Παρασκευή 11 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από την αποσιώπηση στη διαστρέβλωση

«Τριάντα συνδικαλιστές λιμενεργάτες» ήταν σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΝΕΤ αυτοί που χτες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην ημερίδα για τα λιμάνια στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μίλησε και ο ΓΓ Λιμένων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το ότι η διαμαρτυρία οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, ήταν προφανώς «απαγορευμένη είδηση» για τη ΝΕΤ. Οπως «απαγορευμένη είδηση» ήταν και οι δεκάδες χτεσινές εξορμήσεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά για το ίδιο ζήτημα. Δεν πέρασε μια μέρα από τη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ, στην οποία κατήγγειλε την αποσιώπηση ή διαστρέβλωση της δράσης και των θέσεων του Κόμματος και των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και η δημόσια τηλεόραση έσπευσε να... συμμορφωθεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες του Κόμματος: «Επαιξε» την είδηση, κρύβοντας την πραγματική ταυτότητα των διοργανωτών της κινητοποίησης. Από την αποσιώπηση, δηλαδή, στη διαστρέβλωση και τούμπαλιν, προκειμένου να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος και θιχτούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών που ορέγονται τα λιμάνια.

Σωματοφύλακας του χαλίφη...

Γίνεται πια ορατή «διά γυμνού οφθαλμού» η υποστήριξη που προσφέρει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. στην κυβέρνηση. Υποστήριξη που δεν αφορά μόνο τις αντιλαϊκές επιλογές της (Ασφαλιστικό, ξεπούλημα λιμανιών κλπ.), αλλά και την ίδια τη «σταθερότητα» της κυβέρνησης και την υπεράσπιση του ίδιου του πρωθυπουργού. Τη διάχυτη αυτή εντύπωση, που ενισχύθηκε με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, δεν κάνει καν τον κόπο να διαψεύσει ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης. «Μα εσείς στηρίζετε τον Καραμανλή», διαπίστωσε εύλογα ο δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. χτες (στο ραδιόφωνο του «Αλφα 9,89»), ακούγοντας την τοποθέτησή του για την υπόθεση του πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ. Και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. δε δίστασε να το επιβεβαιώσει: «Στα καλά. Στα γκρίζα θα είμαι απέναντι και αυτό δεν είναι απλά γκρίζο, είναι μαύρο». Και συνέχισε: «Κάποιοι άλλοι με έναν τρόπο τόσο προκλητικό και ανεύθυνο προσπαθούν να θάψουν τον Καραμανλή μέσα από το σπίτι του και μέσα από την οικογένειά του». «Εδειξε» μάλιστα και αυτούς που θέλουν το «κακό» του πρωθυπουργού: «Εχω την αίσθηση ότι πολλοί έχουν διαπιστώσει ότι έφτασε η ώρα να γίνει αλλαγή του χαλίφη και το προωθούν αυτό»...

Επιχείρηση παραπλάνησης

Οτι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών, αφήνουν να διαρρέει κυβερνητικοί βουλευτές, σε μια προσπάθεια να περάσουν στην κοινή γνώμη την αντίληψη πως, δήθεν, η κυβέρνηση προωθεί μια «ήπια μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος, η οποία, μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, θα αποβεί προς όφελος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τις «πληροφορίες» αυτές διακινούν δυο βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στη Λάρισα - οι Μ. Χαρακόπουλος και Κ. Αγοραστός - οι οποίοι εμφανίζονται να «ενδιαφέρονται», ιδιαιτέρως, για το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Εχουν καταθέσει, δε, σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή και συναντήθηκαν με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, έλαβαν διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα «αιτήματα», που εμφανίζονται να θέτουν οι δύο βουλευτές, είναι να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες στα 60 χρόνια και για τους αγρότες στα 62 - από τα 65 για όλους που ισχύει σήμερα - να μεταφέρεται η σύνταξη του θανόντος αγρότη στη χήρα του κι όταν αυτή δεν έχει ακόμα συνταξιοδοτηθεί και να παρέχει ο ΟΓΑ στους συνταξιούχους του το δικαίωμα σύνταξης αναπηρίας και επιδόματος απόλυτης αναπηρίας. Βεβαίως, τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της Λάρισας δεν «τους έπιασε, ξαφνικά, ο πόνος» για τη φτωχή κι αδικημένη αγροτιά, αλλά δείχνουν «φιλοαγροτικό προσωπείο», προσδοκώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, να διατηρήσουν και να αυγατίσουν την εκλογική πελατεία τους, ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δύσκολα κάποιος θα πιστέψει αυτές τις «πληροφορίες», δεδομένου ότι οι δηλώσεις, αλλά και οι πράξεις της κυβέρνησης για το «Ασφαλιστικό», δείχνουν πως κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά, ακόμα κι αν, στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου «κυβερνητικού ελιγμού παραπλάνησης», ληφθούν αυτά τα μέτρα, είναι φανερό ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να λύσουν ούτε τα συνταξιοδοτικά, ούτε, βεβαίως, τα γενικότερα προβλήματά τους. Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο πότε θα συνταξιοδοτηθούν, αλλά μετά από πόσα χρόνια δουλιάς θα πάρουν τη σύνταξή τους και πόση θα είναι αυτή. Και ακόμα κι αν μειωθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, όπως προτείνεται, θα χρειάζεται να εργάζονται πάνω από 40 χρόνια, για να παίρνουν το «φιλοδώρημα» των 300 - 500 ευρώ που εισπράττουν σαν «σύνταξη», με το οποίο δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες επιβίωσης.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διάσταση αυτής της υπόθεσης, που πρέπει να επισημάνουμε: Η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να διώξει, πιο γρήγορα, μικρομεσαίους αγρότες από την παραγωγή, στο πλαίσιο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία στοχεύει στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην παράδοση της γης τους στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων. Μια πολιτική που, ήδη, έχει ξεκληρίσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρονοικοκυραίους του χωριού και, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε χτες ο «Ρ», μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια «ξεπάστρεψε» 213.500 μικρομεσαίους αγρότες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Συνεχίζει την προβοκάτσια

Συνέχισε και χτες το ΛΑ.Ο.Σ. τη χυδαία επίθεσή του ενάντια στο ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του παραληρεί απευθυνόμενο στο Κόμμα, χαρακτηρίζοντας «ύβρεις» την απάντηση που πήρε στη Βουλή για τις άθλιες αντικομμουνιστικές κορόνες που εξαπέλυσε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του Α. Γεωργιάδης αναμασώντας τις προβοκάτσιες που κατά καιρούς έχουν «ρίξει στην πιάτσα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως την άτιμη ιστορία με τις «μετοχές στην εταιρεία "Γερμανός"». Αυτή την προβοκάτσια χαρακτηρίζει πολιτική κριτική και επανέρχεται με την ίδια χυδαία συκοφαντική μέθοδο θέλοντας να δημιουργήσει συνειρμούς για συνεργασία του ΚΚΕ με τη ΝΔ. Δε μας κάνει εντύπωση. Είναι ίδιον γνώρισμα του εθνικισμού να πηγαίνει παρέα με τον αντικομμουνισμό και το ΛΑ.Ο.Σ., ως ένας τέτοιος φορέας δείχνει συνέπεια σ' αυτό. Κόμμα του κεφαλαίου είναι και δεκανίκι του συστήματος και πρέπει να το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Αλλωστε, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να στηρίξει αστική κυβέρνηση, ψήφισε την πρόταση της ΝΔ για πρόεδρο της Βουλής, προσήλθε - μαζί με το ΠΑΣΟΚ - στον προσχηματικό διάλογο που έστησε η ΝΔ για το Ασφαλιστικό, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για «επιλεκτική υποστήριξη» της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή, όπως πρόσφατα που με δηλώσεις του προσπαθεί να τον απαλλάξει από τις ευθύνες στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Ας αφήσουν λοιπόν τα περί «αντίφασης λόγων και έργων» του ΚΚΕ και τις προτροπές «να ξανακάνει μια βόλτα στις εγκαταλειμμένες και από το ίδιο προλεταριακές περιοχές της Β' Πειραιά, αφήνοντας για λίγο τα σιωπηλά "ανάκτορα" του μεγάρου του Περισσού (ιδανικού για συγκρότημα εργατικών κατοικιών...)», συνεχίζοντας την άθλια συκοφαντία.

Περί ... αλήθειας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ «σε κρίση το πολιτικό σύστημα» γιατί «οι πολιτικοί δε μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας», κατά την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Το ενδεχόμενο η κρίση να οφείλεται στο ότι τη μόνη «αλήθεια» που ξέρουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου το σκέφθηκαν;

Δηλαδή, αν μας πληροφορούσαν σήμερα σχετικά με το ποιος δημοσιογράφος έδωσε τα «ντι-βι-ντι», ή αν μας αποκάλυπταν τι ακριβώς έγινε με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ή αν μαθαίναμε τα πάντα σχετικά με τα σκάνδαλα και τα σκανδαλάκια των κυβερνήσεων της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ θα άλλαζε σε τίποτε η πολιτική τους;

Αλλωστε, ενίοτε, είτε από το χώρο της ΝΔ είτε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όλο και κάποιος βρίσκεται και ομολογεί τις πραγματικές πολιτικές τους προθέσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις, το Aσφαλιστικό ή την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Είτε ο Ν. Γκαργκάνας, είτε ο Κ. Μητσοτάκης, είτε ο Τ. Γιαννίτσης, είτε ο Στ. Μάνος, μας έχουν κατά καιρούς ...πληροφορήσει με επαρκέστατη ειλικρίνεια για το τι θέλουν και πού το πάνε.

Αρα το ζητούμενο είναι να ...ανατραπούν οι δικές τους «αλήθειες» που καμία σχέση δεν έχουν με την αλήθεια των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων. Ετσι απλά.

ΠΑΝΤΩΣ, ΜΕΣΑ στον όλο χαμό ο Κ. Καραμανλής, συνοδεία του Γ. Ανδριανού και της Ντ. Μπακογιάννη, είπαν να πάνε ένα ταξιδάκι στην Ινδία. Πάντα για τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αν θα το ρίξουν ομαδικώς στο ...διαλογισμό δεν το γνωρίζουμε. Πάντως, θα τους έκανε καλό μια και βοηθάει κάτι τέτοιο - όπως λένε οι «γκουρού» - στην αυτογνωσία.

Ισως έτσι καταλάβουν ότι ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος από την πολιτική που εφαρμόζουν και «ξεφύγουν» κάπως από τις επικοινωνιακές στρατηγικές, για τις οποίες αποκλειστικά αναλώνουν φαιά ουσία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Συντήρηση κλίματος τρομοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασφαλώς και δεν είναι «επετειακού» χαρακτήρα η χτεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας με την οποία επικηρύσσει ξανά (!) τους δράστες της επίθεσης με ρουκέτα πριν από ένα χρόνο στο κτίριό της στην Αθήνα. Πρώτα απ' όλα είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι ΗΠΑ έχουν πολλούς λόγους να κρατάνε το θέμα της «τρομοκρατίας» σε πρώτο πλάνο τόσο στη χώρα τους όσο και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακριβώς γιατί διευκολύνει τον «πόλεμο της τρομοκρατίας» εννοείται κατά των λαών. Δεύτερον γιατί «θυμίζει» ακόμα και στις πρόθυμες κυβερνήσεις τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο αυτού του «πολέμου», δηλαδή οι νέοι τρομονόμοι, οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής, κοκ. Στην ανακοίνωσή της για παράδειγμα η πρεσβεία δεν παραλείπει να ζητήσει συλλήψεις υπόπτων. «Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης έρευνας παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Ξεχνάνε» οι συντάκτες της ανακοίνωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν τον απόλυτο έλεγχο των ερευνών που έχουν γίνει για το περσινό χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία; 'Η επειδή η «τρομοκρατία», που τάχα καταπολεμούν, όπως οι ίδιοι έχουν ομολογήσει (θυμηθείτε τον πατέρα Μπους που δημόσια δήλωνε ότι είχαν σχέσεις με την «Αλ Κάιντα»), έχει σχέση και με μηχανισμούς τους και έτσι δημιουργούν επικίνδυνα προσχήματα για να επιβάλουν την κρατική τρομοκρατία στους λαούς;

Υπενθύμιση

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται τελευταία ότι ουδέποτε έχει χαρακτηρίσει το ΚΚΕ αυτιστικό κόμμα, χαρακτηρισμός που συχνά πυκνά ακούγεται από πολλά στελέχη του Συνασπισμού εναντίον του ΚΚΕ. 'Η η μνήμη του τον απατά ή ο ίδιος θέλει να (εξ)απατήσει αυτούς που τον ακούνε. Ας του θυμίσουμε λοιπόν τι δήλωνε στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας τον περασμένο Ιούνη:

«Οσο για το ΚΚΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με θλίψη το παρακολουθώ να βρίσκει όλο και περισσότερα κοινά με τα πιο συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας, απομονωμένο από το διάλογο εντός της κοινωνικής αριστεράς και από τα ολοζώντανα κινήματα, τοπικά, διεθνή και παγκόσμια... Δε θέλω να σχολιάσω περισσότερο την αυτιστική του στάση...».

Προβλέπουμε λαμπρή σταδιοδρομία. Ο «φέρελπις» νέος μαθαίνει γρήγορα...

Τραπεζική ασυδοσία

Η τραπεζική ασυδοσία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε φαντασία. Εφτασε το πράγμα για να πάρει κανείς τραπεζική ενημερότητα για το δάνειο που έχει συνάψει, να πρέπει να πληρώσει και «χαράτσι». Η Τράπεζα Πειραιώς, για παράδειγμα, απαιτεί 20 ευρώ για να δώσει τραπεζική ενημερότητα στους πελάτες της! Δηλαδή, για δει κανείς τι υπόλοιπο δανείου έχει στην Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να την πληρώσει κι από πάνω!!! Μάλιστα η Πειραιώς δεν μπαίνει στον κόπο να στείλει ούτε μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο... Δε φτάνουν τα ληστρικά επιτόκια που έχουν επιβάλει οι τράπεζες με τη στήριξη των εκάστοτε κυβερνώντων και της ΕΕ, έρχονται και οι κάθε λογής αμοιβές, έξοδα φακέλου και ό,τι άλλο ακόμα έχουν «εφεύρει» οι τραπεζίτες για να ληστεύουν τον κοσμάκη και να φουσκώνουν τα κέρδη τους.

Απλόχερη προβολή των ΜΚΟ

Εξαιρετικά... απλόχερα αποδεικνύονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στη διάθεση χώρου και χρόνου για την προβολή του έργου των κάθε λογής Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που λειτουργούν ως άλλοθι για την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του για την παροχή δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν οι ΜΚΟ έχουν και μέλη με «χτυπητά ονόματα»!

Τις μέρες αυτές διαφημίζεται συναυλία της Ελληνίδας σοπράνο Αγνής Μπάλτσα που θα γίνει στις 14 Γενάρη στο Μέγαρο Μουσικής, και συνδιοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την κατασκευή και τον εξοπλισμό Κέντρου Διάγνωσης και Πρόληψης Υγείας αποκλειστικά για νέους αθλητές σε παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Καθώς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ανάψει το «πράσινο φως», πληθαίνουν οι επιχειρηματίες και τα φιλανθρωπικά σωματεία που εμφανίζονται ως «καλοί Σαμαρείτες» για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ στην ουσία προωθούν τα σχέδιά τους διεκδικώντας «φιλέτα» απ' την περιουσία των δημόσιων νοσοκομείων. Τους σχεδιασμούς της ΜΚΟ για το «Σωτηρία» - που αποδέχτηκε η διορισμένη διοίκηση του νοσοκομείου - κατήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων, ενώ όταν τέθηκε ένα χρόνο πριν το θέμα στο ΔΣ, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργαζομένων καταψήφισε καταγγέλλοντας ότι «ανοίγεται ένας ακόμα διάδρομος εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας».

Κι όμως για την προβολή τέτοιων εκδηλώσεων βρίσκεται άφθονος χώρος και χρόνος. Αρκεί να μην πρόκειται για κανέναν λαϊκό αγώνα. Αφού οι εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής και οι μηχανισμοί τους χρειάζονται τα «παπαγαλάκια» τους, αλλά και το ταυτόχρονο πνίξιμο κάθε φωνής που αποκαλύπτει, αντιδρά και αντιστέκεται.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εργαλεία αντιλαϊκής επίθεσης

Η ανάδειξη του πραγματικού ρόλου των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η απόκρουση της ωμής επέμβασής τους στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και της γενικότερης επίδρασής τους στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, αποτελεί βασικό στοιχείο της παρέμβασης του ΚΚΕ, που σηματοδοτεί σχετική ανακοίνωση του ΠΓ και συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη μετεκλογική αντιμετώπιση του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος από τα αστικά ΜΜΕ. Τηλεόραση, εφημερίδες και ραδιόφωνο επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τη ζωή του λαού και διαμορφώνουν αξίες και συμπεριφορές της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής ως μέρος του πολιτικού συστήματος.

Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, που η πληροφόρηση, περισσότερο από άλλοτε, αποτελεί εμπόρευμα αλλά και εργαλείο πολιτικής παρέμβασης, ο έλεγχος των ΜΜΕ που σε επίπεδο προπαγάνδας είναι ένας σημαντικός στυλοβάτης του συστήματος, έχει περάσει πλήρως στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων και λειτουργούν ως μέσα της πλουτοκρατίας για την επίτευξη των πολιτικών και των οικονομικών της επιδιώξεων. Η αντιμετώπιση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αποτελεί ταξική επιλογή της πλουτοκρατίας που έχει στην ιδιοκτησία της τα ΜΜΕ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κρατικά Μέσα. Η στάση αυτή είναι προάγγελος κλιμάκωσης της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης ξεκινάει από την παρέμβαση - χειραγώγηση στην καθημερινή ζωή του λαού, με την καλλιέργεια σάπιων αντιδραστικών προτύπων και αξιών για να φτάσει στην ανοιχτή πολιτική παρέμβαση για λογαριασμό της άρχουσας τάξης, με την προβολή και υπεράσπιση της πολιτικής που την υπηρετεί και των κομμάτων της. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η επέμβαση των Μέσων στο εσωτερικό των κομμάτων, όπως στις διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τώρα στον ΣΥΝ. Στην περίοδο που διανύουμε, με την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία και γενικά στα λαϊκά δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, η αστική τάξη χρησιμοποιεί τα Μέσα, για να εμποδίσει την παραπέρα ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποσιωπούν τη δράση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, λοιδορούν τους λαϊκούς αγώνες και τις μορφές πάλης που συλλογικά αποφασίζονται.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του πολέμου της άρχουσας τάξης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι βαρύ πυροβολικό στο πλαίσιο των «ψυχολογικών επιχειρήσεων» που γίνονται. Το ΚΚΕ και το ταξικό λαϊκό κίνημα βρίσκονται σταθερά στο στόχαστρο αυτών των επιδιώξεων, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι τα Μέσα Ενημέρωσης και όλη αυτή η κατάσταση που μερικές φορές εμφανίζεται και ως «χαοτική» δεν είναι απολιτική και αταξική, ούτε και τυχαία. Απάντηση σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και απόκρουση, από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, των σχεδίων που εξυφαίνονται σε βάρος του λαού, μπορεί να υπάρχει. Είναι η αντίσταση των λαϊκών ανθρώπων σ' αυτή τη λαίλαπα, είναι η προσπάθεια που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι προοδευτικοί άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων ενάντια στην κατάπτωση αξιών που επιχειρούν τα ΜΜΕ. Είναι ακόμη η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ» και της απήχησης του «902», ως καταλύτες στην ανάπτυξη της λαϊκής συνείδησης και του μαζικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ