«Δεν θα επιτρέψουμε να διαγραφούν τα όνειρα και οι κόποι των φοιτητών που παλεύουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους!», δηλώνει το ΜΑΣ και καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για: Να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής ή φοιτήτρια που προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του! Να παρθούν μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια που εκτοξεύει το κόστος σπουδών και ζωής. Να εξασφαλιστούν μέτρα πολύμορφης στήριξης όλων των φοιτητών, ιδιαίτερα των πρωτοετών. Να παρθούν ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων πραγματοποίησαν χτες εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται για τις κλήσεις σε πειθαρχικά που εστάλησαν σε δασκάλους που διορίστηκαν κατά τα έτη 2020 και 2021, και συμμετείχαν σε κηρυγμένη από τα σωματεία τους απεργία - αποχή.
Τόνισαν ότι οι δάσκαλοι άσκησαν νόμιμο δικαίωμα και θύμισαν ότι έχουν ήδη δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο Χανίων απεργοί εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διορισμένοι τα ίδια έτη, για τη συμμετοχή τους στην απεργία - αποχή ενάντια στην αξιολόγηση και ενώ επίκειται αντίστοιχο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο για τους κληθέντες δασκάλους.
Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν εργατικά σωματεία και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χανίων. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να αποσυρθούν η πειθαρχική δίωξη των εκπαιδευτικών και η νέα νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσε ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας οι διατάξεις για τις διαγραφές και την ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία "Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα", ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις», το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 22 Ιούλη.
Στη βάση του απαράδεκτου, άδικου, ταξικού μέτρου για διαγραφή από τις σχολές όσων έχουν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών συν δύο ή τρία έτη αναλόγως, το υπουργείο Παιδείας φέρνει νέες ρυθμίσεις. Καθορίζεται καταρχάς ότι η διαγραφή θα γίνεται δύο μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, παρατείνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών για δύο επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα σε φοιτητές οι οποίοι αιτούνται σχετικά, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον 75% του προγράμματος σπουδών, έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές και έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες κατά τα τέσσερα εξάμηνα που προηγούνται της αίτησης. Στο ίδιο πλαίσιο, δίνεται δυνατότητα μερικής φοίτησης και αναστολής έως δύο έτη για εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, γονείς ανηλίκων, εγκυμονούσες, αθλητές υψηλών διακρίσεων και φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Για να προωθηθούν μάλιστα οι διαγραφές προβλέπονται κυρώσεις για τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, καθώς η μη εφαρμογή των παραπάνω χαρακτηρίζεται πειθαρχικό παράπτωμα, επιφέρει επιπτώσεις στην τακτική χρηματοδότηση και προβλέπονται έλεγχοι που τα ευρήματά τους θα διαβιβάζονται στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι οι απειλές και οι ποινές επιστρατεύονται για να επιβληθούν μέτρα που στρέφονται ενάντια στα δικαιώματα, στην προκειμένη περίπτωση στο δικαίωμα ολοκλήρωσης των σπουδών για μια σειρά παιδιά που παλεύουν να σπουδάσουν δουλεύοντας, αντιμετωπίζοντας καθυστερήσεις που οφείλονται στις ελλείψεις στα πανεπιστήμια ή σε λόγους που δεν μπορούν να ελέγξουν, και δεν έχουν καμία στήριξη.
Εκεί βέβαια που η καταστολή είναι στο επίκεντρο και μάλιστα στο όνομα του «σεβασμού του αυτονόητου δικαιώματος κάθε νέου στη γνώση και στη μόρφωση» - το οποίο περιορίζει, με τις διατάξεις για τις διαγραφές - είναι τα όσα προβλέπονται για την «ενίσχυση της ασφάλειας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τον απαράδεκτο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, διευρύνει το πεδίο των πειθαρχικών παραπτωμάτων και περνάει από το «εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα» στο «εντός των εγκαταστάσεων οιουδήποτε ΑΕΙ, καθώς και η παροχή συνδρομής προς τρίτους για την τέλεση αντίστοιχων πράξεων εντός των ΑΕΙ».
Τα μέτρα για τα πειθαρχικά και την «ασφάλεια» στα πανεπιστήμια συνδέονται ευθέως με όλο το θεσμικό πλαίσιο, με όλο το φάσμα των πολιτικών επιλογών και εξελίξεων που αγγίζουν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Και όσο τα πανεπιστήμια απομακρύνονται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας, τόσο θα εντείνεται και η ανάγκη για καταστολή και φίμωση κάθε αντίθετης άποψης, με πρόσχημα καταδικαστέες ενέργειες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η στιγμή που έρχονται τα συγκεκριμένα μέτρα: Σε ένα τοπίο ανταγωνισμών και πολεμικής οικονομίας, που για τα ΑΕΙ επιφυλάσσει συμμετοχή στα πολεμοκάπηλα σχέδια αλλά και πυροδοτεί την ανάπτυξη συλλογικών πολύμορφων αγωνιστικών δράσεων ενάντια σε αυτά. Εν μέσω αναδιαρθρώσεων στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και τη «διεθνοποίηση» των δημόσιων να προωθούνται, με νέες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη προ των πυλών.
Στο άρθρο 69 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου περιγράφονται τα πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένων τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του», «η χρήση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ΑΕΙ χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του» ή «για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του», «η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοιχτών χώρων του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης»... Επιχειρείται ένα τσουβάλιασμα αξιόποινων πράξεων με μορφές συλλογικής διεκδίκησης, στο πλαίσιο και μιας πολιτικής που με κάθε ευκαιρία σέρνει κόσμο στα δικαστήρια για τη συμμετοχή του σε αγώνες.
Επεκτείνοντας τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που ορίζει ότι η δίωξη και τιμωρία των πειθαρχικών παραπτωμάτων των φοιτητών αποτελεί καθήκον των πειθαρχικών οργάνων των ΑΕΙ, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση που τα όργανα των ΑΕΙ δεν ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, βρίσκονται τα ίδια αντιμέτωπα με πειθαρχικό παράπτωμα. Ορίζεται δε ότι αν δεν ασκηθεί η πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή από τον πρόεδρο του Τμήματος ή τον κοσμήτορα ή τον πρύτανη «δύναται να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον υπουργό Παιδείας», δείχνοντας και έτσι την πρόθεση να εξαντληθεί κάθε μέσο για την επιβολή των παραπάνω.
Οι ποινές «για οργανωμένες και βίαιες ενέργειες» επεκτείνονται, φτάνοντας έως και κάθειρξη 10 ετών σε περιπτώσεις σοβαρών επιθέσεων και φθορών. Εισάγονται διατάξεις για άμεση απαγόρευση εισόδου των κατηγορουμένων σε πανεπιστημιακούς χώρους αμέσως μετά τη δίωξη, ενώ την εποπτεία των παραπάνω αναλαμβάνει ειδικά ορισμένος εισαγγελέας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με κεντρικό συντονισμό από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στις ακαδημαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνεται η άμεση αναστολή φοιτητικής ιδιότητας με αφαίρεση δικαιωμάτων πρόσβασης, παροχών και συμμετοχής σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες, χωρίς καν το τεκμήριο της αθωότητας πριν από καταδίκη. Θεσμοθετείται ενιαίο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανά Ιδρυμα, με νέα σύνθεση, και θεσπίζεται ρήτρα θεσμικής ευθύνης για τα διοικητικά όργανα που αδρανούν, με πειθαρχικές κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την παύση από το αξίωμα.
Το νομοσχέδιο επαναλαμβάνει τα όσα προβλέπονται στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη σχετικά με τις «Μονάδες Ασφάλειας και Προστασίας των ΑΕΙ», όπως ότι «σε κάθε ΑΕΙ εφαρμόζεται υποχρεωτικά σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης», ενώ εξειδικεύει πλευρές, π.χ. για τα «ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφαλείας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του», με κάμερες, συναγερμούς, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης. Παράλληλα προβλέπεται ότι «το ακαδημαϊκό, ερευνητικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό του ΑΕΙ υποχρεούται να ενημερώσει αμελλητί την αστυνομία και το προσωπικό της Μονάδας Ασφαλείας και Προστασίας για την τέλεση αξιόποινων πράξεων εντός των εγκαταστάσεων του ΑΕΙ. Η παράλειψη άμεσης ενημέρωσης της αστυνομίας και των αρμόδιων οργάνων του ΑΕΙ συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».
Μέχρι και ...drones προβλέπεται να χρησιμοποιούνται σε πανεπιστήμια που διαθέτουν πανεπιστημιουπόλεις, για την επιτήρηση των εξωτερικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την «ασφάλεια». Την ώρα που τα πανεπιστήμια δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές να καλύψουν τις ανάγκες σε μόρφωση και φοιτητική μέριμνα ή συντήρηση και επισκευές, για την ασφάλεια φοιτητών και εργαζομένων σε αυτά, η κυβέρνηση επιλέγει να δοθεί βάρος στην προμήθεια και εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης με χρήση ακαδημαϊκής ταυτότητας, λειτουργία επιπέδων ελέγχου και κέντρου επιχειρήσεων και εγκατάσταση μέσων παρακολούθησης...