Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα «δίχτυα» της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για τους 48 Πακιστανούς μετανάστες που επέβαιναν σε δουλεμπορικό ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο έπλεε, με σβηστά τα φώτα, στη θαλάσσια περιοχή Αγιοκάμπου Λάρισας, το «μεγάλο ταξίδι» προς την «άγνωστη ελπίδα» τέλειωσε πριν τον τελικό προορισμό. Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, το σκάφος εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές της περιοχής και οδηγήθηκε στο λιμανάκι του Αγιοκάμπου. Οι 48 επιβάτες του συνελήφθησαν από την αστυνομία και προωθήθηκαν για τα περαιτέρω. Μαζί τους συνελήφθησαν οι δύο Ουκρανοί κυβερνήτες του σκάφους, καθώς και δύο Ιρακινοί δουλέμποροι, που περίμεναν στον Αγιόκαμπο να τους παραλάβουν για να τους μεταφέρουν στην Αθήνα.

Με τη σύλληψή τους δε σημαίνει πως τέλειωσαν και τα βάσανα των μεταναστών, καθώς στην περιοχή λείπουν οι βασικές υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία τους, ενώ τους περιμένει και η μεγάλη απογοήτευση της απέλασης. Η περιπέτεια των 48 Πακιστανών μεταναστών ξεκίνησε, όταν πήραν τη «μεγάλη απόφαση» να φύγουν από την πατρίδα τους και να αναζητήσουν, μακριά απ' αυτήν, καλύτερη μοίρα. Ηρθαν σε επαφή με δουλεμπορικά κυκλώματα - σύμφωνα με πληροφορίες, από τον καθένα τους οι δουλέμποροι πήραν περί τα 5.000 ευρώ - και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία βρέθηκαν σε ακρωτήρι της Τουρκίας, απέναντι από τη Λέσβο. Εκεί, τους στοίβαξαν σαν τα ζώα στο μικρό δουλεμπορικό ιστιοφόρο, που ξεκίνησε τον «σκοτεινό πλου» του στο Αιγαίο. Μπήκε έτσι μια ακόμα μικρή ψηφίδα στο μωσαϊκό της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία, αφού με την ιμπεριαλιστική της πολιτική φροντίζει για τον εκδιωγμό ολόκληρων πληθυσμών από τις εστίες τους, αναλαμβάνει μετά και την «περιποίησή» τους, όταν αυτοί βγουν στον πηγεμό για ένα καλύτερο αύριο...

Τώρα επικαλείται τον κίνδυνο χρεοκοπίας!

Νέα προσπάθεια ανακοπής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά ξεκίνησε η κυβερνητική διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά ΑΕ, για να διευκολύνει την κυβέρνηση στη διαδικασία παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ στην κινεζική «Cosco». Σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ, Ν. Αναστασόπουλος, θα συναντηθεί διαδοχικά με τις διοικήσεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου.

Η αξίωση που θα προβάλει είναι να σταματήσει η αποχή από τις υπερωρίες και την εργασία τα Σαββατοκύριακα, που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι από τις 5 Γενάρη και θα συνεχίσουν ολόκληρο τον Ιούλη, επειδή - κατά τον Ν. Αναστασόπουλο - ο Οργανισμός απειλείται ...με χρεοκοπία! Βέβαια, η πρόκληση του διευθύνοντος συμβούλου δεν πατάει στον αέρα. Εχει βάση την τακτική που ακολουθούν όλο αυτό το διάστημα οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΟΜΥΛΕ και τα σωματεία, που με την τακτική τους, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στη λογική της ανταγωνιστικότητας, οδηγούν τον αγώνα των εργαζομένων σε αδιέξοδο και εκφυλισμό.

Περί «συνεργασιών» και «αντικειμενικής δημοσιογραφίας»

O πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, έχει μόλις τελειώσει την ομιλία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματός του. Ο δημοσιογράφος, αλαφιασμένος βγαίνει από την αίθουσα, καλεί την εφημερίδα του και με στεντόρεια φωνή, όλο σιγουριά, λέει: «Ο πρόεδρος, το είπε καθαρά: Καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό να βάλεις τίτλο». Κοιτάζουμε ξανά το κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΝ, με την αμφιβολία ότι ίσως κάτι να μην είχαμε καταλάβει καλά, όμως το γραπτό κείμενο, άλλα έλεγε: «Δε μας ενδιαφέρει η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» κατ' αρχήν, όμως παρακάτω συμπλήρωνε: «... με τους σημερινούς όρους, με τους όρους που επιθυμεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...». Εντάξει, δικαίωμα του καθενός είναι, να ερμηνεύει όπως θέλει - ή όπως καταλαβαίνει - τους «αστερίσκους» και τις «παραπομπές», τα διάφορα «ναι μεν, αλλά», που ξεχειλίζουν το σύνολο των πολιτικών κειμένων του ΣΥΝ, όμως δεν κρατούν και καμιά... «πισινή», οι καλοί και έμπειροι συνάδελφοι; 'Η μήπως, πάνω στην αγωνία τους, να στείλουν τους εργαζόμενους - που έχουν αηδιάσει από το δικομματισμό - από την «κεντροαριστερή» πόρτα, ξανά στην αγκαλιά του δικομματισμού, δεν μπορούν να διαβάσουν στοιχειωδώς μια πολιτική ομιλία;

Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Συνήθως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», όμως είναι τέτοιος ο κυνισμός των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων, τόσο εξοργιστικός, που όχι μόνο δε μένουν σιωπηλοί, αλλά και συναγωνίζονται σε φλυαρία. Μάλιστα, τοποθετούνται με τέτοιο προκλητικό τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους, από τους οποίους ζητάνε να αποδεχτούν με ικανοποίηση τη λεηλασία της ζωής τους.

Ο λόγος γίνεται για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ γύρω από την υπόθεση του σκανδάλου «Ζήμενς», όπως, βέβαια, και άλλων προηγούμενων και όσων θα ακολουθήσουν, όσο το σύστημα αυτό που γεννάει «Ζήμενς» μένει ακλόνητο. Η τακτική της διάχυσης ευθυνών και του τσουβαλιάσματος όλων στο ίδιο σακί είναι γνωστή. Βασικά, σε αυτό που στοχεύουν, είναι ο λαός να βλέπει τη δική τους σήψη, τη σήψη του εκμεταλλευτικού συστήματος το οποίο από μόνο του είναι ένα σκάνδαλο, αλλά και παράγει σκάνδαλα και διαφθορά, και να αποδέχεται αυτήν την κατάσταση σαν αναπόδραστη μοίρα του. Θέλουν τον εργαζόμενο σε θέση θεατή, που, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί μόνο να μάθει για κάποιο διεφθαρμένο ξεχωριστό πρόσωπο, ίσως και υψηλά ιστάμενο, που η απομάκρυνσή του θα παίξει το ρόλο της κολυμβήθρας του Σιλωάμ για ολόκληρο το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο ένας μετά τον άλλο, στελέχη των κομμάτων εξουσίας, σαν να είναι σε συντονισμό, βγαίνουν - στο πλαίσιο της λογικής του συμψηφισμού και της συγκάλυψης - να πουν στο λαό, κρίνοντας από τα τεκταινόμενα στα κόμματά τους, από τους ίδιους τους εαυτούς τους, πως «όλοι τα παίρνουνε, αλλά δεν είναι και τόσο ανησυχητικό»... Με περισσό θράσος, λοιπόν, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βερελής, είπε σε κυριακάτικη συνέντευξή του πως, «απ' όσα γνωρίζουμε διαχρονικά, όλα τα ταμεία των κομμάτων κάπως έτσι γεμίζουν». Στον ίδιο χορό και κυβερνητικά στελέχη, που προσπαθούν να εμφανίσουν σαν απλή κοινωνική συναναστροφή, σαν ανθρώπινες σχέσεις, το συγχρωτισμό υπουργών και άλλων υψηλά ιστάμενων του κυβερνητικού κόμματος με εκπροσώπους μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτή είναι η σύμφυση κεφαλαίου και πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης. Ενα σώμα, μια ψυχή. Ομως, αφού δεν μπορούν πλέον να πείσουν, επιχειρούν τη διάχυση της δεδομένης διαφθοράς τους, ώστε να δίνεται η αίσθηση στο λαό ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που καθημερινά υποφέρουν από την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δεν πρέπει να έχουν καμιά αμφιβολία ότι τα αστικά κόμματα, ως θεραπαινίδες που είναι του κεφαλαίου, με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν. Χρηματοδοτούνται από τους μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν το κάνουν για να ...βρει καλό η ψυχή τους, αλλά για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

Μέσα από όλο αυτό το βορβορώδες τοπίο, μια καθαρή αλήθεια βγαίνει. Είναι το συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη, ο λαός, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να φέρει την κάθαρση, γιατί την έχει ανάγκη. Αρκεί να κάνει την οργή του πολιτική δύναμη και πολιτική δράση, που θα ανατρέψει τις «Ζήμενς» και την εξουσία τους. Αυτό για το οποίο το ΚΚΕ καθημερινά παλεύει.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Οι ... ιππότες της τιμιότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ! Ο Μιχάλης Λιάπης, ως υπουργός της κυβέρνησης, δίνει αυτές τις μέρες «μάχη για την αλήθεια και το δίκιο». Αυτό μας λέει...

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου - ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - δίνει, επίσης, μάχη για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Εντάξει βρε παιδιά, χαλαρώστε. Μην πολεμάτε τόσο πολύ με τέτοια ζέστη. Περιμένετε να περάσει ο καύσωνας και βλέπουμε.

Ομολογουμένως πάντως, τόσοι ...ιππότες της τιμιότητας είχαν καιρό να μας τύχουν σε αυτή τη χώρα. Κι όλοι, μάλιστα, προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Λες και είναι ...κάποια άλλα τα κόμματα που κυβερνούν τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σαν να μην έχουν ιδέα πώς εμφανίστηκαν σε αυτόν τον τόπο οι εταιρείες τύπου «Ζήμενς», πώς γιγαντώθηκαν οι κάθε λογής προμηθευτές του Δημοσίου και στη συνέχεια οι γνωριμίες και οι μίζες.

Προφανώς γι' αυτό, όποιος τους ακούει γελάει, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ καλοκαίρι, το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας βρίσκεται - όπως μας λένε - σε τεντωμένο σκοινί.

Γιατί, άραγε; Μήπως τους αιφνιδίασαν για μια φορά ακόμη οι υψηλές θερμοκρασίες; Δεν είχαν ιδέα πως το θερμόμετρο μπορεί να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου; Το θεωρούν σπάνιο για την Ελλάδα;

Από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι τώρα, τι ακριβώς έκαναν για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου; Προφανώς, τίποτε που να λύνει το πρόβλημα.

Πολύ φοβόμαστε ότι για μια χρονιά ακόμη θα πρέπει να κοιτάμε το χάρτη της Ελλάδας, προσπαθώντας να μαντέψουμε ποιο νησί ή ποια περιοχή θα είναι αυτή που θα μείνει μέρες χωρίς ρεύμα.

Είναι κάτι σαν ...θερινό ενεργειακό λαχείο κατευθείαν από την πολιτική υποβάθμισης της ΔΕΗ. Σε όποιον κληρώσει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Γκάφες» εξαπάτησης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει μείωση». Το είπε - ποιος άλλος; - ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, θέλοντας να αποδείξει ότι τα περιβόητα «41 μέτρα» κατά της ακρίβειας φέρνουν αποτελέσματα. Επικαλούμενος «τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν», προσπάθησε να πείσει ότι ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης που συγκράτησαν τις τιμές στα φρούτα και λαχανικά και άρα τον πληθωρισμό. Είναι αντιληπτή η εναγώνια προσπάθεια του υπουργού, που μιλάει με τη «γλώσσα» των επιχειρηματιών ακριβώς γιατί μόνο αυτή γνωρίζει, να εμφανίσει αποτελέσματα στη μάχη κατά της ακρίβειας, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά. Η ακρίβεια, τα υπερκέρδη δηλαδή των πολυεθνικών, οργιάζουν και σαρώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, χάρη ακριβώς στην εφαρμοζόμενη πολιτική που στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ειδικά όμως ο εν λόγω υπουργός δεν μπορεί να διεκδικεί εύσημα, ακριβώς γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό έβλεπε την ακρίβεια «μόνο στα δελτία των 8», είχε απειλήσει πλειστάκις ότι «θα κόψει τα χέρια των κερδοσκόπων», ενώ δεν είχε πρόβλημα «να φάει πολύ ηλιέλαιο»... Μόνο που δεν πρόκειται για απανωτές «γκάφες» αλλά για συστηματική προσπάθεια παραπλάνησης των λαϊκών μαζών...

Ελεγχόμενες αποκαλύψεις και στόχοι

Είναι εξόφθαλμο, για όποιον μπορεί να παρακολουθεί στοιχειωδώς, τις αποκαλύψεις για τη «Ζήμενς». Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η αμερικανική δικηγορική εταιρεία «Debevoise -Plimton». Αυτή είναι, για να σταθούμε στα τελευταία 24ωρα, η πηγή των αποκαλύψεων των «Νέων» του Σαββάτου ή του «Ελεύθερου Τύπου» και του «Εθνους» της Κυριακής, σύμφωνα με τις παραπομπές των ίδιων των εφημερίδων. Είναι ολοφάνερο ότι η δικηγορική αμερικανική εταιρεία κολοσσός έχει έναν πλήρη φάκελο για την υπόθεση και διοχετεύει στοιχεία που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εντολοδόχων της, δηλαδή τόσο της γερμανικής πολυεθνικής όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Η τελευταία, ως γνωστόν, παρενέβη στην υπόθεση με τις μίζες της «Ζήμενς», ακριβώς για να προστατεύσει τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών, όπως της «General Electric», που είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής της «Ζήμενς». Σε ό,τι αφορά τα «καθ' ημάς» το ερώτημα που προκύπτει είναι άλλο. Γνωρίζοντας «πρόσωπα και πράγματα» η αμερικανική εταιρεία είναι δυνατόν να κρατά σε «ομηρία» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να παζαρεύει μαζί τους, προκειμένου να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα των εργοδοτών της σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού; Αλλά στον καπιταλισμό έτσι γίνεται. Γι' αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να τους πάρει όλους αμπάριζα...

Αναζητώντας νέες «εφεδρείες»...

«Εμείς πάλι ελπίζουμε πως, όπως συνήθως συμβαίνει σε κύκλους στην Ιστορία, κάποιοι σοβαροί άνθρωποι εκτός και εντός κομμάτων θα αντιληφθούν ότι ήρθε η ώρα για κάτι καινούριο...». Ασφαλώς και δεν αποτελεί μόνο ευχή του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελά να έρθει «κάτι καινούριο» στην πολιτική ζωή του τόπου. Αν και δεν αποσαφηνίζεται ποιο είναι αυτό «το καινούριο», ωστόσο εδώ και καιρό έχει γίνει σαφές ότι το καινούριο αναζητείται είτε στη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά τα γερμανικά πρότυπα, είτε στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, που θα δημιουργηθεί όπως λένε κάποιοι από επιχειρηματίες και θα εκφράζει αυθεντικά τα συμφέροντά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η «τύχη» ενός τέτοιου κόμματος έχει αρχίσει να «ανιχνεύεται» στα γκάλοπ των τελευταίων μηνών, ενώ δε λείπουν και οι αναφορές σε πρόσωπα (διάβαζε Βγενόπουλος) που θα αναλάμβαναν ένα τέτοιο εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως το βέβαιο είναι ότι οι αναζητήσεις αυτές «πηγάζουν» από την τάση απαξίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος από τους εργαζόμενους οι οποίοι ταυτίζουν την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί δε δίνει λύσεις στα προβλήματα, προς όφελος του λαού. Και αδυνατεί να χειραγωγεί. Το σύστημα αναζητά εφεδρείες, αλλά ο λαός, που έχει «καεί» πολλές φορές από αυτές, δεν είναι ανάγκη να «δοκιμάσει» για να πειστεί. Νισάφι πια!

Συχνές εξετάσεις

Με τη διατεταγμένη υπηρεσία το πρόβλημα είναι ότι οφείλεις να περνάς εξετάσεις κάθε τόσο. Ετσι και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι φαίνεται υποχρεωμένος κάθε λίγο και λιγάκι να πετάει μια προβοκάτσια για το ΚΚΕ. Γι' αυτό και χτες, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, διαπιστώνει «Τρικυμία εν κρανίω στο ΚΚΕ για το "Μακεδονικό"» και μέσα από τους πολύ γνωστούς εθνικιστικούς συνειρμούς του ζητάει το λόγο γιατί στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στις Πρέσπες συμμετείχε και η «Σοσιαλιστική Νεολαία της Μακεδονίας». Είπαμε, πρέπει οι αντιΚΚΕ εξετάσεις που περνούν, να είναι συχνές, ακόμα και αν εκτίθεται ο ρόλος τους όλο και περισσότερο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Περί φτώχειας

Τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τις λαϊκές οικογένειες έχουν διαμορφωθεί έτσι, που το τελευταίο διάστημα θεωρούνται σχεδόν φυσιολογικές οι συζητήσεις για τη φτώχεια που απειλεί να χτυπήσει μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού. Η εντεινόμενη χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα να μιλούν για το φάσμα της επαπειλούμενης φτώχειας ακόμα και οι εμπνευστές, τα πρώτα βιολιά, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων. Από την κλίκα του G8 και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι τα δικά μας κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτά που πάντα πρωταγωνιστούν στο μανιπουλάρισμα της κοινής γνώμης με τρόπο που παθητικά να αποδέχεται ακόμα και τις πλέον αντιλαϊκές - αντιδραστικές πολιτικές.

Η παραδοχή του προβλήματος της φτώχειας είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με σκέψεις και προβληματισμούς για οποιουδήποτε είδους αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Το αντίθετο, μάλιστα. Οι συζητήσεις για τις επιπτώσεις από την πολιτική στήριξης της οικονομικής ολιγαρχίας γίνονται αποκλειστικά με στόχο τη διαχείριση ενός υπαρκτού προβλήματος, ώστε ακόμα πιο αποφασιστικά να εξασφαλιστούν οι όροι για τη συνέχιση της ίδιας ακριβώς πολιτικής. Από αυτήν την άποψη, καλό είναι να μη διαφεύγουν της προσοχής μας δύο στοιχεία, τα οποία ανέκαθεν έπαιρναν υπόψη τους αυτοί που εκπονούν τα διάφορα οικονομικά προγράμματα και πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Το πρώτο έχει να κάνει με τις ίδιες τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, να συνεχίζεται απρόσκοπτα η αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου. Να υπάρχει, δηλαδή, μια εργατική τάξη, η οποία να είναι σε θέση να κινεί την παραγωγική διαδικασία. Να παράγει τον πλούτο, που βάζουν στο χέρι τα αφεντικά. Μόνο που στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης του συστήματος, αυτή η εργατική τάξη δεν μπορεί να είναι ρακένδυτη, να μη σιτίζεται, να μη στέλνει τα παιδιά της στο σχολείο, να μην έχει κάποιες ώρες ανάπαυσης κ.ο.κ. Σ' αυτό το πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο και θεωρείται πολύ πιθανό - και σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο - τους επόμενους μήνες να εξαγγελθούν κάποια μέτρα που θα απευθύνονται σε ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες εξαιτίας της πολιτικής συνεχούς αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην ουσία ζουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης. Λόγος γίνεται για μικρές οικονομικές ενισχύσεις, που θα δοθούν για μικρό χρονικό διάστημα και τίποτα περισσότερο.

Το δεύτερο - συνυφασμένο και αυτό με το πρώτο - είναι το εύρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, χωρίς κινδύνους για το σύστημα. Ο υπολογισμός της αντίδρασης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην ακόρεστη μανία του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό, όμως, είναι το κρίσιμο σημείο και για τα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τα θύματα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Να συνειδητοποιήσουν ότι η φτώχεια δεν είναι σύμπτωμα του 2008, είναι σύμφυτο του συστήματος και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά δεδομένα. Να κατανοήσουν ότι αυτοί είναι οι παραγωγοί του πλούτου και να πιστέψουν ότι σε αυτούς ανήκουν τα πάντα. Τελικά, να οργανωθούν, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα της πολιτικής πάλης για την ανατροπή του συστήματος, συσπειρωμένοι στο δικό τους, το λαϊκό μέτωπο πάλης, για να ανοίξουν τις πύλες της κοινωνίας, που πρώτο μέλημά της θα 'ναι η ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ