Σάββατο 14 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΚΥΠΡΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: «Κλείδωσε» η ένταξη - ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η λύση ακροβατεί, αλλά η Κύπρος εντάσσεται - 4.30 μ.μ.: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΓΙΔΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΥΡΩ-ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ Η ΕΝΤΑΞΗ - Λύση δε βρέθηκε.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Από την Κοπεγχάγη 2002 στη Θεσσαλονίκη 2003 - ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ.

ΧΩΡΑ: Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ - Η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΑΥΓΗ: ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ «ΕΥΧΗ» ΓΙΑ ΛΥΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΑΤΟ ΕΝΤΑΞΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ... ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΝΟΜΟΣ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΟΙ 15 ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Φάκελος Αιγαίου»: «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν δρομολογούν, όπως δείχνουν τα πράγματα, εξελίξεις στο Αιγαίο. Το λένε - ο καθένας με τα δικά του λόγια - ο πρωθυπουργός ("διευθέτηση υφαλοκρηπίδας μέσα στο 2003"), ο υπουργός Εξωτερικών ("διάλογος για το Αιγαίο προσεχώς") και ο πολλά γνωρίζων καθηγητής κ. Ροζάκης ("αναζήτηση λύσης για τις αιγιακές εκκρεμότητες"). Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας διαδικασίας προετοιμασίας της κοινής γνώμης προκειμένου ν' ανοίξει ο "φάκελος Αιγαίου"» (Γιώργος Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Η Ουάσιγκτον σε πόλεμο: «Φθάνοντας στην πρωτεύουσα της υπερδύναμης από την ειρηνική Ευρώπη, βλέπω τρία πράγματα. Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε πόλεμο. Η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα πάει σε πόλεμο. Και η Ουάσιγκτον αρχίζει να σκέπτεται για μια ειρήνη (σ.σ. Pax Americana) με την οποία θα λήξουν και οι δύο πόλεμοι - ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και ο πιθανός πόλεμος με το Ιράκ. Οι άνθρωποι στην Ευρώπη, και στον υπόλοιπο κόσμο, πρέπει να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν και τις τρεις αυτές πραγματικότητες...» (Τίμοθι Ας - ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΝΕΑ).

... και «ειρήνη»: «Και αυτά μονάχα για αρχή. Ο κόσμος εδώ (σ.σ. στην Ουάσιγκτον) μιλάει ήσυχα για ένα σχέδιο αναδιαμόρφωσης ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να γίνει όπως ήταν εκείνα τα σχέδια για την Ευρώπη, το 1919 και το 1949. Οι κουρασμένοι από τον κόσμο Ευρωπαίοι και οι λαοί της Μέσης Ανατολής μπορεί να αμφιβάλουν για το κατά πόσον αυτή η ιδέα είναι πραγματοποιήσιμη... Αλλά εμείς οι Ευρωπαίοι θα ξοδεύαμε καλύτερα το χρόνο μας σκεπτόμενοι πώς να συμπληρώσουμε και να βελτιώσουμε το σχέδιο αυτό» (Στο ίδιο).

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΛΥΣΗ: «Δε θα πρέπει ωστόσο να καλλιεργούνται αυταπάτες: από μόνη της η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να λύσει το Κυπριακό. Ιδίως μάλιστα αν, όπως είναι πολύ πιθανό, δεν επιτευχθεί συμφωνία με βάση το σχέδιο Ανάν στην Κοπεγχάγη. Θα χρειαστεί τότε να χαραχτεί εκ νέου μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της Ενωσης, προκειμένου να πειστεί η Τουρκία ότι ο δικός της δρόμος για την Ευρώπη περνά από την Κύπρο» (από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

ΤΑ «ΟΥΣΙΩΔΗ» ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ: «Τρεις είναι οι αρχές που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος: -- Η εθνική ανεξαρτησία. Με εγγυήτριες δυνάμεις στο έδαφός της, η Κύπρος δε θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος... -- Το δημοκρατικό πολίτευμα. Οσα προβλέπει το σχέδιο Ανάν για τη διακυβέρνηση του "κοινού κράτους" έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της δημοκρατικής πλειοψηφίας... Δεν μπορεί να λειτουργήσει με συμπροεδρία ή με εναλλασσόμενη προεδρία ένα κράτος... -- Ο χωρισμός των εξουσιών, που δε γίνεται με το σχέδιο Ανάν, το οποίο οικοδομεί αδιέξοδα μέσα στο πολιτικό σύστημα και καταλήγει στην άρση τους από δικαστικό όργανο, στη σύνθεση του οποίου θα μετέχουν, μάλιστα, και τρεις ξένοι δικαστές. Αυτά τα ουσιώδη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαπραγματεύσεις...» (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΕΥΡΩ-ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ: «Το ευρωπαϊκό αυτό "χαρτί", που δείχνει να αποφέρει καρπούς στο Κυπριακό, έχει ήδη αποδώσει μέγιστα οφέλη για τη χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) σε πλήθος άλλων ζητημάτων... Οι καρποί της ευρωπαϊκής αυτής πορείας, χωρίς να διαγράφει κανείς και την πίεση των προσαρμογών που απαίτησε και απαιτεί, υποδεικνύουν και την ακολουθητέα κατεύθυνση στο μέλλον...» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

«Καθαρή» ένταξη και ευρω-διχοτόμηση

Η ασυγκράτητη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την «καθαρή» ένταξη της Κύπρου κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ όταν τίθεται το θέμα της λύσης του Κυπριακού

Του Ιωάννου από το Εθνος
Του Ιωάννου από το Εθνος
Η εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση πριν καλά καλά τελειώσει το παζάρι στην Κοπεγχάγη, από τη μια δηλαδή η «ισχυρή Ελλάδα» που κατήγαγε μια λαμπρή νίκη, σε αντίθεση με μια Τουρκία που υπέστη συντριβή και αποχωρεί «με σκυμμένο το κεφάλι», δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αγνοεί επιδεικτικά τους γενικότερους συσχετισμούς στο πλαίσιο της «νέας τάξης», το γεγονός ότι η Τουρκία είναι το «χαϊδεμένο παιδί» των ΗΠΑ (αλλά και της ΕΕ), που ποτέ μέχρι τώρα δεν έθεσαν κάποια «κριτήρια» προσφέροντας την ολόπλευρη υποστήριξή τους στην Αγκυρα, η οποία δεν έφυγε δα και με «άδεια χέρια»...

Η ασυγκράτητη θριαμβολογία της κυβέρνησης για την «καθαρή» ένταξη της Κύπρου κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ όταν τεθεί το θέμα της λύσης του Κυπριακού. Η «καθαρή» ένταξη της Κύπρου, στο βαθμό που τελικά αποδειχθεί ότι είναι τέτοια, δεν είναι παρά ξεκάθαρη ευρω-διχοτόμηση. Νομιμοποιούνται, δηλαδή, και μέσω της ΕΕ, τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής το '74. Από την άλλη, το «σχέδιο Ανάν» δείχνει ξεκάθαρα σε ποια βάση θα λυθεί το Κυπριακό, όποτε έρθει εκείνη η ώρα. Αν και παρακινδυνευμένο, οι ενδείξεις συνηγορούν ότι «η Ελλάδα πήρε την ένταξη και η Τουρκία (θα πάρει) τη λύση».

Το γενικότερο κεφάλαιο όμως διεύρυνση της ΕΕ, η ένταξη των δέκα νέων μελών, θα είναι διαρκώς μπροστά μας καθώς οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές και για τους Ελληνες εργαζόμενους και αγρότες. Η «μεγάλη αγορά» των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων παρουσιάζεται ως ένα πεδίο που προσφέρει ατέλειωτες ευκαιρίες. Ξεχνούν όμως να προσθέσουν «για το μεγάλο κεφάλαιο». Οι λαϊκές μάζες διαρκώς θα συμπιέζονται προς τα κάτω και πίσω. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι και αγρότες στη χώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά αν και τι κέρδισαν μετά από 20 χρόνια μέσα στην ΕΕ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ