Ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα, με πανελλαδικό συντονισμό και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 του Μάρτη
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται το συνεπές αγροτικό κίνημα για τις νέες κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι κινητοποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται μετά την απόφαση που πάρθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ), για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ξεκινούν την ερχόμενη βδομάδα, με πανελλαδικό συντονισμό και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη.
Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, όπου οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών, (ΕΟΑΣ) αποφάσισαν το αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων, ξεκίνησαν συσκέψεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες στα χωριά για την ενημέρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ανάλογες αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη και στα Τρίκαλα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη».
Χτες, στα πλαίσια επαρχιακών συσκέψεων που διοργανώνει η ΕΟΑΣ πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε Αγιά και Φάρσαλα, προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση των νέων κινητοποιήσεων. Στην Αγιά, αποφασίστηκε η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών στις 26 Φλεβάρη και στη συνέχεια θα γίνει το επόμενο αγωνιστικό βήμα. Τις μηχανές των τρακτέρ ανάβουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες στα Φάρσαλα, που στη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στο Βασιλί διαμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Επαρχιακές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 21 Φλεβάρη, και στη Λάρισα, στη Γαλήνη, στις 7 μ.μ., στο καφέ «Τράφικ» και την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο.
Υπενθυμίζουμε ότι στην Καρδίτσα, η διοίκηση της ΕΟΑΣ αποφάσισε να καλέσει τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, από τις 20 Φλεβάρη, να αναρτήσουν μαύρες σημαίες και τις σημαίες των Αγροτικών Συλλόγων, να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις αγροτών, να γίνει ανάλυση των αιτημάτων, να επαναδραστηριοποιηθούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι. Επίσης, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στα χωριά και στους Αγροτικούς Συλλόγους που έχουν μπει στην πάλη για την οργάνωση της επόμενης αγωνιστικής κίνησης.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μεταξύ των άλλων, διεκδικούν πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα αγροτικά προϊόντα, ικανοποιητικές κατώτερες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ενίσχυση των συνεταιρισμών για να περιοριστεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος, επιστροφή ολόκληρου του φόρου αγοράς αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων, άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, εκτέλεση βασικών έργων υποδομής, έλεγχο των τιμών των αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων για μείωση του κόστους παραγωγής, δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία.
Καταγγελία της ΛΑΕ Χανίων
Με νοθείες, στα κρυφά και χωρίς καν οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών στους Αγροτικούς Συλλόγους, προχωράει στην εκλογή νέας διοίκησης η ηγεσία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στα Χανιά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα»(ΛΑΕ).
Στην ανακοίνωση της ΛΑΕ τονίζεται ότι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με την καθοδήγηση του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ μεθοδεύει να προχωρήσει σε ένα συνέδριο μέσα από αδιαφανείς και νόθες διαδικασίες. Ετσι, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Αγροτική Ενότητα», παρά τις επίμονες προσπάθειές της να δοθούν τα μητρώα μελών Αγροτικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων για να οργανωθούν οι εκλογικές διαδικασίες, το προεδρείο της Ομοσπονδίας το αρνείται πεισματικά.
Μπροστά σε όλα αυτά η ΛΑΕ καλεί τους αγρότες του νομού να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα και να βάλουν φραγμό σε τέτοιες λογικές που μόνο συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες συντηρούν. «Να ενεργοποιήσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη του αγροτικού κινήματος στο νομό έξω από τις λογικές της συναίνεσης και της υποταγής στην κατεύθυνση της σύγκρουσης και της ανατροπής της ΚΑΠ. Της πολιτικής της ΕΕ που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συνδιαμορφώσει και εφαρμόζουν με στόχο το ξεκλήρισμα του φτωχού και μεσαίου αγρότη. Οσο γι' αυτούς που ονειρεύονται ένα ακόμη νόθο συνέδριο της ΟΑΣ, επισημαίνεται, να είναι σίγουροι ότι αυτή τη φορά δε θα βρουν το δρόμο ανοιχτό».
Την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας να ξεπουλήσει στον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό -σφραγίδα τις μισές μετοχές (1,2%) που διαθέτει στη «ΔΩΔΩΝΗ», επικαλούμενη τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η πραγματικότητα της αντιαγροτικής πολιτικής στην οποία συμφωνεί και στηρίζει, καταδικάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων N. Πρέβεζας.
«Είναι η γνωστή μέθοδος της έμμεσης ιδιωτικοποίησης που επιχειρείται κατά καιρούς -όπως ΑΣΗΚ και άλλα τερτίπια - για να προωθηθεί η πολιτική της ΚΑΠ, της ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΑΣ Πρέβεζας. Αναφέρει πλευρές υλοποίησης αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής όπως κατάργηση ελάχιστων εγγυημένων τιμών, εξευτελιστικές τιμές αγοράς των αγροτικών προϊόντων, θεσμοθετημένα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών για τη δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων ΦΑΓΕ, ΔΕΛΤΑ κ.ά. καθώς και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο (ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, κ.ά.)
Η ΟΑΣ Πρέβεζας καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους με τους αγώνες τους, που έως τώρα απέτρεψαν τις μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των Ενώσεων να ξεπουλήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ σε ιδιώτες να σταματήσουν και τη νέα αυτή προσπάθεια. Ακόμα στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: «Να συμβάλλουμε και στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες, για να ανταποκριθεί η ΔΩΔΩΝΗ στα αιτήματά μας και στα συμφέροντά μας. Και αυτό, γιατί στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα στηρίζει την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και όχι στα καρτέλ των μεγαλοβιομηχάνων μπορεί να ικανοποιηθεί και το άμεσο αίτημα των κτηνοτρόφων για 1,15 ευρώ/κιλό στο πρόβειο γάλα, 0,70 ευρώ/κιλό στο γίδινο και 0,50 ευρώ/κιλό στο αγελαδινό».