Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
79ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αποχή σήμερα κι αύριο

Διήμερη αποχή από τα μαθήματα για σήμερα και αύριο, ανακοίνωσε η διοίκηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 79ου δημοτικού σχολείου Αθήνας ζητώντας: να προσληφθούν σχολικοί φύλακες, να υψωθούν κάγκελα γύρω από το προαύλιο, να τοποθετηθεί περίφραξη στην οδό Δευκαλίωνος, να τοποθετηθεί συναγερμός και φωτισμός. Ο σύλλογος αναφέρει πως το σχολείο έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και καταγγέλλει τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και το 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων για παντελή αδιαφορία.

Για το ρόλο του καλλιτέχνη

Συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία» διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στο πλαίσιο του Πολιτιστικού της Διμήνου, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν: η Εύα Μελά, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, η Λίλα Καφαντάρη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κι ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, διδάσκων στο Μουσικό Τμήμα Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Αύριο στην Κομοτηνή

Το βιβλίο των Νίκου Μπογιόπουλου και Δημήτρη Μηλάκα «Ποδόσφαιρο, μία θρησκεία χωρίς απίστους», παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΡΕΞ» του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η κατάσταση στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό», με ομιλητές τον Γεράσιμο Αραβανή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού, και τον Νίκο Μπογιόπουλο, δημοσιογράφο του «Ρ».

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ
Νέος θεσμός χειραγώγησης της νεολαίας

Τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών συνδιαμόρφωσαν και έδωσαν χτες στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο

Την αναβίωση ενός θεσμού - «σφραγίδα», που μοναδικό στόχο έχει τη χειραγώγηση της νεολαίας, επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων» σε Δήμους και Κοινότητες, που συνδιαμόρφωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και το έδωσαν χτες στη δημοσιότητα. Με δεδομένο τον χαρακτήρα που έχει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα τοπικά συμβούλια είναι φανερό ότι θα αναλάβουν ρόλο νομιμοποίησης των αντιλαϊκών πολιτικών που καλείται να εφαρμόσει και να προσδώσουν στο θεσμό μια βιτρίνα «συμμετοχικής δημοκρατίας» χωρίς περιεχόμενο. Με δέλεαρ την υποτιθέμενη «συμμετοχή», δηλαδή, η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει μάζες νεολαίας στις λογικές της διαχείρισης και του συμβιβασμού στην κυρίαρχη πολιτική, να χειραγωγήσει το ριζοσπαστισμό της νέας γενιάς σε ανώδυνα κανάλια και παράλληλα να αναπαράγει ένα συμβιβασμένο πολιτικό δυναμικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τα αστικά πολιτικά κόμματα.

Η εμπειρία από τη λειτουργία των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων νέων που υπάρχουν σήμερα (είναι διορισμένα και λειτουργούν προαιρετικά στους ΟΤΑ που θέλησαν να τα εφαρμόσουν), δείχνει ότι πρόκειται για όργανα πλήρως ελεγχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη μετατροπή τους σε αιρετά όργανα, θα αλλάξει ο χαρακτήρας που είχαν μέχρι τώρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εφόσον πρόκειται πάλι για δομές επιβεβλημένες, ελεγχόμενες και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, έξω από τους γνήσιους φορείς εκπροσώπησης του νεολαιίστικου κινήματος (μαθητικά συμβούλια, φοιτητικούς συλλόγους, εργατικά σωματεία, τοπικούς συλλόγους στις γειτονιές), τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί και να υποβαθμίζει.

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε κάθε δήμο και κοινότητα αρχικά - στο μέλλον θα ισχύει και για κάθε νομαρχία - συγκροτείται Δημοτικό ή Κοινοτικό Συμβούλιο Νέων, με διετή θητεία, μετά από εκλογές που θα διεξάγονται εντός του πρώτου τριμήνου του πρώτου και του τρίτου έτους κάθε δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου. Οι εκλογές θα γίνονται με μυστική ψηφοφορία και με ενιαία ψηφοδέλτια, ενώ το εκλογικό σώμα θα απαρτίζεται από το μητρώο νέων του οικείου δήμου ή κοινότητας. Στο μητρώο μπορούν να εγγραφούν με αίτησή τους, οι νέοι ηλικίας 15-28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του οικείου δήμου ή κοινότητας. Πέρα από τα Συμβούλια θα λειτουργεί και η συνέλευση νέων που θα απαρτίζεται από όλους τους εγγεγραμμένους στο μητρώο και θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Τόσο η Συνέλευση όσο και το Συμβούλιο δε θα έχουν καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα, αλλά οι αποφάσεις τους θα έχουν «συμβουλευτικό» χαρακτήρα για τους ΟΤΑ σε θέματα νεολαίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτική ασφάλιση

Τα κυβερνητικά σχέδια για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στη δημόσια εκπαίδευση, όπως επιχειρείται με την προπαγάνδα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). «Πρόκειται για τη νέα εκπαιδευτική πολιτική - τονίζει στην ανακοίνωση - στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτική που στηρίζεται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ». Και υπογραμμίζει: «Αυτοί που διαλύουν το κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα επιχειρούν να χειραγωγήσουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης από την ευαίσθητη ηλικία του σχολείου. Να την πειθαναγκάσουν να αποδεχτεί την αφαίρεση κατακτήσεων, όπως η κοινωνική ασφάλιση και να την εντάξουν στο πελατολόγιο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών». Το ΕΚΛ απαιτεί να σταματήσουν οι διαγωνισμοί για την ιδιωτική ασφάλιση στα σχολεία. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο ύψος που απαιτεί το λειτούργημά τους και να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί, ούτε σ' ένα σχολείο. «Το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή - επισημαίνει - δε θα επιτρέψουμε να το συνθλίψει ο καπιταλισμός και το σχολείο της αγοράς».

1ο ΤΕΕ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ούτε «τεχνικό» ούτε «εκπαιδευτήριο»

Απλή και αποκαλυπτική η επιστολή που λάβαμε χτες από την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΤΕΕ Ν. Σμύρνης. Παραθέτουμε το κείμενο που έχει σταλεί ήδη στο υπουργείο Παιδείας χωρίς να υπάρξει από εκεί ούτε φωνή ούτε ακρόαση:

«Παρά τις εξαγγελίες του κ. πρωθυπουργού, της υπουργού Παιδείας και των αρμοδίων υφυπουργών για αναβάθμιση της Παιδείας, δυστυχώς η κατάσταση στην Παιδεία βαίνει από το κακό στο χειρότερο. Για μια ακόμα φορά η ζωή αποδεικνύει ότι μένουμε στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και επί της ουσίας παρατηρητές εκ του μακρόθεν. Απολαύστε την αναβάθμιση της Παιδείας που πραγματοποιήθηκε και στο 1ο ΤΕΕ Ν. Σμύρνης που προφανώς αποτελεί απειροελάχιστο δείγμα της πανελλαδικής κατάντιας:

- Νεόδμητο σχολικό κτίριο τεχνικής εκπαίδευσης από το οποίο απουσιάζουν τα εργαστήρια (!) τα οποία ως φαίνεται είναι απαραίτητα στη Θεολογία, τη Φιλολογία... αφού έτσι έκριναν οι αρμόδιοι φωστήρες κι έτσι τα παιδιά μας αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο άλλο άκρο της πόλης σε εργαστήρια πρωτόγονης εποχής.

- Τεχνικό σχολείο και στερείται το 2005 των υπηρεσιών του Ιντερνετ. Τι να πούμε; Η λέξη ντροπή προφανώς χάνει την αξία της.

- Οι ξένες γλώσσες είναι "επικίνδυνες" για το μέλλον των παιδιών μας και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν καθηγητές αγγλικών - γαλλικών...

- Το "νους υγιής εν σώματι υγιή" είναι άγνωστο για τους αρμόδιους έτσι και οι γυμναστές είναι άγνωστο είδος για μας.

- Νεόδμητο σχολικό κτίριο στερούμενο παντελώς στοιχειωδών αθλητικών εγκαταστάσεων».

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Με επιλογή μαθητών από την κυβέρνηση

Σε αντιδραστικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα πειραματικά σχολεία και την πρόσβαση των μαθητών σε αυτά, φαίνεται ότι σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, με απώτερο σκοπό τη μετατροπή τους σε «πρότυπα», ελιτίστικα σχολεία, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων.

Δείγμα αυτής της κατεύθυνσης δίνει η κυβέρνηση με επιμονή του υπουργείου Παιδείας να εγγραφούν στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών στην Πλάκα, δυο μαθήτριες εκτός της διαδικασίας της κλήρωσης (με την οποία σύμφωνα με το νόμο εισάγονται οι μαθητές στα Πειραματικά), ώστε να δημιουργηθεί τετελεσμένο επιλεκτικής μεταχείρισης μαθητών για τη διαδικασία εισαγωγής. Ετσι κατοχυρώνει διαδικασία «επιλογής» αντί για κλήρωση.

Χτες, γονείς μαθητές και καθηγητές του σχολείου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ως απάντηση στον αυταρχισμό, αφού με έγγραφό του το υπουργείο απαιτεί από τη διευθύντρια να παρανομήσει (και να πάρει στο σχολείο παιδία εκτός της διαδικασίας) με απειλές και επίκληση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα!

Το υπουργείο χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ότι οι δύο μαθήτριες μένουν στην Πλάκα, αλλά αρνείται να νομοθετήσει συνολικά για όλα τα Πειραματικά ώστε να παίρνουν κατά προτεραιότητα τα παιδιά της περιοχής στην οποία βρίσκονται. Θέλει να επιλέγει κεντρικά ποιος θα σπουδάζει σε ποιο σχολείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ