Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», οργανώνει διαλέξεις Ιστορίας για τα μέλη του, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση).
Η πρώτη από τη σειρά των διαλέξεων θα έχει θέμα «Μητριαρχική κοινωνία» και ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Αντώνης Καλόβουλος. Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ του Δήμου Νέας Ιωνίας (πίσω απ' το σταθμό ΗΣΑΠ).
Η πρωτοβουλία θα συνεχίσει με επόμενη διάλεξη που θα έχει θέμα «Το πέρασμα από τη μητριαρχία στη δουλοκτητική κοινωνία».
Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων». Η συνέλευση θα γίνει στις 17.30 στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Στις 8-9 και 14-15 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος προχωρά σε εκλογές.
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία», πραγματοποιεί την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ στις 6 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτης και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας, μαθητές - φοιτητές. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο από το Δεκέμβρη του '44.
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στην Παιδεία διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 25 Νοέμβρη στις 8.30 το πρωί η Ενωση Γονέων Περάματος και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της πόλης. Καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.
Ζητούν να δοθούν στα σχολεία όλα τα χρήματα που έχει εκταμιεύσει η δημοτική αρχή. Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία. Κάλυψη όλων των κενών των εκπαιδευτικών. Να πληρωθούν οι καθαρίστριες και οι σχολικοί τροχονόμοι. Οχι στις απολύσεις των σχολικών φυλάκων. Επαναλειτουργία των τομέων που έχουν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ. Σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους. Μεταφορά με πούλμαν των μαθητών του ειδικού σχολείου και του 3ου Γυμνασίου. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Καμία αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών. Σχολεία ασφαλή για όλα τα παιδιά. Να ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές και συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια.
Την «αξιολόγηση» - έλεγχο εκπαιδευτικών και σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση, για να φέρει την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της στα μέτρα της αγοράς, κατήγγειλαν χτες στο Ηράκλειο εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γονείς. Η κινητοποίηση απέτρεψε την προγραμματισμένη εκδήλωση για την επιμόρφωση των αξιολογητών.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος», η ΕΛΜΕ και η Ενωση Γονέων Ηρακλείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο των ΠΕΚ στον Εσταυρωμένο, όπου είχαν κληθεί για επιμόρφωση σχολικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, για γενίκευση της αξιολόγησης του «εκπαιδευτικού έργου», των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, έχει ξεκινήσει κύκλος επιμόρφωσης διευθυντών σχολείων και σχολικών συμβούλων, προκειμένου να γίνουν αξιολογητές. Εκπαιδευτικοί και γονείς κατήγγειλαν τους πραγματικούς στόχους της «αξιολόγησης», που είναι να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές στα σχολεία, να απομακρύνει κι άλλο την Παιδεία από τις πραγματικές ανάγκες.
Αφού έχει αφήσει τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση προκρίνει το μέτρο των συγχωνεύσεων τμημάτων αλλά και σχολικών μονάδων.
Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του αντιτάσσεται στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων θεωρώντας ότι είναι ένα μέτρο «αντιπαιδαγωγικό».
«Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα αντιστρατεύεται το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής", αφού μετατρέπονται σε μια άμορφη -παιδαγωγικά- μάζα, σε σχολεία πιθανά γκέτο. Ηδη, έχουμε σχετική εμπειρία από τέτοιες υδροκέφαλες σχολικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ.
«Επιπλέον, η συγχώνευση σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα των μαθητών με άσκοπες και χρονοβόρες μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις των μαθητών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των εισιτηρίων θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που πλήττονται εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημά τους από κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ», τονίζει η ΕΛΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι όλα τα σχολεία είναι απαραίτητα.
Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τις δημοτικές αρχές, τους συλλόγους των καθηγητών, τις μαθητικές κοινότητες και τους τοπικούς συλλόγους να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων.
Την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Πλούσια εμπειρία μεταφέρεται στις τοπικές συναντήσεις του ΜΑΣ σε διάφορες πόλεις
Από τη Συνάντηση του ΜΑΣ στα Γιάννενα |
Ο απολογισμός της δράσης του προηγούμενου διαστήματος, ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά και η εκλογή νέων Γραμματειών ήταν τα κεντρικά σημεία των συναντήσεων που έγιναν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τα Γιάννενα.
Στο ΤΕΙ Πειραιά έγινε την περασμένη Παρασκευή η μαζική 5η Παναττική Σύσκεψη του ΜΑΣ, όπου μετά τον απολογισμό της δράσης εκλέχτηκε η νέα Γραμματεία Αττικής, με τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, να κάνει την κεντρική εισήγηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.
Με επιτυχία και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η 5η Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη του ΜΑΣ το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Φοιτητές και σπουδαστές από δεκάδες χώρους μετέφεραν θετική, αλλά και αρνητική εμπειρία από τον τρόπο δουλειάς των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του κάθε χώρου. Οι τοποθετήσεις ασχολήθηκαν με το πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα, αξιοποιώντας πρωτόβουλες μορφές παρέμβασης, όπως οι πολιτιστικές ή οι αθλητικές δράσεις. Ταυτόχρονα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε πως είναι αναγκαία η εξειδίκευση της δράσης κάθε Επιτροπής Αγώνα σύμφωνα με τα ειδικά προβλήματα του κάθε χώρου, ενώ εκλέχτηκε η νέα Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ.
Από τη Συνάντηση στην Πάτρα |
Την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, πραγματοποιήθηκε η 4η Παμπατραϊκή Συνάντηση του ΜΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Εστίας ΑΕΙ και ο Σπουδαστικός Σύλλογος της ΣΤΕΦ. Συζητήθηκε η πείρα του προηγούμενου διαστήματος, ενώ εκλέχτηκε και νέα Γραμματεία Πάτρας.
Μια μέρα πριν, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στις Επιτροπές του ΜΑΣ στη Χαλκίδα, που η μια μετά την άλλη πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση, ενώ αντίστοιχη απόφαση στη Χαλκίδα πήρε και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ στη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη.
«Τα παιδιά θέλουν παπούτσια / τα παιδιά θέλουν ψωμί / θέλουνε και φάρμακα / δούλεψε και συ...», παρότρυνε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της εκδήλωσης μια μαθήτρια Δημοτικού διαβάζοντας το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Το παιδί». Ενώ στο σύντομο άνοιγμα της εκδήλωσης από την πλευρά της Ενωσης Γονέων τονίστηκε, μεταξύ άλλων:
«Η Ενωση Γονέων πιστεύει ότι μέσα στην κρίση, στα βάσανα που έχουν κυριεύσει τους περισσότερους από εμάς, πρέπει να βρούμε χαραμάδες διεξόδου, αλλαγής της διάθεσής μας, να βλέπουμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, να βλέπουμε με πιο αισιόδοξο μάτι το μέλλον. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Θέλουμε ένα μέλλον για μας και τα παιδιά μας, το οποίο δε θα έρθει από μόνο του ως "μάννα εξ ουρανού", αλλά που θα το κατακτήσουμε με τον αγώνα μας, κόντρα σε όσα και σε όσους μας θέλουν κατσούφηδες, ανενεργούς, απογοητευμένους (...) Αξίζει τον κόπο να γίνουμε πιο δραστήριοι, πιο αγωνιστικοί. Να ενεργοποιηθούμε περισσότερο μέσα από τους συλλόγους μας, να διεκδικήσουμε τη μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας γιατί το αξίζουν! Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε γονέα άνεργο που δεν έχει να αγοράσει τετράδιο και μολύβι στο παιδί του, σε κάθε παιδάκι που έρχεται στο σχολείο χωρίς να έχει πάρει το πρωινό του».
MotionTeam |
Απόδειξη των διαθέσεών τους είναι ό,τι σύσσωμοι οι Σύλλογοι Διοικητικών Υπαλλήλων γύρισαν την πλάτη το περασμένο Σάββατο στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο αρνούμενοι να συμμετέχουν στο διάλογο - παρωδία που έστησε και να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις απολύσεις. Χτες, εκδικάστηκε η νέα προσφυγή του υπουργού, αυτή τη φορά σε βάρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κηρύσσοντας παράνομη την απεργία. Την πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλλει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και κηρύσσει για σήμερα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.
Ηδη, ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του και τα αστικά ΜΜΕ με «ρεπορτάζ», τις τελευταίες μέρες έχουν ρίξει το προπαγανδιστικό βάρος:
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή του εισηγείται στην Ομοσπονδία να πάρει απόφαση για νέα τριήμερη απεργία και καταγγέλλει τον «προσχηματικό διάλογο» και προσανατολίζεται σε διήμερο δράσης αύριο και την Πέμπτη. Ο Σύλλογος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αρνήθηκε την πρόσκληση για διάλογο με τον υπουργό.
Με τροπολογία που προστίθεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται στην παράγραφο 9 ότι «οι φοιτητές των ΑΕΙ έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2014 σ' όλα τα μαθήματα που οφείλουν ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο». Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να λύσει ζητήματα, όπως την εξεταστική, αλλά επιλέγει να τα αφήνει να αιωρούνται προκειμένου να ασκείται πίεση στους αγώνες των εργαζομένων.
Τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Παιδείας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων, με τις παρεμβάσεις του να επικεντρώνονται στην αναδιάρθρωση των αποψιλωμένων από προσωπικό διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων που έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατη η λειτουργία τους. Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων και αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα διοικήσεις ιδρυμάτων προχώρησαν στην έκδοση αντιφατικών ανακοινώσεων που από τη μια ζητούν την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ για τις διαθεσιμότητες κι από την άλλη ζητούν αναμοριοδοτήσεις κι άλλου τύπου αξιολόγηση αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή στις διαθεσιμότητες...
Ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης τρεις προτάσεις βάσει των οποίων ζητά, μεταξύ άλλων, την άμεση απόσυρση της διαπιστωτικής πράξης της διαθεσιμότητας, τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και Συνόδου Πρυτάνεων για κοινή μέθοδο αξιολόγησης των διοικητικών δομών των ιδρυμάτων, τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων και το πλήθος των πλεοναζουσών ή ελλειπουσών θέσεων προσωπικού ανά ίδρυμα, όπως αυτές θα προκύψουν από την αξιολόγηση, να αποτελέσει τη νέα βάση για την κινητικότητα των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή της ζητά, μεταξύ άλλων, την επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του, την ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και την αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου.
Αναμοριοδότηση ζητά και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Γάτσιος με επιστολή προς το Ειδικό Τριμελές Συμβούλιο ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων που αφορούν στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη μοριοδότηση των υπαλλήλων.