Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΣΟΥΠΟΛΗΣ
Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης (Νέα Ιωνία), ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.

Οπως σημειώνει, «το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Αλσούπολη επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο, μόρφωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που μένουν στην Ελλάδα.

Μεταφέρονται στη Νέα Ιωνία με πούλμαν από τον Βόρειο και τον Κεντρικό Τομέα της Αττικής. Πριν λίγες μέρες ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημερώθηκαν ότι επειδή έληξε η σύμβαση που υπήρχε με το τουριστικό γραφείο που μετέφερε τα παιδιά, για το ένα δρομολόγιο δεν έχει βρεθεί λύση, ενώ και για το δεύτερο υπάρχουν καθυστερήσεις.

Προσδιορίζουν τη "λύση" του προβλήματος μέσα στον Οκτώβρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για έναν τουλάχιστον μήνα οι μαθητές δεν έχουν τρόπο μεταφοράς στο σχολείο, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμα και εγκατάλειψη του σχολείου».

Τα αρμόδια υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, τονίζει το ΚΚΕ. Απαιτεί να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα των μαθητών του σχολείου και να ξεκινήσει απρόσκοπτα η χρονιά.

Το κείμενο της Ερώτησης υπογράφουν οι βουλευτές Αφροδίτη Κτενά, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Τσοκάνης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποίηση για να μην αποκλειστεί κανένα παιδί από παιδικό σταθμό

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες εργατικά σωματεία και η Ομάδα Γυναικών του δήμου Ηρακλείου Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τους αποκλεισμούς παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς του δήμου και διεκδικώντας να μη μείνει εκτός κανένα παιδί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των αιτήσεων βρεφών και νηπίων 1 στα 4 παιδιά θα μπει σε δημοτικό παιδικό σταθμό (με voucher ή χωρίς), ενώ οι γονείς βρεφών κάτω των 8 μηνών δεν έχουν καν δικαίωμα να κάνουν αίτηση. Μόνη λύση για όλες αυτές τις οικογένειες είναι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να απευθυνθούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με τροφεία που φέτος ξεκινούν από τα 380 ευρώ τον μήνα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χτες στον αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Ηρακλείου παρευρέθηκε ο Δημήτρης Δουλουφάκης, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηρακλείου και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη στην κινητοποίηση και στο δίκαιο αίτημα να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Η Δέσποινα Δοργιάκη, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ εργατικά σωματεία και η ΟΓΕ για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα των παιδιών μας στην Προσχολική Αγωγή. Ολα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς δημόσιες δομές, χωρίς να χρειάζονται ούτε τροφεία ούτε voucher, αλλά να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος και τους δήμους. Ειδικά τη φετινή χρονιά, που η ακρίβεια έχει γονατίσει τη λαϊκή οικογένεια, δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να δίνουν 300 ευρώ τον μήνα για παιδικό σταθμό των παιδιών τους».

Η Ρένα Σκυβαλάκη, επικεφαλής της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου, κατήγγειλε «τον απαράδεκτο αποκλεισμό δεκάδων παιδιών από την Προσχολική Αγωγή» και τόνισε: «Αυτό που ζητάμε είναι σύγχρονα, καινούργια, ασφαλή κτίρια, νέες δηλαδή δομές έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά. Γιατί και η παιδαγωγική επιστήμη το επιτάσσει, αλλά και οι γονείς στις σημερινές συνθήκες δουλεύουν και οι δύο. Οπότε, εκτός από ανάγκη του παιδιού, αποτελεί και στήριξη στα νέα ζευγάρια».

«ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Για 10η χρονιά στήριγμα για τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών

Πάνω από 5.000 μαθητές πέρασαν από τα «θρανία» του λαμβάνοντας ουσιαστική βοήθεια

Μια νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε λίγες μέρες και, για ακόμη μια φορά, μεγαλώνει η αγωνία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους.

Η λαϊκή οικογένεια αγκομαχά να βγάλει τον μήνα, καθώς το εισόδημα κατατρώνε η ακρίβεια, το υπέρογκο κόστος για την Ενέργεια κ.ά. και ταυτόχρονα η πολιτική όλων των έως και σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ εντείνει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, αφήνει τα σχολεία με κενά σε εκπαιδευτικούς μετρώντας τη μόρφωση των παιδιών ως «κόστος», στοιβάζει 27 μαθητές στα τμήματα, συνολικά βρίσκεται μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας τους.

Μέσα στη συνολική προσπάθεια στήριξης του λαού, στην Πάτρα, η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ετοιμάζεται να λειτουργήσει και για τη φετινή σχολική χρονιά (10η συνεχόμενη), το «Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης», με τις εγγραφές να έχουν ξεκινήσει για όλα τα επίπεδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Μάλιστα, μέσα στον μήνα, ξεκινούν και τα μαθήματα, τα οποία για τους συμμετέχοντες μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου ήδη ξεκίνησαν, σε συνέχεια των θερινών τμημάτων, μετά από μια μικρή παύση τον Αύγουστο.

Το παιδί στο επίκεντρο!

«Μια δεκαετία πέρασε από τότε που έμπρακτα η δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" έδωσε τη δυνατότητα σε όσους είχαν ανάγκη να αποκτήσουν τη δυνατότητα για περισσότερη και ουσιαστικότερη γνώση και μόρφωση. Ο απολογισμός μας είναι εντυπωσιακός: Πάνω από 5.000 μαθητές συνολικά και περισσότεροι από 700 εισακτέοι στο πανεπιστήμιο από την πρώτη χρονιά ως σήμερα», σημειώνει η υπεύθυνη του Φροντιστηρίου, Γεωργία Γαλυφοπούλου, υπογραμμίζοντας:

«Οι εκατοντάδες εγγραφές μαθητών στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς μαρτυρά το μέγεθος της ανάγκης για περισσότερη στήριξη στους μαθητές. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες οικογένειες απευθύνονται σε εμάς για να μπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις. Το αποτύπωμα της ισοπεδωτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων στην Παιδεία είναι εμφανές και συνεχώς διογκούμενο. Η πείρα μας δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο πως το δημόσιο σχολείο οδηγείται σε απαξίωση. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της Παιδείας καταπνίγεται από τα υπεράριθμα τμήματα, τις τρομακτικές ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων, τις μεταρρυθμίσεις για το σχολείο - επιχείρηση και άλλα. Ολα αυτά συνηγορούν στην απαξίωση της δημόσιας Παιδείας, στα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων και στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής ποιότητας των λαϊκών στρωμάτων».

Απέναντι στις συγκεκριμένες πολιτικές, που ουσιαστικά ωθούν στο να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν (τα εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα κ.ά.), στέκεται η δημοτική αρχή, με την υπεύθυνη του χώρου να δηλώνει: «Με τη δημιουργία του Λαϊκού Φροντιστηρίου φέραμε το παιδί της λαϊκής οικογένειας στο επίκεντρο. Του δίνουμε την ευκαιρία να μορφωθεί πολύπλευρα, να γίνει καλύτερο. Καταφέραμε να γίνουμε αποκούμπι και σημείο αναφοράς για τους μαθητές της πόλης μας. Να γίνουμε αρωγοί στον δύσκολο αγώνα τους να σπουδάσουν και να προσφέρουν στην κοινωνία τη δύναμη και τη γνώση τους. Με τμήματα για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στις περισσότερες περιοχές της πόλης μας αγωνιζόμαστε για πραγματική μόρφωση».

Πρόκληση οι ανάγκες του σήμερα!

Στέκεται στις προκλήσεις της δεκάχρονης πορείας του Φροντιστηρίου, όπως η πανδημία με την απουσία των μαθητών από τις σχολικές τάξεις (όπου το 80% των μαθητών του χώρου δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο) και υπογραμμίζει:

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια άλλη πρόκληση: Αυτή της στέρησης βασικών προϊόντων. Πολλές από τις οικογένειες που συμμετέχουν στη δομή κάτω από την πίεση της ακρίβειας και της ανεργίας στερούνται βασικά είδη. Και εδώ η αντίδραση προκαλεί ρίγος. Απ' άκρη σ' άκρη των γειτονιών της πόλης μας με επίκεντρο το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης ένα κύμα αλληλεγγύης ενώνει τις λαϊκές οικογένειες. Εξάλλου είναι ακριβώς στις προθέσεις μας να μη μένει καμία οικογένεια μόνη της χωρίς βοήθεια. Σκοπός μας είναι, με βασικό άξονα το Φροντιστήριο, να στηρίζουμε όποια οικογένεια χρειάζεται».

Σε αυτήν τη βάση, το Φροντιστήριο διαχρονικά διοργανώνει αλληλεγγύη με μοίρασμα ακόμη και τροφίμων σε οικογένειες (ειδικά σε περιόδους γιορτών), εκδηλώσεις και άλλες δράσεις, ενώ μεγάλη είναι η συνεισφορά των καθηγητών (εν ενεργεία, συνταξιούχων, φοιτητών κ.ά.), που εθελοντικά συμμετέχουν, πραγματοποιώντας μαθήματα.

«Ολοι ανεξαιρέτως, με εντυπωσιακή θέληση, μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Η πλειονότητα είναι νέοι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ή τελειόφοιτοι. Για μας είναι ό,τι καλύτερο και πιο όμορφο έχει να δείξει η κοινωνία μας. Ανθρωποι που χωρίς να έχουν καμία χρηματική ή υλική απολαβή προσφέρουν τον κόπο και τον χρόνο τους για να βοηθήσουν τις γενιές που έρχονται. Για μας αυτοί οι άνθρωποι είναι απαράμιλλα πρότυπα σεβασμού και αγώνα και δίνουν το πιο σημαντικό μάθημα για τη ζωή: Την προσφορά», εξηγεί η Γ. Γαλυφοπούλου.

Φέτος, τα μαθήματα αρχίζουν όπως κάθε χρονιά με τον ίδιο ενθουσιασμό, με προσπάθεια να αξιοποιηθούν σχολεία, απογευματινές ώρες, σε όλες τις συνοικίες της πόλης, από το Ρίο ως το κέντρο και τις γειτονιές. Παράλληλα, απευθύνεται κάλεσμα στήριξης του Φροντιστηρίου, ειδικά σε καθηγητές αφού οι ανάγκες είναι συνεχώς αυξανόμενες.

«Συνολικά όλη αυτή η προσπάθεια, με την αξιοσημείωτη χρονική συνέπεια, μας διδάσκει κάτι πολύ σημαντικό. Δείχνει πως όταν το θελήσουμε δεν υπάρχει εμπόδιο που να μπορεί να μας σταματήσει. Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης είναι η απτή απόδειξη τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δουλέψουμε και αγωνιστούμε. Είναι τελικά - και ας γίνει πράξη για κάθε έκφανση της ζωής μας - αυτό που έλεγε ο Μπρεχτ. Το απλό που είναι δύσκολο να γίνει», κατέληξε η υπεύθυνη του χώρου.

Οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε και συνεχίζεται με το εξής πρόγραμμα: Εως 13/9 για τους μαθητές Β' και Γ' Λυκείου. Εως 20/9 γι' αυτούς της Α' τάξης του Λυκείου. Επίσης, έως 27/9 για τους μαθητές Γυμνασίων και Δημοτικών.

Οι αιτήσεις, η «φόρμα» των οποίων έχει ήδη αναρτηθεί στο site του δήμου (https://www.e-patras.gr/el/laiko-frontistirio-0), μπορούν να κατατεθούν ως εξής: 1) Στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, πλατεία Γεωργίου 17Α (3ος όροφος καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ.). Τηλ. επικοινωνίας: 2610.274.035, 2) Στα γραφεία των Δημοτικών Διαμερισμάτων και Τοπικών Συμβουλίων του δήμου Πατρέων, 3) Ηλεκτρονικά στο e-mail: fal@patras.gr

Επί ποδός γονείς και εκπαιδευτικοί ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων

Κινητοποίηση σήμερα, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας

Πρώτο μαχητικό αγωνιστικό ραντεβού της νέας σχολικής χρονιάς είναι σήμερα για γονείς και εκπαιδευτικούς που συγκεντρώνονται στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στις μαζικές συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων που προώθησε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, με ξεκάθαρο στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, βλέποντας τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών ως κόστος!

Στην κινητοποίηση καλούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και Ενώσεις Γονέων.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που σημειώνει: «Απαιτούμε να μην πραγματοποιηθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων που στοιβάζουν τα παιδιά μας σε αίθουσες με 25 - 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας το παιδαγωγικό έργο». Απαιτεί να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και βοηθητικό προσωπικό, να στελεχωθεί και να λειτουργήσει η Παράλληλη Στήριξη για κάθε παιδί που την έχει ανάγκη, να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης με το απαραίτητο υποστηρικτικό μόνιμο επιστημονικό δυναμικό (ψυχολόγοι, νοσηλευτές κ.λπ.).

Θυμίζουμε ότι με το δεύτερο αυτό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση εξαφανίζονται περίπου 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά, στα δε νέα τμήματα που θα δημιουργηθούν το μάθημα θα γίνεται σε ασφυκτικές συνθήκες, καθώς εξαντλούνται τα ανώτατα αντιπαιδαγωγικά όρια για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη γνωματεύσεις για παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Για παράδειγμα, στον Πειραιά ανακαλούνται όλες οι αποφάσεις κατάτμησης τμημάτων λόγω φοίτησης παιδιών με διαγνωσμένες αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αποφάσεις που αφορούσαν 27 τμήματα Δημοτικών και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων, ενώ υπήρχαν άλλα 19 τμήματα με αίτημα κατάτμησης που είχαν λάβει ήδη αρνητική απάντηση.

Στην Α' Αθήνας γίνονται 30 συγχωνεύσεις τμημάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται τμήματα με 24 και 25 παιδιά που ανάμεσά τους υπάρχουν από τρεις έως και έξι γνωματεύσεις για αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.!

Στην Ανατολική Αττική αρνούνται κατατμήσεις ή γίνονται συμπτύξεις σε πάνω από 8 σχολεία. Αντίστοιχα στη Β' Αθήνας οι αρνήσεις κατάτμησης τμημάτων παρά τον αυξημένο αριθμό γνωματεύσεων αφορά τουλάχιστον 37 σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αλλο ένα στοιχείο επίσης που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι η χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων (ΠΔ 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018) οι προβλέψεις και για τις σχολικές αίθουσες είναι ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων! Δηλαδή, για να τηρηθούν τα ανωτέρω, θεωρητικά απαιτείται για 25 μαθητές σχολική αίθουσα άνω των 60 τ.μ.! Απαράδεκτες οι συγχωνεύσεις λοιπόν και για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα με τη σημερινή κινητοποίηση, έχουν οργανωθεί και συνεχίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και συσκέψεις οργάνωσης του αγώνα και κοινού βηματισμού γονιών κι εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Γονέων Περιστερίου καλεί σε σύσκεψη τους γονείς, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο υπαίθριο θεατράκι στην πλατεία Δημαρχείου (επί της οδού Παναγιώτη Τσαλδάρη).

Στον Πειραιά αντίστοιχα οργανώνεται σύσκεψη γονιών κι εκπαιδευτικών σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., αντιδρώντας στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Σε διαμαρτυρία στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς καλεί σήμερα, Τετάρτη, στη 1 μ.μ. η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο, αναδεικνύοντας όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και τον χώρο της Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιήσει η ΕΛΜΕ Ηλείας αύριο Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στη 1 μ.μ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Στέγη για όλους, δωρεάν σπουδές

Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα διεκδικούν μέτρα ανακούφισης | Μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη στις 10 Σεπτέμβρη

«Η κατάσταση με την αναζήτηση και το κόστος της φοιτητικής στέγης έχει ξεφύγει!», τονίζουν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα αναλαμβάνοντας πανελλαδική πρωτοβουλία και ορίζοντας τη 10η Σεπτέμβρη πανελλαδική μέρα δράσης για τη φοιτητική στέγη οργανώνοντας κινητοποιήσεις. Εκείνη τη μέρα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχωρούν σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι περιγράφουν την κατάσταση και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχουν πάρει ΚΑΝΕΝΑ απολύτως μέτρο...

Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες!

Μας κοροϊδεύουν με την "αύξηση στο στεγαστικό επίδομα" που αφορά ελάχιστους, αποκλείει όσους σπουδάζουν σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη και πρακτικά είναι... 125 ευρώ τον μήνα όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400 - 500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα!

Δεκάδες ακίνητα των ΑΕΙ προορίζονται για εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών τους!

Τα ενοίκια συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία 5 χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από το 40% να δυσκολεύεται ή να αδυνατεί να πληρώσει».

«Δεν πάει άλλο! Θέλουμε να σπουδάσουμε - Πάρτε τώρα μέτρα!» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και διεκδικούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους φοιτητές:

- Αμεση έναρξη της διαδικασίας εισδοχής στις φοιτητικές εστίες! Να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες εισδοχής των φοιτητών.

- Εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων για τη διαμονή όσων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν.

- Γενναία αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια. Να διευρυνθούν οι δικαιούχοι και η καταβολή να γίνεται στην αρχή της χρονιάς.

- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.

- Στήριξη της φοιτητικής μέριμνας! Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη της φοιτητικής στέγης στο κοινωνικό τιμολόγιο. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».

Απαιτείται άμεση λύση στα ζητήματα στέγασης των εκπαιδευτικών

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Αμεσα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, με αξιοποίηση σπιτιών, ξενοδοχείων, εστιών και μισθολογική ενίσχυσή τους στο ύψος των σημερινών αναγκών ζητά με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ φέρνοντας για συζήτηση στη Βουλή το κρίσιμο ζήτημα της στέγασής τους.

«Δεν φτάνει που οι μισθοί των εκπαιδευτικών δεν επαρκούν ούτε καν για την κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών - 776 ευρώ είναι ο εισαγωγικός μισθός ενός νεοδιόριστου - με τον πληθωρισμό να έχει εκτινάξει τις τιμές των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και τα τιμολόγια της Ενέργειας να έχουν απογειωθεί. Δεν φτάνει που το κόστος μετάβασης στον τόπο εργασίας τους έχει γίνει και αυτό δυσθεώρητο. Εχουν να αντιμετωπίσουν και το κρίσιμο ζήτημα της στέγασης, που τείνει να γίνει βουνό γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους μακριά από τον τόπο τους. Οσοι δεν βρίσκουν σπίτι το πρώτο διάστημα, αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα ξενοδοχεία ή ακόμα χειρότερα καταφεύγουν να μένουν σε αυτοκίνητα, ακόμα και να κατασκηνώνουν μέχρι να βρουν μια στοιχειώδη λύση στο ζήτημα της στέγασής τους. Μα και αν βρουν ένα σπίτι να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες τους, πολλές φορές ούτε καν για όλο το σχολικό έτος, αφού πολλά προορίζονται για τουριστική χρήση, έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα ενοίκια που ξεκινούν από 400 - 500 ευρώ στις γκαρσονιέρες και φτάνουν και τα 600 - 700 ευρώ για μεγαλύτερα, ανάλογα τα τετραγωνικά και την περιοχή». Με τα παραπάνω περιγράφονται στην Ερώτηση οι δυσκολίες όσων καλούνται να στελεχώσουν τα σχολεία μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είναι τυχαίο λοιπόν που διαρκώς αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί, όπως οι αναπληρωτές, που τελικά δεν πάνε στην περιοχή διορισμού τους».

Οπως επισημαίνεται παράλληλα, «ακόμα και η κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει τη δυνατότητα ορισμένοι δήμοι να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, τελικά δεν εφαρμόζεται και δεν λύνει το πρόβλημα. Γιατί αυτό το μέτρο δεν καλύπτει το σύνολο των εκπαιδευτικών που ενιαία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και η στραγγισμένη κρατική χρηματοδότηση των δήμων επ' ουδενί δεν επαρκεί για να καλύψει μια τέτοια ανάγκη».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Δελής, Ν. Αμπατιέλος, Ν. Εξαρχος, Ν. Καραθανασόπουλος, Μ. Κομνηνάκα, Α. Κτενά, Γ. Λαμπρούλης, Γ. Μαρίνος, Β. Μεταξάς, Ν. Παπαναστάσης και Μ. Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθεί ουσιαστικά το εισόδημα των εκπαιδευτικών για να μπορούν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.

Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Ξεκίνησε η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2024 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαδικασία η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέχρι και την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Η εγγραφή πραγματοποιείται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2024 του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr.

Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή απαιτείται ο 8ψηψιος κωδικός εξετάσεων υποψηφίου ως όνομα χρήστη και ως κωδικός ασφαλείας (password), ο ίδιος που χρησιμοποίησε για την εισαγωγή του στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ