Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ξεκίνησαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις

Eurokinissi

Με Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία ξεκίνησε ένας ακόμα εξεταστικός «μαραθώνιος» για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, με Αλγεβρα για τη Β΄ Λυκείου και Νεοελληνική Γλώσσα για τη Γ΄ τάξη.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 9 Ιούνη και τα αποτελέσματα αναμένεται, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, να ανακοινωθούν στα τέλη του Ιούνη. Ακολουθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα που εξετάζονται ενδοσχολικά, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιούνη. Οι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου και υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία έως τις 20 Ιούλη, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου έως αρχές Σεπτέμβρη.

Ακολουθούν τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν χτες οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αγώνας και δημιουργία

Αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) μεθαύριο, Παρασκευή, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Με κεντρικό σύνθημα «Στη βαρβαρότητα απαντάμε με αγώνα και δημιουργία», το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εκθέσεις από έργα σπουδαστών, μουσικά συγκροτήματα, καθώς επίσης και θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Παράλληλα, ο Σύλλογος καλεί κάθε σπουδαστή να πάρει δραστήρια μέρος στο Φεστιβάλ ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Ανοίγει» ο δρόμος για την αναγνώριση των κολεγίων

Το ΤΕΕ είναι υποχρεωμένο να εγγράψει στα μητρώα του τους πτυχιούχους των Σχολών Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακόμη και με 3ετή φοίτηση

Τα διάφορα πτυχία «μπάτσελορ» των πολιτικών μηχανικών και των αρχιτεκτόνων τριετούς διάρκειας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξισώνονται με τα πτυχία πενταετούς φοίτησης των σχολών του Πολυτεχνείου της χώρας μας, ενώ «ανοίγει» ο δρόμος και για την αναγνώριση των κολεγίων ως ισότιμων με τα ελληνικά ΑΕΙ, σύμφωνα με αποφάσεις του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)!

Με τις ίδιες αποφάσεις (1329-1333), το ΣτΕ κρίνει υποχρεωτική την εγγραφή των πτυχιούχων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τριετούς φοίτησης στα μητρώα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), εφόσον οι τίτλοι σπουδών τους αναγνωριστούν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πτυχιούχοι Ελληνες υπήκοοι που απέκτησαν διπλώματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελάχιστης διάρκειας τριών ετών και στρέφονταν κατά της άρνησης του ΤΕΕ να τους εγγράψει στα μητρώα του, προκειμένου να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί.

Το δικαστήριο, επικαλούμενο την Οδηγία 89/48/ΕΟΚ για την αναγνώριση των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για Κοινοτικούς υπηκόους, έκρινε ότι ο κάτοχος τίτλου που αποκτήθηκε σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δικαίωμα να ασκεί στην Ελλάδα επάγγελμα από αυτά που απαριθμούνται στην Οδηγία.

Να σημειωθεί ότι η Οδηγία 89/48/ΕΟΚ, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος έχει αυξημένη τυπική ισχύ, ενώ κυρώθηκε με το προεδρικό διάταγμα 165/2000 του οποίου οι διατάξεις εφαρμόζονται για Ελληνες υπήκοους και για υπήκοους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην απόφασή του το ΣτΕ καταλήγει ότι το ΤΕΕ είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στην εγγραφή των πτυχιούχων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως η νομιμότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να ελέγχεται από το ΣτΕ και όχι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επαναληπτικές σήμερα στο ΑΠΘ

Ξανά στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι εκλέκτορες των πρυτανικών εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι αργά χτες το βράδυ που συνεχιζόταν η καταμέτρηση, προηγούνταν ο υποψήφιος Βασίλης Παπαγεωργίου, χωρίς όμως να συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 50%. Το υποψήφιο σχήμα με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο αλλάζει», του Β. Παπαγεωργίου και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους καθηγητές Β. Κατσαρό, Γ. Λουρίδα και Ι. Παπαδογιάννη, υποστηρίζεται από μεγάλο τμήμα πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών, καθώς και από την ΠΚΣ και τη Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση(ΔΗΠΑΚ) - συνεργαζόμενοι.

Το δεύτερο ψηφοδέλτιο για τις σημερινές επαναληπτικές εκλογές φαίνεται ότι είναι αυτό του Ιωάννη Αντωνόπουλου (υποψήφιος πρύτανης) και των Αικ. Δούκα - Καμπίτογλου, Αριστείδη Κάζη και Χρ. Καλτσίκη (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις), καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο συνδυασμός της Ολυμπίας Γκίμπα - Τζιαμπίρη έμενε στην τρίτη θέση και εκτός δευτέρου γύρου.

Στην Πάτρα

Στις 27 και 28 Μάη θα διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τη συμμετοχή τεσσάρων ψηφοδελτίων.

Στη βάση της υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, διεκδικούν την εκλογή τους στη διοίκηση του πανεπιστημίου, ο Νίκος Ασπράγγαθος (υποψήφιος πρύτανης) και η Ρόνη Αγγελάτου, ο Αθανάσιος Κουτίνας και ο Λευτέρης Κυρούσης (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις). Το συγκεκριμένο σχήμα στηρίζουν η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση μελών ΔΕΠ Πατρών (ΔΗΠΑΚ), η Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας Μεταπτυχιακών Φοιτητών και η ΠΚΣ.

Οι υπόλοιποι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις πρυτανικές εκλογές της ερχόμενης βδομάδας στην Πάτρα, είναι: του Γιώργου Παπαδόπουλου όπου συμμετέχουν οι καθηγητές Γιώργος Νικηφορίδης, Τάσος Μπούντης και Ιωάννης Κατσίλλης. Του Χρήστου Χατζηθεοδώρου όπου συμμετέχουν οι καθηγητές Παναγιώτης Γκούμας, Γιώργος Σταυρόπουλος και Ιωάννα Νταούλη - Ντεμούση. Του Γιώργου Δημητρακόπουλου που πλαισιώνεται από τους Πέτρο Γρουμπό, Γιώργο Φερεντίνο και Δημήτρη Χριστοδουλάκη.

Μια μέρα αργότερα, στις 29 Μάη, τη σκυτάλη των πρυτανικών εκλογών παίρνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου ο πρύτανης Α. Καραμάνος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας του και υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη έχει βάλει επίσης, ο νυν αντιπρύτανης Χ. Ολύμπιος.

Γ΄ ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΟΜΑΔΑ Α'

ΘΕΜΑ Α1

Α.1.1. Ποια ήταν τα αίτια και ποιες οι αφορμές για την εκδήλωση του κινήματος του Στρατιωτικού Συνδέσμου στο Γουδί, το 1909; (Μονάδες 13)

Α.1.2. Πώς επεκτείνεται η οικονομική κρίση του 1929 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ολόκληρο τον κόσμο;

Μονάδες 12

ΘΕΜΑ Α2

Α.2.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων:

α. Κομιτατζήδες

β. Οργανικός νόμος (Κρήτη)

γ. Νιου Ντηλ

Μονάδες 15

Α.2.2. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράμμα που αντιστοιχεί στην κάθε πρόταση.

α. Η Α' Εθνοσυνέλευση θέσπισε το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος».

β. Ο Νόμος της Επιδαύρου κατάργησε τις τοπικές περιφερειακές εξουσίες.

γ. Ο Ι. Καποδίστριας ίδρυσε τον «Λόχο των Ευελπίδων».

δ. Η αντιβασιλεία συνέστησε «εξαιρετικό δικαστήριο» (έκτακτο) για παραβάσεις των υπαλλήλων του Κράτους.

ε. Ο Ι. Κωλέττης ίδρυσε την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα.

Μονάδες 10

ΟΜΑΔΑ Β'

ΘΕΜΑ Β1

Αντλώντας στοιχεία από τα παρακάτω κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να εξηγήσετε τους λόγους της μεταστροφής της αγγλικής πολιτικής το 1823 απέναντι στην ελληνική επανάσταση και να προσδιορίσετε τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώθηκε αυτή η μεταστροφή.

«Είχε και κίνητρα εσωτερικής πολιτικής η μεταστροφή της Αγγλίας το 1823. Ο Ποτέμκιν γράφει: "Ο Κάνιγκ φιλοδοξούσε να προσφέρει στους αστούς, στην τάξη των βιομηχάνων, εμπόρων και τραπεζιτών, δυνατότητα για νέα αναπτυξιακά άλματα, υποστηρίζοντας απελευθερωτικά κινήματα στην Ευρώπη και την Αμερική και δημιουργώντας έτσι νέες αγορές και ευκαιρίες κερδοσκοπικών επενδύσεων και εκμεταλλεύσεων"».

(Κ. Σιμόπουλου, Πώς είδαν οι ξένοι ταξιδιώτες το 1821, 3, 139)

Οδηγίες του Γεωργίου Κάνιγκ προς τον βρετανό αρμοστή των Ιονίων Νήσων:

«Η αγγλική κυβέρνησις ώφειλε να θεωρήση τους εξοπλίσαντας τα πλοία των Έλληνας ή ως πειρατάς ή ως εμπολέμους. Και επειδή ολόκληρον έθνος, εξανιστάμενον κατά της Αρχής του, δεν ημπορεί να θεωρηθή ως πειρατικόν, ανάγκη πάσα να θεωρηθή ως εμπόλεμον, εφ’ όσον φυλάττει τους κανόνας, και ενεργεί εντός των εν τοιαύτη περιστάσει παραδεδεγμένων όρων». (Δ. Κόκκινος, Ελληνική Επανάσταση, 6, 70)

Γραπτές οδηγίες του Γεωργίου Κάνιγκ ως υπουργού εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας προς τον πρεσβευτή του στην Κων/πολη: «Την κατάστασιν του χριστιανικού τούτου λαού, ο οποίος στενάζει υπό τον ζυγόν των βαρβάρων από εκατονταετηρίδων, δεν δύναται η Αγγλία να βλέπη μετ’ αδιαφορίας. Ο βασιλεύς επιθυμεί να ενεργήση ο πρέσβυς της Μεγάλης Βρετανίας εις την Πύλην υπέρ των χριστιανών, να απαιτήση την εκπλήρωσιν των υποσχέσεων, τας οποίας έδωσεν η Πύλη περί τούτου προς τους πρέσβεις των συμμαχικών δυνάμεων και να της υποδείξη ότι, αν αρνηθή να ικανοποιήση τας αξιώσεις αυτάς, δεν δύναται πλέον να διατηρή μετ’ αυτής φιλικάς σχέσεις».

(Δ. Κόκκινος, Ελληνική Επανάσταση, 6, 68-69)

Μονάδες 25

ΘΕΜΑ Β2

Αντλώντας στοιχεία από τις παρακάτω πηγές και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις, να επισημάνετε τους λόγους για τους οποίους ο Ε. Βενιζέλος προκήρυξε τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, τους λόγους για τους οποίους τις έχασε και την εσωτερική πολιτική εξέλιξη που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Ε. Βενιζέλος προς Γ. Βεντήρη, 20 Απριλίου 1931

«Όταν υπεγράφη και η συνθήκη των Σεβρών, έκρινα ότι δεν είχα πλέον καμμίαν δικαιολογίαν ν’ αναβάλω περαιτέρω τας εκλογάς. Τ’ αποτελέσματα της πολιτικής μου ανεγράφοντο εις τας υπογραφείσας συνθήκας, δι’ ων ετερματίζετο ο πόλεμος, ο λαός επομένως είχε τα μέσα να ίδη ποίοι υπήρξαν οι καρποί της πολιτικής μου, και, χωρίς να αρνούμαι ότι διετήρουν ανησυχίας τινάς ως προς το ενδεχόμενον αποτέλεσμα των εκλογών, ήλπιζα εν τούτοις σοβαρώς (...) ότι ο λαός θα έκρινε τα γενόμενα.

Είχα δε ανάγκη να είμαι βέβαιος ότι ο λαός εγκρίνει την πολιτικήν μου, πριν ή προβώ εις την περαιτέρω δράσιν, την οποία επέβαλεν η ανάγκη της επιβολής της συνθήκης των Σεβρών».

(Στ. Στεφάνου, επιμ., Ελευθερίου Βενιζέλου, τα κείμενα τόμος Γ', 125-126)

Ο Ε. Βενιζέλος ομιλεί στην Πηνελόπη Δέλτα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1920: «Είμαι συντριμμένος, δεν έχω πια δυνάμεις ν’ αντιπαλαίσω,είχα σχηματίσει τ’ όνειρο πως ο ελληνικός λαός μ’ ακολουθεί στην κατάκτηση των ελληνικών μερών μα ο ελληνικός λαός δε μ’ ακολουθεί, πήγε διά της βίας... Του πήρα το παιδί του για πολλά χρόνια, δεν αντέχει πια στις θυσίες ο κουρασμένος λαός (...). Το ξέρω πως η Ελλάδα κακοδιοικήθηκε,μα τους είπα πως τώρα που τελειώνουν τα εξωτερικά προβλήματα, θα στρέψω στα εσωτερικά. Το ξέρουν πως ποτέ δεν είπα ένα πράμα και δεν το έκανα,πίστευα πως θα μου δώσουν δυο μήνες για να κάνω και την εσωτερική αναδιοργάνωση. Μα δε με πίστωσαν με δυο μήνες, δε με πίστεψαν...».

(Π. Δέλτα, Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Ημερολόγιο & Αναμνήσεις & Μαρτυρίες & Αλληλογραφία, 60>62)

Μονάδες 25

Β' ΤΑΞΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Δεν θα ήταν άσκοπο να αναλογιστούμε ως κοινωνία τις επιπτώσεις ενός πολιτισμού της τηλεοπτικής εικόνας στη ζωή μας. Η ενσωμάτωση της λογικής των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον ψυχισμό δημιουργεί νέες παραμέτρους, σημαδεύει την ιστορία. Τίποτα δεν είναι όπως πριν. Για παράδειγμα, η μονοκρατορία του χρώματος και της φωτογραφίας εξακοντίζει στο περιθώριο το γραπτό λόγο και υποθηκεύει την ανάγνωση. Η ραστώνη1 της συνεχούς εναλλαγής καναλιών (του ζάπινγκ) και η ευκολία της «σαρώσεως» έγχρωμων εικόνων καθιστούν αφόρητο για το παιδί τον κόπο της μελέτης και, ως εκ τούτου, το αποξενώνουν από την αποθησαυρισμένη γραμματεία.

Σήμερα, τα νέα παιδιά θεωρούν «βουνό» την ανάγνωση βιβλίων που δεν έχουν έγχρωμες εικόνες σε κάθε σελίδα ή εμφανίζουν μεγάλες παραγράφους. Το φαινόμενο αυτό, σε μια κοινωνία που ήδη δεν διάβαζε, οφείλει να μας απασχολήσει σοβαρά, διότι το βιβλίο αποτελεί βασικό μέσο για την αγωγή. Εγείρει δε νέες απαιτήσεις για την ποιότητα και την κίνηση του εξωσχολικού αναγνώσματος, όπως είναι τα βιβλία για παιδιά και εφήβους, τα κόμικς, τα περιοδικά, τα λογοτεχνικά κείμενα. Όλοι δεχόμαστε, βέβαια, ότι η ενασχόληση με το βιβλίο συνιστά δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου.

Η τηλεόραση, αντίθετα, έχει επιβάλει μια ριζικά διαφορετική αίσθηση του χρόνου από εκείνη που μας κληροδότησε η παράδοση αιώνων. Αξιοπρόσεκτες, επίσης, είναι και οι επιπτώσεις αυτής της νέας αίσθησης του χρόνου στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παρατηρείται π.χ. δυσκολία συγκέντρωσης της προσοχής των παιδιών, όπως και υπερβολική κινητικότητα, αφού η καθημερινή ζωή δεν συμβαδίζει με το ρυθμό της τηλεοπτικής εικόνας. Πολύ φυσικό είναι να θεωρείται ανιαρό το σχολικό μάθημα, όπως και ο διάλογος στην οικογένεια, που τώρα έχει αντιπάλους τα κανάλια με τα ελκυστικά τους προγράμματα. Ας μην παραλείψουμε και τις ταινίες του Σαββατόβραδου, οι οποίες έχουν στοιχίσει σε πλήθος παιδιών την απουσία από τον κυριακάτικο εκκλησιασμό ή από το οικογενειακό τραπέζι.

Τέλος, πελώρια ζητήματα τίθενται ενώπιόν μας για το περιεχόμενο της διδαχής. Πώς θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε στους νέους ανθρώπους αντίβαρο στο ρεύμα του εντυπωσιασμού; Τι είδους αγωγή θα πρέπει να δοθεί και με ποιους τρόπους, ώστε να ανακαλύψουν οι νέοι «τις πνευματικές ηδονές»; Πώς τα λόγια και το ήθος της οικογενειακής, σχολικής, κοινωνικής ζωής θα εισάγουν και θα εδραιώνουν την ανθρώπινη ποιότητα;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λοιπόν, είναι πια η μόνη εξουσία, διότι εξουσιάζουν το θυμικό2 των ανθρώπων. Οι περισσότεροι διανοητικά αμφισβητούν την αξιοπιστία τους λέγοντας: «Μας κοροϊδεύουν». Συναισθηματικά, όμως, την έχουν αναγνωρίσει ως τη μόνη αυθεντία κι έχουν παραδοθεί άνευ όρων, αφού για το ασυνείδητο αξιόπιστο είναι ό,τι επαληθεύει την παντοδυναμία του.

Βασίλειος Θερμός, Ποιμαίνοντες μετ' επιστήμης, Εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 1996, σ.σ. 148-152 (διασκευή)

Λεξιλόγιο

1. ραστώνη = νωθρότητα, τάση αδράνειας και παθητικής αποδοχής των πραγμάτων

2. θυμικό = ψυχή

Α. Να γράψετε στο τετράδιό σας την περίληψη του κειμένου σε 80-100 λέξεις.

Μονάδες 25

Β.1. «Σήμερα, τα νέα παιδιά θεωρούν "βουνό" την ανάγνωση βιβλίων που δεν έχουν έγχρωμες εικόνες σε κάθε σελίδα ή εμφανίζουν μεγάλες παραγράφους»: Να σχολιάσετε την άποψη που διατυπώνει ο συγγραφέας στην παραπάνω περίοδο σε 60-80 λέξεις.

Μονάδες 10

Β.2. Πώς οργανώνεται η πέμπτη παράγραφος του κειμένου; (δομή και τρόποι ανάπτυξης).

Μονάδες 5

Β.3. Να δώσετε για την καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου μια συνώνυμη: εξακοντίζει, αποξενώνουν, ενασχόληση, επιπτώσεις, ελκυστικά.

Μονάδες 5

Β.4. Να ξαναγράψετε τις επόμενες δύο περιόδους μετατρέποντας την ενεργητική σύνταξη σε παθητική:

α. «Η μονοκρατορία του χρώματος και της φωτογραφίας εξακοντίζει στο περιθώριο το γραπτό λόγο και υποθηκεύει την ανάγνωση».

β. «Η τηλεόραση, αντίθετα, έχει επιβάλει μια ριζικά διαφορετική αίσθηση του χρόνου από εκείνη που μας κληροδότησε η παράδοση».

Μονάδες 5

Γ. Είσαι διευθυντής ή διευθύντρια Λυκείου και αποφασίζεις να απευθύνεις μέσω της μαθητικής εφημερίδας έκκληση στους μαθητές να περιορίσουν το χρόνο που διαθέτουν για την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών (τύπου realities - ιστοριών από τη ζωή) και να τον διαθέσουν για την ανάγνωση εξωσχολικών λογοτεχνικών βιβλίων, ώστε ο ελεύθερος χρόνος τους να αποβεί δημιουργικός. Να γράψεις το κείμενο - έκκληση που θα έδινες προς δημοσίευση στη μαθητική εφημερίδα, φροντίζοντας να επιτυγχάνει το κατάλληλο επικοινωνιακό αποτέλεσμα (400-500 λέξεις).

Μονάδες 50



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ