Το απαράδεκτο γεγονός να τελειώνει η σχολική χρονιά και να παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες (ακόμα και από την αρχή της σχολικής χρονιάς) οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Εβρου σε ανακοίνωσή του και τονίζει: «Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες των ηγεσιών της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι μεγάλες, γιατί με τη δική τους ανοχή κάνουν ουσιαστικά πλάτες για να περνά ανώδυνα η αντιεκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ και στη χώρα μας». Επίσης, αφού απαιτεί από το υπουργείο Παιδείας την άμεση πληρωμή τους, καλεί τους ίδιους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς «να βγάλουν τα δικά τους χρήσιμα συμπεράσματα και να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για την κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων κι αναπληρωτών, για το διορισμό από την επετηρίδα 30.000 μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 37.000 στη δευτεροβάθμια, στα πλαίσια μιας πολιτικής που στοιχειωδώς επιδιώκει την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στη χώρα μας».
Την άμεση παρέμβαση της Ενωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 26 Μάη, σχετικά με τον εμβολισμό των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων από ιδιωτικούς φορείς που παρέχουν πιστοποιητικά γνώσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για τη συμμετοχή των υποψηφίων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προγραμματίζεται να ξεκινήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος τμήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε συνεργασία με τη «Vellum Educational Services», η οποία, σύμφωνα με τα όσα η ίδια αναφέρει στα φυλλάδιά της, είναι ένας από τους φορείς που παρέχει ύστερα από εξετάσεις (και με δίδακτρα και εξέταστρα που φτάνουν τα 780 ευρώ) πιστοποιητικά γνώσης Η/Υ στην Ελλάδα.
Εταιρίες όπως η «Vellum», που δραστηριοποιείται στον τομέα της πιστοποίησης, επιδιώκουν συνεργασία με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας προκειμένου να εξασφαλίσουν πελατεία για τις εξετάσεις τους, με τη διοργάνωση μαθημάτων επί πληρωμή μέσα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκμεταλλευόμενες την απουσία κρατικού φορέα πιστοποίησης και το προεδρικό διάταγμα που καθιστά την πιστοποιημένη γνώση Η/Υ υποχρεωτική για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΕ Νεκτάριο Μουμουτζή, που επικοινώνησε με το «Ριζοσπάστη», το προεδρικό διάταγμα 347 του 2003 προβλέπει ότι η κατοχή του πιστοποιητικού γνώσης Η/Υ αποτελεί υποχρεωτικό και όχι επιπλέον προσόν για οποιονδήποτε απόφοιτο πανεπιστημιακής, τεχνολογικής ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιθυμεί να πάρει μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, χωρίς να εξαιρούνται οι κάτοχοι πτυχίων πληροφορικής από ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Πρόκειται για κατάφωρη υποβάθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης των πτυχίων των αποφοίτων της πληροφορικής, βάσει της οποίας η ΕΠΕ κατέθεσε από το Φλεβάρη του 2004 αίτηση ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεπικουρούμενη και από το Σύλλογο Τεχνολόγων Μηχανικών Πληροφορικής (πρόκειται για απόφοιτους του ΤΕΙ).
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ σημειώνει ακόμα ότι η κυβέρνηση επιχείρησε 4 μέρες πριν τις εκλογές του Μάρτη να αποσαφηνίσει το γενικόλογο τίτλο «διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ», προσδιορίζοντας με εγκύκλιο τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ένας φορέας προκειμένου τα πιστοποιητικά που παρέχει να θεωρούνται «διεθνώς αναγνωρισμένα».
Σύμφωνα με τον Νεκτάριο Μουμουτζή, τα κριτήρια φωτογράφιζαν τις εταιρίες «Vellum» και «ECDL», παραχωρώντας τους εξ ολοκλήρου τη νέα αγορά που άνοιξε με την πολιτική της. Η ΕΠΕ καταγγέλλει επίσης ότι μεθοδεύεται και η γενίκευση της παραχώρησης επαγγελματικών δικαιωμάτων, στον ιδιωτικό κυρίως τομέα, σε άνεργους απόφοιτους των ΚΕΚ, στα οποία επίσης έχουν βάλει χέρι οι ιδιωτικοί φορείς πιστοποίησης γνώσεων Η/Υ.
Τέλος, από την πλευρά της η ΕΠΕ χαρακτηρίζει την πιστοποίηση «δημόσιο αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν» και επαναλαμβάνει τις προτάσεις για την ίδρυση κρατικού φορέα πιστοποίησης και επιμόρφωσης πάνω στη γνώση των Η/Υ. Παράλληλα, προτείνει την ένταξη της διαδικασίας εκμάθησης και πιστοποίησης στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης και την άμεση απαγκίστρωσή του από τα συμφέροντα των ιδιωτών.