελέα ή του καταδικασθέντα. Η σχετική αίτηση κατατίθεται στην γραμματεία του εκδόσαντος την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου και εισάγεται προς συζήτηση στη συντομότερη δυνατή δικάσιμο. Στη συζήτηση καλείται να παραστεί και ο καταδικασθείς, ο οποίος δύναται να εκπροσωπηθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση τίθεται στο αρχείο.
5. Ποινές στερητικές της ελευθερίας που έχουν επιβληθεί αμετάκλητα για τα αδικήματα της παρ. 1 της παρούσας, καθώς και για τα συνεκδικασθέντα συρρέοντα ή συναφή ή καθ' οιονδήποτε τρόπο σχετιζόμενα προς αυτά και δεν έχουν για οποιονδήποτε λόγο εκτιθεί, παραγράφονται. Την παραγραφή διαπιστώνει το δικαστήριο που έχει εκδώσει την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντα, εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά αναλόγως των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου και συγχρόνως διατάσσεται η διαγραφή των ποινών από το ποινικό μητρώο.
6. Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1, οι τυχόν επιβεβλημένες κατασχέσεις αίρονται αυτοδίκαια.