Τετάρτη 5 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβέρνηση για... όλους

«Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», λέει και ξαναλέει καθημερινά ο Κ. Καραμανλής. Και, βέβαια, γι' αυτό δεν μπορεί να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία. Οποιο κόμμα και αν κερδίσει τις εκλογές και - χάρις στον καλπονοθευτικό νόμο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσει μια κυβέρνηση, η οποία θα είναι για όλη τη χώρα και για όλους τους Ελληνες. Θα θέλει, μάλιστα, η πολιτική του, να υλοποιείται από όλους, χωρίς αντιδράσεις.

Στο ζήτημα αυτό, στην πολιτική δηλαδή, βρίσκεται και το ζουμί της υπόθεσης. Και, δυστυχώς, για τον κ. Καραμανλή, η πολιτική της ΝΔ - όπως και όσα σχετικά λέει στη χτεσινή συνέντευξη - μοιάζει με αυτή της σημερινής κυβέρνησης, σαν δυο σταγόνες νερού. Το ποιος αντιγράφει τον άλλον, εμάς δε μας ενδιαφέρει. Το σίγουρο είναι ένα: Οσο είναι όλων των Ελλήνων η σημερινή κυβέρνηση - με την έννοια που δίνει ο Κ. Καραμανλής - άλλο τόσο θα είναι και αυτή της ΝΔ, στο ενδεχόμενο νίκης της. Αλλο τόσο θα είναι και αυτή του ΠΑΣΟΚ, στην αντίθετη περίπτωση.

Γι' αυτό και επαναλαμβάνουμε: Το κρίσιμο ζήτημα των εκλογών της 9ης Απρίλη, δεν είναι ποιος από τους δύο θα βγει στην κυβέρνηση, αλλά πόσο αποφασιστικά θα ενισχυθεί το ΚΚΕ. Πόσο δραστικά θα μειωθεί το άθροισμα των ποσοστών του δικομματισμού.

Η ισχυρή Ελλάδα...

Βεβαίως, δε μιλά μόνον ο Κ. Καραμανλής γενικώς και αορίστως για όλους τους Ελληνες ή την Ελλάδα. Εχουμε κάνει την Ελλάδα ισχυρή και θέλουμε να την κάνουμε ισχυρότερη, επαναλαμβάνει σε κάθε τοποθέτησή του και ο πρωθυπουργός. Κι ο καθένας αναρωτιέται: Πώς μπορεί να γίνεται αυτό, με ραγδαία αυξανόμενη ανεργία, με την αγροτική οικονομία, να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, τη βιομηχανική παραγωγή, να παραμένει ουσιαστικά στάσιμη, τα τελευταία 15 χρόνια και η ψαλίδα, μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών, να γίνεται όλο και μεγαλύτερη;

Γίνεται, φίλε αναγνώστη, πώς δε γίνεται. Απλά, όταν ακούς τον Κ. Σημίτη ή τον Κ. Καραμανλή, να μιλά για Ελλάδα ή για Ελληνες, να μεταφράζεις και να καταλαβαίνεις, ότι μιλούν για την ολιγαρχία, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η Ελλάδα για το δικομματισμό. Και, πράγματι, τα χρόνια αυτά, τόσο τα κέρδη, όσο και η θέση γενικότερα της ολιγαρχίας ενισχύθηκαν σοβαρά, σημειώνοντας και ρεκόρ, εθνικά και πανευρωπαϊκά.

Μόνο, που όσο ενισχύονται οι θέσεις της ολιγαρχίας, τόσο θα αδυνατίζουν οι θέσεις των εργαζομένων και του λαού.

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή του

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οσο για την πιο ευτυχισμένη στιγμή της πρωθυπουργίας μου, σίγουρα ήταν εκείνο το πρωινό στο Ελσίνκι, όταν είδα το σύνολο των όρων μας να γίνεται τελικά δεκτό από τους 14 εταίρους μας». Αυτά λέει ο Κ. Σημίτης στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Διαβάστε τώρα και τι λέει το κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου του Ελσίνκι, στην παράγραφο 4: «Παροτρύνει (σ.σ. η ΕΕ) τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Αλλως, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Το αργότερο, στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση, ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία προκειμένου να προαγάγει την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Προφανώς και σύμφωνα με όσα λέει ο Κ. Σημίτης, η αναγνώριση της ύπαρξης «συνοριακών διαφορών και άλλων συναφών θεμάτων», μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - και όχι μόνον αυτό της υφαλοκρηπίδας - ήταν όρος της ελληνικής πλευράς... Το ίδιο ισχύει και για το πώς οι διαφορές αυτές θα αντιμετωπιστούν, αφού η απόφαση περιγράφει σαφώς τη διαδικασία, όπως και για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάθε δικαίωμα επέμβασης.

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Δυναμικά...

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σημίτης είπε και το εξής: «Το ΠΑΣΟΚ - ισχυρίστηκε - είναι όχι μόνο ιστορικά, αλλά και δυναμικά το κατεξοχήν αγροτικό κόμμα της χώρας»...

Ομολογούμε πως έχει δίκιο. Πράγματι, ποιο άλλο κόμμα, εκτός του ΠΑΣΟΚ, έχει να επιδείξει τέτοια «δυναμική». Πάνω από 10.000 αγρότες έχει στείλει το... «κόμμα της αγροτιάς» στα δικαστήρια την τελευταία 4ετία... Τι πιο «δυναμικό» από αυτό;

Με 300.000 νέες θέσεις εργασίας κι άλλες 300.000 επιδοτούμενες θέσεις κατάρτισης ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία η κυβέρνηση και, μπαίνοντας στην τελευταία βδομάδα..., αναβάθμισε τις δεύτερες σε 600.000, όπως λένε οι πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρήσεις στις εφημερίδες.

Να... ελπίζουν οι σημερινοί, αλλά και οι αυριανοί άνεργοι, ότι μέχρι να τελειώσει η προεκλογική περίοδος, θα φτάσουν το 1.000.000 οι επιδοτούμενες θέσεις κατάρτισης..;

Αυθεντικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ είναι πάντα το καλύτερο. Αυτό τουλάχιστον μας είπε χτες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξή του που έδωσε στο Ζάππειο, αιτιολογώντας γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να στηρίξουν τη ΝΔ, αφού ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστεί φιλελεύθερη πολιτική!

Πράγματι, είναι «ορίτζιναλ» ο πρόεδρος δεν το συζητάμε...

Ομως εμείς θα είμαστε δίκαιοι! Οχι κύριε, δεν μπορείς εσύ, επειδή δηλαδή πέρασες από την ΟΝΝΕΔ και ασχολήθηκες και ολίγον ιδεολογικά με τον «λαϊκό καπιταλισμό» και τα σχετικά να υποτιμάς έτσι τον πρωθυπουργό.

Και τις ιδιωτικοποιήσεις του έκανε ο άνθρωπος, και με το ΝΑΤΟ είναι και την ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζει.

Στο κάτω - κάτω οι πλέον αρμόδιοι, για να μας το πούνε αυτό είναι οι κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενοι και ωφελούμενοι από αυτές τις πολιτικές, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, τα διαπλεκόμενα ή όπως αλλιώς λέγονται τέλος πάντων.

Κι αυτοί τον εκτιμούν τον Σημίτη, όλα κι όλα!

Αλλωστε, η κίνηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, να μας προειδοποιήσει ότι αν βγει στην κυβέρνηση θα μείνει στη θέση του ο Λουκάς Παπαδήμος μάλλον ενισχύει τα παραπάνω.

Δε θα κρατήσει προφανώς μόνο τον Παπαδήμο, αλλά και τις οικονομικές επιλογές του.

Βεβαίως, είτε «ορίτζιναλ», είτε «ιμιτασιόν» ο νεοφιλελευθερισμός είναι... δεδομένος, θα συμφωνήσουμε μαζί του. Γι' αυτό και κάποιοι πρέπει να φροντίσουν να τον κοντράρουν αρχής γενομένης από τις 9 Απρίλη, αλλά και στη συνέχεια.

Ο ελληνικός λαός το έχει καταλάβει αυτό.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ ο Λαλιώτης να σχολιάσει την πτώση της μετοχής της Microsoft στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρέσυρε και το αμερικανικό χρηματιστήριο; Περίεργο...

Είμασταν βέβαιοι ότι πρόκειται για κάποιο σχεδιασμό σκοτεινών κύκλων να επηρεάσουν το ελληνικό χρηματιστήριο και να πλήξουν την κυβερνητική πολιτική...


Γρηγοριάδης Κώστας

Για ένα πλαστό δεκαχίλιαρο...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πιστεύει πως είναι εύκολο να αρπάξει την ψήφο 270 χιλιάδων εργαζομένων, με την υπόσχεση ενός επιπλέον δεκαχίλιαρου το μήνα. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι αυτοί οι, νέοι κατά κύριο λόγο, εργαζόμενοι που έχουν υποστεί τόσα και τόσα από την πολιτική της κυβέρνησης, θα υποταχτούν στην εξόφθαλμη και προκλητική ψηφοθηρία. Πολύ περισσότερο που η «παροχή» αυτή δεν είναι μόνο υποκριτική, αλλά και ένας Δούρειος Ιππος που κρύβει νέες ανατροπές δικαιωμάτων. Ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε προχτές ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει τις εισφορές αυτών των εργαζομένων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία κατά 10 χιλ. δρχ. έτσι ώστε να αυξηθούν ανάλογα και οι αποδοχές τους. Πέταξε ένα πυροτέχνημα σίγουρος για τον κρότο που θα κάνει, σε ανθρώπους που καθημερινά βλέπουν τη ζωή και το μεροκάματό τους να υποβαθμίζονται και όλο να τους παίρνουν. Είναι κι αυτό ένα δείγμα ήθους ή μάλλον έλλειψής του.

Τέτοιο δείγμα είναι και ότι κάνει εξαγγελίες, ενώ η κυβέρνησή του οφείλει εκατοντάδες δισ. δραχμές στα Ταμεία, για μέτρα «κοινωνικής πολιτικής» που υποτίθεται ότι θα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Κ. Σημίτης δεν είπε ότι κατά την εξαετία 1994 - 1999, η κυβέρνηση επιβάρυνε με 281,83 δισ. το ΙΚΑ, για διάφορα τέτοια μέτρα που πήρε. Δεν είπε ότι οφείλονται 360 δισ. δραχμές στο ΙΚΑ, λόγω της τριμερούς χρηματοδότησης. Δεν είπε ακόμη ότι το 24% των εργαζομένων εργάζονται ανασφάλιστοι, οπότε και θα στερηθούν το «ευεργέτημα» της κυβέρνησης, που η ίδια τούς οδήγησε εκεί. Δεν είπε ότι ξεπερνούν το 1,5 τρισ. δραχμές οι εισφορές που οφείλονται στο ΙΚΑ και με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις διαγράφονται.

Ηδήθεν παροχή, αποτελεί διατυπωμένη αξίωση του ΣΕΒ, που αρνείται να δώσει αυξήσεις πάνω από 2,5% στους εργαζόμενους και κάλεσε την κυβέρνηση να τους πληρώσει αυτή! Ετσι, παρέχεται μια άμεση διευκόλυνση στους εργοδότες και ανακουφίζεται και η πλειοψηφία της διοίκησης στη ΓΣΕΕ. Η οποία δε θέλει να διεκδικήσει παραπάνω αυξήσεις, αλλά φοβάται και την αγανάκτηση των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαιρέτισε την εξαγγελία!

Η παροχή αυτή, είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αμφισβητείται η υποχρεωτικότητα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, κλονίζεται η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. Ανοίγει ο δρόμος μείωσης ή και κατάργησης των εργοδοτικών εισφορών. Η επιδότηση των εισφορών μπορεί να διακοπεί, όπως και το δικαίωμα των εργαζομένων να πάρουν σύνταξη, αφού δεν καταβάλλουν εισφορές.

Ηεξαγγελία αυτή, είναι όμως αποκαλυπτική και για το πώς εννοεί το ΠΑΣΟΚ την περίφημη αναδιανομή του εισοδήματος, τώρα που εντάσσεται η χώρα στην ΟΝΕ. Τα χρήματα για την κάλυψή της - αν και εφόσον δοθούν ποτέ - προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι εργοδότες και τα κέρδη τους μένουν στο απυρόβλητο. Μόνο οι κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες είχαν αύξηση κερδών το 1999 κατά 220%!

Αυτού του είδους οι παροχές, είναι τελικά ένας ακόμη λόγος, από τους τόσους που υπάρχουν, για να ακυρώσει ο λαός την πολιτική της υπηρέτησης του κεφαλαίου, της αφαίρεσης των δικαιωμάτων του, της υποταγής στις αντεργατικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένας ακόμη λόγος για πράξεις και ψήφο αντίστασης, ψήφο στο ΚΚΕ.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Δώσε μου πίσω το κόκκινο γαρίφαλο

Ηταν Εργατική Πρωτομαγιά του 1987. Ηταν μόλις 5 ετών. O πατέρας της την ανέβασε στην εξέδρα και ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (στέλεχος τότε του ΚΚΕ) την πήρε και τη σήκωσε στην αγκαλιά του. Η μικρούλα του έδωσε ντροπαλά ένα κόκκινο γαρίφαλο, που τότε ήταν πιο μεγάλο από τη γροθιά της. Το στιγμιότυπο απαθανατίστηκε φωτογραφικά.

Πέρασαν χρόνια από τότε. Σήμερα είναι μαθήτρια της Γ' Λυκείου και ξαφνικά βλέπει στο προεκλογικό φυλλάδιο του νυν βουλευτή και εκ νέου υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, Π. Παρασκευόπουλου, να φιγουράρει η φωτογραφία του 1987.

Μεγάλη κοπέλα, σήμερα, η Ελενα, με γράμμα που αποστέλλει στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, του ζητά πίσω το Κόκκινο Γαρίφαλο: «Καθώς μεγάλωνα έμαθα ότι το γαρίφαλο, εκτός από λουλούδι είναι και σύμβολο, είναι και έμβλημα... Εμαθα πως οι Αμερικανοί, Γερμανοί και άλλοι, έχοντας το ελεύθερο από την κυβέρνηση που υποστηρίζετε, πέρασαν λίγα μέτρα μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους για να σπείρουν το θάνατο ακόμη και σε συμμαθητές μου στη Γιουγκοσλαβία»...

«Λυπάμαι πολύ κύριε Παρασκευόπουλε, αλλά θέλω πίσω εκείνο το γαρίφαλο».

Ενα ... εντυπωσιακό νούμερο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το νούμερο 45 έχει γίνει πολύ αγαπητό τελευταία στον Κ. Σημίτη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οπου σταθούν κι όπου μιλήσουν, σ' αυτό αναφέρονται. Μέχρι και σε ολοσέλιδες διαφημίσεις στις εφημερίδες και σε τηλεοπτικά σποτ το διαφημίζουν. Ισχυρίζονται, βλέπετε, ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει διασφαλίσει 45 τρισ., που αποτελούν εγγύηση για το κοινωνικό κράτος», στην επόμενη τετραετία.

Βέβαια, κανένας τους δεν κάνει τον κόπο να εξηγήσει πώς προκύπτει το νούμερο αυτό. Τους... φτάνουν απλά και μόνο οι εντυπώσεις που δημιουργεί. Πώς να το κάνουμε, 45 τρισ. είναι αυτά. Κι όπως λένε, θα πάνε όλα για το «κοινωνικό κράτος». Ακόμη κι αν απλώς τα διαιρέσει κανείς με το συνολικό πληθυσμό της χώρας, προκύπτει το σεβαστό ποσό των 4,5 εκατομμυρίων, για κάθε Ελληνα, από τα νεογέννητα έως τον τελευταίο υπερήλικα.

Η αλήθεια, βέβαια, απέχει πολύ μακριά από τις διαφημιστικές «φούσκες» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Στα 45 τρισ. συμπεριλαμβάνονται οι παντός είδους εισροές από την ΕΕ. Πράγμα που σημαίνει ότι το συντριπτικά μεγάλο μέρος τους θα το «φάνε» οι γνωστοί χρυσοκάνθαροι, όπως γίνεται και μέχρι σήμερα. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, όλα όσα ξοδεύει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας, για υγεία, παιδεία, διασκέδαση κλπ., κλπ., ακόμη και οι εισφορές των εργαζομένων στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται και οι κοινωνικές δαπάνες του δημοσίου.

Αυτό είναι το περιεχόμενο των 45 τρισ.

Δικό της «έργο» κι αυτό

Ισως, βέβαια, να σας έχουν δημιουργηθεί μια σειρά απορίες, μετά την ανάλυση που σας κάναμε. Για παράδειγμα, από πού κι ως πού, ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ πως έχει διασφαλίσει τα 45 τρισ., αφού σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται και όσα ξοδεύουν από την τσέπη τους οι Ελληνες εργαζόμενοι και όλος ο λαός;

Εύλογη η απορία, αλλά πρέπει να σημειώσουμε πως έχετε και δεν έχετε δίκιο... Για σκεφθείτε το, λίγο καλύτερα. Αναρωτηθείτε, γιατί έχει πάψει, πλέον, η κυβέρνηση, να δίνει λογαριασμό, πόσες είναι ή πόσες θα γίνουν οι κοινωνικές δαπάνες του δημοσίου, αλλά τις βάζει σούμα με τις αντίστοιχες ιδιωτικές δαπάνες;

Δεν το κάνει, βέβαια, αυτό τυχαία. Γιατί, με τον τρόπο αυτό αποκρύπτει τη συνεχή μείωση των πρώτων, σε πραγματικές τιμές και ως ποσοστό στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Και φυσικά, λογαριάζει και τις ιδιωτικές δαπάνες ως δικό της «έργο». Και δεν έχει άδικο. Η κυβερνητική πολιτική της συνεχούς μείωσης των δημοσίων κοινωνικών δαπανών και των προωθούμενων, με διάφορους τρόπους και μορφές, ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών τομέων (παιδεία, υγεία, κλπ.) δεν είναι οι βασικές αιτίες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη; Αρα δικό της «έργο» είναι...

Κάνουμε λάθος;

«Εντυπωσιακή εξαγγελία Σημίτη - αφορά 270.000 εργαζομένους, Πραγματικές αυξήσεις 8% για τους χαμηλόμισθους - Το κράτος θα πληρώνει την εισφορά ΙΚΑ των κατωτέρων μισθών». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος του «Βήματος». Φανταζόμαστε, πως εάν δεν πλήρωνε το κράτος την εισφορά - δηλαδή, τα συνήθη «υποζύγια», μισθωτοί και συνταξιούχοι - αλλά έπρεπε να πληρώσουν την αύξηση του 8% οι εργοδότες, το «Βήμα», παρά τον ομολογημένο φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό του, δε θα πανηγύριζε έτσι. Κάνουμε λάθος;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενικό προσκλητήριο

Σήμερα η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της και μας προσκαλεί με ένα πλατύ και ολοκόκκινο χαμόγελο. Είναι το χαμόγελο της ελπίδας, του αγώνα, της αισιοδοξίας, της πίστης στη δύναμη του λαού, που, όταν θέλει, μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της μιζέριας, της δικομματικής στασιμότητας και οπισθοδρόμησης, να χαράξει μια άλλη πορεία για το μέλλον του, να αλλάξει την τύχη του.

Σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, θα σημάνει το μεγάλο προσκλητήριο για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Θα δηλώσει «παρών» το αντίπαλο δέος στο δικομματισμό, στη συντήρηση, στην πλουτοκρατία, το αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ προσκαλεί το λαό να διατρανώσει τη δύναμή του στην προοπτική του λαϊκού μετώπου με την τελική ευθεία προς την κάλπη.

Στον αγώνα αυτό της αξιοπρέπειας απέναντι στην εξαχρείωση, στον αγώνα της αισιοδοξίας απέναντι στη μοιρολατρία, την οποία καλλιεργούν αυτοί που θέλουν το λαό μια ζωή υποταγμένο για να μπορούν να τον ελέγχουν και να τον χειραγωγούν, να κλέβουν τον ιδρώτα του και τον πλούτο που παράγει, δεν πρέπει να λείψει κανείς. Για όλους υπάρχει θέση, για παλιούς και νέους αγωνιστές, για τους αγωνιστές του αύριο. Του αύριο, που δεν το χαρίζουμε στους γκρίζους απολογητές της γκρίζας πραγματικότητας, που αυτοί οι ίδιοι μάς σερβίρουν σήμερα, δήθεν, ως ρεαλιστική λύση.

Το προσκλητήριο είναι παλλαϊκό, όλων των δυνάμεων που υφίστανται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής υποστήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, εκχώρησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά καπιταλιστικά κέντρα. Η σημερινή συγκέντρωση είναι γενικό προσκλητήριο των δυνάμεων, που δε συμβιβάζονται με τη λογική της ΟΝΕ και της «νέας τάξης πραγμάτων», δε συμβιβάζονται με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ολων αυτών, που ασφυκτιούν από τα ψεύτικα διλήμματα, που δεν εξαπατώνται πια από τα «θα». Προσκλητήριο όλων αυτών, που σκέφτονται, ελπίζουν, αγωνίζονται. Αυτών, που αρνούνται να εκχωρήσουν τη ζωή τους στους επαγγελματίες λαοπλάνους.

Ημάχη αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τις επόμενες μέρες θα ενταθεί. Αλλά και η μάχη του ψηφοδελτίου για τους κομμουνιστές και όλους όσοι από κοινού δουλεύουν ακούραστα για την ενίσχυση του ΚΚΕ και της πολιτικής του λαϊκού μετώπου, μαζί με τη μάχη της λογικής και της αλήθειας, που βρίσκεται στον αντίποδα της παραπληροφόρησης και του αποπροσανατολισμού, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακατάπαυστα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή, στις 7 το βράδυ. Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, τα ενωτικά ψηφοδέλτια του λαϊκού μετώπου, πρέπει με το χέρι της ψυχής και της λογικής να πέσουν με δύναμη στην κάλπη. Να γίνουν βόλια και να χτυπήσουν την καρδιά του δικομματισμού. Να γίνουν προωθητική δύναμη για μια λαϊκή αντιπολίτευση, με προοπτική μια λαϊκή εξουσία.

Σήμερα, λοιπόν, συντονίζουμε τα βήματά μας στο Πεδίον του Αρεως στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, για να ανοίξουμε το δρόμο, που το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τη ΝΔ πασχίζουν να φράξουν στο λαό. Σήμερα, η αδούλωτη, η ανυπότακτη Αθήνα, η Αθήνα των αγώνων και των θυσιών θα δείξει ότι είναι και Αθήνα της ελπίδας. Ο λαός μπορεί να κερδίσει το δρόμο του, δίνοντας δύναμη στο ΚΚΕ, ψήφο εμπιστοσύνης στο λαϊκό μέτωπο.

Πεδίον Αρεως 8 μ.μ.

Απόψε

βγαίνει ο λαός

και σύσσωμος

δηλώνει

πως ρίχνει «μαύρο»

στην ΟΝΕ,

στη «σύγκλιση»,

στη «ζώνη»

και πως θα σύρει

και τους δυο,

μεθαύριο,

στην «αγχόνη»!

#######

Απόψε

βγαίνει ο λαός

σε όλους

να σαλπίσει

πως μοναχά

η κόκκινη

η ψήφος

είναι λύση,

γιατί αυτή

μόνο μπορεί

το ζόφο

να σκορπίσει!


Ο Οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ