Μετά τα φροντιστήρια Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και του Γυμνασίου για την προετοιμασία της φοίτησης στο Λύκειο, τώρα το καινούριο φρούτο ονομάζεται «Μαθητικό Μελετητήριο» ή «Μελετητήριο Δημοτικού».
Από φέτος έκαναν την εμφάνισή τους και στη Χαλκίδα τουλάχιστον δύο από αυτά και καλούν τους γονείς «να εμπιστευτούν το παιδί στους ειδικούς», παρουσιάζοντας ως «σίγουρη λύση» αυτή την επιλογή για μετά το σχολείο. Στην πίσω πλευρά του διαφημιστικού φυλλαδίου στις ερωταπαντήσεις - κατά το «εμείς ρωτάμε εμείς απαντάμε» - λύνονται «απορίες γονέων» του τύπου «τι είναι το Μαθητικό Μελετητήριο», «τι κενά καλύπτει», «αν είναι ιδανικό για εργαζόμενη μητέρα» ή για «επίλυση μαθησιακών προβλημάτων» και γίνεται φανερό ότι πρόκειται για ένα κανονικό φροντιστήριο, για ένα ακόμη σκαλοπάτι παραπαιδείας, στο οποίο σπρώχνεται να καταφύγει ο κάθε εργαζόμενος γονιός για να «μη μείνει το παιδί του "ντουβάρι"».
Στις 27 και 28 Γενάρη του 2007 θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΣΕΠ. Στην πρώτη θεματική ενότητα οι διαγωνιζόμενοι θα διαγωνιστούν το Σάββατο 27 Γενάρη ως εξής: Από 8.00 έως 12.00 οι υποψήφιοι των κλάδων Γαλλικής και Αγγλικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών μαθημάτων, Φυσικής Αγωγής και Οικιακής Οικονομίας. Από 11.00 έως 15.00 οι υποψήφιοι των κλάδων των Οικονομολόγων, Κοινωνιολόγων, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, Νηπιαγωγών και Δασκάλων. Από 14.00 έως 18.00 οι υποψήφιοι των κλάδων των Θεολόγων, Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών, Βιολόγων και Γεωλόγων. Οι υποψήφιοι όλων των κλάδων θα διαγωνιστούν στη Β΄ θεματική ενότητα την Κυριακή 28/1/2007 και ώρα από 10.00 μέχρι 14.00. Να σημειωθεί ότι στον εν λόγω διαγωνισμό διαγωνίζονται 71.857 υποψήφιοι για 6.888 θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ελπίδες διορισμού έχει ένας στους 10,4 υποψηφίους.
Συνεχίζεται και σήμερα το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο ματωμένο Δεκέμβρη του 1944, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΝΕ στο «Συρμό». Σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 μ.μ. προβάλλεται η ταινία «ο Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου.
Οπως κάθε βδομάδα, οι εκδηλώσεις - που για όλο το χειμώνα θα διοργανώνει η ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη) - κλείνουν την Πέμπτη με νεανικό γλέντι, που θα ξεκινήσει στις 11 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ είναι στην ιδιαίτερα προσιτή τιμή των 3 ευρώ.
Συνεχίζονται οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ μέχρι και την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, καθώς «πίσω από τις διαφημίσεις και τα "θα" κρύβονται υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας. Πρακτικές χωρίς δικαιώματα (τσάμπα εργασία), πτυχίο μη αναγνωρισμένο στην αγορά εργασίας, μη καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στη γνώση κάθε καθηγητή και άλλα». Μέχρι χτες είχαν ψηφίσει περίπου 600 σπουδαστές. Οι σπουδαστές διεκδικούν την κατάργηση των διδάκτρων, τη χορήγηση δωρεάν συγγραμμάτων, την κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα και το διορισμό μόνιμου επιμορφωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα, καλούν κάθε σπουδαστή να ισχυροποιήσει το Σύλλογο και να γίνει μαζικός.
Ξεκινούν από σήμερα και ολοκληρώνονται στις 13 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των αντιπροσώπων τους για το συνέδριο της ΟΙΕΛΕ. Στις 9, 10 και 11/12 οι εκλογές θα γίνουν στο ξενοδοχείο «La Mirage» (Ομόνοια, Μ. Κοτοπούλη 3), τις ώρες 11.00-20.00 για Σάββατο και Κυριακή και 9.00-15.30 τη Δευτέρα. Τις υπόλοιπες μέρες θα γίνουν σε σχολεία. Για την ψηφοφορία χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και ατομικό ή οικογενειακό βιβλιάριο υγείας. Αν δεν υπάρχει βιβλιάριο υγείας γίνεται υπεύθυνη δήλωση.
Μπροστά στις εκλογές, η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών» (ΑΣΠΙΔΕ) καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να τη στηρίξουν με την ψήφο τους για να αλλάξει γραμμή πλεύσης το σωματείο, στο οποίο κυριαρχούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στο Δημαρχείο Συκεών, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή του ΚΚΕ.
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην παιδεία διοργανώνει η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Πανοράματος νομού Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α' Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Γουνελάς, αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Πετρίδου Σούλα, δασκάλα μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και Γιώργος Τσακλίδης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ.
Μεθαύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια
Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Νομικής, Παντείου, Γεωπονικής, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου, ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας και τμηματικές συνελεύσεις των ΤΕΙ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητές, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που το προηγούμενο διάστημα έφεραν στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο η ΟΛΜΕ κήρυξε για την Παρασκευή τρίωρες στάσεις εργασίας (11.00 - 14.00 και 14.00 - 17.00). Δίωρες στάσεις (τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις δύο πρώτες του απογευματινού) αποφάσισε η ΔΟΕ.
Στη Θεσσαλονίκη με πολύμορφες πρωτοβουλίες η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας δίνει το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον προϋπολογισμό πείνας για την Παιδεία και ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Αύριο, Πέμπτη, η ΠΚΣ διοργανώνει μαζική εξόρμηση και πορεία στο ΑΠΘ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 μ.μ., στη Νομική. Την Παρασκευή 8 του Δεκέμβρη η ΠΚΣ διοργανώνει συναυλία με τα «Μωρά στη Φωτιά» κι ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα, στις 10 μ.μ., στην Κάτω Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ.
Τους τρόπους με τους οποίους η επαγγελματική κατάρτιση θα γίνει πιο ελκυστική, πώς δηλαδή θα μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, συζήτησαν οι υπουργοί Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο συμβούλιό τους που έγινε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο, η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των Επαγγελματικών Λυκείων και σχολών, που, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτελούν την ελληνική επιλογή με την οποία η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση εντάσσεται οργανικά στη γενική εκπαίδευση, σύμφωνα με το πνεύμα της Διαδικασίας της Κοπεγχάγης». Ετσι, για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι η θεσμοθέτηση των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, παρά τις διακηρύξεις περί αναβάθμισης και ισοτιμίας με τα Λύκεια, αποτελούν μορφές κατάρτισης, η οποία από τη γέννησή της απευθύνεται στη μεγάλη μάζα των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αποσπασμένη από τη γενική εκπαίδευση και τις προοπτικές της.
Κατά τη σύνοδο υπουργών, αποφασίστηκε τα κράτη - μέλη να αναπτύξουν κοινά εργαλεία που θα οδηγήσουν σε έναν ενιαίο χώρο επαγγελματικής κατάρτισης, να υπάρξουν κοινά αποδεκτά στατιστικά δεδομένα και να υπάρχει ενεργός συμμετοχή των «κοινωνικών εταίρων». Η λεγόμενη διαδικασία της Κοπεγχάγης στην οποία εντάσσεται η σύνοδος υπουργών Παιδείας, στοχεύει στην προώθηση πιο εντατικά της επαγγελματικής κατάρτισης, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης, για παραγωγή εργατικής δύναμης που θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις εκάστοτε απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και συνδέεται με την ελαστική απασχόληση και προσαρμοστικότητα των εργαζομένων στις σύγχρονες εκμεταλλευτικές μεθόδους.
Σε εκδήλωση εκπαιδευτικών μίλησε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ
Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και των φοιτητών και μαθητών, η Αλ. Παπαρήγα τις χαρακτήρισε «σημαντικές γιατί έφεραν στο επίκεντρο το θέμα της Παιδείας. Γιατί αυτοί οι αγώνες εκφράζουν - ως ένα βαθμό και όχι πλήρως - αυτά τα σπέρματα -που λέμε - της αγανάκτησης, των διεργασιών, των δυνατοτήτων - που βεβαίως δεν αναπτύχθηκαν όλες - και μας δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούμε καλύτερα πώς το Κόμμα με τις δυνάμεις που έχει και με την πολιτική γραμμή που έχει θα καταφέρει να μπει βαθιά μέσα στις λαϊκές μάζες, θα συγχωνευτεί μ' αυτές (χωρίς βεβαίως να διαχυθεί και να χαθεί και να χάσει την ικανότητα της σταθερής πολιτικής γραμμής σύγκρουσης) και ταυτόχρονα να έχει τη θέση της συσπείρωσης».
Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε από την αρχή το εξής: «Πέρα από το συσχετισμό δύναμης, πέρα από τις εθνικές και διεθνείς συνθήκες που επιδρούν, υπάρχει ένας παράγοντας που πρέπει να τον δούμε δημιουργικά: Οι εκπαιδευτικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εργαζομένων, όμως είναι στρατευμένοι σ' έναν ουσιαστικό, βασικό και δυναμικό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους. Κι αυτό δεν επιδρά στο επίπεδο ή μόνο στη συνείδηση, αντικειμενικά ο εκπαιδευτικός είναι ενταγμένος μέσα σ' ένα μηχανισμό του κράτους. Δεν είναι απλώς ζήτημα συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό επίπεδο. Αν δούμε το ζήτημα απλώς του συσχετισμού δύναμης δε θα έχουμε ολοκληρωμένη παρέμβαση σ' αυτόν τον κλάδο».
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Νομική |
Μιλώντας για ιδιαίτερα στοιχεία και χαρακτηριστικά του αγώνα των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο αίτημα των 1.400 ευρώ που δε συνάντησε ευρεία λαϊκή απήχηση, γιατί οι ηγεσίες των ομοσπονδιών το ανέφεραν μόνο, αδιαφορώντας για το ότι αυτός ο μισθός δεν μπορεί παρά να είναι κατώτατος μισθός για όλους τους εργαζομένους. Είπε ακόμα ότι ο αγώνας εμπεριείχε την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να τον αξιοποιήσει για προεκλογικούς σκοπούς και για ένα δήθεν «αντιδεξιό μέτωπο», όπως καταλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ το «αντιδεξιό». Αναφέρθηκε ακόμα και στον προβληματισμό για τις μορφές πάλης, την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να στρέψει τους γονείς ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Στάθηκε, επίσης, στα στοιχεία των αποφάσεων των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που κάτω και από την επίδραση των ταξικών δυνάμεων εμφανίζονται πιο προωθημένα από τις θέσεις των κομμάτων που ελέγχουν συνδικαλιστικά αυτές τις οργανώσεις (π.χ. καταγγέλλουν τον ΟΟΣΑ, την ΕΕ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ).
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε τη βαρύτητα που έχουν οι Κομματικές Οργανώσεις των εκπαιδευτικών, ώστε με την «ένταση της διαπάλης μέσα στο χώρο, όχι απλά να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας, αλλά αυτή η διαφορετικότητά μας και η όξυνση της διαπάλης να οδηγήσουν στη συσπείρωση δυνάμεων». «Αν δεν καταφέρουμε να συνδυάσουμε σωστά την ανάλυση, την κριτική και την αποκάλυψη με την επιθετική προβολή της θέσης μας "ποια Παιδεία, ποια κοινωνία, ποια πολιτική εξουσία", δε θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε μια μαζική πρωτοπορία», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα.
Αποσπάσματα από τη συζήτηση
«Είμαι δάσκαλος στη Γ΄ Δημοτικού, δηλαδή σε παιδιά 9-10 χρόνων. Και αυτό που βλέπω είναι ότι τα παιδιά έχουν από αυτή την ηλικία εξοντωτικό πρόγραμμα. Και καλούμαστε εμείς ως εκπαιδευτικοί να κάνουμε προσαρμογές στο πρόγραμμα του σχολείου για να μπορέσουν τα παιδιά να ανταποκριθούν στο απογευματινό τους πρόγραμμα. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα νέα βιβλία που είναι και από άποψη περιεχομένου και από άποψη δομής αντιδραστικά. Καλούμαστε, λοιπόν, να μπολιάσουμε και να δηλητηριάσουμε τη σκέψη των παιδιών... Εχουμε ειδικό ρόλο. Διαπλάθουμε νέους ανθρώπους...».
Προσωπικές μαρτυρίες σαν και την παραπάνω, αλλά και προβληματισμοί και σκέψεις για το ρόλο του εκπαιδευτικού και του κομμουνιστή εκπαιδευτικού, τα προβλήματα που βιώνουν και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στη ζωή τους ως μισθωτοί, η εμπειρία από τις πολιτικές εξελίξεις και τα εκπαιδευτικά συστήματα σε άλλες χώρες και, κυρίως, παραδείγματα από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους παραβρισκόμενους και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι πολλές φορές οι αντιδράσεις πάνω σε ίδια ζητήματα δε γίνονται από την ίδια σκοπιά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αντιδράσεις για τα νέα βιβλία. Υπενθύμισε ότι η ΔΟΕ αντιδρούσε βάζοντας το ζήτημα ότι δεν υπήρχε χρόνος για επιμόρφωση, ενώ το πρόβλημα είναι τα ίδια τα βιβλία, που είναι αντιδραστικά.
Συζητώντας για το ρόλο του εκπαιδευτικού, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η Παιδεία είναι ζωντανός χώρος πάλης» και τόνισε ότι «ο εκπαιδευτικός πρέπει να παίξει ρόλο αφύπνισης και των άλλων εργαζομένων».
Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι πρέπει «να μελετάμε τους αγώνες και τα ξεσπάσματα, ακόμα και εκεί που δεν πήραμε εμείς την πρωτοβουλία». Και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ζήτημα το Κόμμα να βρίσκεται στις μάζες, να συγχωνεύεται με τις μάζες και να κατακτά την πρωτοπορία.
Κλείνοντας τη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε τη σημασία που έχει «η αφομοίωση, η μελέτη και η ικανότητα δημιουργικής εφαρμογής της στρατηγικής του Κόμματος σε κάθε χώρο. Κέρδισμα των λαϊκών μαζών είναι σε τελική ανάλυση το ζήτημα της εξουσίας», τόνισε, και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «να μελετάς, να εξετάζεις κριτικά τη στάση σου, να βγάζεις συμπεράσματα από την ταξική πάλη». Κάλεσε, τέλος, τους εκπαιδευτικούς να βάζουν ακόμα πιο επιθετικά επί της ουσίας το ζήτημα της μόρφωσης.