Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντίβαρο για να προλάβουμε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όποιος βάζει βενζίνη στο αυτοκίνητό του σε αυτή τη χώρα, δεν μπορεί να ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι εταιρείες διύλισης και εμπορίας υγρών καυσίμων έχουν εξασφαλίσει όλα τα κέρδη τους στο δικομματισμό και οι εργαζόμενοι, αντίστοιχα, όλες τις απώλειές τους.

Κάποια στιγμή, όμως, θα έρθει η ώρα της πληρωμής. Προς το παρόν η κυβέρνηση ευνοείται παράφορα από τον ήπιο Σεπτέμβρη. Με τις τιμές του αργού πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο να σπάνε νέα ρεκόρ λόγω της δράσης των κερδοσκόπων, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών βρίσκουν ακόμη μια πρόφαση για αύξηση των λιανικών τιμών, προς το παρόν στη βενζίνη.

Μόλις πιάσουν τα κρύα θα έρθει και η ώρα των κοψοχέρηδων. Το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι ήδη είδος πολυτελείας, θα καταντήσει κριτήριο κοινωνικής και οικονομικής θέσης. Θα έρχεται βυτίο έξω από την πολυκατοικία και θα μαζεύεται η γειτονιά να «χαζέψει». Και ακολουθεί σύντομα και το ηλεκτρικό ρεύμα με τα νέα τιμολόγια και τους καινούριους μετρητές. Και τότε δε θα το γυρίσει ο κόσμος στο φυσικό αέριο, αλλά στις ξυλόσομπες για να μαγειρεύει. Εκτός και αν ενισχυθεί το αντίβαρο στο δικομματισμό, το ΚΚΕ και οι λαϊκοί αγώνες...

Κάλπη(κη) υπόσχεση

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) με τις ιδιωτικές κλινικές προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ειδικού επιδόματος 500 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι την 31/8/2007.

Το «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) καθυστέρησε τη χορήγηση του επιδόματος παρότι προβλέπεται και στην επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογράψει με το σωματείο των εργαζομένων. Το ΩΚΚ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί - όπως αναφέρεται και στον ιδρυτικό νόμο - με τους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς» αλλά ταυτόχρονα επιχορηγείται και από το υπουργείο Υγείας.

Προχτές (13/9/2007) το ΩΚΚ κυκλοφόρησε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε όλο το προσωπικό ότι «το υπουργείο Υγείας ενέκρινε δαπάνη καταβολής ειδικού επιδόματος ύψους 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στους έχοντες δικαίωμα σύμφωνα με τη ΣΣΕ για τις ιδιωτικές κλινικές». Αλλά - προσθέτει το ΩΚΚ - «λόγω της ιδιομορφίας της προαναφερθείσης επιχορήγησης τα χρήματα θα κατατεθούν στους εργαζόμενους μέσω της μισθοδοσίας μόνο μετά την αντίστοιχη καταβολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ποτέ μέχρι τώρα δε χρειάστηκε προέγκριση από το υπουργείο Υγείας παρόμοιας δαπάνης σαν το επίδομα για να την καταβάλει το ΩΚΚ στους εργαζόμενους. Φαίνεται όμως τώρα το επιβάλλουν οι κανόνες της προεκλογικής (εξ)αγοράς ψήφων! Και μάλιστα η κάλπη(κη) αναγγελία χρησιμοποιείται και εκβιαστικά: Θα πληρωθείτε μετά τις εκλογές - αφού πρώτα ασκήσετε το εκλογικό σας καθήκον...

Οι προστάτες των τρομοκρατών

Για μια ακόμη φορά, έπεσε η μάσκα της αμερικανικής κυβέρνησης, που κυκλοφορεί ως ο βασικός υπερασπιστής της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διώκτης της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Αποκαλυπτικό από αυτή την άποψη, είναι και το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ), σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέδειξε στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να κουκουλώσει την υπόθεση στήριξης στελεχών της εταιρείας μπανάνας Τσικίτα σε ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση της Κολομβίας!

Οπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ «το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απηύθυνε σύσταση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να επικυρώσει το συμβιβασμό με την εταιρεία εμπορίας μπανάνας Τσικίτα. Με βάση το συμβιβασμό, η εταιρεία θα παραδεχτεί την ενοχή της για τη συνεργασία της με ακροδεξιά οργάνωση της Κολομβίας, η οποία είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Ουάσιγκτον και θα πληρώσει πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δε θα διωχθεί κανένα νυν ή πρώην διευθυντικό στέλεχός της. Τον συμβιβασμό ακολούθησε μία εκτενής τριετής κυβερνητική έρευνα για τις πληρωμές που το πρώην παράρτημα της εταιρείας στην Κολομβία έκανε σε ένοπλες ακροδεξιές οργανώσεις».

Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Τσικίτα - με έγκριση των ανώτατων στελεχών της - έκανε από το 1997 μέχρι το Φλεβάρη του 2004, περισσότερες από 100 πληρωμές στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση που αποκαλείται Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας συνολικού ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων.

Δικαιολογημένα τα αφεντικά της Τσικίτα, εξέφρασαν δημόσια την ικανοποίησή τους «που η κυβέρνηση αποφάσισε να μη διώξει κανένα νυν ή πρώην διευθυντικό στέλεχός της» και φυσικά να κουκουλώσει τις σχέσεις της εταιρείας με μια τρομοκρατική ακροδεξιά οργάνωση.

Σύμπτωση!!!

Τρεις απογευματινές εφημερίδες είχαν χτες τον ίδιο πρωτοσέλιδο τίτλο. «Τα Νέα» και το «Εθνος» είχαν τίτλο «Δημοψήφισμα για να φύγει η δεξιά» και η «Ελευθεροτυπία» το σκέτο «Δημοψήφισμα». Τέτοια σύμπτωση με το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ;

Ψήφος μόνο στο ΚΚΕ

Είναι φανερό ότι το «κλίμα» σ' αυτές τις εκλογές είναι διαφορετικό από τις προηγούμενες. Το διαισθάνεσαι παντού. Το βλέπεις, πλέον, και «διά γυμνού οφθαλμού». Ποια είναι τα «νέα δεδομένα», που οδηγούν σ' αυτήν τη διαπίστωση; Πρώτον, έχει γίνει κοινή συνείδηση σ' ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων ότι η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι αντιλαϊκή. Δεύτερον, η πλειοψηφία του λαού έχει πειστεί πως δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική, ούτε καν διαχειριστική, διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, πολλοί περισσότεροι αντελήφθησαν ότι η δικομματική εναλλαγή, σαν σύστημα διακυβέρνησης, ούτε η καλύτερη επιλογή είναι, αλλά ούτε και «αναγκαίο κακό».

Αυτά τα «δεδομένα» οδηγούν πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση να μην ξαναψηφίσουν τα δυο κόμματα. Κι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως εκδηλώνεται μια «τάση φυγής» από τα λεγόμενα «μεγάλα κόμματα» και μια «ροή» ψηφοφόρων τους προς τα λεγόμενα «μικρά κόμματα». Υπάρχουν και κάποιοι που κινούνται προς το «λευκό» και το «άκυρο». Αυτή η διαπίστωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, ούτως, θα καταγραφεί στην κάλπη μείωση, σε ψήφους και σε ποσοστά, των δυνάμεων του δικομματισμού. Πόση θα είναι, δεν μπορεί κανείς να την προβλέψει με σιγουριά.

Η εκλογική αποδυνάμωση του δικομματισμού είναι διακηρυγμένος στόχος του ΚΚΕ. Ομως, έχει, επιπλέον, διακηρύξει πως αυτή δεν αρκεί. Για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα και ελπιδοφόρα προοπτική, χρειάζεται να συνδυαστεί με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ. Οχι για λόγους στενού εκλογικού οφέλους και κομματικού εγωισμού, αλλά επειδή το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που θέλει και μπορεί να εντείνει την πάλη κατά του δικομματισμού, ο οποίος, και αποδυναμωμένος, θα συνεχίσει να κυβερνά, με τη μία, ή την άλλη μορφή και, βεβαίως, με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Απ' αυτήν την άποψη έχει μεγάλη σημασία, η ψήφος που «φεύγει» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάει στο ΚΚΕ. Αν διασκορπιστεί σε όλα τα λεγόμενα «μικρά κόμματα», θα χάσει τη δύναμή της και δε θα πετύχει το στόχο της. Και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο, ένας ισχυρός πολιτικός πόλος, που θα στέκεται, συνεχώς, απέναντι και θα δρα, διαρκώς, ενάντια στο δικομματισμό. Αν, δε, πάει στο «λευκό» και στο «άκυρο», αντί να αποδυναμώσει, θα ενισχύσει το δικομματισμό, καθώς δε θα επηρεάσει ούτε το ποσοστό, ούτε τις έδρες του πρώτου κόμματος.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα αποτελέσει ένδειξη πολιτικής αποδυνάμωσης του δικομματισμού και, ταυτόχρονα, απόδειξη ότι αδυνατίζει, μέσα στο λαό, η καπιταλιστική ιδεολογία. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το πρόβλημα δεν είναι να μειωθεί, πρόσκαιρα, η εκλογική δύναμη των αστικών κομμάτων, αλλά και να αποδυναμωθεί η αστική ιδεολογία και πολιτική, τα ιδεολογήματα της ανταγωνιστικότητας, της ευελιξίας, της επιχειρηματικότητας, για να ριζοσπαστικοποιηθούν λαϊκές μάζες και να παλέψουν για κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Να σημειώσουμε ότι στις εκλογές του 1996, τα ποσοστά του δικομματισμού έπεσαν κάτω από το 80%, αλλά, επειδή το ΚΚΕ δεν ήταν πολύ ισχυρό, στις επόμενες εκλογές, αυτά ξανανέβηκαν...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Περί ακυβερνησίας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μας το κάνει αυτό ο Κώστας Καραμανλής; Να μας αφήσει ...ακυβέρνητους σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση τη Δευτέρα; Τι θα απογίνουμε; Πώς είναι δυνατόν να κάνει τόσο σκληρές δηλώσεις;

Μήπως θα έπρεπε να υπάρξει άμεση λαϊκή αντίδραση στο όλο θέμα; Θα μπορούσαμε να καταθέσουμε, για παράδειγμα, όλοι αιτήσεις για δραστική μείωση του μισθού μας και να παραιτηθούμε από το δικαίωμα στη σύνταξη!

Ετσι για να καταλάβει ότι μπορούμε και μόνοι μας να ταλαιπωρούμε τους εαυτούς μας και δε χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις τους!

ΩΡΑΙΑ, ΜΕΤΑ τις χτεσινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου ολοκληρώσαμε την εικόνα για το πώς θα ήταν τα πράγματα στην κυβέρνηση εάν τις εκλογές κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, μπορούμε να αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και να ...ζήσουμε νοητά την εμπειρία.

Καταρχήν - όπως διευκρινίστηκε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας - σε μια τέτοια περίπτωση δε θα είχαμε σε υπουργική θέση τον ...Κώστα Σημίτη. Το γιατί αυτό έπρεπε να ξεκαθαριστεί, μόνο στο ΠΑΣΟΚ το ξέρουν. Υπήρχε, δηλαδή, τέτοιο θέμα και δεν το είχαμε αντιληφθεί;

Επίσης, θα είχαμε μια 16μελή κυβέρνηση (συν δύο υπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ) η οποία θα ήταν κάτι σαν αερομεταφερόμενος ή μετακινούμενος θίασος μια και κάθε ενάμιση μήνα θα συνεδρίαζε σε διαφορετική πόλη στη χώρα.

Οπως πληροφορηθήκαμε την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε από το προβαλλόμενο «κυβερνητικό μοντέλο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης η πρόταση για τη θεσμοθέτηση ...πλωτού Κοινοβουλίου. Θα συνεδρίαζε κάθε βδομάδα σε διαφορετικό λιμάνι του Αιγαίου ή του Ιονίου Πελάγους.

Επίσης, όλοι οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη θα ήταν «ακομμάτιστοι», αφού δε θα είχαν κανένα ταυτόχρονο αξίωμα στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό φυσικά θα ήταν η απόλυτη διασφάλιση περί του ότι δε θα φρόντιζαν το κομματικό τους συμφέρον.

Κατά τα άλλα θα είχαμε λιτότητα, ακρίβεια, χρεωμένα νοικοκυριά, υποχρηματοδοτούμενη Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, αυταρχισμό, πλήρη υποταγή στις κατευθύνσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ, φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αυτά βλέπετε είναι τα ...αυτονόητα είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ.

Αμετανόητοι και επικίνδυνοι

Τους ακούς και δεν πιστεύεις στα αυτιά σου. Τελευταία 24ωρα πριν τις αυριανές κάλπες και τα στελέχη της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, λένε ό,τι τους κατέβει και όποιος «τσιμπήσει». Για του λόγου το αληθές, ένα απόσπασμα από χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη: «Τώρα που έχουμε ισχυρή οικονομία, τώρα που αντιμετωπίσαμε τα ελλείμματα, τώρα πια μπορούμε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες και όχι μόνο. Ολο τον κόσμο»(!). Και σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της γαλάζιας κυβερνητικής θητείας, εμφάνισε περίπου σαν «εισοδηματίες» τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση. «Η ανεργία έπεσε 3,5 μονάδες που σημαίνει ότι 200.000 και πλέον συνάνθρωποί μας έχουν δουλιά. Εχουν εισόδημα οι οικογένειές τους», δήλωσε ανερυθρίαστα. Από μόνος του ο προκλητικός αυτός εμπαιγμός και η βάναυση προσβολή νοημοσύνης συνιστά ικανό λόγο για «μαύρισμα». Αποδεικνύουν όμως ότι είναι αμετανόητοι, ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να υφαρπάξουν την ψήφο και να συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ας τους κόψουμε, λοιπόν, τα πόδια. Να κοκκινίσουν αύριο οι κάλπες.

Συνυπεύθυνος

Από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα, για το θέμα της σκανδαλώδους παραχώρησης στο Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρεμμάτων δημόσιας γης.

«Ο στόχος είναι πώς θα ομορφύνουμε το μέρος, κάθε άλλο σενάριο θα μας βρει κάθετα αντίθετους...».

«Αυτό το μέρος είναι από τα ωραιότερα στην Ελλάδα. θα υπάρξουν περιορισμοί και δε θα τολμήσει κανείς να κάνει κομπίνα στους περιορισμούς...».

Για τα 800 αυθαίρετα και για το δήμαρχο Ζαχάρως. «Δε διανοούμαι και ούτε ο δήμαρχος διανοείται να κάνει μια μη φιλική προς το περιβάλλον παρέμβαση...».

Τι συμπέρασμα προκύπτει από τις δηλώσεις αυτές; Οτι ο κ. Δούκας, υπέγραψε μια σύμβαση παραχώρησης, όπου εμφανίζεται να μη γνωρίζει(;) τους σχεδιασμούς του Δήμου. Διαφορετικά δε θα μίλαγε για την ύπαρξη σεναρίων - από ποιους; - και για «δε διανοούμαι» και «δε διανοείται». Η πολιτική βέβαια δε γίνεται με διανοητικές σκέψεις του κ. Δούκα για το τι μπορεί τελικά να συμβεί. Οι όποιες σκέψεις γίνονται πριν την υπογραφή της σύμβασης. Μετά είσαι συνυπεύθυνος.

Γαλάζια ή πράσινη αξιοποίηση;

Από χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για το σκάνδαλο της παραχώρησης στο Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρεμμάτων.

«Τελικά όμως ξέρετε ποια είναι η ασύμμετρη απειλή; Είναι αυτό που έκανε ο κ. Δούκας. Ο κ. Δούκας ο οποίος υπέγραψε 4 μέρες πριν από τις εκλογές την παραχώρηση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων για να οικοπεδοποιηθούν».

Το μόνο που διέφυγε (;) από τον κ. Παπανδρέου είναι ότι ο δήμαρχος Ζαχάρως εκλέχθηκε με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια βέβαια ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος με την αξιοποίηση της γης. Μόνο που θα ήθελε αυτό να γίνει από μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ... Ειλικρινής, ειλικρινέστατος ο κύριος πρόεδρος.

Θα «αλλάξουν τα φώτα»... στην Αφρική

Τα φώτα σκέφτεται να αλλάξει... μάλλον κυριολεκτικά η Παγκόσμια Τράπεζα στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής! Προγραμματίζει να προωθήσει την πώληση εναλλακτικών ειδών φωτισμού «φιλικών προς το περιβάλλον» που δε θα εξαρτώνται από την παροχή ηλεκτρισμού (ο οποίος, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει...) στα σπιτικά 250.000.000 Αφρικανών ως το 2030. Στόχος του προγράμματος «Φωτισμός της Αφρικής» θα είναι μεταξύ άλλων η αντικατάσταση καυσίμων, τύπου κηροζίνης, που χρησιμοποιείται κατά κόρον απότους Αφρικανούς για οικιακή χρήση.

Ηδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα διευθυντικά «κοράκια» 350 πολυεθνικών και μικρότερων εταιρειών ειδών «εναλλακτικού» φωτισμού (π.χ. λάμπες φωσφόρου - τύπου «CFL», λεντ κ.ά.). Οχι άδικα! Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει βαλθεί να τους ανοίξει το δρόμο και να εκτοξεύσει τα κέρδη τους σε νέα ύψη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μη χαθεί ούτε λεπτό, ούτε ψήφος

Λίγες ώρες απομένουν πλέον μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες. Θεωρούν τις εκλογές ως ανώτατη μορφή λαϊκής συμμετοχής, αλλά με έναν όρο: Ο λαός να είναι εγκλωβισμένος σε κάθε μορφής ψευτοδιλήμματα, που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες, τις αγωνίες του. Για να είναι ελεγχόμενος ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα «κόμματα εξουσίας», για να υπάρξει «ισχυρή» κυβέρνηση που θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική.

Ομως, το πραγματικό δίλημμα είναι ένα και η απάντηση σε αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών: Θα εξακολουθήσει αυτή η πολιτική να έχει - μέσω της ψήφου του καθενός - τη συναίνεση του ελληνικού λαού ή θα υποστεί αποφασιστικό πλήγμα, με τη μείωση των ποσοστών όσων την εκφράζουν, με ταυτόχρονη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ;

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει βγάλει το βασικό συμπέρασμα: Η πολιτική που εφαρμόζεται - ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια - έχει ως αποτέλεσμα αυτό που συμπυκνώνεται στη φράση «οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι». Εξυπηρετεί την πλουτοκρατία και προσθέτει βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οι ισχυρές κυβερνήσεις, μαζί με τις ισχυρές αξιωματικές αντιπολιτεύσεις που έβγαλαν οι κάλπες στις προηγούμενες εκλογές, ήταν αυτές που εφάρμοσαν αυτήν την πολιτική. Το ίδιο επιδιώκουν και τώρα. Γιατί έχουν υποχρεώσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, έχουν δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να τους ξανακάνουν το χατίρι. Οσο πιο αδύναμος ο δικομματισμός, όσο πιο αδύναμη η όποια μονοκομματική ή συμμαχική κυβέρνησή του, όσο αποδυναμώνονται οι θέσεις και τα επιχειρήματά του (ανταγωνιστικότητα, ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων, «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» σε Εργασιακό, Ασφαλιστικό, Παιδεία κλπ.), όσο δεν ενισχύονται όσοι πασχίζουν για την «από τα αριστερά» ενσωμάτωση και συμβιβασμό, τόσο πιο κερδισμένος ο λαός.

Το ΚΚΕ έδωσε και θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, γνωρίζοντας ότι δεν είναι περίπατος. Καλεί τους εργαζόμενους που παραμένουν εγκλωβισμένοι όχι μόνο να σκεφτούν, αλλά και να αλλάξουν. Να ορθώσουν το ανάστημά τους, να προσπεράσουν αποφασιστικά ψευτοδιλήμματα και μικροσυμφέροντα που υποσκάπτουν τα πραγματικά τους ταξικά συμφέροντα. Επισημαίνοντας ότι αυτό που δίνει δύναμη είναι η ίδια η οργάνωση του λαού, το πολιτικό πρόγραμμα που διαθέτει το λαϊκό κίνημα με άμεσους στόχους, αλλά και στόχους ριζικής ανατροπής. Γι' αυτό πρέπει να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, που αποδεδειγμένα είναι το πραγματικό και ουσιαστικό αντίπαλο δέος. Γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ φέρνει πιο κοντά την κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που θα υψώσει φραγμό στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα φέρει πιο κοντά την προοπτική της λαϊκής εξουσίας.

Τα μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση από τους χώρους δουλιάς, τις γειτονιές και τα χωριά είναι αισιόδοξα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό, ούτε μια ψήφος. Οσο περνούν οι ώρες, τα τύμπανα του εκβιασμού ηχούν πιο δυνατά. Η μάχη των εκλογών θα τελειώσει όταν θα κλείσουν οι κάλπες. Από τη Δευτέρα έχουμε αγώνες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ