Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Και χαράτσι και ατυχήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε 30 εκατ. ευρώ ανήλθε το «χαράτσι» που κατέβαλαν οι οδηγοί σε κλήσεις της Τροχαίας, μέσα σε δύο μήνες που τέθηκε σε ισχύ ο «δρακόντειος» Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος βασίζεται σε εισπρακτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα.

Την ίδια περίοδο, τα στοιχεία της Τροχαίας καταγράφουν μείωση των τροχαίων ατυχημάτων τον περασμένο Ιούνη, αλλά επαναφορά στα ίδια θλιβερά επίπεδα τον Ιούλη. Από μόνα τους τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τον εισπρακτικό και κατασταλτικό χαρακτήρα του αναθεωρημένου ΚΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στα 97 άρθρα του, τα 81 αφορούν την επιβολή νέων προστίμων ή την επαύξηση των υπαρχόντων. Τα ίδια, στοιχεία, επίσης, επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν την άποψη ότι η πρόληψη των τροχαίων απαιτεί πρώτα άλλα μέτρα και σίγουρα δεν μπορεί να βασίζεται σε εισπρακτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα. Αλλωστε, δεν είναι μόνον η κακή οδική συμπεριφορά των όποιων οδηγών αιτία των ατυχημάτων, αλλά και μια σειρά άλλοι παράγοντες, όπως, π.χ., το ίδιο το ανεπαρκές και σε πάρα πολλά σημεία επικίνδυνο οδικό δίκτυο, η έλλειψη προσχολικής ακόμα αγωγής σε θέματα οδικής ασφάλειας, κ.ά.

Με την αφαίμαξη των οδηγών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι η οδική ασφάλεια, όσο και αν επιμένει υποκριτικά η κυβέρνηση.

«Βουτιές» στα χρηματιστήρια

Τις τελευταίες 48 ώρες τα ΜΜΕ, διεθνή και ντόπια, μας βομβαρδίζουν σε υψηλούς τόνους για την κρίση των χρηματιστηρίων, δηλαδή των «ναών» του καπιταλισμού. Το «ντόμινο» των προβλημάτων προήλθε -όπως μας λένε- από το γεγονός ότι αμερικανικές τράπεζες για πολλά χρόνια έδιναν δάνεια σε δανειολήπτες «χαμηλού προφίλ» που σήμερα αδυνατούν να ξεχρεώσουν. Γίνεται λόγος για στεγαστικά δάνεια και το ότι αυτά δόθηκαν χωρίς να εξασφαλιστούν όροι και κριτήρια για την αποπληρωμή τους. Μετά ακολούθησε το γνωστό αλισβερίσι των τραπεζών και των «επενδυτών», που από τις «δόσεις» των πολλών όμως φτωχών, κινούν όλη τη μηχανή του κέρδους και του τζόγου.

Αυτά βεβαίως συμβαίνουν σε μια χώρα που ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη στον πληθυσμό της, που πνίγεται στις «Κατρίνες» άλλα και που ξοδεύει μόνο για τον πόλεμο στο Ιράκ 3.850 δολάρια το κάθε δευτερόλεπτο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός τους, στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία, που και εκεί πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στη «στρούγκα» των τραπεζικών δανείων, για να μην μιλήσουμε για τη μικρή Ελλάδα με τον τεράστιο υπερδανεισμό των νοικοκυριών. Και βέβαια το κλάμα των τραπεζιτών είναι σίγουρο ότι από πίσω κρύβει και διάφορα κερδοσκοπικά κόλπα, που μάλλον τα... μαντάτα τους θα έρθουν στο μέλλον.

Ανούσιες εξαγγελίες...

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα ήταν τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία υποτίθεται ότι θα προσέφεραν «πολύπλευρη» στήριξη στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μάλιστα, ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 3,5 χρόνια, έχει αναφερθεί στο ζήτημα, ανάγοντας την ίδρυσή τους σχεδόν, σε ...κομβικό ζήτημα, για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Το συνεπές αγροτικό κίνημα είχε εξαρχής χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, ως δευτερευούσης σημασίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, με τέτοιου είδους εξαγγελίες «εντυπώσεων», προσπαθεί να κρύψει την ουσία της πολιτικής της, η οποία ως συνέχεια αυτής του ΠΑΣΟΚ, υπάκουγε και εφάρμοζε πιστά τα αντιαγροτικά κελεύσματα της νέας ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

... αφορμή για ζητωκραυγές

Σήμερα, έχοντας φτάσει σχεδόν στο τέλος της τετραετίας, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται να ανακοινώσει ότι ...βρέθηκαν κτίρια για τα ...40 από τα 55 συνολικά κέντρα που θα λειτουργήσουν και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον ότι για τα 40 αυτά κέντρα, επέλεξε και τους 21...προϊσταμένους. Οσο δε για το επιστημονικό και άλλο προσωπικό που θα στελεχώσει αυτά τα κέντρα - γιατί μόνο με τους ...προϊσταμένους, είναι λιγάκι δύσκολο να λειτουργήσουν - παρέπεμψε στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όποτε αυτές ολοκληρωθούν. Φυσικά, για την υλικοτεχνική υποδομή τους, ούτε λόγος... Με απλά λόγια δηλαδή, μια ανούσια κυβερνητική εξαγγελία, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε κατά το ήμισυ, γίνεται αφορμή για προεκλογικές τυμπανοκρουσίες. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε και τον υπουργό Ευ. Μπασιάκο, να πάει παρέα με τις τηλεοπτικές κάμερες, να... κόψει την κορδέλα των εγκαινίων, σε κανένα από τα άδεια κτίρια και να δηλώσει, το γνωστό πια, «κάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας»...

Οταν το νερό γίνεται εμπόρευμα...

Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στα Οινόφυτα και την ευρύτερη περιοχή, από τα λύματα που ρίχνουν στον Ασωπό ποταμό οι εκατοντάδες βιομηχανίες της περιοχής, καθιστώντας το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, φέρνει ξανά στην επιφάνεια, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις συνέπειες της υποταγής του νερού στους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, όπως οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Το ζήτημα του νερού, δεν το βρίσκουμε τυχαία συνεχώς «μπροστά μας», πότε με τη μορφή της ξήρανσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, πότε με την παντελή έλλειψη του νερού στις Κυκλάδες, πότε εξαιτίας της ακαταλληλότητάς του. Πρόκειται για ένα κορυφαίο ζήτημα που προκύπτει από τη μη αντιμετώπιση του νερού σαν κοινωνικού αγαθού, ως φυσικού πόρου που ανήκει στο λαό.

Χαρακτηριστικό του πολιτικού προσανατολισμού αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι το γεγονός ότι τα ελάχιστα μεγάλα ποτάμια που έχουν απομείνει, όπως ο Κηφισός και ο Ασωπός, έχουν μετατραπεί - παράνομα ή νόμιμα - σε οχετούς αποχέτευσης βιομηχανικών λυμάτων. Το Προεδρικό Διάταγμα της χούντας που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων δεν έχει καταργηθεί. Την ίδια στιγμή, τα δίκτυα ύδρευσης πολλών πολεοδομικών συγκροτημάτων είναι απαρχαιωμένα, με αποτέλεσμα οι απώλειες να φθάνουν στο 40%, ενώ πολλά από αυτά είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία επειδή έχουν σωλήνες αμιάντου.

Η διαχείριση του νερού απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο, καθορισμένες χρήσεις για τους υδάτινους πόρους με βάση τις λαϊκές και αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της χώρας. Αυτό θα έκανε μια λαϊκή εξουσία, που θα αντιμετώπιζε το νερό σαν κοινωνικό αγαθό. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα μονοπώλια, παραδίδουν την εκμετάλλευση του νερού στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ηδη, από το 1998 η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «προβλέψει» με σχετική οδηγία και προτείνει την ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Υδρευσης - Αποχέτευσης και Εγγείων Βελτιώσεων. Η οδηγία αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Σήμερα, πάνω από 460 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξαρτώνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, ενώ το 1990 ήταν μόλις 51 εκατομμύρια. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015 περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα αυτό και το 65% της αντίστοιχης αμερικανικής θα ιδιωτικοποιηθεί. Αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων αυτών θα είναι ο υπερδιπλασιασμός των ανθρώπων που οι ανάγκες τους για νερό θα εξαρτώνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 2015 προβλέπεται να φτάσουν στο 1,16 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τη ραγδαία αυτή αύξηση αναμένεται να καρπωθούν γύρω στις δέκα πολυεθνικές που και σήμερα κυριαρχούν.

Οπως όλα δείχνουν, η γενική κατεύθυνση, που «ξεπροβάλλει» πίσω από τα όλο και πιο συχνά ζητήματα που σχετίζονται με το νερό, είναι η αρπαγή του από το λαό και η παράδοσή του για «μπίζνες» στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να επέμβουν δυναμικά και να τιμωρήσουν αυτούς που τους αφήνουν χωρίς το αναγκαίο αυτό κοινωνικό αγαθό, μετατρέποντάς το σε εμπόρευμα. Κάτι που έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Κέρδος από τις παραλίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ σε λουόμενους πολίτες στην παραλία του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, προκειμένου να «προασπίσουν» τα συμφέροντα της εταιρείας που θέλει να εκμεταλλευτεί την παραλία, με «μαφιόζικο» τρόπο.

Τέτοια και άλλα χειρότερα θα δούμε, όπως φαίνεται, στο μέλλον. Κι αν η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά «επιχειρηματίες της νύχτας», σε ολόκληρη την Ελλάδα τις παραλίες έχουν καταλάβει μεγάλοι και «αξιοσέβαστοι» ξενοδοχειακοί όμιλοι, που δεν «εκτίθενται» με τέτοιους τρόπους, αλλά κάνουν το ίδιο καταστροφικό έργο.

Βλέπετε, οι χώρες της Μεσογείου - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - έχουν τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Είναι προφανές, λοιπόν, πως κάτι που μπορεί να είναι τόσο κερδοφόρο δε γίνεται να χαρακτηρίζεται ...«δημόσιο αγαθό». Παθαίνουν αλλεργία με κάτι τέτοια στις Βρυξέλλες.

ΤΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ κι αυτή από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας! Εξέδωσε, λέει, ειδικό στεγαστικό δάνειο για τους αγρότες, προκειμένου να μπορούν να αγοράσουν σπίτι με προνομιακούς όρους...

Μάλλον είχαμε κάνει λάθος, όταν λέγαμε ότι με τα ιδιωτικοοικονομικά της κριτήρια και αυτή η Τράπεζα μετατράπηκε σε θηλιά για το λαιμό της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Ελλάδα.

Μόνο που - από όσο γνωρίζουμε - διατηρεί το σύνολο των απαιτήσεών της για τους χιλιάδες αγρότες που έχουν πληγεί από βροχοπτώσεις, παγωνιά και ξηρασία.

Επίσης, από όσο ξέρουμε, η παροχή δανείου δεν αποτελεί κάποια διαδικασία, από την οποία οι τράπεζες στο τέλος βγαίνουν ζημιωμένες. Το αντίθετο συμβαίνει, οι τόκοι πληρώνονται και μάλιστα αδρά.

Δεν ξέρουμε, αν στην ΑΤΕ η κυβέρνηση θεωρεί ότι βρήκε τρόπο να συνδυάσει τα τραπεζικά κέρδη με την προεκλογική καμπάνια της, το μόνο βέβαιο είναι πως οι αγρότες και να μετράνε ξέρουν, και να υπολογίζουν τι τους πλασάρουν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γελοιοποιούνται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποια ονόματα υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες έστειλε χτες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γ. Καρατζαφέρη. Ενα από αυτά είναι ενός Αλ. Οικονόμου (Β` Περιφέρεια Πειραιά), δίπλα στο όνομα του οποίου υπάρχει και η ιδιότητα «πρώην αρθρογράφος του Ριζοσπάστη»!

Προφανής στόχος η δημιουργία εντυπώσεων, αφού ο συγκεκριμένος τύπος πριν από χρόνια, όπως και αρκετοί άλλοι, πέρασε από το ΚΚΕ και ο «Ρ» είχε φιλοξενήσει μερικά σχολιογραφικά του στη στήλη «Διακριτικά» της εφημερίδας, όταν ήταν ακόμα στο Κόμμα...

Ατυχη η προσπάθεια να δείξει «ευρύτητα» το ΛΑ.Ο.Σ. Με κάτι τέτοια τερτίπια, απλώς, γελοιοποιείται...

Πολιτική «ακρωτηριασμένης» Υγείας

Με εντολή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, πήγε χτες στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ο υφυπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, «προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης του περιστατικού του ασθενούς, που τραυματίστηκε στο Διδυμότειχο», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Πέρα από τη διαχείριση του περιστατικού, ο υφυπουργός φαίνεται ότι κλήθηκε να επιστρατεύσει και το μαστίγιο του αυταρχισμού απέναντι στο σύνολο του προσωπικού στα νοσοκομεία, που σε συνθήκες φυσικής εξουθένωσης απ' τις δραματικές ελλείψεις - λείπουν 25.000 νοσηλευτές και 3.500 γιατροί - καλείται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των ασθενών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποποιούμενη τις βαρύτατες ευθύνες της για τον ακρωτηριασμό του 17χρονου τραυματία, για την ταλαιπωρία και τους κινδύνους που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας των ελλείψεων χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ελλάδα, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στους γιατρούς και εργαζόμενους, αναφέροντας ότι «το δραματικό περιστατικό της Αλεξανδρούπολης θέτει προ των ευθυνών τους, τους λειτουργούς της Υγείας».

«Αθέτηση των οδηγιών για πλήρη και επαρκή λειτουργία όλων των κλινικών, για επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ, αλλά και της ιατρικής δεοντολογίας, θα επιφέρει βαρύτατες επιπτώσεις και ποινές», απειλεί η ηγεσία του υπουργείου. Ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει ότι το νεοσύστατο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) διαχειρίστηκε άψογα τις περιόδους του καύσωνα, ενώ στην πραγματικότητα περιορίστηκε στην καταγραφή των νεκρών από τις υψηλές θερμοκρασίες!

Γι' αυτήν την πολιτική, που «ακρωτηριάζει» το δικαίωμα των ασθενών και εργαζομένων για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, τους αξίζει να μαυριστούν στις επερχόμενες εκλογές!

Οι μπίζνες είναι μπίζνες...

Με αυτή τη φράση - λέει η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Οινοφύτων - ότι τους «υποδέχτηκε» χτες ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Δ. Κωστούλας, στην προγραμματισμένη συνάντηση για το φλέγον θέμα του μολυσμένου με καρκινογόνες ουσίες υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, από τον Ασωπό ποταμό.

Αφού τους ξεκαθάρισε - «για να μην ξεχνιόμαστε» - ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μια ΑΕ, ότι είναι στο Χρηματιστήριο, ότι δεν είναι ΔΕΚΟ κλπ, δήλωσε, ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά «τα έξοδα δικά σας»! Κι όλα αυτά (σ.σ. για να μην ξεχνιόμαστε κι εμείς οι εργαζόμενοι με τη σειρά μας), τη στιγμή που το νερό που πίνουν, πλένονται, μαγειρεύουν, χιλιάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι μόνο με δηλητήριο μπορεί να συγκριθεί. Τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των θανάτων από καρκίνο, στο 32%! Τη στιγμή που το νερό χαρακτηρίζεται ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση και για χρήση από βιομηχανίες τροφίμων!

«Παζάρια» και «μπίζνες» με τη δημόσια υγεία κάνει η ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, πρέπει να πάρουν τα δικά τους μέτρα και μπροστά στις εκλογές, γιατί τα χειρότερα έπονται...

Ούτε μισό κιλό ψωμί...

Βγήκε την προηγούμενη Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας και ξεπερνώντας το... εμπόδιο της «αντοχής του προϋπολογισμού», όπως δήλωσε, έδωσε ο άνθρωπος, μέσω του «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής», 66 ολόκληρα λεπτά τη μέρα στους 2.100.000 Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για να... αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους. Μια «παροχή» που μέχρι χτες σου έδινε τη δυνατότητα να πάρεις μισό κιλό ψωμί.

Αυτά μέχρι χτες, γιατί από σήμερα, άντε μετά στις 15 Αυγούστου, θα χρειαστεί να βάλεις και μερικά λεπτά από την τσέπη σου για να αγοράσεις μια φραντζόλα. Βλέπετε, ήρθε η αύξηση στο ψωμί - 10 με 15 λεπτά το κιλό - λίγες μέρες μετά τις «παροχές» της κυβέρνησης και τίναξε στον αέρα την «κοινωνική πολιτική» της. Σήμερα αυξήθηκε το ψωμί, αύριο το γάλα, το Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία (αν είσαι γονιός ξέρεις τι σημαίνει αυτό)... Το Σεπτέμβρη μάλλον θα γίνουν και εκλογές, μπροστά στην κάλπη ας μην ξεχάσουμε ποιοι μας εμπαίζουν και μας κοροϊδεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εξορθολογισμός» - φαρμάκι

Η χτεσινή προαναγγελία νέων περικοπών στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, που για λογαριασμό της κυβέρνησης έκανε ο υπουργός Απασχόλησης, αποτελεί πρόκληση για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Διπλά προκλητική είναι η επιχειρηματολογία που επιστρατεύτηκε, για «εξορθολογισμό» δήθεν των δαπανών, προκειμένου να μειωθούν τα ελλείμματα στον τομέα Υγείας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Πατώντας πάνω στην κατάσταση που η ίδια και το ΠΑΣΟΚ με την αντιασφαλιστική πολιτική τους δημιούργησαν, η κυβέρνηση μεθοδεύει την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος με άμεσες δαπάνες για φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό κρύβεται πίσω από τις προχτεσινές ανακοινώσεις. Τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξής θα δικαιολογούν μικρότερα ποσά για τις παραπάνω δαπάνες, το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται όλο και περισσότερο κατευθείαν στην τσέπη των ασφαλισμένων. Και λέμε κατευθείαν, επειδή και σήμερα, τα λεφτά που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι λεφτά των εργαζόμενων.

Ποιος όμως δημιούργησε τα ελλείμματα που επικαλείται η κυβέρνηση, καλώντας τους εργαζόμενους να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το μάρμαρο; Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του χτεσινού «Ρ» είναι αποκαλυπτικά. Το 1989, ο κλάδος Υγείας του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού ήταν πλεονασματικός. Το 2006 τα ελλείμματα του κλάδου Υγείας έφτασαν στα 811.851.715 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι συνολικές οφειλές (κράτος και ιδιώτες) προς το Ταμείο ανέρχονται στα εννιά δισ. ευρώ και τα βεβαιωμένα και μη εισπραχθέντα χρέη του ιδιωτικού τομέα ανέρχονται περίπου σε 3,6 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι ιδιώτες στο χώρο κάνουν χρυσές δουλιές κάνοντας αφαίμαξη από τα ταμεία. Την ώρα που ο εξοπλισμός τεχνολογίας παραμένει σκόπιμα ανεκμετάλλευτος λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, τα Ταμεία δίνουν πάνω από 2 δισ. το χρόνο στα ιδιωτικά θεραπευτικά και διαγνωστικά κέντρα, ενώ μόνο οι εξετάσεις υψηλής τεχνολογίας κοστίζουν 74 εκατομμύρια ευρώ!

Ενα ακόμα παράδειγμα: Μόνο η χρέωση που ζητούν οι ιδιωτικές κλινικές από τα ασφαλιστικά ταμεία για μια μέρα νοσηλείας στα κρεβάτια ΜΕΘ, στη βάση της ενοικίασης που θεσμοθέτησε η ΝΔ το 2005, είναι μεγαλύτερη από τις αποδοχές ενός νοσηλευτή σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα μήνα! Την ίδια ώρα, 150 κρεβάτια ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, ενώ κενές παραμένουν τουλάχιστον 25.000 θέσεις νοσηλευτών και 3.500 γιατρών.

Για τα ελλείμματα στα Ταμεία, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και το κεφάλαιο. Κι αυτοί πρέπει να πληρώσουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που παραδίδουν τον τομέα της Υγείας στους ιδιώτες και στους φαρμακοβιομήχανους, εξασφαλίζοντάς τους τεράστια κέρδη μέσω και των ασφαλιστικών ταμείων. Ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων με επιχειρήματα - πρόκληση έχει κοντά ποδάρια. Στην επερχόμενη κάλπη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθούν για την αντιασφαλιστική πολιτική τους. Να χτιστούν ισχυρά αναχώματα στα νέα αντιδραστικά μέτρα, που ετοιμάζουν μετά τις εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ