Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανησυχία» για το δικομματισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ και το φαινόμενο των διαφωνούντων στη ΝΔ έχουν τροφοδοτήσει διάφορα σενάρια και παραφιλολογία για δρομολογούμενες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Στελέχη από τα δύο μεγάλα κόμματα (Απ. Κακλαμάνης, Δ. Ρέππας, Γ. Βαρβιτσιώτης) συμμερίζονται δημόσια τέτοιες εκτιμήσεις, ενώ οι αρχηγοί του ΣΥΝ και του ΛΑ.Ο.Σ. έχουν σπεύσει να προδικάσουν «το τέλος του δικομματισμού»... Δεν είναι η πρώτη φορά που η οξύτατη διαμάχη στο εσωτερικό του ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δημιουργεί ανησυχία και φόβους σε κύκλους της άρχουσας τάξης για «τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος». Ομως ο δικομματισμός αντέχει, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές, όπου είχε μεν απώλειες, αλλά αναντίστοιχες με τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Από την άλλη, ασφαλώς δεν αποκλείονται και πιθανόν να είναι και υπαρκτά τα σχέδια και οι επιδιώξεις για μια μετεξέλιξη του δικομματισμού σε διπολισμό, ώστε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις να συστρατευτούν για την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι «αναταράξεις» στο πολιτικό σύστημα δεν είναι άσχετες από την αποδοκιμασία και αντίσταση των εργαζομένων στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί με στόχο την αποδυνάμωση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και του συστήματος που την υπηρετεί.

Ανησύχησε!...

Ανησύχησε και απογοητεύτηκε... ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος για την καταστροφή της κτηνοτροφίας και της αμπελουργίας, στην περιοδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αλλά έπρεπε να πάει στο Ηράκλειο για να διαπιστώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ την καταστροφή της αμπελουργίας και της κτηνοτροφίας; Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πείτε. Ομως, ως εδώ οι διαπιστώσεις. Ποιος φταίει για την καταστροφή της κτηνοτροφίας ή ότι, π.χ., στο Ηράκλειο Κρήτης η μοναδική παραγωγή της σταφίδας σουλτανίνα έσβησε από το χάρτη; Δεν είχε ακούσει τίποτα ο Αλ. Αλαβάνος για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΟΚ, της ΕΕ σήμερα, που ξεκληρίζει κτηνοτρόφους, αμπελουργούς και, γενικά τους μικρομεσαίους αγρότες τα τελευταία χρόνια; Για τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών αγροτών που ξεριζώθηκαν; Ή μήπως δεν ήξερε τίποτα για τα «αργύρια» της εγκατάλειψης, τις «επιδοτήσεις» που προβάλλονταν όλα τα τελευταία χρόνια - και από το κόμμα του - ως... ευλογία και παραχώρηση της ΕΕ, ενώ επρόκειτο, απλώς, για το χρυσωμένο χάπι στο δρόμο των μικρομεσαίων αγροτών για την κόλαση;

Φαίνεται, όμως, πως και τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατάλαβε τα μισά που τον βολεύουν. Γιατί αλλιώς δε θα επικαλούνταν την έλλειψη σχεδίων και σχεδιασμών που δεν είχαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της αμπελουργίας, όλης της αγροτικής οικονομίας. Ενώ είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, μαζί και το κόμμα του ΣΥΝ, ευλογούσαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις... Αλλά, τότε, θα ξεκαθάριζε πως το πρόβλημα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η αντιαγροτική πολιτική της, η ΚΑΠ, που θάβει -χωρίς παπά ή με παπά...- τις καλλιέργειες και την αγροτική παραγωγή μαζί με τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους. Ετσι, ο Αλ. Αλαβάνος, απλώς, επιμένει να εξαπατά τους μικρομεσαίους αγρότες προβάλλοντας πως, τάχα, υπάρχει διέξοδος όντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπόσχεται... «αγροτική επανάσταση στην Κρήτη» και «βαθιές παρεμβάσεις και σχεδιασμούς»!

Τα βρήκαν μια χαρά!

Καμία διαφωνία στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων της Υγείας δε διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο στο υπουργείο Υγείας, όπου μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση, που είχα», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση χωρίς να σχολιάσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου για την Υγεία. Μάλιστα, ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι οι νοσηλευτές δεν μπορούν «να προέρχονται από το ΑΣΕΠ». Συμφωνώντας έτσι με την κυβέρνηση ότι για τις ελλείψεις νοσηλευτών στα νοσοκομεία... φταίει το ΑΣΕΠ. Αποκρύπτοντας ότι συνειδητά τα δημόσια νοσοκομεία «αποψιλώνονται» από προσωπικό, στα πλαίσια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος, των ιδιωτικοποιήσεων και της πριμοδότησης των επιχειρηματιών που δρουν στην Υγεία.

Θέλουν φτηνό ευέλικτο εργάτη

Με εύηχες λέξεις, με όρους που φαντάζουν θετικοί, πλασάρονται οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, ο πολυδιαφημισμένος όρος «διά βίου μάθηση» σημαίνει στην πραγματικότητα το ισόβιο κυνήγι εφήμερων δεξιοτήτων και καταρτίσεων, στους τομείς εκείνους που ενδιαφέρουν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το κεφάλαιο. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ), που υιοθετήθηκε προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, εξομοιώνει τους τίτλους σπουδών που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα, με τα διάφορα πιστοποιητικά που μπορεί να παρέχει οποιοσδήποτε φορέας, ακόμα και μια επιχείρηση. Κάνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, εξομοιώνει τις γνώσεις που απέκτησε ένας εργαζόμενος μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, με τις «άτυπες μορφές μάθησης», ακόμα και με την εμπειρία του!

Με το ΕΠΕΠ διαμορφώνεται ένας κατάλογος, που περιλαμβάνει οχτώ επίπεδα επαγγελματικών προσόντων. Εκείνο που διευκρινίζεται είναι ότι τα επίπεδα αυτά δεν αφορούν σε επαγγελματικά προσόντα που αποκτήθηκαν μέσα από το θεσμοθετημένο εκπαιδευτικό σύστημα. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για «να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, να συνδεθούν η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η απασχόληση και να φτιαχτούν γέφυρες ανάμεσα στην επίσημη, την ανεπίσημη και την άτυπη μάθηση οδηγώντας και στην επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτώνται μέσω της πείρας». Δεν ενδιαφέρει την ΕΕ πού, πώς και με ποιον τρόπο αποκτήθηκαν οι δεξιότητες. Πανεπιστήμιο και σεμινάριο κατά παραγγελία του εργοδότη, επαγγελματική εκπαίδευση και τσαλαβούτημα σε καταρτίσεις, γίνονται ένα και το αυτό. Αθροίζονται και συγκροτούν το σύνολο των δεξιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται πως «κάθε επίπεδο επαγγελματικών προσόντων πρέπει κατ' αρχήν να μπορεί να επιτευχθεί μέσω ποικίλων διαδρομών εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας». Εκείνο που ενδιαφέρει είναι να μετριούνται οι δεξιότητες αυτές και να κατατάσσεται ο εργαζόμενος στο αντίστοιχο επίπεδο. Με τον αντίστοιχο μισθό και δικαιώματα...

Είναι φανερό ότι πρόκειται για κατάφωρη υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, για υποβάθμιση και απαξίωση του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος. Με στόχο την κατακόρυφη πτώση των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο. Αλλωστε, είναι δεδηλωμένος στόχος της ΕΕ η υποταγή της εκπαίδευσης στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας. Ευέλικτους εργαζόμενους θέλει το κεφάλαιο; Η ΕΕ και οι πολιτικές δυνάμεις σε κάθε χώρα που πίνουν νερό στο όνομά της, μεταρρυθμίζουν, θεσμοθετούν και βάζουν πλάτες για να υλοποιηθούν πολιτικά οι απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας υψηλού επιπέδου, η απαίτηση για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, για ολόπλευρη μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα, έρχονται αναγκαστικά σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η ίδια η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας αναδεικνύει την ανάγκη για κοινό μέτωπο πάλης νεολαίας, εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Χαφιεδοκάμερες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ θα λειτουργούν επισήμως από σήμερα οι «χαφιεδοκάμερες», για τις οποίες η κυβέρνηση διατείνεται πως θα αξιοποιηθούν για την «αντιμετώπιση της βίας».

Μιλάμε για τα ίδια γήπεδα στα οποία η «διατήρηση της τάξης» έχει ανατεθεί - από καιρό - σε ιδιωτικούς στρατούς των ΠΑΕ και πληρωμένους μπράβους.

Δηλαδή, θέλουν να μας πείσουν ότι αυτοί που ευθύνονται για τους ελεγχόμενους συνδέσμους, αυτοί που έχουν μετατρέψει τον αθλητισμό σε πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων χωρίς όρια είναι αυτοί που θα ...σταματήσουν τη βία.

Το μόνο που πρακτικά θα συμβεί είναι ότι ένας - ακόμη - δημόσιος χώρος θα τεθεί υπό παρακολούθηση, ότι χιλιάδες άνθρωποι θα παρακολουθούνται και θα «φακελώνονται» και ότι τα προσωπικά δεδομένα του καθενός θα διατίθενται σε ανεξέλεγκτα κέντρα.

Αλλωστε, τι μας έλεγαν και για τις κάμερες στους δρόμους; Οτι ...θα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που προσπαθούν να ελέγξουν είναι οι λαϊκές αντιδράσεις.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ (ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΗ) έρευνα, την οποία έκανε η Κομισιόν για τη «μαύρη εργασία». Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτει προς τους πολίτες είναι: «Ποιοι έχουν την τάση να εργάζονται παράνομα;». Οπου βέβαια ως απάντηση αναδεικνύονται «οι οικονομικοί μετανάστες» και «οι άνεργοι»!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, μας λένε ότι αυτοί οι άνθρωποι αν και τους προσφέρεται δουλιά με ασφάλιση και κανονικά μεροκάματα, έχουν μια ...εσωτερική τάση να απορρίπτουν την προσφορά!

Προτιμούν, φαίνεται, να δουλεύουν για ψίχουλα, να μην έχουν υγειονομική κάλυψη και τα αφεντικά τους να τους διώχνουν όποτε θελήσουν χωρίς κανένα κόστος.

Πάλι καλά που δε μας λένε για ...εργοδότες οι οποίοι πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και οι τελευταίοι αρνούνται πεισματικά.


Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν ντρέπονται;

Γρηγοριάδης Κώστας

Να που τελικά και για την εισφοροδιαφυγή προς τα Ταμεία φταίνε και πάλι οι εργαζόμενοι. Οχι δε φταίει ο εργοδότης που δε δηλώνει τον εργάτη στο ΙΚΑ. Δε φταίει αυτός, που από τη θέση του ισχυρού εκβιάζει τον εργάτη με την απόλυση αν δεν υποκύψει στην απαίτησή του να δουλεύει χωρίς ασφάλιση. Δε φταίνε οι κυβερνήσεις, αλλά και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, που ενθαρρύνουν όταν δεν κάνουν τα στραβά μάτια, την ανασφάλιστη εργασία. Φταίει ο εργάτης, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο, «έρχεται σε συναλλαγή με τον εργοδότη και παίρνει αντί για ένσημο τα λεφτά στο χέρι...»

Αυτά έλεγε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συζητώντας μεταξύ τυρού και αχλαδίου για την εισφοροδιαφυγή. Και δεν είχε κανένα πρόβλημα, να ξεστομίσει στην κάλπικη ερώτηση αν φταίνε οι εργαζόμενοι: «Βεβαίως φταίνε»! Αλλά τι να πεις σε συνδικαλιστές που από καιρό τώρα έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα..; Εμείς θα υποβάλουμε μόνο μία υποθετική ερώτηση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Αν ο ίδιος ήταν στη θέση του άνεργου, του μετανάστη, του μεροκαματιάρη και είχε να διαλέξει αν θα πήγαινε ψωμί στο παιδί του ή αν θα επέμενε να απαιτήσει το ένσημο τι θα έκανε; Αλλά, είπαμε, τέτοια ερωτήματα δε θέτουν στον εαυτό τους οι εργατοπατέρες. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να βρεθούν σε μια τέτοια θέση. Εχουν φροντίσει γι' αυτό οι «κοινωνικοί εταίροι».

Ιδού η Ρόδος κύριε Χατζηγάκη...

Τον θυμόμαστε ανεβασμένο στο τρακτέρ να συμμετέχει στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τον είχαμε ακούσει, αρκετές φορές, να διαφωνεί με τις δικαστικές διώξεις σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς και με την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Σωτήρη Χατζηγάκη, βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, ο οποίος, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το 'παιζε «Αντύπας» και «Ζαπάτα».

Βεβαίως, πονηρεμένοι όντες, είχαμε, από τότε, υποστηρίξει ότι η εκδηλωνόμενη «αγωνιστικότητά» του δεν πήγαζε από πραγματικό ενδιαφέρον για τους αγρότες και τα προβλήματά τους, αλλά ήταν προϊόν μικροκομματικής σκοπιμότητας και αντιπολιτευτικής παραπλάνησης.

Σήμερα, ο Σωτ. Χατζηγάκης είναι υπουργός Δικαιοσύνης. Οπερ σημαίνει ότι είναι ο αρμόδιος υπουργός επί των δικαστικών διώξεων των αγροτών, που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και επί των κυβερνήσεων της ΝΔ. Και καλείται να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα, καταθέτοντας νομοθετική ρύθμιση για το σταμάτημα των αγροτοδικείων, όπως είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Θα το κάνει;

Φτηνό «σίριαλ» στη ΔΕΗ

Αποφασισμένη να υλοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο πολυδιάσπασης της ΔΕΗ εμφανίζεται η διοίκησή της, η οποία αποδέχεται διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ όχι για το αν θα εφαρμόσει το σχέδιο, αλλά για το... πώς. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Χρ. Φώλια κάνει το... κορόιδο, μιλά για «εποικοδομητικό διάλογο» και αρνείται να τοποθετηθεί επί της ουσίας, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Το φτηνό «σίριαλ» έχει και συνέχεια. Αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συναντήθηκε χτες εκτάκτως και επεισοδιακά - με φραστικές εντάσεις παρουσία καμερών - με τον υπουργό, και αυτός αντέδρασε με μια ανακοίνωση που κάνει λόγο για «σκηνή εντυπώσεων», καθώς η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή, (οπότε δε χρειάζεται να παραβιάζεται με ορμή και ένταση).

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του προέδρου Τ. Αθανασόπουλου να αυξήσει τις αποδοχές των γενικών διευθυντών κατά 10% και ζήτησε από τον υπουργό να μην υπάρξουν αποφάσεις για το επιχειρηματικό σχέδιο πριν επιτευχθεί συμφωνία μαζί της.

Η συνέχεια... επί της οθόνης;

Απαραίτητη η «νάρκωση» στην «Ολυμπιακή»;

Διευθυντικά στελέχη τραπεζών, επιχειρηματίες, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και μια γιατρό, διόρισε η κυβέρνηση στις διοικήσεις των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας - Υπηρεσίες».

Αραγε, για το διορισμό ποιου από όλους να... έριζαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης; Η γιατρός λέτε να κρίθηκε απαραίτητη για τη «νάρκωση» των δύο εταιρειών πριν την ιδιωτικοποίηση; Ο χρόνος θα δείξει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο λαϊκό μονόδρομο

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται το τελευταίο διάστημα εργαζόμενοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, μαθητές, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Διεκδικούν όσα δικαιούνται αλλά τους στερεί με τον πιο βίαιο τρόπο η πολιτική της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, δουλιά με δικαιώματα, διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων που βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο για νέες σαρωτικές ανατροπές. Οι μαθητές και οι φοιτητές, το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στην επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πυρόπληκτοι, ουσιαστικά μέτρα για την «αναγέννηση» των περιοχών τους, που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να εργάζονται όπως πριν τις πυρκαγιές.

Είναι αγώνες που έχουν κοινή αιτία και κοινό αντίπαλο. Επιτακτική συνεπώς η ανάγκη της έντασης αυτών των αγώνων και της ανάπτυξης της πιο πλατιάς λαϊκής πάλης για να αποτραπούν τα χειρότερα που έρχονται, για να διεκδικηθούν μέτρα που θα ανακουφίζουν από την οξύτητα των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουν με τη μία ή την άλλη μορφή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να εγγυηθεί μια κάποια αποτελεσματικότητα των αγώνων, όταν αυτοί αποκτήσουν παλλαϊκά χαρακτηριστικά, όταν τα αιτήματα κάθε κλάδου της εργατικής τάξης, κάθε φτωχού λαϊκού στρώματος, της νεολαίας, γίνουν αιτήματα της κοινής πάλης όλων. Γιατί ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο αγώνας των παιδιών για την Παιδεία των αναγκών και των ονείρων τους δεν αφορά τους γονείς τους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο αγώνας των αγροτών για να μείνουν στον τόπο τους και να μπορούν να παράγουν άφθονα και καλά προϊόντα δεν αφορά την εργατική τάξη ή ο αγώνας της εργατικής τάξης για εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα δεν αφορά όλους τους υπόλοιπους; Χώρια που οι επιχειρούμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην Υγεία αγγίζουν τους πάντες.

Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες που ξεδιπλώνονται πρέπει να ωριμάζει η συνείδηση της ενότητας και της συσπείρωσης. Η συνείδηση της ανάγκης να καταδικαστεί ο υπαίτιος της ζοφερής πραγματικότητας, με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι εργατικές λαϊκές οικογένειες: Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ολιγαρχίας του πλούτου. Οσο αυτή παραμένει «άθικτη», στο απυρόβλητο, υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα της πάλης και δεν υπάρχει ελπίδα για την απόσπαση ούτε ενός επιμέρους μέτρου υπέρ του λαού. Πρέπει να ωριμάζει η συνείδηση της αναγκαιότητας του άλλου δρόμου ανάπτυξης της χώρας, που στο κέντρο του θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο. Γιατί στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που υποτάσσεται στα κέρδη του κεφαλαίου ο λαός δεν μπορεί να προσδοκά τίποτα, πρέπει μόνο να περιμένει διαρκή χειροτέρευση της θέσης του.

Να ωριμάζει η αναγκαιότητα μιας άλλης εξουσίας που μπορεί να την κατακτήσει μια πλατιά λαϊκή συμμαχία, ως μονόδρομος για φιλολαϊκές λύσεις. Και πρέπει από σήμερα κιόλας να γίνουν συγκεκριμένα βήματα με καταδίκη της εφαρμοζόμενης πολιτικής, με μαζικό απεγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων από τα δύο κόμματα που κυρίως την εφαρμόζουν, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαού. Είναι πια καιρός ο λαός να κάνει άλλη επιλογή, να επενδύσει στο ΚΚΕ, στην κοινωνικοπολιτική πάλη, ενωμένος με πίστη στο δίκιο του και στη δύναμή του να το επιβάλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ