Τετάρτη 15 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογίες...

Οι δυσκολίες που έχει το ΠΑΣΟΚ και ο ανταγωνισμός του με τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του κεντροαριστερού, σοσιαλδημοκρατικού χώρου, οδηγούν στελέχη του να κάνουν ενδιαφέρουσες ομολογίες. Να τι είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΕΕ του ΠΑΣΟΚ, πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή:

«Είναι ψευδές το δίλημμα Μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Η χώρα, μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους, υπέγραψε Μνημόνιο το 1993. Και από το Μνημόνιο που λέγεται Μάαστριχτ η χώρα δεν μπορεί να βγει. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι. Μην κοροϊδεύουν κάποιοι το λαό ότι δε θα έχουμε δεσμεύσεις την επόμενη μέρα και εκτός Μνημονίου. Διότι και χωρίς τρίτο μνημόνιο, για το οποίο προσπαθούμε όλοι μας, η χώρα έχει δεσμεύσεις, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί. Διότι και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί λαοί, που δεν έχουν Μνημόνιο, κινούνται σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Να είμαστε ξεκάθαροι».

Απλώς εμείς να θυμίσουμε ότι το «Μνημόνιο του 1993» το υποστήριξε και ο ΣΥΝ, βασικός πυρήνας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ...

Η Δικαιοσύνη...

Η «Δικαιοσύνη», λένε διάφοροι αστοί δημοσιολόγοι, θα σώσει τον τόπο. Αποκαλύπτει τις μίζες, τα σκάνδαλα, «καθαρίζει» τη διαφθορά, προστατεύει το «δημόσιο συμφέρον». Εδώ έχουμε μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: Πρώτον, η «Δικαιοσύνη» προβάλλεται ως παράγοντας που συμβάλλει στην κάθαρση από τους «μη υγιείς επιχειρηματίες». Δεύτερον, αντιμετωπίζοντας τους δημιουργούς των σκανδάλων, θα απαλλάξει την οικονομία από τις αιτίες της κρίσης, των ελλειμμάτων, των χρεών. Τρίτον, η «Δικαιοσύνη» δεν κάνει διακρίσεις, τιμωρεί τα λαμόγια πολιτικούς. Ο θεσμός της αστικής Δικαιοσύνης προβάλλει αναβαθμισμένος ως καταλύτης μέσα σε μια διαδικασία που έχει ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και ανακατάταξη στο πολιτικό σύστημα.

... και η λαϊκή λύση

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι έτσι: Οπου υπάρχει καπιταλιστική δραστηριότητα υπάρχει και σήψη και διαφθορά. Την κρίση δεν τη δημιουργούν τα «κλεμμένα», «οι μίζες», είναι στο DNA του καπιταλισμού. Τα λεφτά που ζημιώθηκε το αστικό κράτος από τα σκάνδαλα (π.χ., ΤΤ: 400 εκατ. ευρώ, μίζες Α. Τσοχατζόπουλου: 55 εκατ. ευρώ, μίζες του Α. Κάντα: 17 εκατ. ευρώ κ.ά.) δε φτάνουν ούτε στο ελάχιστο τα 320 δισ. ευρώ του κρατικού χρέους. Αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο, την ευνοϊκή φορολογία για τις επιχειρήσεις κ.ά. Θυμίζουμε επίσης στην Ιταλία την υπόθεση «καθαρά χέρια». Οδήγησε στη διάλυση παραδοσιακών κομμάτων του αστικού πολιτικού συστήματος, έφερε άμεσα στην πολιτική τους επιχειρηματίες (Μπερλουσκόνι) αλλά τα σκάνδαλα-σκάνδαλα και η κρίση-κρίση. Τα λαϊκά προβλήματα δε λύθηκαν.

Είναι λαϊκή απαίτηση η άμεση και μέχρι τέλους διαλεύκανση των σκανδάλων που έρχονται στην επιφάνεια. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα ο λαός να μην αποπροσανατολιστεί. Λύση στο μεγάλο σκάνδαλο που λέγεται καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης θα δώσει ο ίδιος με την πάλη του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τελετές

Πριν από λίγες μέρες ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ. Κίνηση ενταγμένη στον ανταγωνισμό του με την κυβέρνηση και στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ΕΕ κορόνα στο κεφάλι του, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο τα στελέχη του όταν τα ρωτούσαν ποια είναι η αιτία της απουσίας Τσίπρα σημείωναν ότι δεν επρόκειτο για μια «ουσιαστική διαδικασία». Την ίδια ώρα, όμως, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Χουντής εξανίσταται στις Βρυξέλλες επειδή στη συγκεκριμένη τελετή δεν υπήρξε συμμετοχή και χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μ. Σουλτς, τον οποίο ρωτά: «(...) έτσι ορίζει το Πρωτόκολλο, θα το ακολουθούμε και σε μελλοντικές τέτοιες συμβολικές, αλλά και ουσιαστικές τελετές; (...) Το ζήτημα είναι πώς εκπροσωπείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτές τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Προεδρίας κάθε χώρας. Δώστε μου, σας παρακαλώ, μία απάντηση μήπως έχω άδικο». Ετσι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν πήγε στην εκδήλωση, εξανίσταται επειδή δεν πήγε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής. Τελικά, η εκδήλωση τι ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβολική ή ουσιαστική; Πλάκα έχουν πάντως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1759 Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό.

1809 Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν. Οι Μαρξ και Ενγκελς άσκησαν σοβαρή κριτική στις φιλοσοφικές - ιδεαλιστικές θέσεις του Προυντόν, που ουσιαστικά θεοποιούσε το άτομο και την απόλυτη ελευθερία του, την ατομική ιδιοκτησία (βλ. ενδεικτικά στο έργο του Κ. Μαρξ «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας»).

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

1919 Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές για τη Γερμανική Εθνοσυνέλευση και σε συνθήκες γενικευμένης αντεπαναστατικής τρομοκρατίας που διενεργείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη, δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ.

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1936 Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό - Δημοκρατικό, τη Γενική Ενωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ενωση.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Αξονα στη μάχη του Βορονέζ.

1948 Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών - πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Ολοι στ' άρματα, όλα για τη νίκη».

1961 Διεξάγονται στο Παρίσι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ντε Γκολ και Μακμίλαν, αντίστοιχα, με θέμα την ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ.

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1963 Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο Διάστημα στην Ιστορία.

1971 Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και δεξί χέρι του Προέδρου Νίξον, Τζον Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση ιδιωτικών τηλεφωνικών συνομιλιών αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και εφεσιβάλλει απόφαση δικαστηρίου του Ντιτρόιτ, που απαγορεύει τις παρακολουθήσεις.

1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία. Σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την εξέλιξη υπήρξε η ηθική αλλά και έμπρακτη υποστήριξη της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών (της Κούβας, κ.ά.).

1981 Ο Πάπας Ιωάννης ο Β' δέχεται στο Βατικανό αντιπροσωπεία του πολωνικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» με επικεφαλής τον Λεχ Βαλέσα, μιας οργάνωσης που θα έπαιζε κεντρικό ρόλο στην αντεπανάσταση στην Πολωνία.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών, ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.

1992 Η «διεθνής κοινότητα» αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας από τη Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ