Σάββατο 5 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν «αποτυγχάνει» ο Μπους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τσαλάκωσαν τον Μπους οι Ευρωπαίοι» («Τα Νέα»), «Τριπλή σφαλιάρα στον Μπους» («Ελευθεροτυπία»), «Πώς έχασε ο Μπους τα Σκόπια, Ουκρανία και Γεωργία» («Το Βήμα»), «Ολοκληρωτική ήττα για Μπους» («Εθνος»), «Σύνοδος αποτυχίας του Μπους» («Αυγή»)... Μπορεί να «παρασύρθηκαν» από το βέτο της κυβέρνησης οι παραπάνω τίτλοι των εφημερίδων, αλλά η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις τους. Κάθε άλλο παρά «τσαλακωμένος» έφυγε από το Βουκουρέστι ο Αμερικανός Πρόεδρος. Είναι αποτυχία των ΗΠΑ η απόφαση του ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί στην Ευρώπη η αμερικανική «αντιπυραυλική ασπίδα»; Είναι αποτυχία η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια; Δεν κατάφεραν οι ΗΠΑ να μαζέψουν επιπλέον στρατεύματα για το Αφγανιστάν; Είναι αποτυχία η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ; Η μη πρόσκληση - και αυτή προσωρινά - της ΠΓΔΜ στη λυκοσυμμαχία και η μη απόδοση καθεστώτος υποψήφιου μέλους σε Ουκρανία και Γεωργία, που όμως πήραν τη «δέσμευση» ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ανατρέπουν τα επεκτατικά σχέδια των ΗΠΑ; Ασφαλώς και υπάρχουν αντιθέσεις, και αυτές εκφράστηκαν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά σε καμία περίπτωση οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δε συνιστούν αποτυχία για την επίθεση των ιμπεριαλιστών κατά των λαών. Πολύ περισσότερο, δεν κάνουν καλούς ιμπεριαλιστές τους Ευρωενωσιακούς. Αλλωστε, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ιμπεριαλιστές για τους λαούς. Κάποιοι άλλοι καλλιεργούν αυταπάτες. Για ευνόητους λόγους...

Σαν δυο καλά φιλαράκια...

Αν απομακρυνθεί κανείς απ' τους σκυλοκαυγάδες που Καραμανλής και Παπανδρέου στήνουν στη Βουλή ή μπροστά σε κάμερες και ασχοληθεί με ό,τι γίνεται στους τόπους δουλειάς, θα διαπιστώσει πόσο καλά τα βρίσκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν είναι να βοηθήσουν την πλουτοκρατία.

Η διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πλειοψηφούν και συνθέτουν από κοινού το προεδρείο) του σωματείου των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου προσέγγισε χτες τις τρεις καθαρίστριες, που η «LINK UP INTEGRATED SERVICE ΑΕ» ειδοποίησε ότι απολύονται αφού ζήτησαν να πάρουν τα λεφτά δύο μηνών που τους χρωστούσε, γιατί - όπως είπε - ήθελαν να τις βοηθήσουν. Οταν όμως οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων ζήτησαν την άμεση εγγραφή των εργατριών στο σωματείο, οι συνδικαλιστές της συναίνεσης αρνήθηκαν επειδή - είπαν - δεν είναι στο μόνιμο προσωπικό...

Τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων ξεπέρασε όμως ο ζήλος με τον οποίο ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπηρετούν την πολιτική που βολεύει το κεφάλαιο: Η ίδια η διοίκηση του σωματείου έφτασε στο σημείο να προτείνει στη διοίκηση του νοσοκομείου να γίνονται προσλήψεις με δελτία παροχής υπηρεσιών, αλλά και να μειωθούν από 12 σε 8 τα χειρουργικά τραπέζια, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι αυτό όταν, μόνο για τους εργαζόμενους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τον περασμένο Γενάρη υπήρχαν 735 οφειλόμενες μέρες κανονικής άδειας από το 2007, 102 από το 2006, 300 οφειλόμενες μέρες ρεπό και 280 οφειλόμενες αργίες... Και βέβαια, καμία έκπληξη δεν προκαλεί η αναστολή - τελική - των προγραμματισμένων για τον Απρίλη κινητοποιήσεων!

Πρώτα βάζουν πλάτη στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κι έπειτα παραδίδουν τους εργαζόμενους βορά στην αυθαιρεσία των εργολάβων. Κι όλ' αυτά, «αδελφωμένα» όσο δεν πάει άλλο. Τέτοια ενότητα, όχι μόνο τους τη χαρίζουμε, αλλά την αντιπαλεύουμε!

Λόγια του αέρα

Ενώ η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε επιτροπή - υπό την προεδρία του πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουκιάδη - την επεξεργασία για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Πράσινης Βίβλου για την εργασιακή νομοθεσία στην ΕΕ, χτες η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε ομιλία της στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της «ποιοτικής και πλήρους απασχόλησης». Οι διαβεβαιώσεις της υπουργού έχουν την ίδια αξία και με τα «τρία δεν» της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Από τη μια βάζουν ως «λαγό» την επιτροπή να διαρρέει τις ανατροπές που ετοιμάζουν και από την άλλη «καθησυχάζουν» με λόγια του αέρα. Ομως, όπως και στο Ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική τους και πρέπει να ετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση όταν ανοίξει και αυτό το μέτωπο. Οσο για τα προγράμματά τους «για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού», τα οποία παρουσιάστηκαν στην ίδια εκδήλωση, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά που μέχρι τώρα εφαρμόστηκαν. Το μόνο σίγουρο είναι πως και πάλι «ημέτεροι» και επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τα έργα θα ενθυλακώσουν γερή μπάζα από την πίτα των τριών και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δήθεν προορίζονται για τους ανέργους και τις «ευπαθείς ομάδες».

Περί νομιμότητας

«

Θα σας πολιορκούμε με τους αγώνες και τη νομιμότητα», φοβέρισε την κυβέρνηση προχτές ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Ενα ακόμα πιασάρικο συνθηματάκι απ' αυτά που τόσο αρέσουν στα στελέχη του ΣΥΝ, το οποίο λέει περισσότερα, απ' όσα ήθελε, μάλλον, να πει ο Αλ. Αλαβάνος όταν το διατύπωνε. Είχε προηγηθεί ο Αλ. Τσίπρας να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό «εμείς παλεύουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος να αντιμετωπίσουμε το Ασφαλιστικό». Εν ολίγοις, αμφότεροι συντάχτηκαν με τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και του λαού από τους καπιταλιστές.

Ας αναρωτηθεί ο λαός, σε τι συνίσταται και από ποιον καθορίζεται η νομιμότητα; Πρόκειται, μήπως, για καμιά θεόσταλτη «ντιρεκτίβα», στην οποία οφείλουμε άπαντες τυφλή υπακοή, αναγνωρίζοντας το αλάθητο του εμπνευστή της; Οχι. Στην ταξική κοινωνία, απ' τα σπάργανά της έως σήμερα, η νομιμότητα διαμορφώνεται απ' αυτούς που εξουσιάζουν, έχει ταξικό περιεχόμενο και δεν αποτέλεσε ποτέ, ούτε αποτελεί και σήμερα, όπλο στα χέρια αυτών που υφίστανται την εκμετάλλευση, για την αποτίναξή της ή έστω για την άμβλυνση ορισμένων απ' τις οξείες γωνίες της.

Το να «απειλεί» ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης πως θα τους πολιορκήσει και θα τους βάλει στη γωνία με τη νομιμότητα, που οι ίδιοι, ενεργώντας προς όφελος της τάξης τους, διαμόρφωσαν, δεν είναι απλά για γέλια, είναι ομολογία πίστης σ' αυτήν την καπιταλιστική νομιμότητα, έκφραση του μύχιου πόθου του να τη διαχειριστεί. Κάτι που - κατά τη γνώμη του - μπορεί να το κάνει καλύτερα από τους σημερινούς διαχειριστές της. Ο Αλ. Αλαβάνος, άλλωστε, είχε φροντίσει στην έναρξη της ομιλίας του να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του, αναφωνώντας: «Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σέβεται το Σύνταγμα (...) η κυβέρνηση δεν το σέβεται και το παραβιάζει». Η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή, συγκρούεται με την αστική νομιμότητα, δηλαδή με την αστική τάξη, με το Σύνταγμά της! Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο. Είναι, όμως, πολιτική θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει και οι αγώνες να κάνουν σημαία τους τη νομιμότητα της αστικής δημοκρατίας. Μα, η αξία, η αποτελεσματικότητα, η προοπτική των αγώνων κρίνονται απ' το αν αυτοί αμφισβητούν και συγκρούονται με τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης, των υπερκερδών, με τη νομιμότητα της αφαίρεσης και της περιστολής κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Με τη νομιμότητα της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, τη νομιμότητα που επιτρέπει στους λίγους να θησαυρίζουν σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Στο πλαίσιο της εξουσίας της αστικής τάξης, όλα αυτά νόμιμα γίνονται, προβλέπονται από Συντάγματα, νόμους, διατάγματα, ευρωενωσιακές συνθήκες. Κι αν κάποιες διατάξεις τους κάποτε παραβιάζονται από τους ίδιους που τις θέσπισαν, αυτό οφείλεται στο ότι δεν ανταποκρίνονται πια στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, στο ότι θέλουν και τις αντικαθιστούν με άλλες ακόμα πιο αντιλαϊκές.

Αυτή η νομιμότητα, της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, δε χρειάζεται σεβασμό, αλλά ανυπακοή, που θα φτάσει έως την ανατροπή της. Από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενωμένο κι αποφασισμένο, υπάκουο μόνο στη νομιμότητα του δίκιου του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Η συμβίωση προϋποθέτει επιβίωση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ τώρα, με το περίφημο νομοσχέδιο για την «ελεύθερη συμβίωση», η κυβέρνηση μάς αποδεικνύει τη ...δημοκρατικότητά της;

Μας λέει ότι κάθε ζευγάρι μπορεί να συνυπάρχει και να μένει στο ίδιο σπίτι υπό οποιοδήποτε καθεστώς θέλει, με την πολιτεία να το αναγνωρίζει;

Αν είναι έτσι, τους βεβαιώνουμε ότι το μεγάλο πρόβλημα των νέων ζευγαριών δεν είναι το ...καθεστώς της συμβίωσής τους, αλλά πώς θα πληρώσουν το νοίκι και πώς θα βγάλουν το μήνα.

Γιατί όσα «σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης» κι αν ψηφίσουν, όταν οι μισθοί των νέων ανθρώπων (αλλά και των μεγαλύτερων) παραμένουν στα 500 κι 600 ευρώ, τότε ...καληνύχτα.

Είναι απλό, δε γίνεται να διασφαλίσεις τη συμβίωση σε μια χώρα που δεν μπορείς να εξασφαλίσεις την ...επιβίωση.

ΤΕΛΙΚΑ, ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «Siemens» και το περίφημο σκάνδαλο, θα την πληρώσει ο ...λογιστής. Αυτός που κρατούσε τα διπλά βιβλία για τις δωροδοκίες, δηλαδή.

Τα αφεντικά - κατά τη γερμανική Δικαιοσύνη - δεν ήξεραν τίποτε για όλα αυτά κι έπεσαν ...θύματα κακών χειρισμών των υφισταμένων τους.

Είναι, φαίνεται, ...παγκόσμιο φαινόμενο το να δυσκολεύονται οι δικαστικές αρχές να βρουν ενόχους στα μεγάλα αφεντικά. Δεν το έχουμε μόνο εδώ στην Ελλάδα (βλέπε υπόθεση «Σαμίνα» και «Ρικομέξ»).

Κατά τα άλλα, οι κυβερνώντες μας λένε ότι πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι, αφού η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αναλάβει τη διαλεύκανση και αυτής της ιστορίας.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι δεν έχει ούτε το 10% των στοιχείων που διαθέτουν οι Γερμανοί εισαγγελείς, φανταστείτε σε τι συμπεράσματα θα καταλήξει.

Αλλο ένα «μεγάλο σκάνδαλο», που θα καταλήξει - όπως τα περισσότερα - σε ένα μεγάλο φιάσκο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεζούμισμα με τόκο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τετρακόσιοι περίπου οικοδόμοι στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού στην περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκονται αυτές τις μέρες σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα από τις κατασκευαστικές του έργου. Σε μια από αυτές, μέτοχος είναι και μια από τις μεγάλες τράπεζες της αγοράς. Λόγω της μη καταβολής των μισθών, οι εργάτες και οι οικογένειές τους έχουν φτάσει στο όριο των αντοχών τους. Σ' αυτή την ώρα της ανάγκης, όπως καταγγέλλουν, η τράπεζα - μέτοχος προσπαθεί εδώ και 15 μέρες να τους πασάρει πιστωτικές κάρτες! Να κονομήσει δηλαδή διπλά: και από το γεγονός ότι παρακρατά το νόμιμο μισθό τους, αλλά και από τους τόκους που προσδοκά από τις πιστωτικές που θα πουλήσει, στο όνομα του να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικοδόμοι. Ο,τι δε ρούφηξε από την εργατική τους δύναμη, να το πάρει σε τόκους. Ο πιο σύντομος ορισμός του καπιταλισμού...

Σωστό περιβόλι...

Σωστό «περιβόλι» ήταν η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν δημοψήφισμα καταδίκης της ΝΔ και της ΔΑΠ. Είχε προηγηθεί ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ (συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνοντας πως εχθρός είναι μόνο η ΔΑΠ που βγαίνει 1η δύναμη εδώ και 21 χρόνια. Τους διέφυγε προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ δε διαφοροποιείται και πολύ από την πολιτική της ΝΔ για την ανώτατη εκπαίδευση, την οποία εφάρμοσε όταν ήταν στην κυβέρνηση και εξακολουθεί να στηρίζει. Και δε θα μπορούσε να μην τους διαφύγει. Γιατί πάνω σε κάτι τέτοιες «παραλείψεις» οικοδομούν τη ρητορική τους περί ενός νέου δήθεν ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιείται από το παλιό. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι χάρηκε για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφού μέτρησε τέσσερις (4) φορές τη λέξη «νεοφιλελευθερισμός» στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου... Κάνει πρόοδο και στην Κουμουνδούρου τού την αναγνωρίζουν...

... με πολλές κοτσάνες

Σε δύσκολη θέση θα πρέπει να βρέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, όταν κάποιος από το ακροατήριό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι δεν είπε ούτε μισή λέξη για το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντάς του πως ο Αλ. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι θέλουμε κυβέρνηση όμορφη, χαρούμενη, αισιόδοξη κ.λπ. Ο ερωτών ζήτησε, ακόμα, από τον πρόεδρο του ΣΥΝ να διευκρινίσει σε ποια ενότητα αναφέρεται όταν στις 19 Μάρτη διαδήλωναν μαζί με τον Γ. Παπανδρέου, όταν δεν καταδικάζουν το νόμο Ρέππα, όταν συνεργάζονται με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους και νομούς, όταν διατυπώνουν αιτήματα όπως 10% πλαφόν στη μερική απασχόληση, όταν έλεγαν «ναι» στην αναγνώριση των ΚΕΣ... «Ποια αλλαγή, αλήθεια, φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ;», κατέληξε στο ερώτημά του ο ακροατής του κ. Τσίπρα. Και ο κ. Τσίπρας αντί απάντησης - και τι απάντηση να δώσει; - αρκέστηκε να πει: «Σύντροφε, την κριτική αυτή τη διαβάζω καθημερινά στον "Ριζοσπάστη"»!

Και προκειμένου να αποδείξει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις, διατύπωσε μερικές «όχι συνηθισμένες», όπως είπε. Ποιες είναι, λοιπόν, οι ασυνήθιστες, ρηξικέλευθες, προτάσεις τους; Εμείς - είπε - θέλουμε να πάρουν περισσότερα οι πολλοί και λιγότερα οι λίγοι. Θέλουμε αναδιανομή. Κοινωνική συνοχή. Αναρωτώμενος «δεν είναι αυτές ρεαλιστικές προτάσεις;». Οχι, δεν είναι. Ούτε μια δεκάρα δε θα δώσει απ' τα κέρδη της η πλουτοκρατία, όσο δεν αμφισβητείται η πολιτική και η εξουσία της. Τέτοιες προτάσεις έχει και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο δικομματισμός δε θέλει «να νικηθεί ο καπιταλισμός», κάτι που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Αλ. Τσίπρα... Τους υπενθυμίζουμε, για την περίπτωση που τους διαφεύγει, ότι για να νικηθεί ο καπιταλισμός, πρέπει να πάψουν να υπάρχουν οι «λίγοι». Το οποίο - παρεμπιπτόντως - δε θα συμβεί σε συνθήκες «κοινωνικής συνοχής».

Ενα πιάτο φαΐ!

Το ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Περιστερίου (ΝΔ) είχε στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό κατά την πρόσφατη πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, είναι γνωστό. Επίσης, γνωστό είναι ότι έφθασε στο σημείο να «φτιάξει» μέχρι και έγγραφα που δήθεν είχαν σφραγίσει και υπογράψει τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, προκειμένου τα σκουπίδια να περνάνε ως απόβλητα των νοσοκομείων.

Ομως το θράσος ξεπέρασε κάθε όριο. Οπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη στο Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, «Αγωνιστική Ενότητα», η δημοτική αρχή προχτές έστειλε πρόσκληση που καλεί σε «τσιμπούσι» τον απεργοσπαστικό μηχανισμό «σαν ένα μικρό "ευχαριστώ" για τη βοήθειά σου τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν». Δηλαδή, επιβραβεύει με ένα πιάτο φαΐ την απεργοσπασία, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τη διάσπαση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος να μην επιτρέψουν να περάσει η πρόκληση της εργοδοσίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακόμα χειρότερα...

Την Πέμπτη - που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι - επέλεξε η κυβέρνηση για να ανακοινώσει την εισοδηματική πολιτική για το 2008. Και ανακοίνωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις, «θα» αυξηθούν φέτος 4,5% και 5% αντίστοιχα. Ο Γ. Αλογοσκούφης μάλιστα, ισχυρίστηκε πως με την εισοδηματική πολιτική όχι μόνο «υπερκαλύπτεται ο πληθωρισμός» αλλά και «ενισχύεται περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων»!

Τα ψέματα που αράδιασε ο επί των Οικονομικών υπουργός ήταν πολλά. Νιώθοντας όμως πως δεν πείθει, έσπευσε να συγκρίνει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, που αποφάσισε η κυβέρνηση, με αυτή του ιδιωτικού τομέα, που υπεγράφη πρόσφατα από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ. Επιπλέον σημείωσε, με νόημα, πως «οι κατώτατες αποδοχές στο Δημόσιο παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα»! Βέβαια, οι προκλητικοί ισχυρισμοί του υπουργού, ότι τάχα η κυβέρνηση της ΝΔ προστατεύει και ενισχύει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, πέρασαν σχεδόν ασχολίαστοι, από την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ανεξάρτητα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την εισοδηματική της πολιτική σαν... απλόχερη, η αλήθεια δεν αλλάζει. Οτι δηλαδή και η εισοδηματική πολιτική του 2008 στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κινείται στον αστερισμό της άγριας λιτότητας καθώς βασικός της στόχος είναι η ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχυθούν παραπέρα τα υπερκέρδη και οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι ισχνές αυξήσεις που θα πάρουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι - και φέτος - πολύ κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό, που τρέχει ήδη με ρυθμό 4,4%. Τα ψίχουλα των αυξήσεων στους μισθούς στο Δημόσιο, που όλο κι όλο είναι 57 λεπτά, έχουν γίνει ήδη φύλλο και φτερό, πριν ακόμη τα εισπράξουν, από τις τσουχτερές ανατιμήσεις σχεδόν σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Φτάνει μόνο να αναφερθεί πως τα ποσοστά αύξησης που επιβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο (ψωμί, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, τιμολόγια ΔΕΗ, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνες, διόδια κλπ.) είναι διψήφιος αριθμός. Αρχίζουν από 10% και φτάνουν μέχρι 150%, ενώ έπεται και συνέχεια με τις νέες τσουχτερές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών (από 1ης Μάη), στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ.

Αυτή την αλήθεια τη βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι και εν γένει τα λαϊκά νοικοκυριά, που χρόνο με το χρόνο τα φέρνουν όλο και πιο δύσκολα βόλτα. Ακόμη και αν δεν ήταν έτσι ακριβώς, παρόμοια θα ήταν. Πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης εφαρμόζουν. Η μόνη ελπίδα, για διέξοδο, είναι να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Να οργανώσουν, να εντείνουν και να συντονίσουν την πάλη με τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, με όλους όσοι θίγονται από αυτή την πολιτική. Οχι απλά για να αντισταθούν και να βάλουν φρένο, αλλά για να την ανατρέψουν. Από αυτή την άποψη, η μαζική συμμετοχή στην απεργία που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα με το ΠΑΜΕ στις 16 Απρίλη, αποτελεί καθήκον για όλους μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ