Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η Κα Βούλα Κεχαγιά και ... οι συμβουλές της

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελευταία, η ...δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά έχει βαλθεί «να φέρει στον ίσιο δρόμο» το ΚΚΕ. Μεγάλη η ανησυχία της στα χτεσινά «ΝΕΑ» για την πορεία του Κόμματος. Ποιος είναι ο καημός της; Οτι το ΚΚΕ «δεν καταφέρνει να ανεβάσει τα ποσοστά του, παρά τις κοσμογονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων». Τέτοιο πρωτοφανές ενδιαφέρον δεν ξανάγινε... Τόσο που η συγκεκριμένη δημοσιογράφος θέλει αλλαγές στο Κόμμα. Στη γραμμή του, στην ηγεσία του και στις αρχές λειτουργίας του, γιατί για την ίδια είναι οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Θέλει ένα ΚΚΕ σαν τον ΣΥΝ. Μας παρουσιάζει μάλιστα αυτές τις αλλαγές ως «νέα υλικά», γιατί όπως λέει, «με παλιά υλικά δε χτίζεται το μέλλον». Πολλή η εξυπνάδα της αλλά φτηνό το πούλημά της. Και δεν πιάνει. Το 'χουμε ξαναπεί και στην ίδια που έχει αναλάβει εργολαβικά τα αντιΚΚΕ ρεπορτάζ και άρθρα, και στο «Συγκρότημα», και στους έξωθεν συμμάχους τους αλλά και σ' όσους «επίδοξους καλοθελητές» καμώνονται πως θέλουν την «πρόοδο» του ΚΚΕ. Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν πως θα γίνουμε «του χεριού τους». Το ΚΚΕ έχει ηγεσία, αντεπιτίθεται με τη στρατηγική του και δεν παζαρεύει τις αρχές του. Μ' αυτά τα όπλα πορεύεται στο λαό, αυτά τα όπλα είναι η δύναμή του που τους φοβίζει.

Τα γραπτά (της ΓΣΕΕ) μένουν...

Μιλώντας σε συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε χτες για το Ασφαλιστικό η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θοδωρής Κούτρας έκανε ειδική αναφορά στο «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών», το οποίο αναμένεται να θεσπίσει η κυβέρνηση, δημιουργώντας ένα ακόμα γενναίο κομπόδεμα για το κεφάλαιο, με λεφτά των εργαζομένων. Εύστοχα, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι αποκλειστικότητα της ΝΔ, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΓΣΕΕ τη συμπεριλαμβάνουν στις θέσεις τους για το Ασφαλιστικό, ενώ ευθεία αναφορά σ' ένα τέτοιο «ταμείο» κάνει και ο ΣΥΝ.

Ο Θ. Κούτρας επισήμανε, μάλιστα, ότι η ΓΣΕΕ προτείνει για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος την εξεύρεση νέων πόρων, όπως μέρος από τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ. Ο,τι, δηλαδή, προτείνει και η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του «Κεφαλαίου Αλληλεγγύης». Η αλήθεια δεν άρεσε στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, εκπρόσωπος της οποίας έσπευσε να πάρει το λόγο και να ισχυριστεί ότι ουδέποτε η ΓΣΕΕ πρότεινε την εξεύρεση πόρων από διαδικασίες που ...αντιπαλεύει, όπως είναι η παράδοση των ΔΕΚΟ στους ιδιώτες. Αντί άλλης απάντησης, παραθέτουμε το απόσπασμα από το κείμενο που η ΓΣΕΕ παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στις 6/11/2007 για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.

Σ' ένα τουλάχιστον πράγμα παραμένει συνεπής η πλειοψηφία. Στο ότι, πράγματι, δε διεκδικεί πόρους από διαδικασίες που αντιπαλεύει, αφού όχι μόνο δεν εναντιώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά έχει βάλει και την πιο γερή πλάτη για να προχωρήσουν...

«Επιστήμονες» στον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ!

Μια αποκαλυπτική εκδοχή για το πώς η κυβέρνηση μεθοδεύει τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τη λίστα των ΒΑΕ, κατατέθηκε σε χθεσινή συνδικαλιστική σύσκεψη από τον Γ. Ρωμανιά. Στην περιβόητη «επιτροπή» που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα και συνέστησε η κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετέχουν αυτή τη στιγμή εκπρόσωποι των εργοδοτών και της κυβέρνησης, οι οποίοι ακολουθούν την παρακάτω «επιστημονική» μέθοδο για την κατάταξη των επαγγελμάτων στις τέσσερις κατηγορίες που εισηγείται η «επιτροπή»: Καθένας από τους συμμετέχοντες, χωρίς καμιά επιπλέον αιτιολόγηση και χωρίς να υπάρχει το ελάχιστο επιστημονικό δεδομένο, γνωμοδοτεί για το αν ένα επάγγελμα πρέπει να καταταγεί στην 1η, 2η, 3η, ή 4η «βαθμίδα επικινδυνότητας». Οποια γνώμη πλειοψηφήσει, αυτή κρίνει και τον αποχαρακτηρισμό ή όχι του επαγγέλματος!

Από τη λίστα του ΙΚΑ, με αυτόν τον τρόπο έχουν ήδη κριθεί 22 ειδικότητες και έπεται συνέχεια. Δυο ακόμα στοιχεία: Πληροφορίες θέλουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνει και για όσους ελάχιστους θα παραμείνουν στα ΒΑΕ, με όποια μορφή αυτά έχουν μετά το πετσόκομμα. Ενώ πιθανότατα να ενσωματωθεί στο εν λόγω νομοθέτημα και η πρόβλεψη επανάκρισης του επαγγέλματος κάθε πέντε χρόνια. Δηλαδή, όσα δεν κοπούν σήμερα, θα κοπούν σε μια πενταετία.

Συμπέρασμα: Η «επιτροπή» μόνο στόχο έχει την ελαχιστοποίηση όσων μείνουν στα ΒΑΕ, τα οποία βέβαια επί της ουσίας καταργούνται μετά την κατηγοριοποίηση και τη μεταβολή των προϋποθέσεων. Αυτό έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της εν λόγω «επιτροπής». Γεγονός που αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που νομιμοποίησε την επιτροπή με την παρουσία της σ' αυτήν, όσο και αν μετά αποχώρησε κάτω από το βάρος των εξελίξεων και την κατακραυγή των εργαζομένων.

Για ποιο πανεπιστήμιο;

Το διάστημα που κύλησε από την ψήφιση του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση μέχρι σήμερα, φάνηκε ότι το αντιδραστικό νομοθέτημα μπορεί πράγματι να μην εφαρμοστεί, να μείνει στα χαρτιά και τελικά να καταργηθεί στην πράξη, όπως έχουν δηλώσει τα μαζικά συλλογικά όργανα πανεπιστημιακών και φοιτητών στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Γι' αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να «θωρακίσει» την αντιδραστική πολιτική στα ΑΕΙ με νέα κείμενα υποστηρικτικά του νόμου. Ο Εσωτερικός Κανονισμός - που είναι ένα από αυτά τα κείμενα - προσφέρει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων το οπλοστάσιο που χρειάζονται, προκειμένου, αν έχουν την πολιτική βούληση, να επιβάλουν «με το μαστίγιο» την εφαρμογή του νόμου - πλαισίου μέσα στα ιδρύματα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει τα ιδρύματα, απειλώντας ότι θα κόψει τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ που δε θα υποταχθούν στις αναδιαρθρώσεις και ο υπουργός Παιδείας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η «μεταρρύθμιση» θα εφαρμοστεί, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προκάτοχό του και ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, ανασκουμπώνονται διάφοροι κονδυλοφόροι για να «παραπονεθούν» ότι δήθεν τίποτα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, να κλαφτούν ότι η Ελλάδα μένει πίσω, να συκοφαντήσουν όσους αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στις αναδιαρθρώσεις, ως «συντηρητικές μειοψηφίες». Ανάμεσα στους «κήρυκες» και δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, που συμφωνώντας με τις αναδιαρθρώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και διαχειριστικά θέματα.

Μπορεί, τους τελευταίους μήνες, οι δρόμοι να μην είναι καθημερινά γεμάτοι από φοιτητές που διαδηλώνουν, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχει πάψει ο αγώνας και η σύγκρουση με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Και οι δυνάμεις που συγκρούονται μέσα στα ΑΕΙ δεν είναι οι «προοδευτικοί μεταρρυθμιστές» κι οι «συντηρητικοί», που «δε θέλουν ν' αλλάξει τίποτα», από την άλλη. Η ποιότητα των σπουδών και των ιδρυμάτων που επικαλούνται όσοι παλεύουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν είναι έννοια ουδέτερη και a priori προοδευτική. Αλλο πράγμα η ποιότητα για το κεφάλαιο κι άλλο η ποιότητα για την εργατική τάξη. Αλλο πανεπιστήμιο έχουν ανάγκη τα μονοπώλια κι άλλο ο λαός. Αυτός είναι ο πυρήνας της σύγκρουσης.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι πότε θα αρχίσουν να διαγράφονται οι αιώνιοι φοιτητές ή πότε θα διεξαχθούν πρυτανικές εκλογές με το νέο σύστημα... Για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, το ζητούμενο είναι να προσαρμοστεί το ταχύτερο το πανεπιστήμιο στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, να προσδεθεί στενότερα με τις επιχειρήσεις, να δουλεύει μαζί μ' αυτές γι' αυτές, να ετοιμάζει μάζες μισοειδικευμένων εκμεταλλεύσιμων αποφοίτων, να παράγει εγκεφάλους που θα βασανίζονται για τη μακροημέρευση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου. Το ζητούμενο για το λαό είναι ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, ένα ίδρυμα που θα βγάζει επιστήμονες ικανούς να παλέψουν για τα δίκια του λαού και για την πρόοδό του, ικανούς να προσφέρουν στο λαό και να αναπτύξουν την επιστήμη με αυτά τα κριτήρια.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Θεσμική υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ, μας λέγανε (οι κυβερνώντες) ότι δε γίνεται να έχουμε εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, όσο γίνεται δικαστική έρευνα.

Τώρα που η δικαστική έρευνα για τις υποκλοπές τελείωσε (χωρίς, φυσικά, αποτέλεσμα), είπαν (χτες στη Βουλή, συγκεκριμένα) ότι η εξεταστική επιτροπή θα είναι ...τσάμπα κόπος.

Μόνο που αυτοί καταβάλλουν όσο περισσότερο κόπο μπορούν για να μη συζητηθεί περισσότερο αυτή η ιστορία.

`Η, μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, να συζητηθεί και να μετέχουν στη συζήτηση αυτοί που θα πουν τα πράγματα με το όνομά τους.

Που θα πουν, δηλαδή, τους ...Αμερικανούς, «Αμερικανούς» και την αμερικανική πρεσβεία «αμερικανική πρεσβεία»!

Που θα αποκαλέσουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας «πραγματικούς συνένοχους» που πρέπει να καταδικαστούν.

Οπως καταλαβαίνετε, δε μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, Γιώργο Παπανδρέου. Από αυτόν δε φοβούνται κάτι τέτοιο. Σ' αυτά έχει αποδείξει την ...«υπευθυνότητά» του.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΜΙΑ τέτοια ερώτηση την έκανε Ελληνίδα (και πολύ «Ελληνίδα» μιλάμε) βουλευτής!

Διαμαρτυρήθηκε, γιατί στο παράρτημα του Ιδρύματος Κωφών της Πάτρας φιλοξενήθηκαν πρόσφατα «ανήλικοι Κούρδοι και Αφγανοί μετανάστες».

Αδιανόητο να γίνει τέτοιο φοβερό πράγμα!

Πρόκειται για τα παιδιά εκείνα που είχαν συλληφθεί και διωχτεί βάναυσα, όταν έγινε αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό μεταναστών στην περιοχή.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξέρετε ποιο ήταν (κατά τη γνώμη της βουλευτίνας πάντα) το πρόβλημα; Πως τέθηκε σε «κίνδυνο η δημόσια υγεία από μεταδοτικά νοσήματα των εν λόγω μεταναστών»!

Διότι, αφού είναι μετανάστες, δεν μπορεί, θα ...έχουν και νοσήματα και μάλιστα μεταδοτικά.

Σωστά μαντέψατε, πρόκειται για βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. και συγκεκριμένα την Δήμητρα Αράπογλου.

Κατά τα άλλα, αυτό το κόμμα ούτε ρατσιστές έχει, ούτε ρατσιστική, ξενόφοβη πολιτική.

Στους δρόμους θα κριθεί το Ασφαλιστικό

Γρηγοριάδης Κώστας

Με τα γνωστά χιλιοειπωμένα παραμύθια και τα κωμικά εκβιαστικά διλήμματα θα συνοδεύσει ο πρωθυπουργός την έγκριση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το απόγευμα από την Κυβερνητική Επιτροπή. Πάλι θα εμφανιστεί με τις καλύτερες προθέσεις, θα προσαρμόσει την πραγματικότητα στα μέτρα των αντιασφαλιστικών μέτρων και θα ορκιστεί ότι πρόκειται για μονόδρομο για τη διάσωση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Προϊδέασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι αδήριτος ανάγκη να γίνουν ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βοηθηθεί η επιμήκυνση της ζωής του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας», ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πάσης φύσεως εταίρους της είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί πολύ καλά «πού το πάει», έχουν νιώσει ότι η αντιασφαλιστική επίθεση πλήττει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, γεγονός που έχει εκφραστεί και στην καθολική συμμετοχή στις απεργίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχουν καταλάβει είναι ότι το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι υπόθεση της ταξικής πάλης και θα κριθεί στους δρόμους των κοινωνικοπολιτικών αγώνων που θα βάζουν στο στόχαστρο την ανατροπή της πολιτικής των επιχειρηματιών και της εξουσίας τους.

«Εθνικά» ... υπερκέρδη

«Στο ιστορικό υψηλό των 1.678 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ στο 2007, αυξημένα κατά 70% σε σχέση με το 2006». Ετσι ξεκινάει η χτεσινή ανακοίνωση που έστειλε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την οποία γνωστοποιεί τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για τη χρονιά που πέρασε.

Η διοίκηση της ΕΤΕ δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την αλματώδη άνοδο που εμφανίζουν τα κέρδη του ομίλου - για πολλοστή χρονιά - χάρη στην αντιλαϊκή πολιτική την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνώντες. Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελούν - μεταξύ άλλων - τόσο οι συνεχείς μειώσεις της φορολογίας των τραπεζικών κερδών όσο και η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΤΕ, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν το 2007 κατά 70%, ο φόρος εισοδήματος που πλήρωσε η τράπεζα στην εφορία αυξήθηκε μόλις ...2%!

Είναι κι αυτό ένα δείγμα του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνώντες αναδιανέμουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι. Πάντα σε όφελος των λίγων. Αυτό δα έλειπε να κάνουν το αντίθετο. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να αποφασίσουν να τους στείλουν όλους εκεί που τους πρέπει. Στον Καιάδα της Ιστορίας.

Ημι-διαπιστώσεις υποταγμένες στο διάλογο

Τη διαπίστωση ότι με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «συνεχίζεται η πολιτική της εκποίησης του αγαθού της υγείας στα ελάχιστα εξωτερικά επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας με τις ευλογίες της επίσημης Πολιτείας» έκαναν σε προχτεσινή σύσκεψη οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς, με τη συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων, κυρίως ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Ωστόσο, όμως, το «διά ταύτα» τούτης της διαπίστωσης είναι απογοητευτικό, καθώς οι παραπάνω φορείς ζητούν απ' την κυβέρνηση να μην καταθέσει το παραπάνω νομοσχέδιο στη Βουλή. Αντίθετα, ζητούν να καταθέσει ένα νομοσχέδιο, που θα προκύψει «από ουσιαστικό διάλογο» και θα «έχει εξασφαλίσει τη μεγίστη δυνατή συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και θα είναι εφαρμόσιμο». Δηλαδή, στη συνέχιση της ίδιας (συνδικαλιστικής) πρακτικής που οδήγησε σε αυτό το προσχέδιο της ΠΦΥ με τα άγρια χαράτσια για Ταμεία και αρρώστους.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του κράτους με δωρεάν παροχές χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλιώς γίνεται αντικείμενο άγριας κερδοφορίας του κεφαλαίου, ντόπιου και διεθνούς. (Αλλωστε, τα σύνορα έχουν πέσει στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και οι άμοιροι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ παρουσιάζουν πλέον επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα όπου γης κεφάλαια που επενδύονται στην Υγεία απ' το Ντουμπάι μέχρι την Αγγλία και πέραν του Ατλαντικού).

Δεν πιάνουν τόπο

Ενα βρωμόχαρτο στο οποίο αναγράφονται εμετικά, φασιστικά συνθήματα, πέταξαν κάποιοι στα γραφεία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Το «Ζήτω ο Χίτλερ» και ο αγκυλωτός σταυρός που «κοσμούν» το βρωμόχαρτο δείχνουν τι είδους φασιστικά καθάρματα είναι οι «ανώνυμοι» αποστολείς του. Οσον αφορά τις βρισιές και τις απειλές που περιλαμβάνονται, ξέρουν αυτά τα φασιστοειδή ανθρωπάρια ότι «δεν πιάνουν τόπο» στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Αυτοί που βρέθηκαν κατάφατσα με τους ναζί, τους πολέμησαν με θάρρος και τους νίκησαν στα πεδία της μάχης, δεν πρόκειται να φοβηθούν μερικά «απολειφάδια» του ναζισμού, που «απειλούν και κρύβονται»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέχεια από την 1η σελίδα
Οι εφεδρείες του συστήματος και ο ΣΥΝ

Ετσι, την άρχουσα τάξη, αν και δεν έχει εγκαταλείψει το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, η διαπίστωση ότι δεν μπορούν πλέον να μεταβιβάζουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια από το ένα κόμμα στο άλλο την έχει βάλει σε μπελάδες. Προετοιμάζεται για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, ούτως ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ίδια πολιτική, με λαϊκή συναίνεση. Πρωταρχικά αυτό που απασχολεί τα επιτελεία της είναι η αναστήλωση της σοσιαλδημοκρατίας. Αντιλαμβάνεται ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρνει. Και βάζει μπρος τις εφεδρείες της. Ψάχνοντας «αριστερό άλλοθι» γιατί το θεωρεί ελκυστικό για τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων. Ετσι, η πιο κατάλληλη γι' αυτό το σκοπό δύναμη είναι ο ΣΥΝ. Που επίσης παίζει καλά το ρόλο του στην προσπάθεια ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος.

Ο ΣΥΝ προβάλλει την αναγκαιότητα να «ρυθμιστούν εκ νέου οι σχέσεις κράτους - κεφαλαίου», για να προωθηθούν «τομές και μεταρρυθμίσεις που θα αναδιανέμουν τον παραγόμενο πλούτο». Οτι «ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία» δεν προϋποθέτει «την καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος», αλλά «εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αρχών, αξιών, στόχων και μέτρων» για μια «δικαιότερη κατανομή των βαρών», για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Λες και μπορεί να γίνει «κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα στο λαό και τα μονοπώλια. Και τι σημαίνει «δικαιότερη κατανομή των βαρών»; Μερικά ψίχουλα παραπάνω απ' ό,τι μέχρι σήμερα για να καταλαγιάζουν οι αντιδράσεις, να αμβλύνονται οι οξείες γωνίες της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Σαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δηλαδή, αποδοχή και διαιώνιση της υπάρχουσας πραγματικότητας των κοινωνικών ανισοτήτων, του πλούτου και της φτώχειας. Μπορεί η αστική τάξη να βρει καλύτερη εφεδρεία απ' αυτήν;

Ετσι, σκέφτονται πιθανό σχήμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ βεβαίως λέει πως δε θέλει, μόνο και μόνο για να μην πάει μόνο με τη σημερινή του δύναμη σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όταν την ίδια ώρα αυτό είναι σε πτώση και ο ίδιος σε άνοδο. Ως τότε θα χρησιμοποιεί ακόμα και επαναστατική προπαγανδιστική φρασεολογία, ενώ το πρόγραμμά του είναι καθαρά σοσιαλδημοκρατικό. Μπορεί και ο ίδιος να αποτελέσει τον πόλο ανασύνθεσης της σοσιαλδημοκρατίας με τμήμα του ΠΑΣΟΚ και να εμφανιστεί σχήμα με νέα μορφή. Ετσι ή αλλιώς ο ΣΥΝ είναι το δίχτυ που μαζεύει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ για να τις ξαναεντάξει στη σοσιαλδημοκρατία, όταν χρειαστεί και έρθει η ώρα. Δυνάμεις από τα ανώτερα μεσαία στρώματα που προσεγγίζουν την αστική τάξη.

Η ενίσχυση του ΣΥΝ και η προώθησή του από τα αστικά επιτελεία επιτελεί και έναν ακόμη σκοπό: Τη δημιουργία αναχώματος ριζοσπαστικοποίησης λαϊκών συνειδήσεων. Γιατί υπάρχει και το ΚΚΕ. Η δυναμική της στρατηγικής του οποίου εκφράστηκε στις εκλογές, συνεχίζει να υπάρχει όχι μόνο γιατί δεν έχει απώλειες αλλά γιατί και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όχι μόνο σταθερότητα αλλά και άνοδο και ας είναι μικρότερη απ' αυτή του ΣΥΝ. Εκφράζει συσπείρωση στη στρατηγική ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Αυτό φοβάται το κεφάλαιο. Τη δυναμική αυτής της στρατηγικής, τη σταθερότητα του ΚΚΕ να δρα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με την πολιτική του. Και πρέπει να την ανακόψουν. Ενισχύοντας τον ΣΥΝ και με ταυτόχρονη ένταση της πολύμορφης αντιΚΚΕ επίθεσης γιατί δεν τους κάνει το χατίρι να πάει με τα νερά τους. Και δεν πρόκειται να τους το κάνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ