Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα πανηγύρια της αυταπάτης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε θα κουραστούμε να το γράφουμε. Ουαί κι αλίμονο αν την ώρα που η παιδεία δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση απ' τις δυνάμεις του κεφαλαίου, οι άνθρωποι του μόχθου και τα παιδιά τους παρασυρθούν απ' τους πανηγυρισμούς της ηγεσίας του ΣΥΝ για τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθε χτες, δηλώνοντας: «από μια άποψη σήμερα γίνεται η κηδεία της αναθεώρησης του άρθρου 16, αυτή είναι μια μεγάλη νίκη του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος». Και την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξαγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης εκπαίδευσης. Τέτοια κηδεία, της εκπαίδευσης και όχι της ιδιωτικοποίησής της. Προς τι οι πανηγυρισμοί των αυταπατών; Γι' αυτό και επιμένουμε κόντρα στον «αριστερό» αποπροσανατολισμό. Η μεγάλη νίκη για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους θα έρθει όταν κατακτήσουν μια παιδεία πραγματικά σύγχρονη, αποκλειστικά δωρεάν, για όλους, μια παιδεία που θα μορφώνει και θα τίθεται στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Κι αυτή η νίκη θα έρθει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα μαζί με το λαϊκό κίνημα που θα παλεύουν στόχους και διεκδικήσεις για Πανεπιστήμια στην υπηρεσία του λαού. Που θα κατακτηθούν οριστικά όταν κηδέψουν την εξουσία του κεφαλαίου κι όχι μια συνταγματική αναθεώρηση.

Διεθνής η απήχηση της κινητοποίησης στη Νέα Μανωλάδα

Η μαζική κινητοποίηση που διοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, όπου πριν από μερικές βδομάδες ξέσπασε ο απεργιακός αγώνας 2.500 κολίγων στα φραουλοχώραφα για καλύτερα μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς, αποτέλεσε είδηση σε αρκετές ιστοσελίδες του διαδικτύου στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) της περασμένης Δευτέρας, με συγκεκριμένη αναφορά στα αιτήματα των απεργών, στο ΠΑΜΕ, στην πορεία και τους ομιλητές και συνολικά στις συνθήκες στις οποίες ζουν οι φραουλοκαλλιεργητές, έκανε το γύρο του κόσμου με αναδημοσίευμά του σε μια σειρά ιστοσελίδες όπως το www.iafrica.com, capital.gr, nasdaq.com, gulf-times.com (εφημερίδα του Κατάρ, το δημοσίευμα της οποίας φαίνεται και στο γράφημα), soft.net και αλλού.

Απαγόρευση στον Σκαραμαγκά

Χτες το πρωί, ήταν προγραμματισμένη η κρίσιμη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο χώρο και ζήτησε το αυτονόητο: να παρακολουθήσει τη διαδικασία, να καταγράψει τη Συνέλευση. Η επιχείρηση όμως είχε άλλη άποψη και με διάφορες προφάσεις απαγόρευσε την είσοδο τόσο στη δημοσιογράφο, όσο και στο φωτογράφο του «Ρ». Το σημειώνουμε για δυο λόγους. Πρώτον, επειδή ολοένα και περισσότεροι τόποι δουλειάς μετατρέπονται σε άβατο, με ευθύνη των διοικήσεων και της κυβέρνησης. Και δεύτερο, επειδή στην τελευταία Γενική Συνέλευση τον περασμένο Οκτώβρη, η δημοσιογράφος και ο φωτογράφος του «Ρ» είχαν παρακολουθήσει κανονικά τη Γενική Συνέλευση, όπως και όλες τις προηγούμενες. Γεγονός που γεννά πρόσθετα ερωτήματα για τη χτεσινή απαγόρευση και για το ποιοι δεν ήθελαν τον «Ρ» στο χώρο της εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης.

Φαρμάκι η τιμή στα φάρμακα

Αυξημένη κατά 9,08% εμφανίζεται σε αξία η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χτες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ΣΦΕΕ). Ιδού, λοιπόν, ποια είναι τα «οφέλη» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την ανακοστολόγηση των φαρμάκων! Να και οι... διαμαρτυρίες των φαρμακοβιομηχάνων ότι τους μειώνουν τα κέρδη. Δηλαδή, από πού προήλθε η αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη; Δεν προήλθε από τις αυξήσεις των τιμών;

Για τις σημερινές κινητοποιήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται από σήμερα το πρωί μια σειρά από κινητοποιήσεις σε κλάδους όπου το τελευταίο διάστημα ξεσπάει με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο η επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και στα Λιμάνια πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, ενώ με τρίωρες και τετράωρες στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι σε άλλες πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο αντίστοιχα. Σε απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες των οποίων οι διοικήσεις αρνούνται να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η 48ωρη απεργία των γιατρών.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κινητοποίηση των εργαζομένων για τα υπαρκτά κλαδικά και συνολικότερα προβλήματα είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Οπως είναι αυτονόητο ότι ο συντονισμός μεταξύ διαφορετικών κλάδων και τόπων δουλειάς μπορεί να συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στην αποτελεσματικότητα του αγώνα. Με ευθύνη ωστόσο των συνδικαλιστικών ηγεσιών στις παραπάνω Ομοσπονδίες των εργαζομένων, στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, η σημερινή κινητοποίηση έχει χαρακτηριστικά ακίνδυνα για το κεφάλαιο και την πολιτική του, τόσο σε ό,τι αφορά στη μορφή, όσο και στο περιεχόμενό της.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της ΟΜΥΛΕ και της ΟΜΕ- ΟΤΕ, δυο από τις Ομοσπονδίες που σήμερα έχουν κηρύξει απεργία υπό τη σκέπη και της ΓΣΕΕ. Η μεν πρώτη, έχοντας αποδεχτεί επί της ουσίας την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών επί ΠΑΣΟΚ, αντιδρά σήμερα στην παράδοση του ΣΕΜΠΟ, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που χτες μετέτρεψε τα λιμάνια σε Ανώνυμες Εταιρείες, σήμερα δίνει τους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων στους ιδιώτες και αύριο ολόκληρη τη δραστηριότητα στις θαλάσσιες πύλες της χώρας. Οσο για το συντονισμό, πρόκειται για την ίδια Ομοσπονδία που επί μήνες απορρίπτει προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για κινητοποιήσεις συνδεδεμένες με τα λαϊκά προβλήματα στον Πειραιά, με τη συντονισμένη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής.

Το ίδιο και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Καταγγέλλει την πώληση μετοχών στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» αφήνοντας ανέγγιχτη την πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το «ελληνικό» μάνατζμεντ, συντηρώντας αυταπάτες για την επιθετικότητα του κεφαλαίου ανεξάρτητα από εθνικότητα και την πολιτική που τη σιγοντάρει, την υπηρετεί. Ανάλογο είναι το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν και οι άλλες ομοσπονδίες των εργαζομένων που συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις. Οσο οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται με αιτήματα στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής, που δε θίγουν τον πυρήνα της αλλά μόνο διαχειριστικές πλευρές της, τόσο θα υπονομεύεται η αποτελεσματικότητά τους ακόμα και στο επίπεδο της απόσπασης των ελάχιστων κατακτήσεων στο σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για τον όποιο αγωνιστικό συντονισμό γίνεται με αυτό το περιεχόμενο.

Αυτό που σήμερα επείγει περισσότερο όσο ποτέ, είναι ο ενιαίος συντονισμένος ταξικός αγώνας των εργαζομένων. Ενας αγώνας που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για στρατηγική σύγκρουση ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο, για την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Που με τα αιτήματα και τους στόχους πάλης του θα κάνει πανεργατική υπόθεση τους αγώνες, θα κολλάει στον τοίχο τα κόμματα της πλουτοκρατίας, συμβάλλοντας στη ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση του αγώνα. Σ' αυτόν τον αγώνα καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις, με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν σήμερα στην Ομόνοια.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα ΟΤΕτζίδικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΙΠΟΥ 442 εκατομμύρια ευρώ θα βάλει στα ταμεία του το κράτος από την πώληση του ΟΤΕ, λένε οι κυβερνώντες, καθώς προωθούν τη συμφωνία με την «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Τους... κοροϊδέψαμε τους Γερμανούς, μιας και είναι «καπάτσοι ελληνάρες» τα επιτελεία του υπουργείου Οικονομίας.

Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι οι πολυεθνικές δεν κάνουν χάρες ή ζημιογόνες γι' αυτές επενδύσεις, θα δυσκολευτούμε να πιστέψουμε κάτι τέτοιο.

Και δεν υπάρχει τίποτε πιο υποκριτικό από την υποτιθέμενη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην όλη ιστορία.

Μάλλον χαμογελάνε στη Χαριλάου Τρικούπη, αφού βρήκαν τρόπο να κάνουν τσάμπα αντιπολίτευση όσο συνεχίζεται η πολιτική που οι ίδιοι ξεκίνησαν.

Κάπου στο βάθος του μυαλού τους σκέφτονται πως αν ποτέ γίνουν κυβέρνηση ο ΟΤΕ θα είναι «τελειωμένη δουλειά».

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» αγορά δεν είναι «ασύδοτη» αγορά διατυμπάνισε - και - χτες ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Λες και χρειάζονται τέτοιου είδους... διαλέξεις οι Ελληνες μισθωτοί για να καταλάβουν τι συμβαίνει. Δεν τους φτάνει να κοιτάξουν το άδειο πορτοφόλι τους...

Γιατί, πώς να το κάνουμε, δεν μπορούν να συνυπάρχουν όλες οι... ελευθερίες.

Αν βάλεις στο ίδιο κλουβί μια τίγρη και ένα αρνί, είναι ελεύθερα και τα δύο ζώα να κάνουν ό,τι νομίζουν. Ολοι ξέρουμε όμως ποια θα είναι η κατάληξη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πάλη για όλες τις λαϊκές ανάγκες τώρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη συνειδητή παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων που βογκάνε από την επέλαση της ακρίβειας αποσκοπούσαν, δίχως αμφιβολία, οι εύηχες «παραινέσεις» του Κ. Καραμανλή περί δημιουργίας «πανίσχυρου μετώπου» με τους βιομήχανους για την αντιμετώπιση τάχα της αισχροκέρδειας, των «ολιγοπωλιακών» πρακτικών, την προστασία του περιβάλλοντος! Ο πρωθυπουργός γνωρίζει άριστα ότι η αισχροκέρδεια είναι συνώνυμο με τα υπερκέρδη των εταιρειών, τα οποία, ως γνωστόν, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει... Γνωρίζει, επίσης πολύ καλά, ότι «ελεύθερη αγορά» είναι η «ασύδοτη αγορά», καθώς και ότι ο ανταγωνισμός είναι αυτός που οδηγεί στα ολιγοπώλια και στις «εναρμονισμένες πρακτικές». Είναι ανύπαρκτος ο «ανθρώπινος» καπιταλισμός που προσπάθησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, όπου τάχα κράτος και καπιταλιστές ενεργούν από κοινού για το «γενικότερο καλό». Μόνο το εγωιστικό συμφέρον της άρχουσας τάξης μπορούν να εξυπηρετήσουν, που πάντα βέβαια παρουσιάζουν ως «γενικό συμφέρον». Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την ακρίβεια, κ.ο.κ... Ακριβώς γι' αυτό σε φάσεις όπως η σημερινή, όπου η ακρίβεια κατατρώει το λαϊκό εισόδημα ενώ τα κέρδη φουντώνουν, οι αγεφύρωτες κοινωνικές διαφορές γίνονται πιο κραυγαλέες και θέτουν ολοένα και πιο επιτακτικά το ζήτημα της πάλης για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών στη ρότα βεβαίως ανατροπής της εξουσίας της αστικής τάξης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να ικανοποιηθούν οριστικά οι ανάγκες των «από κάτω»...

Με τη «γλώσσα» των εφοπλιστών

«Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο εσπρέσο στον Πειραιά στην καφετερία έχει 6,5 ευρώ; Και αν πάρεις ένα φραπέ να πιεις στην Καλλιθέα ή αλλού έχει 5,5 ευρώ; Και από εκεί και πέρα έχουμε ένα καράβι που πάει στην Αίγινα δύο ώρες δρόμο». Την «αποστομωτική» αυτή απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Καμένος όταν ρωτήθηκε (από τον «Αλφα 9,89») για την αύξηση του ατομικού εισιτηρίου για την Αίγινα από 6 ευρώ σε 10! Δε χρειάζεται πολλή σκέψη να γίνει αντιληπτό ότι η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας μιλάει με τη «γλώσσα» των εφοπλιστών, ενώ είναι πολύ πιθανό το παραπάνω «επιχείρημα» ο υφυπουργός να το άκουσε στις επαφές που έχει μαζί τους. Τέτοια λένε εξάλλου οι διάφοροι «Αγούδημοι»... Ας πάψουν λοιπόν οι κυβερνώντες και ο πρωθυπουργός να παραμυθιάζουν τον κόσμο ότι τάχα θα κάνουν «μέτωπο» στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές για να αντιμετωπίσουν την αισχροκέρδεια και άλλα τέτοια ανέκδοτα. Το μόνο μέτωπο είναι αυτό που υπάρχει και στοχεύει στο άγριο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων...

ΥΓ: Οσοι επιμένουν ακόμα στο παραμύθι ότι η «απελευθέρωση» ρίχνει τις τιμές, ας δουν τι έχει γίνει στην ακτοπλοΐα και ας το βουλώσουν μια για πάντα...

Ο συντονισμός μάς έλειπε...

Τη στιγμή που οι ελλείψεις σε δομές και προσωπικό είναι τραγικές, σε συνέδριο που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων Ελλάδος, με θέμα «Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για την κοινωνική ένταξη του νεαρού παραβάτη», προβλήθηκε σαν «λύση» η «διεταιρικότητα»: Ο συντονισμός και η συνεργασία διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, δηλαδή η - και επίσημα πια - απαλλαγή του κράτους από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και η ανάθεσή της σε μη κρατικούς φορείς και εθελοντές.

Δεν ακούστηκαν άλλωστε τυχαία τα παρακάτω παραδείγματα «αποτελεσματικών» πρακτικών κατά την έναρξη του συνεδρίου: Στη Γαλλία λειτουργούν δημοτικά συμβούλια πρόληψης της παραβατικότητας (σ.σ. οι δημότες σε ρόλο αστυνομικού) και εθελοντές προσφέρουν στους ανήλικους ενισχυτική διδασκαλία. Στις δημοτικές υπηρεσίες στη Βρετανία 1 υπάλληλος σε κάθε τομέα είναι εργαζόμενος και οι υπόλοιποι 8 - 10 είναι εθελοντές. Παράλληλα, αναφορά έγινε και στον προσανατολισμό της ΕΕ για συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Από τις τοποθετήσεις, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι «ωραιοποιήσεις», αλλά και αποπροσανατολιστικές προσεγγίσεις για «ευαισθητοποίηση» των εργοδοτών να δέχονται άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις επιχειρήσεις τους και «ενημέρωση» των πολιτικών, ώστε να υιοθετούν «καλύτερες πρακτικές»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θα ενταθεί η επίθεση

Προχτές στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας είπε πως υπάρχει νόμος του ΠΑΣΟΚ από το 1996 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Γεγονός, που δείχνει ότι και εδώ το ΠΑΣΟΚ προηγήθηκε. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα. Η κυβέρνηση θα ήθελε να ξεμπερδέψει «εδώ και τώρα» με το θέμα, να έχει λυμένα τα χέρια μπροστά στην κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Θέλει να ολοκληρώσει, και με αυτόν τον τρόπο, τις αναδιαρθρώσεις στα δημόσια ανώτατα ιδρύματα, αφού τα όποια ιδιωτικά πανεπιστήμια προκύψουν θα είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης προς τα δημόσια, να υποβαθμιστούν και να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, δε θέλει να χρεωθεί το πολιτικό κόστος και σπέρνει σκόπιμα συγχύσεις, θολούρα κι αυταπάτες. Κατά την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας, στις επίσημες προτάσεις που κατέθεσαν γραπτώς στη Βουλή τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την αναθεώρηση του άρθρου 16, ώστε να δοθεί «η δυνατότητα σύστασης ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και από ιδιώτες». Ο Γ. Παπανδρέου είχε ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ και σήμερα η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ (ψηφισμένη ομόφωνα στα συνέδριά του και μη αμφισβητούμενη από κανένα στέλεχος του κόμματος) είναι υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου. Ο Ε. Βενιζέλος είχε δηλώσει, επίσης ξεκάθαρα, το Δεκέμβρη του 2006 ότι «στην επόμενη Βουλή (σ.σ. την παρούσα δηλαδή) θα ψηφίσω υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16», ενώ είχε πει ότι «η χειραφέτηση των ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας... η ευελιξία στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα» μπορούν να γίνουν και πριν αναθεωρηθεί το άρθρο («Εθνος», 15/12/2006).

Σ' αυτό το σημείο πέφτει το βάρος και της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα: Οτι, δηλαδή, οι αναδιαρθρώσεις στα δημόσια ιδρύματα (αλλά ακόμα και η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων) μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από την αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι με το υπάρχον Σύνταγμα μπορεί να ιδρυθούν «μη κρατικά» πανεπιστήμια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (που θα λειτουργούν και με ιδιωτική χρηματοδότηση), ενώ η ΝΔ έχει έτοιμα «τρικ» για την αναγνώριση των ΚΕΣ, ανεξάρτητα από την αναθεωρητική διαδικασία. Με κάθε τρόπο πιέζουν για τη λειτουργία διαφόρων ιδιωτικών παραμάγαζων της εκπαίδευσης, πιέζουν ταυτόχρονα για την «ιδιωτικοποίηση» των δημόσιων ΑΕΙ (αλισβερίσι με επιχειρήσεις, αξιοποίηση περιουσίας τους, δίδακτρα) και ανάγουν την αγορά σε τελικό κριτή όλων αυτών των εκπαιδευτηρίων.

Σ' αυτό το τοπίο, που διαμορφώνεται από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και ανεξάρτητα από την αναθεώρηση, είναι μέγιστη υποκρισία η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πανηγυρίζει ότι «έγινε η κηδεία» της αναθεώρησης του άρθρου 16 και διασφαλίστηκε τουλάχιστον για δέκα χρόνια η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση! Ισα - ίσα, τώρα είναι που θα ενταθεί η επίθεση στο δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων μέσα από την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, της κοινοτικής οδηγίας, των αγοραίων μεταπτυχιακών κτλ. Και για να αποκρούσει το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα όλη αυτήν τη λαίλαπα, χρειάζονται ρωμαλέοι αγώνες με διάρκεια, αντοχή και προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ