Σαν χτες πριν από 15 χρόνια γινόταν μία από τις μεγαλύτερες πανεργατικές απεργίες στη χώρα, ενάντια στο μνημόνιο που είχε ανακοινώσει λίγες μέρες πριν ο Γ. Παπανδρέου. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία χιλιάδων απεργών, στο κατάστημα της «Μαρφίν» στην οδό Σταδίου ξέσπασε φωτιά και τρεις εργαζόμενοι (η μία ήταν έγκυος) έχασαν τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις. Οπως αποδείχθηκε, τη φωτιά έβαλε μια ομάδα κουκουλοφόρων που είχε παρεισφρήσει στην πορεία. Η θρασύτατη αυτή προβοκάτσια έγινε έκτοτε σημαία της αστικής προπαγάνδας για τη συκοφάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ειδικά στα χρόνια της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων. Τους επόμενους μήνες, οι ίδιοι μηχανισμοί έδρασαν πολλές φορές ανενόχλητοι, με δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Ειδικά για τη «Μαρφίν» ο «Ριζοσπάστης» της εποχής αποκάλυψε λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε υψηλό επίπεδο οργάνωσης και εκτέλεσης του προβοκατόρικου σχεδιασμού, με σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή μηχανισμών μέσα και έξω από τη χώρα. Και ενώ το αστικό κράτος αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην καταστολή των λαϊκών αγώνων, το καραμπινάτο έγκλημα παραμένει «ανεξιχνίαστο» και συνεχίζει να αξιοποιείται από διάφορα παπαγαλάκια για τη συκοφάντηση και τρομοκράτηση των εργαζομένων. Ειδικά σήμερα, που η πολεμική προετοιμασία φουντώνει και το ενδεχόμενο μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης γίνεται όλο και πιο ορατό...
Τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή και κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ευρωατλαντικοί «σύμμαχοι» από τη μια και η Ρωσία από την άλλη έχουν μαζευτεί σαν τα κοράκια και μοιράζουν τη λεία, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Με την περιβόητη συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας, τα αμερικανικά μονοπώλια βάζουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και άλλους πόρους, ενώ οι παρτίδες με τα ΝΑΤΟικά πυρομαχικά συνεχίζουν να ξεφορτώνονται στην Ουκρανία, μαζί με εγγυήσεις για στρατιωτική βοήθεια στο διηνεκές προς την αστική της τάξη. Εχουν μάλιστα το θράσος οι ΗΠΑ να λένε ότι η «ασφάλεια» της Ουκρανίας είναι τώρα πιο εγγυημένη από ποτέ, αφού η συμφωνία αναβάθμισε τα πιο άμεσα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην ουκρανική επικράτεια. Από την πλευρά τους, οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ προσπαθούν να πλασαριστούν καλύτερα στο μοίρασμα της ιμπεριαλιστικής λείας, προσφέροντας οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι με το αζημίωτο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα πραγματικά κίνητρα και τις αιτίες πίσω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο: Το ξαναμοίρασμα των πηγών και δρόμων Ενέργειας, των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Δείχνουν όμως και κάτι άλλο: Οτι οι «συμμαχίες» των ιμπεριαλιστών έχουν για αρχή και τέλος τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς τους, με μόνιμα θύματα τους λαούς.
«Χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομίας από την πτώση του πληθωρισμού», γράφει ο Τύπος και διαπιστώνει «μεγάλη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για περαιτέρω αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες», εξαιτίας «της πτώσης των τιμών Ενέργειας». Βέβαια, στα ίδια ρεπορτάζ γίνεται λόγος για «περιστασιακό φαινόμενο» και ομολογείται ότι η όποια μεταβολή στις τιμές δεν έχει «περάσει» καν στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης. Η κατάσταση θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα: Αφού οι τιμές σκαρφάλωσαν σε ιστορικά ύψη, μια μικρή διακύμανση αποτελεί πλέον είδηση, ακόμα κι αν η λιανική σταθεροποιείται σε επίπεδα που κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος για τα λαϊκά νοικοκυριά. Και ενώ η κυβέρνηση «αισιοδοξεί» για την πορεία των τιμών στο ρεύμα, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες συνεχίστηκαν τον Απρίλη με ρυθμό 5,2%, ειδικά στην κατηγορία της στέγασης, που «τρώει» το 30% - 40% του λαϊκού εισοδήματος. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν τύχει τα νοικοκυριά να γλιτώσουν ένα από τη μία τσέπη θα συνεχίσουν να χάνουν δέκα από την άλλη, για να συντηρείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα η κερδοφορία των ομίλων.
1758 Γεννιέται στην πόλη Αράς της Γαλλίας ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, ένας από τους ηγέτες της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και από τους πιο αμείλικτους πολέμιους των υπονομευτών του επαναστατικού καθεστώτος των Ιακωβίνων (της ριζοσπαστικής πολιτικής οργάνωσης της αστικής τάξης που τέθηκε επικεφαλής της Επανάστασης).
1856 Γεννιέται ο Αυστριακός γιατρός και ψυχίατρος Σίγκμουντ Φρόιντ, «πατέρας» της ψυχανάλυσης.
1946 Αντιπροσωπεία των κομμάτων του ΕΑΜ παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Κ. Τσαλδάρη και του δηλώνει πως ο ελληνικός λαός θα αντισταθεί στην οργανωμένη επίθεση κατά της ζωής του, όπως αντιστάθηκε και στη γερμανική κατοχή. Ο Τσαλδάρης αντί άλλης απάντησης δήλωσε πως η δολοφονική δράση των «παρακρατικών» οφειλόταν σε «αντεκδικήσεις».
1950 Ο Πλαστήρας εξαγγέλλει το κλείσιμο της Μακρονήσου. Η λειτουργία όμως αυτού του τόπου εξορίας και μαρτυρίου θα συνεχιστεί έως το 1954.
1955 Η ΟΔ Γερμανίας εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί σειρά προτάσεων της ΕΣΣΔ για επανένωση των δύο Γερμανιών, χωρίς ξένα στρατεύματα και έξω από κάθε είδους συμμαχίες και στρατιωτικούς συνασπισμούς (βλ. «Μνημόνιο Στάλιν», 10/3/1952, κ.α.), οι οποίες απορρίφθηκαν.
1992 Πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός Μαρλέν Ντίτριχ.
1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ.
1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.
1893 Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.
1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.
1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας. Οι Ιταλοί εκδιώχθηκαν από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας ακριβώς 5 χρόνια αργότερα, το 1941.
1946 Η αστυνομία κλείνει τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ και της Εθνικής Αλληλεγγύης.
1961 Ο Αλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο Διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).
1965 Πεθαίνει ο τραγουδιστής Νίκος Γούναρης.
1981 Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες. Τον ακολούθησαν ακόμη εννέα κρατούμενοι, μέλη του ΙΡΑ.
1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.
2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.