Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
«Φταίει της κυβέρνησης η πολιτική»...

Αμετακίνητη η κυβέρνηση απέναντι στα αιτήματα των ιδρυμάτων. Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές της ΠΚΣ, στο υπουργείο Παιδείας

Από κινητοποίηση σπουδαστών ενάντια στην ανωτατοποίηση - απάτη
Από κινητοποίηση σπουδαστών ενάντια στην ανωτατοποίηση - απάτη
Συνεχίζεται και εντείνεται το αδιέξοδο των ΤΕΙ, καθώς τα μεγαλύτερα από τα ιδρύματα παραμένουν κλειστά και το υπουργείο παραμένει αμετακίνητο σχετικά με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, ενώ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις κινητοποιήσεις. Χτες, ο υπουργός Παιδείας είχε μια μαραθώνια συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, για να δηλώσει αμέσως μετά ότι η «αποχή (σ.σ. των εκπαιδευτικών) δημιουργεί πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό ζήτημα», γιατί τα ιδρύματα ανήκουν στο Δημόσιο και δεν μπορεί κανείς να παρακωλύει τη λειτουργία τους. Επανέλαβε ότι κανένας από τους εκπαιδευτικούς δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του, αλλά τίποτα παραπάνω σε σχέση με τα αιτήματα τους.

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας, σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής, αντιδρώντας στο νόμο 2916 που αποτελεί ουσιαστική κοροϊδία για τα ΤΕΙ και απαιτώντας πραγματική αναβάθμιση των ιδρυμάτων, των σπουδών και των πτυχίων τους.

«Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δημόσια Παιδεία», απαιτούσαν με τα συνθήματά τους οι σπουδαστές, τονίζοντας ότι «δε φταίνε τα ΤΕΙ, δε φταίνε τα ΑΕΙ, φταίει της κυβέρνησης η πολιτική» και φωνάζοντας... «μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τους καθηγητές. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής φοιτούν 45.000 σπουδαστές και γι' αυτούς δε λέει κανείς τίποτα. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ λένε μόνο να μη χαθεί η εξεταστική και δεν τους νοιάζει τι πτυχία θα πάρουμε», μας είπε ο Γιώργος Δακορώνιας, εκλεγμένος στο ΔΣ του σπουδαστικού συλλόγου Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΤΕΙ Αθήνας. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ΤΕΙ τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο σε ποια βαθμίδα θα ενταχθούν οι καθηγητές και πώς. Στη ΣΔΟ οι μισοί και περισσότεροι καθηγητές είναι έκτακτοι. Το υπουργείο προκηρύσσει 500 προσλήψεις: αυτό αν κάνουμε μια απλή διαίρεση αντιστοιχεί σε 1,2 (;) καθηγητή σε κάθε Τμήμα ΤΕΙ ανά την Ελλάδα. Ετσι γίνεται η αναβάθμισή;»

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, εκλεγμένοι σπουδαστές σε Διοικητικά Συμβούλια συλλόγων συναντήθηκαν με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου, Κ. Δελίδη, ο οποίος τους κάλεσε να πιέσουν για να ανοίξουν τα ιδρύματα, που κρατούν κλειστά οι εκπαιδευτικοί, ενώ οι σπουδαστές τόνισαν ότι αντιδρούν συνολικά στο νόμο που υποβαθμίζει τα ιδρύματα και τα πτυχία τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο

Νέα τμήματα και μετονομασίες τμημάτων θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Ιούλη οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται δύο νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και δύο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία προήλθαν από την κατάτμηση του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής που υπήρχε στο περσινό μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για τα παρακάτω τμήματα:

- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

- Τμήμα Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που εντάσσεται στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Μετονομασίες τμημάτων

Δώδεκα τμήματα μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους. Ειδικότερα:

- Το Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με έδρα το Ρέθυμνο, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.

- Το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

- Το Τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Παιδαγωγικό Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία.

- Το Τμήμα Μεθοδολογίας και Συστημάτων Παραγωγής του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας.

- Το Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ανήκει στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων.

- Το Τμήμα Επιχειρησιακής Ερευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ανήκει στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.

- Το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού.

- Το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας-Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα το Βόλο, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.

- Το Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο, που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

- Το Τμήμα Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, που ανήκει στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων.

- Το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο, που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

- Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, που ανήκει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.

Τέλος, εκτός από τα παραπάνω, στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται και οι παρακάτω μεταβολές σε σχέση με το παλιό. Μετά την πρόταση των οικείων ιδρυμάτων:

α) Δεν απαιτείται πλέον εξέταση σε ειδικά μαθήματα για το τμήμα Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο.

β) Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που είναι ενταγμένο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, εντάσσεται στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Μετά από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και λόγω αναδιάρθρωσης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού (ΣΜΥ) καταργούνται οι δύο κατευθύνσεις «Τεχνικοί», «Διοικητικοί» που ήταν ενταγμένες στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο αντίστοιχα και αντί αυτών λειτουργούν δύο νέες κατευθύνσεις «Οπλα» και «Σώματα» η καθεμιά των οποίων εντάσσεται σε δύο επιστημονικά πεδία και συγκεκριμένα στο 4ο και 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα ... «ραπανάκια» του υπουργού

Τις γνωστές δηλώσεις περί αναβάθμισης της χώρας, της κατάκτησης «ισότιμης θέσης» ανάμεσα στις προηγμένες χώρες και περί ανάγκης να «αποτινάξουμε τη λογική της υποτέλειας», με τις οποίες πλαισιώνει πλέον κάθε του παρουσία ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, που εγκαινίασε χτες τη βιβλιοθήκη του 6ου Γυμνασίου Αιγάλεω. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση ενός εκπαιδευτικού που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και μετέφερε στον υπουργό αυτό, που η πραγματικότητα της εκπαίδευσης βοά. Την αποψίλωση, δηλαδή, του λυκείου από μαθητές, τη διεύρυνση των ταξικών φραγμών. Αλλά, όπως αποδείχτηκε, το να αποκαλύπτεται αυτή η πραγματικότητα, για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι «υποτέλεια του μυαλού», δηλαδή ψιλά γράμματα και προτιμά να αγνοεί τα χιλιάδες παιδιά που βρέθηκαν εκτός Λυκείου υποσχόμενη νέες τεχνολογίες στην - τραυματισμένη από τη μαθητική διαρροή - Παιδεία. «Ραπανάκια»... για την όρεξη δηλαδή!

1ο - 2ο ΤΕΕ ΑΡΤΑΣ
Οι μαθητές βαρέθηκαν τις υποσχέσεις και τα «θα»

Καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 11 πμ, στην πλατεία Κιλκίς

Σε τάξεις - «κλουβιά», στοιβαγμένοι σε καθένα απ' αυτά 30 μαθητές, σ' ένα σχολείο - «φυλακή», που με τα πρώτα κρύα παγώνουν, κάνουν μάθημα οι μαθητές του 1ου και 2ου ΤΕΕ Αρτας. Ετσι, απαιτώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αύριο Παρασκευή, κινητοποιούνται στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κιλκίς.

Καλούν σε συμμετοχή τους μαθητές των ΕΛ, το λαό και όλους τους φορείς του νομού επειδή όπως επισημαίνουν «βαρεθήκαμε να ακούμε υποσχέσεις και τους τοπικούς "άρχοντες" να μας συμπαραστέκονται, αλλά μόνο στα λόγια. Τέτοια συμπαράσταση δεν τη θέλουμε. Εμείς τους νομάρχες, τους δημάρχους και τους προέδρους τους θέλουμε στο πλάι μας, στον αγώνα για καλύτερη μόρφωση και παιδεία».

«Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να σκύψουμε το κεφάλι και να συμβιβαστούμε. Θα αγωνιστούμε για τη μόρφωσή μας και το μέλλον μας. Δεν είμαστε "Επαναστάτες χωρίς αιτία" ούτε "Χαβαλέδες", όπως πολλοί μας είπαν. Απαντάμε και σ' αυτούς λοιπόν ότι πονάμε για το σχολείο μας όσο κανένας και ότι αγωνιζόμαστε με αιτία και έχουμε και στόχους», τονίζουν σε ανακοίνωση.

Γι' αυτό σταματούν πια να ζουν με τα «αποφάγια» μόρφωσης που τους δίνουν και απαιτούν: Ενιαίο 12χρονο βασικό, υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν, σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν μετά το 12χρονο σχολείο, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, κατάργηση του διπλού συστήματος ΤΕΕ - ΕΛ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Απαιτούν, επίσης, εκπαιδευτικούς, βιβλία, εργαστήρια, κτίριο ανθρώπινο, δημοκρατία στα σχολεία.

Επίσης, δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές των Ενιαίων που ανάμεσα στο σχολείο, το σπίτι, το φροντιστήριο δεν έχουν ούτε μια ώρα ελεύθερη να σκεφτούν λίγο τη ζωή τους: «Που και αυτοί σιγά σιγά λιγοστεύουν γιατί έρχονται προς τα ΤΕΕ, γιατί δεν αντέχουν το σχολείο τους που έχει μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο και αντί να τους μορφώνει, τους εξοντώνει».

Απεργούν αύριο οι καθηγητές

Στο πλαίσιο της απεργίας διοργανώνονται συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων και αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, διοίκηση της εκπαίδευσης και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Στο πλαίσιο της απεργίας, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις στις 11 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην κατάσταση που βιώνουν σήμερα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι λειτουργοί της. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ στις ελλείψεις καθηγητών που ξεπερνούσαν τις 5.000 μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη και εξακολουθούν να υφίστανται σε μικρότερο βαθμό και στη μαθητική διαρροή εξαιτίας της μεταρρύθμισης που είχε σαν αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια το 21,6% των μαθητών να βρεθούν εντελώς εκτός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ούτε λύκειο, ούτε ΤΕΕ). Σύμφωνα δε με την ΟΛΜΕ, οι Ελληνες εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και ζητούν οικονομική αναβάθμιση.

Οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ αναφέρθηκαν ανάμεσα σε άλλα στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την «επαναχωροθέτηση» των Τομέων και Ειδικοτήτων στα ΤΕΕ που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που όπως σημείωσαν υπηρετεί μια πολιτική εξοικονόμησης κονδυλίων και στρέφει τους μαθητές στα ιδιωτικά ΤΕΕ.

Μπροστά στην αυριανή απεργία, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν συντονισμένα και καθολικά, να αναλάβει την ευθύνη της οργάνωσης η βάση για να υπερβεί τον «επετειακό χαρακτήρα και τον απλό συμβολισμό που θέλει η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ». «Μόνο έτσι θα δώσουμε αποφασιστική απάντηση στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ, στην πολιτική των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, της λιτότητας, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ αναφέρεται ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα ο κλάδος να αντιπαλέψει το νόμο για την «αξιολόγηση», ένα ζήτημα που με ευθύνη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, έχει υποβαθμιστεί ανάμεσα στη σειρά αιτημάτων που αποτελούν το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας και τα οποία ενώ υπάρχουν από την αρχή της χρονιάς, η πλειοψηφία δεν έκανε τίποτα προηγουμένως για τη διεκδίκηση λύσεων.

Αποφάσεις και από διδασκαλικούς συλλόγους

Αφού το ΔΣ της ΔΟΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έλαβε απόφαση για κινητοποίηση του κλάδου και δε συμμετέχει στην αυριανή απεργία, διδασκαλικοί σύλλογοι με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους θα βρίσκονται μαζί με τους καθηγητές έξω από το υπουργείο Παιδείας. Περισσότεροι από τους μισούς διδασκαλικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου έχουν αποφασίσει διευκολυντική στάση εργασίας και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση ενώ οι σύλλογοι Μενιδίου «ο Σωκράτης», Βύρωνα - Καισαριανής και Αργυρούπολης - Ελληνικού καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος διεκδικώντας κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, αύξηση των αποδοχών - κανένας διάλογος για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ