Πέμπτη 9 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αρμενίζουν

Κατά 149% αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο τα ναύλα στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, αποδίδοντας κέρδη - ρεκόρ στους εφοπλιστές. Ανάλογες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλους τύπους φορτίων. Πού οφείλεται αυτή η φουσκοθαλασσιά κερδών για τους εφοπλιστικούς ομίλους; Μα φυσικά στις «αναταραχές», που, όπως γράφεται, «κατάφερε να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο η ναυτιλιακή βιομηχανία, με τον κλάδο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να καταγράφει την ισχυρότερη άνοδο». Στις αναταραχές περιλαμβάνεται και η επαναδρομολόγηση πλοίων με αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας, λόγω των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Οπως έλεγε πέρυσι κυνικά ο εφοπλιστικός κόσμος, «το πιο σημαντικό τρίπτυχο για τη ναυτιλία που οδηγεί στα κέρδη είναι "Αναταραχή - αναταραχή - αναταραχή"». Αυτή η φουσκοθαλασσιά, βέβαια, έχει και την άλλη όψη: Από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις για να διασφαλίζονται οι δίοδοι των κερδών, μέχρι τους κινδύνους για τους ναυτεργάτες και την ακρίβεια για τον λαό, που πληρώνει τα ρεκόρ της ναυλαγοράς. Ενα είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα: Για να αρμενίζουν τα κέρδη του κεφαλαίου, πρέπει να βουλιάξουν τα πραγματικά συμφέροντα και οι ανάγκες του λαού...

Ξεχαρβάλωμα...

Μέχρι και τις 50 ώρες φτάνει η αναμονή στα βρετανικά νοσοκομεία, με το BBC να αναφέρει ότι 12.200 ασθενείς την προηγούμενη βδομάδα ανέμεναν ασθενοφόρο κοντά μία ώρα. Αυτά εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, με το πολυδιαφημισμένο σύστημα Υγείας (NHS) να γονατίζει για άλλη μια φορά και να βρίσκεται σε κατάσταση «εθνικής ευπάθειας», σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ. Αυτά συμβαίνουν σε ένα από τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Γιατί την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα, το κράτος στη Μ. Βρετανία αποτελεί διαχρονικό πρωτεργάτη της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας στο όνομα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

... παντού

Ως επιβεβαίωση αυτής της άθλιας πολιτικής, που είναι στο DNA του καπιταλισμού, πρέπει να διαβαστούν και οι άθλιες συγκρίσεις που κάνει ο υπουργός Υγείας στη χώρα μας, για να «ξεπλύνει» την κυβέρνηση και τις ευθύνες της για το χάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Ακόμα και στη Μ. Βρετανία» τα ίδια συμβαίνουν, οπότε «μη ζητάτε και πολλά πολλά», λέει ο Αδ. Γεωργιάδης, ομολογώντας ότι αυτό το ξεχαρβαλωμένο σύστημα είναι το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει το αστικό κράτος, είτε μιλάμε για τη Βρετανία είτε για την Ελλάδα είτε για κάποια άλλη χώρα. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από το σάπιο σύστημα του κέρδους, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Και ότι η πάλη για προσλήψεις και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας μπορεί να ανοίξει δρόμο προς τα μπρος αν δεθεί με τον αγώνα για την ανατροπή της βαρβαρότητας που κάνει την Υγεία εμπόρευμα.

Απορία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ανακοίνωσε την καταδίκη του ελληνικού κράτους για δύο περιπτώσεις επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία. Η πρώτη αφορά μια γυναίκα που συνελήφθη τον Μάη του 2019 στη Νέα Βύσσα και αφού της κατασχέθηκαν τα προσωπικά της είδη στάλθηκε πίσω στην Τουρκία. Η δεύτερη αφορά έναν 15χρονο Αφγανό, που τον Σεπτέμβρη του 2023 έπεσε θύμα απαγωγής από το καμπ της Σάμου και βρέθηκε 8 ώρες μετά στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, όπου συνελήφθη από το Λιμενικό. Σε αυτήν την περίπτωση, το Δικαστήριο επικαλέστηκε αμφιβολίες για την παρουσία του Αφγανού στη Σάμο και την αναγκαστική επιστροφή στην Τουρκία τις ημερομηνίες που ισχυριζόταν. Το κοινό στις δύο υποθέσεις είναι ότι το Δικαστήριο κρίνει για πρώτη φορά με «σοβαρές ενδείξεις» πως οι ελληνικές αρχές επιδίδονται σε «μια συστηματική πρακτική επαναπροωθήσεων πολιτών τρίτων χωρών» προς την Τουρκία. Βέβαια, οι πρακτικές αυτές δεν προκύπτουν στο κενό. Η κατασταλτική πολιτική της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες και το ανοιγοκλείσιμο των ροών ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου βρίσκονται πίσω από τις επαναπροωθήσεις, τα ναυάγια, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το άσυλο απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις. Και μια απορία: Πριν από λίγες μέρες ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε τον ρόλο συγκεκριμένου πλοίου του Λιμενικού στις επαναπροωθήσεις. Από τότε όμως ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τις αρμόδιες αρχές. Σαν να χάθηκε η μιλιά τους...

Θηρίο

Στο στόχαστρο βάζει τη Γροιλανδία με δηλώσεις του ο Ντ. Τραμπ και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάληψης με στρατιωτική βία. Με οικονομικό καταναγκασμό σκοπεύει να υποχρεώσει τον Καναδά να ενσωματωθεί στις ΗΠΑ, ενώ απειλεί και με στρατιωτική ανάκτηση της κυριαρχίας στη Διώρυγα του Παναμά. Οσο «εξωφρενικά» κι αν ακούγονται όλα αυτά, είναι σημάδια των καιρών... Η απειλή της Κίνας, που διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, κάνει τις ΗΠΑ ανήμερο θηρίο, που δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο μπορεί να τους δώσει έστω και προσωρινά πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Η Γροιλανδία και ο Καναδάς είναι περιοχές κρίσιμες για τον έλεγχο του αρκτικού κύκλου, όπου η Ρωσία διατηρεί το προβάδισμα και είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο ρόλο με κάθε τρόπο. Αυτό κρύβεται κατά βάση πίσω από το ενδιαφέρον τους για την αγορά της πρώτης και την ενσωμάτωση του δεύτερου. Οσο για τη Διώρυγα του Παναμά, η σημασία της στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα είναι τεράστια και όποιος την ελέγχει αποκτά τεράστια ισχύ. Αν πάντως προκύπτει κάτι από τη ρητορική Τραμπ, είναι πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο σε μια εποχή που οι συμβιβασμοί του παρελθόντος σπάνε και οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν σφαίρες επιρροής, αγορές και δρόμους. Από τον ζόφο που διαγράφεται μπροστά τους, διέξοδο μπορούν να δώσουν μόνοι οι λαοί, με την πάλη τους ενάντια στον γερασμένο κόσμο, που γεννάει μόνο τέρατα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Κάρελ Τσάπεκ, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη «ρομπότ» (εργάτης).

1916 Η μάχη της Καλλίπολης λήγει με τη συντριπτική και ταπεινωτική ήττα των βρετανογαλλικών στρατευμάτων από τους Οθωμανούς. Στη μάχη, που διήρκεσε 8,5 μήνες, έχασαν τη ζωή τους κοντά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και των δύο πλευρών.

1929 Οι αγρότες του χωριού Καπουτζήδες αντιστέκονται στην αστυνομία που επιχειρεί να τους διώξει από τα κτήματά τους για να τα επιστρέψει στο Πατριαρχείο.

1940 Συγκροτείται η «Προσωρινή Διοίκηση του ΚΚΕ», που καθοδηγούνταν από την Ασφάλεια.

1941 Γεννιέται η Αμερικανίδα στιχουργός και τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ.

1948 Στις 9 - 10 Γενάρη τμήματα του Αρχηγείου Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ επιτίθενται στην περιοχή της Αράχωβας και στις 13 του μήνα βάλλουν κατά της φρουράς της πόλης. Μετά από μάχη, που κράτησε έως το απόγευμα, οι αστικές δυνάμεις υποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους σημαντικό αριθμό νεκρών, τραυματιών, αιχμαλώτων και πολεμοφοδίων.

1960 Αρχίζει η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο, με σοβιετική χρηματοδότηση και υπό την εποπτεία Σοβιετικών τεχνικών συμβούλων.

1978 Σε 100.000 υπολογίζει τους πολιτικούς κρατούμενους στην Ινδονησία η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία.

1983 Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης, ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 15%. Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης εμφανίζεται κύμα κερδοσκοπίας, καθώς εμπορεύματα εξαφανίζονται από τα καταστήματα για να επανεμφανιστούν αναλόγως ανατιμημένα.

2004 Πεθαίνει ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ