Τρίτη 15 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προκλητική κοροϊδία των εργαζομένων αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Απασχόλησης, Φ. Πάλλη-Πετραλιά, η οποία μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό ισχυρίστηκε ψευδώς ότι «το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, μέσα στο οποίο κινούμεθα, αφορά ένα και μόνο πράγμα: Το μοντέλο της πλήρους και ποιοτικής εργασίας».

Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει η εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, στα πλαίσια των αντεργατικών πολιτικών που προώθησαν και προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας που χρόνο με το χρόνο αυξάνονται στον Ιδιωτικό Τομέα. Την ίδια ώρα οργιάζουν στο Δημόσιο η μερική απασχόληση, οι συμβάσεις έργου και χρόνου, η ανασφάλιστη εργασία. Ενώ η κυβέρνηση εδώ και καιρό, στα πλαίσια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έχει αναγγείλει την πρόθεσή της για ευθύ χτύπημα της μονιμότητας στο Δημόσιο χρησιμοποιώντας ως «Δούρειο Ιππο» τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου. Τέλος, τον ισχυρισμό της υπουργού διαψεύδει η δήλωση του ομόλογού της υπουργού Οικονομίας περί χτυπήματος της μόνιμης και σταθερής εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ προκειμένου οι εργασιακές σχέσεις σε αυτές να εξισωθούν, προς το χειρότερο, με τις σχέσεις βαρβαρότητας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα.

Ο γίγαντας και το «ψάρι»

«Νέο γίγαντα στα Βαλκάνια - στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ευρώπης - θα αναδείξει το σχέδιο της Deutsche Telekom να αποκτήσει έλεγχο στο άλλοτε κραταιό ελληνικό μονοπώλιο τηλεφωνίας ΟΤΕ, στο πλαίσιο συμφωνίας που αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς δύο εβδομάδες». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει το ξεπούλημα του ΟΤΕ στο γερμανικό κολοσσό η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», γνωστό όργανο της διεθνούς χρηματιστικής ολιγαρχίας. Και επεξηγεί: «Για τη Deutsche Telekom, η συμφωνία σημαίνει πρόσβαση σε αγορές που εποφθαλμιούσε καιρό, όπως Ρουμανία και Βουλγαρία, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη Βαλτική έως τη Μεσόγειο. Πολύ περισσότερο, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες των Βαλκανίων θα αποτελέσουν νέο κίνητρο για το γερμανικό κολοσσό, που βλέπει το μερίδιο αγοράς του και την κερδοφορία του να συρρικνώνονται σταδιακά με την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς του». Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία για τα κέρδη της γερμανικής εταιρείας. Πρόκειται όμως για αναπόφευκτη εξέλιξη από τη στιγμή που ο «δικός μας» ΟΤΕ, χάρη στην πολιτική της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχε βγει στην ελεύθερη αγορά και έπαιζε με τους κανόνες της. Από τους πιο γνωστούς «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Οι «πλάτες» των συμβιβασμένων πλειοψηφιών

Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά με επιταχυνόμενους ρυθμούς στο «δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων», δηλαδή σε σαρωτικές ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις παντού κ.ο.κ., είναι τα μηνύματα που παίρνει από τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι μπορεί να οργανώσουν αγώνες και να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης που να θέσει σε δοκιμασία τις επιλογές της. Εχει βγάλει τα συμπέρασμά της από τις απεργίες που οργάνωσε η ΟΜΕ-ΟΤΕ ενάντια στην παράδοση του μάνατζμεντ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», και ιδού πώς τα μεταφέρει η έγκυρη φιλοκυβερνητική «Καθημερινή»: «Κρίσιμο στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ μιας συμφωνίας Δημοσίου και Deutsche Telekom(DT) ήταν η μικρή απήχηση της παρεμβάσεων των συνδικαλιστών του ΟΤΕ την περασμένη εβδομάδα. Στον ΟΤΕ απήργησε λιγότερο από 40% και στην Cosmote λιγότερο από το 5% του προσωπικού. Η ανάκληση δε των απεργιών την περασμένη Τρίτη, ήταν η καθοριστική παράμετρος που έκανε το οικονομικό επιτελείο ν' ανασάνει. Η κυβέρνηση, αναθαρρημένη από τη μικρή δυνατότητα παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και στην επιχειρησιακή λειτουργία του Οργανισμού, άρχισε να κινείται επιθετικά προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας». Αυτό θα πει συνδικαλιστική δράση υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων. Να βάζεις αίτημα με το ελληνικό κεφάλαιο, ενάντια στο ξένο, για να κάνουν όλοι τη δουλειά τους...

Επικίνδυνο ανακάτεμα

Οι μειονότητες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποτελούν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ο ιμπεριαλισμός όμως δεν έχει τέτοιες ευαισθησίες. Τα συμφέροντά του υπηρετούνται καλύτερα με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και οι μειονότητες πολλές φορές μετατράπηκαν στα χέρια του σε εργαλείο για να το πετύχει. Τα Βαλκάνια έχουν πικρή εμπειρία. Εδώ στο όνομα των μειονοτήτων και μιας υποτιθέμενης εθνοκάθαρσης υποδαυλίστηκε ο εθνικισμός και συντελέστηκε σφαγή, διαμελισμός ανθρώπων και χωρών.

Τελευταία στην ευρύτερη περιοχή ανακινούνται εκ νέου μειονοτικά ζητήματα από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση της αλλαγής των συνόρων και γενικότερα των συμφερόντων τους, σε βάρος των λαών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Πέμπτη στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου με τον αποκαλυπτικό, ως προς τις στοχεύσεις τους, τίτλο: «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες». Μια επικίνδυνη και προκλητική για το λαό μας εξέλιξη από την άμεση αυτή επέμβαση της ΕΕ σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας.

Στα Βαλκάνια, όπου ακόμα αιμορραγούν οι πληγές που άνοιξε ο ιμπεριαλισμός και βαθαίνουν παραπέρα, με τη λεγόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, την εμφάνιση νέων κρατών - προτεκτοράτων, την ανάπτυξη ξένων στρατών και στρατιωτικών βάσεων, τέτοιες πρωτοβουλίες μυρίζουν μπαρούτι. Η ανακίνηση υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων στην περιοχή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Αυτή καθαυτή θέτει τους λαούς προ της ευθύνης να επαγρυπνούν και να αποτρέψουν νέες επεμβάσεις που ανεξαρτήτως του μανδύα που θα ενδυθούν θα προκαλέσουν σ' αυτούς και μόνο τεράστιο κόστος.

Οι λαοί όλων των χωρών των Βαλκανίων, ανάμεσά τους και οι μειονότητες όπου υπάρχουν, έχουν ένα μόνο δρόμο να επιλέξουν και να βαδίσουν. Αυτόν της οικοδόμησης σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει να αγωνιστούν με νύχια και με δόντια εναντίον όσων τον επιβουλεύονται, εναντίον του ιμπεριαλισμού που μόνη του έγνοια έχει την προώθηση των ταξικών και γεωπολιτικών συμφερόντων του. Να αναπτύξουν κοινή δράση και πάλη για τα δικαιώματά τους, πάνω απ' όλα το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά γιατί μόνο έτσι μπορούν να διεκδικηθούν και να υπάρξουν όλα τα άλλα και αυτά που έχουν να κάνουν με τη διαφορετική καταγωγή, γλώσσα ή θρησκεία.

Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Εχουν πολλά που τους ενώνουν. Εχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, απ' τη σκοπιά των οποίων οφείλουν να αντιμετωπίσουν και να αποκρούσουν διαιρετικές προσπάθειες απ' όπου κι αν προέρχονται. Αυτά τους τα συμφέροντα αναδεικνύουν σήμερα σε επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί αντιιμπεριαλιστική πάλη για να ανατραπούν οι αρνητικοί διεθνείς συσχετισμοί, να παρεμποδιστούν οι κυβερνήσεις να συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να μπει φραγμός σε επικίνδυνες μεθοδεύσεις και στη δημιουργία προτεκτοράτων, στην αλλαγή των συνόρων. Οι λαοί έχουν τη δύναμη. Αν την αξιοποιήσουν μπορούν να επιβάλουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελός τους, να τσακίσουν το μοναδικό εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά τους, το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Περί «ευρύτερων συναινέσεων»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να τους φαίνεται «σκληρή» η κριτική Τατούλη στην κυβέρνηση, ε;

Γράφονται αναλύσεις επί αναλύσεων στις εφημερίδες και γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

Με το ίδιο, πάντως, σκεπτικό, μπορούμε να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αντιπολίτευση και μάλιστα από ...φιλολαϊκές θέσεις.

Εμείς αν καταλάβαμε καλά, ο Π. Τατούλης είπε ότι συμφωνεί (κι επαυξάνει) με την πολιτική της κυβέρνησης, θα ήθελε όμως να έχει «ευρύτερες συναινέσεις».

Εδώ που τα λέμε ...κι ο Καραμανλής θα το ήθελε. (Κι ο Παπανδρέου θα το ήθελε επίσης, μια και η πολιτική των Βρυξελλών εφαρμόζεται).

Για να μην μπερδευόμαστε λοιπόν, «σκληρή κριτική» είναι αυτή που αντιτίθεται στον πυρήνα των κυβερνητικών επιλογών.

Ιδίως σήμερα που πιο απροκάλυπτα από ποτέ η Νέα Δημοκρατία νομοθετεί κατά των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου.

Τα υπόλοιπα είναι μάλλον ...παιγνίδια με τις λέξεις. Αλλωστε, όπως είπε κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του».

Αρκεί να ψηφίζει «σωστά» όταν πρέπει, συμπληρώνουμε εμείς.

ΕΝΑΣ (ΑΚΟΜΗ) «διεθνής οίκος» (τον λένε Φιτς Ρέιτινγκς) εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία από τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών. Θα πάθουμε - λένε - «επιτοκιακό σοκ» κάποια στιγμή.

Μόνο που ο Ελληνας εργαζόμενος δεν περιμένει την κινδυνολογία κανενός διεθνούς οίκου.

Το «σοκ» το παθαίνει κάθε μήνα που ψάχνει πώς να πληρώσει μια δόση μεγαλύτερη των 1.000 ευρώ, όταν πολλές φορές ο μισθός του είναι μικρότερος από αυτήν.

Φυσικά, τους διεθνείς οίκους δεν τους νοιάζει το τι θα απογίνει ο κάθε δυστυχής δανειολήπτης. Για τα κέρδη των τραπεζών καίγονται.

Πρέπει, βλέπετε, να μας ξεζουμίζουν ακριβώς μέχρι το σημείο που «δεν πάει άλλο». Το μόνο που φοβούνται είναι μήπως ο ανταγωνισμός τους το ξεπεράσει...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η γραμμή της ... ταλάντευσης

Γρηγοριάδης Κώστας

Να ...επαναδιατυπώσει την εξέλιξη των θέσεων του ΣΥΝ για την ΠΓΔΜ προσπαθεί ο Λ. Κύρκος, με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Αυγή», κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και αφού πλέον βλέπουν πως η καραμέλα, ότι ο ΣΥΝ από την αρχή είχε αντιταχθεί στο εθνικιστικό παραλήρημα, δεν καταπίνεται εύκολα. Ετσι, αναγκάζεται να ομολογήσει ότι ο ΣΥΝ «μετά από μια αρχική ταλάντευση, στην οποία παρασύρθηκε (...) ισορρόπησε πολύ γρήγορα». Σε ό,τι αφορά τη γνωστή πρόκλησή του περί απουσίας των «Λακεδαιμονίων», που απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, επειδή δε συμμετείχε στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, ο Λ. Κύρκος υποστηρίζει ότι «η φράση καυτηρίαζε τη στάση του ΚΚΕ που παρακολουθούσε παθητικά τις εκδηλώσεις, το συλλαλητήριο, τις ομιλίες» και «δεν έκανε καμιά προσπάθεια να επηρεάσει προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως κάμανε εμείς».

Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, αλλά ο οπορτουνισμός του Λ. Κύρκου παραμένει ακμαιότατος. Κι αυτό γιατί:

Πρώτον, η ...«αρχική» ταλάντευση του ΣΥΝ τον οδήγησε και στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και στις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, που έβγαζαν πορίσματα «όχι στο "Μακεδονία" και τα παράγωγά του» και στη συμμετοχή του στην αντιΚΚΕ επίθεση, που είχε ξεσπάσει εκείνη τη χρονιά.

Δεύτερον, το πόσο ισορρόπησε ο ΣΥΝ, φαίνεται από τις θέσεις που ανέπτυσσε και τα επόμενα χρόνια γύρω από τα ζητήματα που αφορούσαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την απόλυτη ταύτισή του με την ΕΕ, αλλά και το 1999, όταν έβαζε στη ζυγαριά την επέμβαση των ΗΠΑ με την πολιτική Μιλόσεβιτς.

Τρίτον, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που όχι μόνο δεν παρατηρούσε παθητικά την εθνικιστική έξαρση που σημειώθηκε το 1992, και με την ενεργό συμμετοχή του ΣΥΝ, αλλά ίσα ίσα, επειδή ακριβώς κατάγγειλε εκείνες τις μεθοδεύσεις, βρέθηκε στο στόχαστρο κάθε αντιδραστικής δύναμης, αλλά και του ΣΥΝ και του Λ. Κύρκου.

Τέταρτον, το σενάριο που τώρα προβάλλεται από τον Κύρκο, για δήθεν «προσπάθεια να επηρεάσει προς τη σωστή κατεύθυνση», είναι μια καραμπινάτη περίπτωση καιροσκοπισμού, που εκ των υστέρων θέλει να δικαιολογήσει τις πομπές εκείνης της εποχής.

Αυτός είναι ο ΣΥΝ. Ετσι κάνει πάντα. Και όταν κομπάζει ότι υιοθετεί τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για να αλλάξει την ΕΕ και όταν παίρνει μέρος σε διάφορους «κοινωνικούς διαλόγους» που οδηγούν στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και όταν συζητά, με την οικονομική ολιγαρχία, το μέγεθος των αλλεπάλληλων επιθέσεων στα εργατικά δικαιώματα.

Ο μύχιος πόθος

«Το ΚΚΕ περιέρχεται σε δεινή θέση. Βλέποντας την άνοδο του ΣΥΝ, βλέπει το χαμένο έδαφος για το ίδιο (...). Με την άνοδο του ΣΥΝ βλέπει την εικόνα της αποτυχίας της πολιτικής του κι αυτό του γεννά έναν τεράστιο εκνευρισμό. Υποθέτω - δεν έχω καμία πληροφόρηση - ότι στο εσωτερικό του η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το αύριο θα έχουν πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις (...). Παρά την πλύση εγκεφάλου των συνειδήσεων από την καθοδήγηση προς τα μέλη μέσα στο κόμμα υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι (...). Δεν αποκλείω να έχουμε και μια ακόμη εσωτερική περιπέτεια. Δε θα το ευχόμουν. Οι διασπάσεις δεν είναι μια θετική εξέλιξη (...). Οσο το ΚΚΕ συνεχίσει την πορεία του σε ένα λαθεμένο δρόμο, στο τέλος τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν».

Απάνθισμα της περί του ΚΚΕ ανάλυσης στην κυριακάτικη «Αυγή» από τον Λεωνίδα Κύρκο, διανθισμένης με μπόλικη εμπάθεια, μπόλικα απωθημένα. Ο Λ. Κύρκος κάτι ξέρει βέβαια κι από διασπάσεις κι από αδιέξοδα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προσωποποίησή τους, αφού ήταν από τους πρωταγωνιστές της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968 παλεύοντας από τα μέσα για τη διάλυσή του. Αλλά απ' ό,τι λέει και τώρα στα βαθιά του γεράματα ο μύχιος πόθος του, που και τότε, αλλά και στον ενιαίο Συνασπισμό, εκφράστηκε και με συνειδητή προσπάθεια χτυπήματος του ΚΚΕ, θα παραμείνει τέτοιος. Πολέμιος του ΚΚΕ. Πολλοί θέλησαν να «αλλαξοπιστήσει» το ΚΚΕ, πολλοί προσπάθησαν να το διαλύσουν, πολλοί επιχείρησαν να το συκοφαντήσουν, να σπείρουν στις γραμμές του την αμφιβολία και την έριδα και πρώτ' απ' όλα η πλουτοκρατία. Απέτυχαν παταγωδώς. Ανάμεσά τους και ο Λ. Κύρκος. Κατανοούμε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, με βάση τον αντιΚΚΕ ρόλο τον οποίο ανέλαβε να διαδραματίσει μέσα στο εργατικό κίνημα.

Δεν ήθελε την απεργία

Η Σούλα Παναγιώτου είναι στέλεχος του ΣΥΝ, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας και εργαζόμενη στο Οινοποιείο Τυρνάβου. Στην πρόσφατη συνέλευση του σωματείου της για την κήρυξη απεργίας στις 16 του Απρίλη, ξεσπάθωσε στην κυριολεξία ενάντια στην προτεινόμενη κινητοποίηση. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων βέβαια αποφάσισε να κηρύξει απεργία, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Είναι φανερό ότι οι προθέσεις του στελέχους του ΣΥΝ ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις διαθέσεις των συναδέλφων της. Προφανώς επειδή οι εργαζόμενοι θεωρούν εμπαιγμό και κοροϊδία την «αύξηση» του ενός ευρώ και αντιλαμβάνονται ότι μόνο με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν ικανοποιητικές αυξήσεις. Πράγμα με το οποίο δε φαίνεται να συμφωνεί ο ΣΥΝ και τα στελέχη του, γι' αυτό και προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην απεργιακή κινητοποίηση. Καθείς εφ ω ετάχθη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αύριο ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Από αύριο το ξημέρωμα χιλιάδες εργάτες και εργάτριες δίνουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με πρωτοπόρες τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η σημασία, η σπουδαιότητα της απεργιακής αναμέτρησης είναι μεγάλη. Με επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά, η επιτυχία της θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της μάχης για τις κλαδικές συμβάσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Θα δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο μέτωπο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό ούτε λεπτό χαμένο για την επιτυχία της στον ελάχιστο χρόνο που απομένει. Δίνουμε τη μάχη στους τόπους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, παντού, προκειμένου να δοθεί μια ακόμη απάντηση αντίστοιχη των διεκδικήσεων.

Εκτός από τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πολλές ακόμα συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση. Σημαντικό ρόλο σ' αυτό έπαιξαν η παρέμβαση και η πίεση των ταξικών δυνάμεων, το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, η συνειδητοποίηση της αντικειμενικής ανάγκης να οξυνθεί η πάλη για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα των κλαδικών συμβάσεων.

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι η «αύξηση» του ενός ευρώ μεικτά τη μέρα, που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους, είναι εμπαιγμός. Οτι η εξέλιξη των μισθών και των συντάξεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον πλούτο που παράγει ο εργατοϋπάλληλος, την εντεινόμενη ακρίβεια, τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι διαισθάνονται ότι η κατάκτηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας περνάει μέσα από το ξεπέρασμα της γραμμής της συναίνεσης, που εκφράζει και προωθεί ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Μ' όλες τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, ακόμα και αν το πλαίσιό του δεν υιοθετείται απ' όλες τις οργανώσεις που αύριο συμμετέχουν στην απεργία, η συμβολή του ΠΑΜΕ σ' αυτή την εξέλιξη είναι καθοριστική. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό, ελπιδοφόρο στοιχείο. Ερχεται να συμπληρώσει τα ποιοτικά βήματα που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κατέγραψε όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοστατώντας στους αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση. Η απεργία έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρωτοπόρο ρόλο του ΠΑΜΕ στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

Η πρωτοπορία στους αγώνες δεν μπορεί να είναι και δεν είναι υβρίδιο στα δημοσκοπικά εργαστήρια. Είναι κατάκτηση βαθιά ριζωμένη στους τόπους δουλειάς. Στην καθημερινή επαφή με τους εργάτες και τις εργάτριες. Στην επίμονη δράση χιλιάδων συνδικαλιστών και εργαζομένων. Στην απήχηση ενός πλαισίου πάλης ικανού να συσπειρώνει και να κινητοποιεί πλατιές εργατικές - λαϊκές δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο το πραγματικό τους συμφέρον, την ανάγκη να παλέψουν με γνώμονα τις δικές τους πραγματικές ανάγκες. Αυτό εκφράζει και η αυριανή απεργία. Γι' αυτό και η επιτυχία της είναι καθήκον όλων μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ