Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη δίωξη των απεργών στο αεροδρόμιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε σχόλιo της περασμένης βδομάδας, η στήλη σημείωνε τη δικαστική αξίωση της εταιρείας φύλαξης «Γκρουπ 4», να πληρώσουν οι εργαζόμενοί της 1.126.462 ευρώ σαν αποζημίωση για τις ζημιές που ισχυρίζεται ότι υπέστη εξαιτίας των τρίωρων στάσεων εργασίας του προσωπικού της στο αεροδρόμιο της Αθήνας στις 3 - 7 Δεκέμβρη του 2006.

Με επιστολή της στην εφημερίδα, η εταιρεία υπερασπίζεται το δίκαιο του αιτήματός της αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι «αιφνιδιαστικά αποσύρθηκαν από τα πόστα τους» (σ.σ. στον έλεγχο επιβατών και χειραποσκευών), «αρνούνταν να εργαστούν σε όλη τη βάρδια τους και όχι κάνοντας τρίωρες στάσεις εργασίας (...) χωρίς να έχει εξαγγελθεί καμιά απεργιακή κινητοποίηση», «τις επίμαχες μέρες ματαιώθηκαν 23 πτήσεις». Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το όλο περιστατικό συνιστά «απρόκλητη άρνηση εργασίας που οργανώθηκε, υποκινήθηκε και κατευθύνθηκε από συγκεκριμένους συνδικαλιστές» και είχε σαν αποτέλεσμα η «Γκρουπ 4» να χάσει το 1/3 της εργολαβίας στο αεροδρόμιο, το οποίο ανέλαβε άλλη εταιρεία, άσχετη - σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς - με την καταγγέλλουσα εταιρεία.

Αυτά σε ό,τι αφορά το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, στο οποίο βέβαια χωράει ουκ ολίγος αντίλογος. Δεν είναι όμως της ώρας, ούτε αυτός ήταν ο στόχος του σχολίου. Αυτό που σημειωνόταν ήταν το γεγονός ότι μια εταιρεία εγείρει δυσβάσταχτες οικονομικές αξιώσεις σε βάρος απεργών. Γεγονός που αντικειμενικά συνιστά μήνυμα προς τους υπόλοιπους να κάτσουν στ' αυγά τους. Δεν είναι η πρώτη ούτε η μοναδική επιχείρηση που το κάνει, ανεξάρτητα από τον τρόπο που κάθε φορά επιλέγεται. Και κάτι ακόμα. Ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι τα λεφτά (αν εκδικαστούν) θα δοθούν στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ελπίδα», μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει...

Κορδέλα με φόντο αθλιότητα...

Τους ειδικούς θαλάμους της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό» είχε προγραμματίσει να εγκαινιάσει χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κηρύσσοντας ταυτόχρονα και την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου χειρουργικής εκπαίδευσης Ευρωπαίων νευροχειρουργών, καθώς η παραπάνω κλινική επιλέχτηκε ως κέντρο εκπαίδευσης.

Τελικά, όμως, τα εγκαίνια - και η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου - ματαιώθηκαν, όπως έλεγαν απ' την Πανεπιστημιακή Κλινική, λόγω της απεργίας στα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ασφαλώς και για το κόψιμο της κορδέλας είναι απαραίτητη η κάμερα, αλλά υπήρξε κι άλλος πιο σοβαρός λόγος: Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας του «Ευαγγελισμού» είχε οργανώσει συγκέντρωση υποδοχής για τον υπουργό. Επίσης, με προκήρυξη που διένειμε πρωί - πρωί στους εργαζόμενους και στους ασθενείς κατάγγειλε τη στάση του υπουργού Υγείας, ο οποίος «συνεχίζει την τακτική των προκατόχων του» και «τώρα κάνοντας δημόσιες σχέσεις με το κατεστημένο, ήρθε για τις κάμερες». «Ως γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου, τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, εγκαινιάζει συνεχώς ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στην Υγεία και έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία γυμνά από προσωπικό, απλήρωτο, ανασφάλιστο, μέσα στην εντατικοποίηση και την αθλιότητα»...

... και μαρτύριο με χαράτσωμα

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας είχε υποδεχτεί με τον ίδιο αγωνιστικό τρόπο και πριν ένα χρόνο (20.3.2007) τον Δημήτρη Αβραμόπουλος, που τότε εγκαινίασε το ΡΕΤ CT (ποζιτρονική κάμερα).

«Σήμερα το ΡΕΤ CT λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, ενώ οι ασθενείς πληρώνουν», τονίζει το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, θυμίζοντας ότι στον «Ευαγγελισμό» είναι κενές 1.300 οργανικές θέσεις, άλλοι δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, έχουν δοθεί εργολαβίες οχτώ εκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό είναι το μαρτύριο των ασθενών και των υγειονομικών στον "Ευαγγελισμό" και αυτά αντιπαλεύουμε χρόνια τώρα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ε, γι' αυτά δε θα μιλούσε ο υπουργός Υγείας, αλλά θα τ' άκουγε απ' τους εργαζόμενους...

Εμποροβιομήχανοι: Επόμενος στόχος η απεργία

«Επιτακτικό καθήκον της κυβέρνησης αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι η αναζήτηση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας ευρείας αποδοχής πάνω στον τρόπο άσκησης του δικαιώματος για απεργία». Αυτό ξεστόμισε με τον πιο αποκαλυπτικό και ωμό τρόπο ο (άξιος) πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, μιλώντας στο ΔΣ των επιμελητηρίων της Αττικής. Εκανε, δηλαδή, σαφές ότι ο αμέσως επόμενος στόχος της οικονομικής ολιγαρχίας και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, μόλις ξεμπερδέψουν, όπως προσδοκούν, με το Ασφαλιστικό, είναι το βάναυσο, αντιδραστικό και καίριο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Τα πρώτα δείγματα έτσι κι αλλιώς έχουν γίνει ήδη σαφή και δε χωράνε αμφισβήτησης. Τα σχέδια της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που έχουν του χεριού τους θα βρουν το λαό ενωμένο, έτοιμο να διεκδικήσει με κάθε τρόπο αυτά που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν στην πορεία του χρόνου. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνθρωποι του μόχθου, οι άνθρωποι του πνεύματος και της προόδου θα σταθούν ανυποχώρητοι απέναντι στη μαύρη αντίδραση και στις επιδιώξεις των εκφραστών της.

Μπίζνες Φασούλα με τα σκουπίδια

«Μονοπώλιο σκληρό, αντιδραστικό και απαρχαιωμένο στο χώρο της καθαριότητας». Η απαράδεκτη αυτή φράση ανήκει στο δήμαρχο Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ. Και ήρθε σε μια συγκυρία κατά την οποία οι εργαζόμενοι - οι «σκουπιδιάρηδες» όπως τους αποκαλούν αρκετοί δήμαρχοι σε πηγαδάκια συνεδρίων - παλεύουν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για να προλαβαίνουν να βγουν στη σύνταξη πριν τα απόβλητα που αναπνέουν τους κάψουν τα σωθικά ή πριν τα χιλιόμετρα που «καταπίνουν» κουβαλώντας κάδους, τους τσακίσουν τη μέση...

Αυτοί για τους οποίους ο δήμαρχος της Αθήνας - πρώην υπουργός Υγείας της ΝΔ και γιατρός ο ίδιος - ούτε λίγο ούτε πολύ, τους χαρακτήρισε εχθρούς της κοινωνίας και της Δημόσιας Υγείας επειδή απεργούν. Λες και η Δημόσια Υγεία δεν πλήττεται όταν οι δημοτικές αρχές της Αθήνας, όπου βρουν μερικά τετραγωνικά πρασίνου, τα «αξιοποιούν» παραδίδοντάς τα είτε στην εταιρεία του Παναθηναϊκού είτε σε εργολάβους, όπως ο Βωβός, για να γίνουν τσιμέντο.

Βέβαια, ο Π. Φασούλας στις δηλώσεις του με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, έβαλε μία ακόμα διάσταση. Αυτήν της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τη λογική ότι ο δήμος του, και ο κάθε δήμος, δεν μπορεί να βασίζεται σε εργαζόμενους που απεργούν αλλά σε ένα μηχανισμό, τέτοιον, που «βρέξει - χιονίσει» θα μαζεύει τα σκουπίδια από τους δρόμους της πόλης και μ' αυτό τον τρόπο, όπως είχε πει και η πρώην δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη, η πόλη δε θα είναι όμηρος των εργατών. Ποιος είναι αυτός ο μηχανισμός; Μα, φυσικά, οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Με απλά λόγια: Τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται πάνω στην υπόθεση σκουπίδια είναι τεράστια. Και αν όλοι οι παραπάνω διστάζουν να το πουν ξεκάθαρα, το ζητούμενό τους είναι τα εκατομμύρια των ευρώ που εδώ και χρόνια επιδιώκουν να καρπωθούν διάφοροι πλασιέ νέων - εναλλακτικών τις λένε - μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων, όπως, για παράδειγμα, η καρκινογόνος καύση. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγο καιρό ολόκληρα δισέλιδα σε εφημερίδες συγκροτημάτων παρουσίαζαν τη ...λύση στο αδιέξοδο των σκουπιδιών, παρουσιάζοντας παραδείγματα της Γερμανίας και της Δανίας. Οπου ...όλως τυχαίως, Ελληνες επιχειρηματίες - χορηγοί εμπλέκονται στην κατασκευή μονάδων θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, κ.ά.) Επιπλέον, ένα χρόνο νωρίτερα, οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά προχώρησαν στη σύναψη «Μνημονίου», στο οποίο αναφερόταν η ανάγκη για την «έναρξη άμεσης προετοιμασίας για εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων».

Το θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που απεργούν αυτές τις μέρες, απεργούν ενάντια και σε αυτά τα σχέδια. Ενάντια στις απόπειρες των δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί είναι οι πρώτοι που θα δεχτούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Οπως οι συνάδελφοί τους στις δημοτικές επιχειρήσεις, που πλέον το μέλλον τους βρίσκεται στον αέρα. Και, βέβαια, η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σημαίνει πολλά δεινά και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί όπως η μετοχοποιημένη ΕΥΔΑΠ ή ο ΟΤΕ αυξάνουν τα τιμολόγια κατά βούληση και καταπώς ορίζει η «ελεύθερη» αγορά, έτσι και τα τέλη καθαριότητας θα αυξάνονται ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα, από τον επιχειρηματία που θα κάνει μπίζνες.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η πραγματική λαϊκή εντολή...

ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΥΝ ακόμη οι κυβερνώντες ότι προωθούν το αντι-ασφαλιστικό τους έκτρωμα «κατ' εντολή» του ελληνικού λαού;

Θεωρούν ακόμη ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών (με τον γνωστό καλπονοθευτικο εκλογικό νόμο) τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν όσα κάνουν;

Γιατί οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατέστησαν σαφές ποια είναι πραγματικά η εντολή του ελληνικού λαού.

Ομως αυτοί δεν ακολουθούν καμία «λαϊκή εντολή». Τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ακολουθούν και σε αυτές προσπαθούν να μείνουν πιστοί.

Ο,τι δηλαδή έκαναν και οι προκάτοχοί τους, χωρίς να τους απασχολούν τα συμφέροντα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Γιατί - πώς να το κάνουμε - και φιλολαϊκή πολιτική και εναρμόνιση με τις Βρυξέλλες, δε γίνεται. Είναι άκρως αντίθετα πράγματα.

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟΝ χαμένο από τις διαδικασίες ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, τον ξέρουμε, είναι ο ελληνικός λαός.

Υπάρχει όμως και κάποιος ωφελημένος από την όλη ιστορία και είναι «τα Ελληνικά Ταχυδρομεία» (ΕΛΤΑ).

Αναδεικνύονται σε ...βασικό πυλώνα στήριξης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Εχουν βλέπετε «τρελαθεί οι απόντες υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να στέλνουν επιστολές για να δηλώσουν ότι ψηφίζουν τα άρθρα του νόμου λόγω των αλλεπάλληλων ονομαστικών ψηφοφοριών.

Οσο για τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα (που έχει πάρει ...εργολαβία την όλη υπόθεση) μάλλον έχει καταλήξει αντιλαϊκός ταχυδρόμος, αφού είναι αρμόδιος για να παραλαμβάνει και να διαβάζει τα γράμματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχει τσίπα...

Επιασε στο στόμα της το ΚΚΕ. Δε θα της πούμε «δεν ντρέπεσαι» να το κάνεις και μάλιστα για τη στάση του ΚΚΕ στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη δράση του μέσα και έξω από τη Βουλή, προκειμένου η εργατική τάξη και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να ακυρώσουν τουλάχιστον σ' αυτό το μέτωπο την πολιτική καρμανιόλας στα εργασιακά δικαιώματα. Για την Αννα Διαμαντοπούλου ο λόγος και την τοποθέτησή της στη Βουλή, όπου προσπάθησε να ενοχοποιήσει το ΚΚΕ για την αποχώρησή του από την κατ' άρθρο συζήτηση, προκειμένου να μην τη νομιμοποιήσει, αφού προηγουμένως είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Δείχνοντας και μ' αυτό το συμβολισμό την αναγκαιότητα έντασης του αγώνα και στο πολιτικό επίπεδο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν της το λέμε γιατί δεν έχει τέτοια τσίπα. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι. Του άλλου κόμματος της πλουτοκρατίας, που, πατώντας στο νόμο Σιούφα, έστρωνε το δρόμο με το σχέδιο Γιαννίτση αρχικά και στη συνέχεια με το νόμο Ρέππα στην τωρινή εκτέλεση όσων δικαιωμάτων απέμειναν από τη ΝΔ. Δεν έχει απλά λερωμένη τη φωλιά του, αλλά έστησε και το ίδιο αντιασφαλιστική κρεμάλα.

Η Αννα Διαμαντοπούλου, με την ομιλία της στη Βουλή για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, προσπάθησε να πουλήσει πονηριά συνδικαλιστικής τακτικής, λέγοντας πως θα μπορούσε με τη συμμετοχή του το ΚΚΕ να ακυρώσει άρθρο επειδή σ' αυτό διαφώνησαν και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ. Μόνο που, πιάνοντας στο στόμα της το ΚΚΕ, ήθελε να κρύψει τις αντεργατικές πομπές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με την επιδίωξη - αν το καταφέρει - να αποδώσει ευθύνες στο ΚΚΕ για το έκτρωμα που κουβεντιάζουν. Να της πούμε ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί; Και μάλιστα για το κόμμα της και την ίδια, που συναγωνίζονται με την κυβέρνηση για το πώς θα υπηρετηθεί πιο αποτελεσματικά η πλουτοκρατία; Γιατί το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή δε νοιάζεται για τα λαϊκά συμφέροντα. Προσφέρει άλλοθι αντιπολίτευσης προκειμένου αυτά να ενταφιάζονται στην πολιτική του κεφαλαίου.

Ξεπούλημα και κατάρρευση ψευδαισθήσεων

Συνεπής στη διαχείριση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί ταυτόχρονα με την ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την ιδιωτικοποίηση «των πάντων». Σε πρώτο πλάνο, το ξεπούλημα των λιμανιών, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της «Ολυμπιακής», του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των αεροδρομίων (μέσω ΣΔΙΤ) και βλέπουμε... «Σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που είναι ανταγωνιστικοί, όλοι είναι ελεύθεροι να μπουν στην ελληνική αγορά και να λειτουργήσουν με βάση τους κανόνες της αγοράς», έδωσε το ιδεολογικό στίγμα της επιχείρησης ξεπουλήματος ο Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας χτες στη Βουλή. Το μόνο όριο για την κυβέρνηση είναι να βρει «αγοραστές», γεγονός που προϋποθέτει ότι οι υπό πώληση κρατικές επιχειρήσεις θα αποδώσουν σύντομα και σίγουρα μεγάλα κέρδη για τα μονοπώλια... Από την άλλη, καταρρέουν και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο οι ψευδαισθήσεις που χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ καλλιεργούσαν ότι τάχα είναι δυνατό να υπάρξει έλεγχος προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων σε καθεστώς απελευθέρωσης των αγορών και της δράσης του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δικαιώνεται η γραμμή της ανυπακοής και της κοινής πάλης, ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση.

Στα ξένα ΜΜΕ η σκυτάλη του αποκλεισμού

Εφημερίδες και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων δεν υπήρξαν χτες (τουλάχιστον από τα ιδιωτικά κανάλια, λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων εργαζόμενων σ' αυτά). Η γνωστή ωστόσο εικόνα του αποκλεισμού του ΠΑΜΕ από τα ΜΜΕ επαναλήφθηκε, με δράστες αυτή τη φορά τα ξένα ΜΜΕ και τις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανταπόκριση από την Αθήνα της Anthee Carassava στην «International Herald Tribune», την οποία σημειώνει σε επιστολή του προς την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου το ΠΑΜΕ, ζητώντας να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος του.

Σχετικά με την απεργία στις 19 του Μάρτη, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ αναφέρεται αποκλειστικά στη ΓΣΕΕ και στις συγκεντρώσεις της. Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ δεν αναφέρονται, ενώ είναι γνωστό ότι η μεν συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ήταν τουλάχιστον διπλάσια απ' όλες τις άλλες και στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιες σε μέγεθος από συγκεντρώσεις άλλων συνδικάτων». Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη διάκριση και τη μονομέρεια στις ανταποκρίσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «αντιδημοκρατική τακτική» και ζητάει την ισότιμη προβολή όλων των συνδικάτων, χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις σε βάρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Ενημέρωση» BBC...

Ελαμψε πάλι η «αντικειμενικότητα» του BBC. Οσοι τυχόν τις τελευταίες μέρες αναζήτησαν ενημέρωση για την εξαιρετικά επιτυχημένη απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και τη μεγαλειώδη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις, ασφαλώς θα κατάλαβαν, για ακόμα μια φορά, τι σημαίνει «αντικειμενική ενημέρωση». Τη μια μέρα έδειχνε τους «λόφους» των σκουπιδιών στην πρωτεύουσα και την άλλη τους γνωστούς κουκουλοφόρους να πετάνε μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ δεν έδειξε ούτε ένα(!) πλάνο από τις διαδηλώσεις!..

ΥΓ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ίδια ακριβώς θα έδειχναν και τα «δικά μας» κανάλια αν δεν απεργούσαν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανυποχώρητοι στον ιμπεριαλισμό

Οταν στις 17 του Φλεβάρη έμπαινε για άλλη μια φορά με ένταση η «ιμπεριαλιστική σφραγίδα» στο Κοσσυφοπέδιο με τη μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του, από τους αλβανόφωνους ήταν φανερό ότι θα άνοιγε ο «ασκός του Αιόλου» στην περιοχή. Η γνωστή τακτική των ιμπεριαλιστών, Αμερικανών και Ευρωπαίων, του «διαίρει και βασίλευε», που εφαρμόστηκε από τη δεκαετία του '90 για το σμπαράλιασμα της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, προωθείται με τη δημιουργία ενός ακόμα προτεκτοράτου τους, με τη βίαιη απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, και ας είναι σερβική επαρχία. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχιτρομοκράτης Μπους ανακοίνωσε ότι θα στείλει όπλα στο «ανεξάρτητο Κόσσοβο».

Μάλιστα, η κίνηση αυτή με κυνικότητα σημειώνεται ότι «θα ενδυναμώσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προωθήσει την παγκόσμια ειρήνη». Δηλαδή, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές κινδυνεύουν από τα Βαλκάνια; Απλά στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι δική τους περιοχή και για να το εξασφαλίσουν αυτό θα προωθήσουν τάχιστα τα σχέδιά τους για παραπέρα εξοπλισμό των Κοσσοβάρων Αλβανών. Ετσι, παίρνουν θέση απέναντι και στους ανταγωνιστές συμμάχους τους της ΕΕ, που ετοιμάζουν δικό τους στρατό κατοχής δίπλα σε αυτό του ΝΑΤΟ, στρατό όπου συμμετέχουν και Ελληνες με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, είναι και κίνηση επίδειξης δύναμης απέναντι στην ανταγωνιστική Ρωσία και «τρίξιμο των δοντιών» ενόψει της επερχόμενης, στις αρχές Απρίλη, συνόδου του ΝΑΤΟ. Και φυσικά είναι και οι «μπίζνες» που ανοίγουν σε αυτό το προτεκτοράτο, που χρησιμοποιείται, όπως και χώρες των Βαλκανίων μέσω και των σύμμαχων στο ιμπεριαλιστικό σύστημα κυβερνήσεων της περιοχής, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των ενεργειακών πόρων και γενικά τον έλεγχο της γεωστρατηγικής θέσης. Ταυτόχρονα, περνάει και ένα σημαντικό «μήνυμα» από την πλευρά των Αμερικανών.

Ο δικός μας λαός καθώς και όλοι οι λαοί της περιοχής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το πού οδηγεί αυτή η εγκληματική δράση των ιμπεριαλιστών. Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια δείχνει ότι όχι μόνο δεν μπορούν να ωφεληθούν αν είναι με το πλευρό των φονιάδων, αλλά, αντίθετα, οδηγούνται σε νέα μακελειά. Ο μόνος δρόμος που συμφέρει πραγματικά τους λαούς, είναι να απαλλαγούν οριστικά από την παρουσία του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Που σημαίνει πάλη σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τη συντονισμένη πάλη των λαών για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα.

Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού στη χώρα μας απαιτείται να τιμωρήσουν και πολιτικά όλους αυτούς που συμμετέχουν στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όσους ψάχνουν να βρουν «αντίβαρο» απέναντι στις ΗΠΑ στην ΕΕ. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι η μόνη διέξοδος, γιατί ο ιμπεριαλισμός, δηλαδή ο καπιταλισμός στο στάδιο του σαπίσματός του, δε μερεμετίζεται, παρά μόνο ανατρέπεται. Σε αυτή την προοπτική της ρήξης, όπου καλεί σήμερα το ΚΚΕ, βρίσκεται και η λύση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουμε σε όλα τα μέτωπα, από την εργασία και την Ασφάλιση μέχρι την Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό, για να καταργηθούν οι εκμεταλλευτές που απομυζούν τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ