Συζήτηση, με θέμα «Η κατάσταση στην Παιδεία μετά την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98», διοργανώνει το Μέτωπο Παιδείας Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων των 2ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων Αθηνών (Δαμάρεως 65). Στο Μέτωπο Παιδείας Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου συμμετέχουν: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου, Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών, Επιτροπές Ειρήνης, Αντιστασιακοί, Συνταξιούχοι.
Ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του Κόμματος, διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 23 Φλεβάρη
Το ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο, που δίνει όλα τα εφόδια και τις γνώσεις που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, ώστε στα 18 του χρόνια να είναι σε θέση με τις καλύτερες προϋποθέσεις να κάνει τις επιλογές του, το σχολείο που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και στις απαιτήσεις του λαού και της νεολαίας, είναι το αντικείμενο της ημερίδας, που διοργανώνεται από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» (Καραϊσκάκη και Οδυσσέως 1).
Ανάστατη είναι η σχολική κοινότητα της Χίου το τελευταίο διάστημα. Μετά από έλεγχο του δήμου στα σχολεία της Χίου, προέκυψε ότι τα περισσότερα έχουν πρόβλημα στατικότητας, ενώ σοβαρά είναι και τα προβλήματα λόγω της παλαιότητάς τους. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, οι κάτοικοι ζητούν να έρθουν μηχανικοί του ΟΣΚ, προκειμένου να γίνουν οι μελέτες καταλληλότητας, κάτι όμως που ακόμα δεν έχει γίνει. Οι γονείς όμως δεν έμειναν με «σταυρωμένα» τα χέρια να περιμένουν τους μηχανικούς του ΟΣΚ. Πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και δεν αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα στα ετοιμόρροπα αυτά κτίρια.
Συγκεκριμένα, σε τριήμερη αποχή από τα μαθήματά τους έχουν προχωρήσει από την Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα οι μικροί μαθητές των 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου. Η αποχή γίνεται με απόφαση των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων. Οι γονείς και οι μαθητές ζητούν τον έλεγχο του κτιρίου (κάτι που τους είχαν υποσχεθεί από τον ΟΣΚ, αλλά δεν έγινε μέχρι σήμερα), προκειμένου να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά του ή όχι, σε περίπτωση σεισμού. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γονείς και οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χίου και του 5ου Δημοτικού Βαρβασίου, που παρουσιάζουν και αυτά προβλήματα στατικότητας.
Από το 1982 ο ΟΣΚ έχει κάνει μελέτη για την κατάσταση των κτιρίων στο νησί. Σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζονται τριών ειδών σχολεία. Αυτά που έχουν χτιστεί από το 1929 και τα οποία παρουσιάζονται ως σαθρά και ότι δεν έχουν καλή στατική επάρκεια. Αυτά που έχουν χτιστεί μετά τον πόλεμο (1945), τα οποία αποτελούν και τον κύριο όγκο των σχολείων που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του μαθητικού δυναμικού. Η τρίτη κατηγορία είναι αυτά που έχουν χτιστεί μετά το 1975. Ανάμεσά τους και τα 4ο και 6ο Δημοτικά που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στην οροφή και τις κολόνες.
Οι γονείς του νησιού προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, δε θα αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλα κτίρια.
Σε εκλογές για την ανάδειξη νέου, ακόμα μαζικότερου οργάνου, θα προχωρήσει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), την ερχόμενη Δευτέρα 21 μέχρι και την Τρίτη 29 του Φλεβάρη και καλεί όλους τους σπουδαστές των ιδιωτικών σχολών να αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση της μόρφωσης.
Κύριος στόχος του ΣΎΣΠΙΣ είναι να συσπειρωθούν ακόμα περισσότεροι σπουδαστές γύρω από το Σύλλογο που συγκροτήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, προκειμένου να βρεθεί λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στις σχολές. Σε αυτά τα χρόνια, μέσα από τις γραμμές του, αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες και πλούσια αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική δραστηριότητα ενάντια στη δολοφονική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μαζικές εκλογές που πραγματοποίησε ο ΣΥΣΠΙΣ τον προηγούμενο Μάη, συμμετείχαν πάνω από 1.800 σπουδαστές, από περίπου 40 σχολές και φέτος τα μέλη του Συλλόγου είναι αισιόδοξα και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή. Καλεί όλους τους σπουδαστές να αγωνιστούν μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς φορείς ενάντια στη βαρβαρότητα της ΕΕ και της ΟΝΕ και να διεκδικήσουν «μια άλλη πορεία για τη χώρα, όπου οι νέοι και τα μορφωτικά δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής».
Ο Σύλλογος, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου, τονίζει ότι πίσω από τις ρυθμίσεις που προωθεί κρύβεται το οικονομικό κόστος της ειδικής αγωγής, κάνοντας λόγο για συρρίκνωσή της. Ειδικότερα, εκφράζει επιφυλάξεις για το αν τα λεγόμενα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ), τα οποία ιδρύονται με το σχέδιο νόμου, θα βοηθήσουν στην ένταξη και ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα κοινά σχολεία. Τονίζει, επίσης, την αντίθεση του σε τύπους σχολείων ειδικής αγωγής, που λειτουργούν ως ιδρύματα και μονάδες εγκλεισμού μόνο παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή αντιδρά στη λογική της ενσωμάτωσης των μαθητών με ειδικές ανάγκες, όπως την εννοεί το υπουργείο Παιδείας και εκφράζεται στο νομοσχέδιο. Ζητά ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στις γενικές τάξεις με προϋποθέσεις (ειδικό προσωπικό, υποδομή, αριθμός μαθητών κλπ.), ενώ προτείνει τη συνύπαρξη ειδικών και γενικών σχολείων. Ετσι, αντιτίθεται στη δημιουργία Πολυδύναμων Ενιαίων Κέντρων Ειδικής Αγωγής (ΠΕΚΕΑ), τα οποία, όπως τονίζει, θα συγκεντρώσουν τους μαθητές των ειδικών σχολείων και οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή χαρακτηρίζουν μία τέτοια ενέργεια περιθωριοποίηση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ο Σύλλογος ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ειδικής αγωγής και οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή δηλώνουν έτοιμοι να αγωνιστούν για να μην περάσουν σχέδια για συρρίκνωσή της.
Πάνω από 10 χρόνια περιμένουν οι μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου να χτιστεί το νέο τους σχολείο, αφού - όπως επισημαίνουν οι μαθητές - «το υπουργείο Παιδείας με την πολιτική που ακολουθεί, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, 10 χρόνια μας εμπαίζει». Ετσι τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη στις 11 το πρωί οι μαθητές θα βρεθούν στον ΟΣΚ, απαιτώντας να γίνει στο επόμενο δίμηνο η μελέτη - δημοπράτηση του νέου τους σχολείου.
Συγκεκριμένα, το 1992 το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Περιστερίου και οι τεχνικοί του ΟΣΚ δέσμευσαν ελεύθερους χώρους στο Περιστέρι και χωροθέτησαν τα νέα σχολικά κτίρια. Ομως τότε το 10ο Λύκειο έμεινε στα αζήτητα. Το 1995, μετά από αγώνες, το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει το οικοδομικό τετράγωνο Τεμπών - Γαρδένιας - Φοινίκων, έκτασης 9,5 στρεμμάτων, ως χώρο ανέγερσης του νέου κτιρίου του 10ου Λυκείου. Το 1997 συγκροτείται η επιτροπή καταλληλότητας για να συμφωνήσει με την επιλογή του χώρου που έγινε αρχικά και το 1998 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) καταπατά το 1 από τα 9,5 στρέμματα.
Τώρα το 2000, μετά από πολλές πιέσεις προς τη Δημοτική Αρχή και τον ΟΣΚ από τους μαθητές και τους γονείς τους, κατόρθωσαν να βγει η απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου και να βγει απόφαση δικαστηρίου για την τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό μέτρο, χωρίς να πληρωθεί η γη.
«Βγήκαν και μας έταξαν ότι θα έχουμε μονοβάρδια εκπαίδευση, στο τέλος του 1996, στη συνέχεια στο τέλος του 1998. Η χιλιετία όμως άλλαξε και εμείς περιμένουμε ακόμα», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι μαθητές, τονίζοντας: «Τι άλλο περιμένουν. Μπουχτίσαμε με τα μεγάλα λόγια και την κοροϊδία τους. Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού. Εχουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και θέλουμε ένα σύγχρονο αναβαθμισμένο δημόσιο σχολείο για όλους».
Αρνούνται να δεχτούν τις συμβουλές της Επιτροπής Καζάζη για συμπτύξεις σχολείων, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «προφανώς η φτώχεια του 7% των δαπανών για την παιδεία δεν τους φτάνει να κτίσουν νέα κτίρια, έτσι ώστε να έχουμε μονοβάρδια. Ούτε τα επιχειρήματα περί υπογεννητικότητας πιάνουν σε μας. Εκτός και αν γίνουν πράξη οι επιλογές τους να πετάξουν τα μισά παιδιά έξω από το Λύκειο».
Σε κατάληψη του Γενικού Προξενείου Ντίσελντορφ προχώρησαν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και τα δεκαπενταμελή Συμβούλια των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με κύριο αίτημα τα απολυτήρια των Ενιαίων Λυκείων Εξωτερικού από το υπουργείο Παιδείας να είναι αντίστοιχα, ισοδύναμα και προπάντων ισότιμα των αντίστοιχων ελληνικών Ενιαίων Λυκείων.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας πραγματοποίησαν προειδοποιητική κατάληψη την περασμένη Δευτέρα και από χθες το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε πλήρη κατάληψη. Τα αιτήματα είναι, ανάμεσα στα άλλα, η κατάργηση της ρύθμισης με την οποία τα παιδιά των δημόσιων υπαλλήλων με ένα μόνο χρόνο στο εξωτερικό συμμετέχουν στις ειδικές εξετάσεις, η επαναφορά και ο διαχωρισμός των ποσοστών των εκπαιδευτικών σε 1% για πενταετή υπηρεσία και 0,5 για διετή, άμεση εφαρμογή της αναβάθμισης των γυμνασίων, δημοτικών και λυκείων, αύξηση των ωρών της γερμανικής γλώσσας και άμεση λύση των κτιριακών προβλημάτων.
Να σημειωθεί ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Στουτγκάρδης και του Μονάχου πρόκειται να προχωρήσουν σε καταλήψεις με τα ίδια αιτήματα, την ερχόμενη Δευτέρα.
Στις 22 Μάρτη θα γίνουν οι σπουδαστικές εκλογές και αναμένεται αντίστοιχη απόφαση για τις φοιτητικές εκλογές από το ΚΣ της ΕΦΕΕ, στο οποίο όμως έχουν μείνει ακόμα οι συσχετισμοί του 1995...
Σημειώνουμε ότι η σχετική απόφαση στο ΚΣ της ΕΣΕΕ πάρθηκε από την πλειοψηφία, με αποχή της ΠΑΣΠ, που στο χώρο των ΤΕΙ παρουσιάζεται διασπασμένη και τα εσωτερικά της προβλήματα δεν την άφησαν να καταλήξει το αν και πότε θέλει εκλογές.
Στο ΚΣ της ΕΦΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για τις εκλογές οι παρατάξεις, όμως οι συσχετισμοί που υπάρχουν εκεί, ουσιαστικά δεν ισχύουν, αφού έχει να πραγματοποιηθεί Πανσπουδαστικό Συνέδριο από το 1995 και από τότε οι συσχετισμοί στο φοιτητικό κίνημα, όπως δείχνουν οι φοιτητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει σημαντικά.
Η δεκαετία του '90 χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια διάλυσης και χειραγώγησης του φοιτητικού κινήματος, που στο επίπεδο του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών, εκφράστηκε με μια αντίστοιχη προσπάθεια για να περάσει η ΕΦΕΕ στην ανυπαρξία.
Σ' αυτή την πολύμορφη διαδικασία, που στόχο είχε το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και την αποδυνάμωση του πολιτικού του ρόλου, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ΕΑΑΚ λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ως στήριγμα της ΠΑΣΠ, δίνοντάς της πολιτική κάλυψη και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η παράταξη του ΣΥΝ, ενώ οι «Νέοι Ορίζοντες» (παράταξη της Πολιτικής Ανοιξης) χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με την παραπάνω λογική από τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ.
Τα παραπάνω αποδεικνύονται με μια σύντομη ανασκόπηση στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ, μέσα στη δεκαετία:
1992: Η ΠΑΣΠ αποχώρησε από το Πανσπουδαστικό Συνέδριο και η ΕΑΑΚ, ουσιαστικά στηρίζοντάς τη, δεν εμφανίστηκε στο συνέδριο. Η άρνησή της να συμμετάσχει ήταν εντελώς αδικαιολόγητη. Ετσι, δεν πραγματοποιήθηκε Πανσπουδαστικό Συνέδριο.
1993: Η ΔΑΠ αποχώρησε από το Συνέδριο, αλλά οι υπόλοιπες παρατάξεις προχώρησαν τελικά στη διεξαγωγή του, αφήνοντας τις έδρες της αδιάθετες. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου έγινε ουσιαστικά μετά από πρόταση και επιμονή της ΠΚΣ, η οποία και την προηγούμενη χρονιά είχε προτείνει να πραγματοποιηθεί με αδιάθετες τις έδρες της ΠΑΣΠ, αλλά η ΕΑΑΚ με τη στάση της εμπόδισε τη διεξαγωγή του.
1995: Ηταν το τελευταίο Πανσπουδαστικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε κανονικά.
1997: Πάρθηκε μια απόφαση στο ΚΣ της ΕΦΕΕ (που στήριξαν όλες οι παρατάξεις πλην της ΠΚΣ) και έδινε το δικαίωμα «βέτο» σε κάθε παράταξη, κατά την προπαρασκευαστική διαδικασία του Συνεδρίου (όταν μοιράζονταν οι κάρτες αντιπροσώπων). Η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ ανεπίσημα παραδέχονταν ότι δε θέλουν Πανσπουδαστικό Συνέδριο και δεν εμφανίστηκαν στο χώρο όπου μοιράζονταν οι κάρτες, ενώ επίσημα δήλωναν ότι οι σύνεδροί τους βρίσκονταν στην επαρχία και θα έρχονταν με την έναρξη του Συνεδρίου. Τελικά το Συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε και τυπικά θεωρήθηκαν υπεύθυνες οι παρατάξεις ΕΑΑΚ και «Νέοι Ορίζοντες», που παρακολλούσαν τη διαδικασία με αλλεπάλληλες ενστάσεις. Μετά τη διάλυσή του, η ΕΑΑΚ πανηγύριζε ότι δεν υπάρχει πια ΕΦΕΕ και το ρόλο της θα αναλάβουν τα «Συντονιστικά».
1998: Για άλλη μια φορά ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν πάτησαν σε καμιά διαδικασία της τεχνικής γραμματείας του Συνεδρίου, δηλώνοντας ότι θέλουν το Συνέδριο να είναι καταστατικό, παρόλο που το ΚΣ της ΕΦΕΕ δεν πήρε τέτοια απόφαση.
1999: ΔΑΠ και ΠΑΣΠ πήραν στο ΚΣ της ΕΦΕΕ - για τα μάτια του κόσμου - μια απόφαση για πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, χωρίς να ορίζουν πότε και πού θα γίνει. Ετσι, πάλι δεν πραγματοποιήθηκε Συνέδριο.
Με βάση τα περσινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, οι σημερινοί συσχετισμοί στο ΚΣ της ΕΦΕΕ θα έπρεπε στην κατανομή των εδρών να είναι: ΔΑΠ 8 έδρες (33,06%), ΠΑΣΠ 5 (20,06%), ΠΚΣ 3 (12,33%), ΕΑΑΚ 2 (7,92%), Νέοι Ορίζοντες 1 (2,72%), Ανεξάρτητοι Θεσ/νίκης 1 (3,87%) και μία έδρα θα παιζόταν στη δεύτερη κατανομή ανάμεσα στη ΔΑΠ, την ΠΚΣ και το Δίκτυο (παράταξη του ΣΥΝ).
Σε μαζικούς και συντονισμένους αγώνες καλεί η ΠΚΣ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση
Η ΠΚΣ κάνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις που θα προσπαθήσουν να παίξουν ακόμα μια φορά με τα προβλήματα των σπουδαστών ότι «δεν πρόκειται να πέσουμε στη γνωστή παγίδα μεταφοράς της ευθύνης, που βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, στο ΤΕΕ ή στο ΣτΕ».
Σημειώνει δε, πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η φυσιογνωμία των ΤΕΙ όπως έχει νομοθετηθεί, δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, τις απαιτήσεις των σπουδαστών και του ελληνικού λαού. Είναι ξεκάθαρο ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων το οικοδόμημα των ΤΕΙ είναι διάτρητο και σαθρό».
Καταγγέλλει ότι σοβαρές είναι επίσης οι ευθύνες των προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, αλλά και των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ για τις αυταπάτες «αναβάθμισης» που σπέρνουν στον σπουδαστικό κόσμο, «την ίδια στιγμή που με την καθημερινή στάση τους συνάδουν στη γενική πολιτική της κυβέρνησης που μετατρέπει τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ και υποβαθμίζει το περιεχόμενο και την αξία των πτυχίων. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η στάση που κράτησαν απέναντι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 89/48 στο ελληνικό δίκαιο».
«Οι σπουδαστές των ΤΕΙ - προειδοποιεί η ΠΚΣ - δεν είναι διατεθειμένοι να χαρίσουν το μέλλον τους, τα όνειρά τους, το χρόνο, τον κόπο και τα χρήματα που ξόδεψαν και ξοδεύουν οι οικογένειές τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να ακούσουν για μείωση του χρόνου σπουδών και για πέταμα της πρακτικής τους έξω από το πτυχίο.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρει άμεση θέση η κυβέρνηση και να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η ίδια η πολιτική της. Η λύση που θα πρέπει να δώσει δεν μπορεί να είναι άλλη από τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την υιοθέτηση της θέσης του σπουδαστικού κινήματος για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Προειδοποιούμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλη κοροϊδία, όπως μια πιθανή μετονομασία των ΤΕΙ κενού περιεχομένου».
Η ΠΚΣ καλεί τους σπουδαστές όλης της χώρας σε ενωτικούς, μαζικούς αγώνες. Καλεί σε γενικές συνελεύσεις όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους της χώρας, σε πανελλαδικό συντονισμό και σε κλιμάκωση.
Σε μια προσπάθεια ελιγμού, το υπουργείο Παιδείας χτες με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «για το θέμα αυτό δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ», προσπαθώντας, επίσης, να «καθησυχάσει» τους προέδρους των ΤΕΙ και κατά δεύτερο λόγο τους σπουδαστές. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι αφού «τα ΤΕΙ ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», το ΥΠΕΠΘ θα «προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ». Αυτό που δε θέλει να δει όμως το υπουργείο Παιδείας, είναι ότι η πραγματική λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση του ώριμου πια αιτήματος του σπουδαστικού κινήματος, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
Επίσης, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας αποφάσισε να παραμείνει κλειστό το Ιδρυμα σήμερα Παρασκευή και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Πειραιά αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος μέχρι και τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη. Οπως σχολιάζει η ΠΚΣ όμως, οι παραπάνω αποφάσεις «εκφράζουν μια κλίκα των ΤΕΙ, που δεν αντιδρά ουσιαστικά και στην πολιτική που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση των ιδρυμάτων».
Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή
Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής, με αφορμή την παραλίγο τραγωδία στο 2ο ΤΕΕ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, στο οποίο έπεσαν σοβάδες της οροφής από αίθουσα διδασκαλίας.
«Την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, στο όνομα της ΟΝΕ, και στην παιδεία, ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο - εκτός των άλλων - και η παραλίγο τραγωδία στο 2ο ΤΕΕ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, στο επί 17 χρόνια παρατημένο στην τύχη του σχολικό κτίριο έπεσαν σοβάδες της οροφής σε αίθουσα διδασκαλίας, ευτυχώς χωρίς θύματα», τονίζουν οι δύο βουλευτές.
Επισημαίνουν επίσης ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον παρόμοια περιστατικά, με σοβαρές ίσως συνέπειες, αν δε δοθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις μέσω του προϋπολογισμού για επισκευές - συντηρήσεις που κάνει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ν. Ιωνίας - όπως και σε κάθε άλλο δήμο για τα σχολεία της περιοχής του. «Δεν είναι δυνατόν να ζητά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση 500 εκατομμύρια δραχμές για το 1999 για τις συντηρήσεις των διδακτηρίων και να δίνονται μόνο 200 εκατομμύρια για όλο το νομό», τονίζουν.
Για τα παραπάνω οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθούν οι αντίστοιχες πιστώσεις στο νομό και ιδιαίτερα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, που σημαντικός αριθμός διδακτηρίων είναι πεπαλαιωμένα και σε πορεία ουσιαστικής φθοράς, για τις συντηρήσεις και επισκευές των σχολικών κτιρίων.
Το αίτημα να διατηρηθεί ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ στα περσινά επίπεδα, με δεδομένο ότι δεν έχει βελτιωθεί η υποδομή των ΑΕΙ, διατύπωσε χτες η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ της χώρας προς το υπουργείο Παιδείας. Στη χτεσινή σύνοδο των Πρυτάνεων, που έληξε αργά το βράδυ, συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τα ΑΕΙ και ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομοσχέδιο για την «εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις» που προωθείται για ψήφιση και ανάμεσα σε άλλα περιέχει διατάξεις για τη θητεία των πρυτανικών αρχών και τη συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξή τους.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεώρησε τις διατάξεις αυτές ανεπίκαιρες και ζήτησε να αποσυρθούν. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης, αποφασίστηκε να υπάρξει μία «γέφυρα» ανάμεσα στο Β` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με χρηματοδότηση προγραμμάτων από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.