Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η νοθεία και το «μήνυμα» των φοιτητών

Χαρακτηριστική των προθέσεων για ένταση της επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι η δήλωση που φαίνεται να έκανε προχτές η υπουργός Παιδείας σχετικά με τα υψηλά ποσοστά της ΔΑΠ. Είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μήνυμα στήριξης και επιβράβευσης της κυβερνητικής πολιτικής! Δηλαδή, η κυβέρνηση θεωρεί τις ψήφους των φοιτητών που εγκλωβίζονται στη ΔΑΠ ως ψήφους επιβράβευσης της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της εκπαίδευσης.

Αν συνυπολογίσουμε και τις πάρα πολλές προσπάθειες νοθείας από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που έγιναν στις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές κι αποκαλύφθηκαν κυρίως από την Πανσπουδαστική ΚΣ, με αποκορύφωμα την αναβολή των εκλογών σε δυο μεγάλους συλλόγους του ΤΕΙ της Αθήνας (ΣΤΕΦ και ΣΔΟ), είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ήθελε να είναι ακόμα πιο έντονο το «μήνυμα» στήριξης στην πολιτική της, γι' αυτό και δεν καταδίκασε τα συγκεκριμένα φαινόμενα...

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αισιοδοξία και μεγαλύτερες ευθύνες

Στο σύνολο των 15 συλλόγων του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά την ελαφρά μείωση της συμμετοχής, η ΠΚΣ αύξησε τις ψήφους και το ποσοστό της κατά 1,5%
Στο σύνολο των 15 συλλόγων του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά την ελαφρά μείωση της συμμετοχής, η ΠΚΣ αύξησε τις ψήφους και το ποσοστό της κατά 1,5%
Ανοδο της συμμετοχής και διακριτή άνοδο της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις, έβγαλε το χτεσινό αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών. Το αποτέλεσμα αυτό ενθαρρύνει τις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στην κυβερνητική επίθεση στην Ανώτατη Εκπαίδευση να συνεχίσουν από καλύτερες θέσεις αυτόν τον αγώνα και, ταυτόχρονα, γεμίζει την ΠΚΣ με μεγαλύτερες ευθύνες, να παίξει τον πρωτοπόρο ρόλο της για την ανάταση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Η ΔΑΠ, που συνεχίζει να είναι πρώτη δύναμη, εμφανίζει πτώση στο ποσοστό της στα πανεπιστήμια και συγκράτηση του ποσοστού της στα ΤΕΙ κι, αντίστροφα, η ΠΑΣΠ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, έχει πτώση στα ΤΕΙ και διατήρηση του ποσοστού της στα πανεπιστήμια. Ετσι, παρά τις προσπάθειες διαφόρων «εκλογολόγων» να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών ως νίκη είτε της ΔΑΠ, είτε της ΠΑΣΠ, τα πραγματικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η στάση πλήρους στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής που κρατούν οι παραπάνω παρατάξεις δεν τις ευνοεί.

Σημαντικές επιτυχίες

Σε δεκάδες συλλόγους σε όλη τη χώρα η ΠΚΣ κατέκτησε την πρώτη ή τη δεύτερη θέση, ενώ στην πλειοψηφία των συλλόγων αύξησε τις δυνάμεις της (σε κάποιες περιπτώσεις θεαματικά).

Σταθερή είναι τα τελευταία χρόνια η άνοδος της ΠΚΣ στο Πολυτεχνείο που φέτος έφτασε σε ποσοστό 19,60%
Σταθερή είναι τα τελευταία χρόνια η άνοδος της ΠΚΣ στο Πολυτεχνείο που φέτος έφτασε σε ποσοστό 19,60%
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας, που με βάση τους εγγεγραμμένους φοιτητές είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος πανελλαδικά. Εκεί η ΠΚΣ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 4,8%, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες παρατάξεις παρουσίασαν μείωση ποσοστού. Στη Φιλοσοφική ψήφισαν 2.469 φοιτητές (2.400 έγκυρα) και η ΠΚΣ πήρε 820 ψήφους και ποσοστό 24,12%. Η ΔΑΠ παρέμεινε πρώτη με 32,62% και η ΠΑΣΠ έπεσε στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,26%.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η ΠΚΣ στο Φυσικό Αθήνας, όπου ψήφισαν 1.003 φοιτητές (990 έγκυρα) και συγκέντρωσε 320 ψήφους και ποσοστό 32,32% (από 252 ψήφους και 28,77% που είχε πέρσι). Στη δεύτερη θέση έμεινε η ΔΑΠ με 318 ψήφους και 32,12% και η ΠΑΣΠ (που είχε σημαντική πτώση) είναι τρίτη με 178 ψήφους και 17,98%.

Στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, που πρόκειται επίσης για ένα μαζικό σύλλογο με 1.593 ψηφίσαντες, η ΠΚΣ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη αυξάνοντας τις ψήφους της από 172 πέρσι σε 324 φέτος. Στους Νηπιαγωγούς Αθήνας διατήρησε την πρώτη θέση αυξάνοντας τις ψήφους της από 68 πέρσι σε 86 φέτος. Στο Βιολογικό Αθήνας η ΠΚΣ αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη αυξάνοντας τις ψήφους της από 67 σε 103 (!) και το ποσοστό της από 19,53% πέρσι σε 26,27% φέτος.

Από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια είναι αυτό της Πάτρας, όπου η ΠΚΣ αύξησε το ποσοστό της κατά μιάμιση μονάδα
Από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια είναι αυτό της Πάτρας, όπου η ΠΚΣ αύξησε το ποσοστό της κατά μιάμιση μονάδα
Αντίστοιχα, σημαντικές επιτυχίες είχε η Πανσπουδαστική και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Φοιτητική Ενωση Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΦΕΑΠΘ), εκ μέρους της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. ο Αγγελος Κατσάνος τόνισε σχετικά: «Η ΠΚΣ σημείωσε τη μεγαλύτερη διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστά σε σύγκριση με τις άλλες παρατάξεις. Αναδειχτήκαμε σε 3 σχολές πρώτη δύναμη και σε 4 δεύτερη δύναμη. Κρίνουμε το αποτέλεσμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για το σύνολο των φοιτητών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ». Κάλεσε, επίσης, τους φοιτητές να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενόψει και της Συνόδου Υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν, να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική που υπονομεύει το μέλλον τους και τόνισε ότι αυτός «είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικούμε επαγγελματικά δικαιώματα αύριο αλλά και για να βρίσκεται η έρευνα στην υπηρεσία του λαού και όχι των εταιριών».

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα μια σειρά από συγκεντρωτικά αποτελέσματα ιδρυμάτων και πόλεων, καθώς και τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στα ΤΕΙ.


Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους μαζικούς ενιαίους συλλόγους, όπου η ΠΚΣ «καρπώθηκε» το σύνολο της αύξησης της συμμετοχής στις εκλογές κι αυξήθηκε το ποσοστό της κατά 5,22%!
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αποτελεί έναν από τους μαζικούς ενιαίους συλλόγους, όπου η ΠΚΣ «καρπώθηκε» το σύνολο της αύξησης της συμμετοχής στις εκλογές κι αυξήθηκε το ποσοστό της κατά 5,22%!

Στην Αλεξανδρούπολη εδρεύουν 4 σύλλογοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κι η ΠΚΣ είναι η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις με διακριτή άνοδο
Στην Αλεξανδρούπολη εδρεύουν 4 σύλλογοι του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κι η ΠΚΣ είναι η μόνη από τις μεγάλες δυνάμεις με διακριτή άνοδο

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους είχε η ΠΚΣ στο σύνολο των συλλόγων στα δυο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης
Τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους είχε η ΠΚΣ στο σύνολο των συλλόγων στα δυο πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης είναι σημαντική η άνοδος της ΠΚΣ την ίδια στιγμή που ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν πτώση
Στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης είναι σημαντική η άνοδος της ΠΚΣ την ίδια στιγμή που ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν πτώση

Στο 20,27% έφτασε το ποσοστό της ΠΚΣ στις τρεις σχολές της Χίου, μετά από άνοδο της τάξης του 2,52%
Στο 20,27% έφτασε το ποσοστό της ΠΚΣ στις τρεις σχολές της Χίου, μετά από άνοδο της τάξης του 2,52%
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Από καλύτερες θέσεις στους αγώνες

Ανακοίνωση της παράταξης, με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στις σχολές

Στο μαζικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπου ψηφίζουν οι περισσότεροι φοιτητές, το ποσοστό της ΠΚΣ έφτασε 17,42% και μάλιστα ήταν η μόνη δύναμη που παρουσίασε άνοδο
Στο μαζικότερο πανεπιστήμιο της χώρας, όπου ψηφίζουν οι περισσότεροι φοιτητές, το ποσοστό της ΠΚΣ έφτασε 17,42% και μάλιστα ήταν η μόνη δύναμη που παρουσίασε άνοδο
Η Πανσπουδαστική ΚΣ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που τη στήριξαν για άλλη μια φορά στις φετινές εκλογές και επισημαίνει: «Η συσπείρωση στην ΠΚΣ είναι η μόνη εγγύηση για ανάταση του φοιτητικού κινήματος, για να υπάρχει ισχυρή αντίσταση και να μπει φραγμός στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ».

Περιγράφοντας το κλίμα των φετινών εκλογών, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει: «Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια περίοδο όξυνσης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης μπροστά και στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στο Μπέργκεν απέναντι στα δικαιώματα των φοιτητών - σπουδαστών. Δεν αποφεύχθηκαν και στις φετινές εκλογές φαινόμενα τραμπουκισμών, νοθείας και εκβιασμών. Αποδεικνύουν την κρίση, στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα με ευθύνη συγκεκριμένων παρατάξεων».

Επίσης, η ΠΚΣ τονίζει ότι «με αυξημένες τις δυνάμεις της και από καλύτερες θέσεις θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών, για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα. Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές - σπουδαστές να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, κόντρα στις προσπάθειες διάλυσης και συμβιβασμού των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ».


Τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις έχει η ΠΚΣ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που είναι το αμέσως μαζικότερο μετά από αυτό της Αθήνας
Τη μεγαλύτερη άνοδο από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις έχει η ΠΚΣ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που είναι το αμέσως μαζικότερο μετά από αυτό της Αθήνας


ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτωπο αγώνα γιατί «δεν πάει άλλο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν, για την ερχόμενη Δευτέρα, από κοινού γονείς, εκπαιδευτικοί και μαζικοί φορείς

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 4:30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιδρώντας στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε μετά από σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας - με τη συμμετοχή φορέων της εκπαίδευσης και άλλων μαζικών φορέων των Διαμερισμάτων του Δήμου Αθήνας - και στην οποία συγκροτήθηκε Συντονιστικό.

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί απαιτούν λύση στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Αθήνα που έχει φτάσει σε οριακό σημείο και ζητούν γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Οπως σημειώνουν, η υποχρηματοδότηση και η αδιαφορία των κυβερνήσεων για την επίλυση του προβλήματος οδήγησε στο να λειτουργούν σε διπλή και τριπλή βάρδια το 27% των σχολείων του Δήμου της Αθήνας, παρά τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού και στην αυθαίρετη μετατροπή αύλειων χώρων, διαδρόμων, υπογείων, πιλοτών, αιθουσών πολλαπλής χρήσης, σε αίθουσες διδασκαλίας. Γεγονός είναι επίσης οι συμπτύξεις τμημάτων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και ο αποχαρακτηρισμός οικοπέδων, η παράδοσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα και ο κίνδυνος να χαθούν και άλλα οικόπεδα χαρακτηρισμένα ως χώροι σχολείων.

Οπως επισημαίνουν, «η κατάσταση δεν είναι ρόδινη για τα παλιά κτίρια, καθώς τα έργα επισκευής και συντήρησής τους τα τελευταία χρόνια παραμελούνται και υποχρηματοδοτούνται συστηματικά».

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Οι φορείς που συγκροτούν το συντονιστικό επισημαίνουν τις ευθύνες του Δήμου Αθηναίων, της Νομαρχίας, της ΟΣΚ ΑΕ, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Παιδείας. Οπως σημειώνουν, «το υπουργείο Παιδείας μετέτρεψε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ΑΕ. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για κερδοφόρα εκμετάλλευση του σχολικού κτιρίου όλο το 24ωρο, εισάγουν με το μοντέλο του "ανοιχτού σχολείου" τη λογική της εμπορευματοποίησης του σχολικού κτιρίου, της ανάπτυξης σ' αυτό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ανοίγουν το σχολείο στα ιδιωτικά συμφέροντα, προχωρούν στη χρήση χώρων έναντι αμοιβής, αλλάζουν τα κριτήρια διαχείρισής του και αποκλείουν από αυτό τους αυτονόητους χρήστες του, δηλαδή μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, κατοίκους, που στην Αθήνα σήμερα με την έλλειψη ελεύθερων χώρων είναι επιτακτικά αναγκαίοι», σημειώνουν οι φορείς, τονίζοντας ότι «με το Νόμο που εξαγγέλθηκε για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα δημόσια έργα, που αναθέτει την κατασκευή σχολείων σε ιδιωτικές εταιρίες, αυτή η πολιτική επεκτείνεται».

«Δηλώνουμε, τονίζουν, την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση που προβάλλεται σαν "η μόνη λύση". Δε θα επιτρέψουμε να γίνει το σχολείο επιχείρηση. Τα παιδιά μας χρειάζονται ένα ενιαίο 12χρονο σχολείο, δημόσιο και δωρεάν για όλους τους μαθητές, σε κτίρια πρωινά, σύγχρονα και ασφαλή, που να προετοιμάζει ελεύθερους πολίτες, με κριτική σκέψη, με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο, με ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη». Ζητούν από το υπουργείο Παιδείας άμεσα να προχωρήσει σε ενέργειες και να συντονίσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προωθηθούν λύσεις καθώς στενεύουν τα περιθώρια εξεύρεσης ελεύθερων χώρων.

Με την κινητοποίηση που διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα διεκδικούν:

  • Διπλασιασμό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.
  • Διεύρυνση και κατοχύρωση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης.
  • Αμεση εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για την ανέγερση, επισκευή και συντήρηση σχολείων.
  • Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων.
  • Αμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων αλλά και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων.
  • Επαναφορά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στην προηγούμενη νομική μορφή του - σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου.
  • Συντόμευση με νομοθετική ρύθμιση όλων των προθεσμιών της διαδικασίας ανέγερσης σχολείων.
  • Κατάργηση όλων των υπόγειων αιθουσών διδασκαλίας και των παράνομων παρεμβάσεων στα σχολικά κτίρια.
  • Θέσπιση Μητρώου Επισκευής και Συντήρησης για κάθε σχολική μονάδα.
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Απαγορεύεται να σπουδάσουν!

Με νεότερη εγκύκλιο εντέλλονται οι διευθυντές των ΤΕΕ να μην παραλαμβάνουν μηχανογραφικά παιδιών που θέλουν να σπουδάσουν στα ΤΕΙ, αν δεν έχουν σφραγισμένη βίζα εισόδου στη χώρα

Φραγμούς στη μόρφωση των αλλοδαπών μαθητών υψώνει η κυβέρνηση, στερώντας ουσιαστικά από τους αποφοίτους των ΤΕΕ το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ. Ετσι, μετά τους απάνθρωπους φραγμούς στο δικαίωμα στη νοσηλεία, το επόμενο χτύπημα για τους μετανάστες ήρθε με την προσπάθεια αποκλεισμού τους και από το δικαίωμα στη μόρφωση.

Το δρόμο άνοιξε η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών - η οποία έχει σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και εφαρμόζει τους αντιμεταναστευτικούς νόμους 2910/2001 και 3202/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εναρμονιζόμενες με την αντιμεταναστευτική πολιτική που συναποφάσισαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφαρμόζοντας αυτήν ακριβώς την πολιτική, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά με έγγραφό του (με ημερομηνία 11 Απρίλη 2005) καλεί τους διευθυντές των ΤΕΕ να παίξουν ρόλο... χωροφύλακα, καθώς απαιτεί: «να ελέγξετε και να μας ενημερώσετε ονομαστικά για τους αλλοδαπούς μαθητές του σχολείου σας, εάν οι μαθητές της Α΄ τάξης του Β΄ κύκλου που κατέθεσαν μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, είναι κάτοχοι: α) Διαβατηρίου με ισχύ (θεώρηση εισόδου), β) άδεια παραμονής ή εργασίας ή γ) βεβαίωσης από ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, Περιφέρεια ή το Υπουργείο μας με την οποία να βεβαιώνεται η εμπρόθεσμη κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας διαμονής ή εργασίας».

Οπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί από σχολεία του Πειραιά, ήδη σε αλλοδαπούς μαθητές που δε διέθεταν τα παραπάνω χαρτιά δεν επετράπηκε να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο.

Η συγκεκριμένη εντολή ενεργοποιεί την απόφαση, η οποία εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Αθ. Βεζυργιάννη στις 28.12.2004 και είχε ως θέμα τις «Υποχρεώσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων». Στην απόφαση ορίζεται ρητά ότι:

«Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Οργανισμοί και Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο ή θεώρηση εισόδου ή άδεια παραμονής ή γενικά δεν αποδεικνύουν ότι παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον ίδιο νόμο».

Ξεπερνώντας και τα όρια της υποκρισίας η κυβέρνηση με την εγκύκλιο, αρχικά επισημαίνει ότι « οι ανήλικοι αλλοδαποί που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια, υπάγονται στην υποχρέωση της ελάχιστης σχολικής φοίτησης, όπως και οι ημεδαποί». Αλλά αμέσως παρακάτω γράφει: «οι υπηρεσίες σας δε θα πρέπει να παραλαμβάνουν οποιαδήποτε αίτηση, αναφορά, ή άλλο έγγραφο από αλλοδαπούς που: α) δεν είναι κάτοχοι διαβατηρίου ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, ή βεβαίωση νόμιμης διαμονής (...) β) είναι μεν κάτοχοι διαβατηρίου δεν υπάρχει όμως επ' αυτού ισχύουσα θεώρηση εισόδου ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη είσοδός τους στη χώρα».

Δηλαδή, λέει ότι το παιδί είναι μεν υποχρεωμένο να πάει σχολείο για όσο διαρκεί η «ελάχιστη σχολική φοίτηση», αλλά οι υπηρεσίες δεν πρέπει να παραλαμβάνουν τα χαρτιά του επειδή ο πατέρας του το έφερε στη χώρα χωρίς να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων!

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση απαγορεύει στα παιδιά και να νομιμοποιήσουν αυτές έστω τις στοιχειώδεις γνώσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αλλά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους αφού τα συντηρεί σε καθεστώς παρανομίας και απαγορεύει στις αρμόδιες διευθύνσεις να παραλαμβάνουν τα μηχανογραφικά δελτία τους.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευτεί προς την αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και άλλων φορέων τον περασμένο Γενάρη ότι οι αλλοδαποί μαθητές χωρίς άδεια παραμονής θα μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στα σχολεία ενώ αναμενόταν να σταλεί και σχετική εγκύκλιος. Ο κώδωνας του κινδύνου είχε σημάνει από τότε καθώς την ίδια μέρα η υπουργός Παιδείας είχε πει ότι θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για το αν θα επιτραπεί στους ενήλικους αλλοδαπούς μαθητές χωρίς άδεια παραμονής να συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά τον Ιούνη. Αφορμή είχε αποτελέσει η αστυνομική έφοδος στο 3ο ΤΕΕ Ν. Φιλαδέλφειας, στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, όπου είχε συλληφθεί αλλοδαπή μαθήτρια και είχαν ανακριθεί οι καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ