Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι μεν τα οφέλη και οι δε στην ανεργία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θέλει ο «εκσυγχρονιστής» ν' «αγιάσει», αλλά δεν τον αφήνουν. Αντιγράφουμε από την εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυξ» της Πάτρας:

«Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Μύλους Κεπενού δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, καθώς ο κ. Σημίτης, θέλοντας προφανώς να δείξει τα οφέλη του εκσυγχρονισμού, ρώτησε έναν εργαζόμενο πόσα άτομα απασχολούνται στην επιχείρηση. "Ενενήντα", του απάντησε ο εργάτης. "Και πόσα άτομα εργάζονταν πριν τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου;", ρώτησε και πάλι ο κ. Σημίτης. "Διακόσια πενήντα", απάντησε ένας άλλος εργαζόμενος, προκαλώντας αμηχανία στον πρωθυπουργό που κυριολεκτικά πάγωσε, μένοντας άναυδος.

Στη συζήτηση παρενέβη με εύστοχο σχόλιο, για να σώσει την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, Χρήστος Λιακόπουλος, ο οποίος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι "θα πρέπει να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, να τα καρπώνονται και οι εργαζόμενοι", προκαλώντας ένα συγκαταβατικό νεύμα ανακούφισης του κ. Σημίτη».

Χωρίς (άλλα) σχόλια.

Ντροπή!

Πέρσι το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας πήρε απόφαση να στείλει στο δοκιμαζόμενο από τους βάρβαρους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς γιουγκοσλάβικο λαό δύο εκατ. δραχμές ως συμβολική έκφραση της αλληλεγγύης του λαού της Κοκκινιάς.

Και όμως, αν και έχει περάσει ένας χρόνος, τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα σταλεί. Τη μη εφαρμογή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας» Μίμης Σεϊτανίδης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να πάρει κάποια απάντηση από τον πρόεδρο ή το δήμαρχο. Μέχρι πού φτάνει άραγε η δουλικότητα κάποιων προς την κυβέρνηση για να κρατήσουν την καρέκλα τους;

Ντροπή!

Τι άλλο να πει κανείς;

Η... δικαίωση

«Αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια (σ.σ. η ΝΑΤΟϊκή «άσκηση» στο Κοσσυφοπέδιο) αποτελούν ωμή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μου. Λειτουργούν ως άμεση υποστήριξη στις αλβανικές αποσχιστικές τάσεις, ενώ ο απώτερος σκοπός τους είναι η αποσταθεροποίηση της Γιουγκοσλαβίας». Τα λόγια ανήκουν στον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Αθήνα και ειπώθηκαν στην προχτεσινή, επίσημη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα ελληνικά ΜΜΕ.

Τα σημειώνουμε, γιατί αποτελούν την πλήρη... δικαίωση του κ. Ρέππα, ο οποίος μια μέρα πριν αφήσει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, δήλωνε με κάθε σοβαρότητα, πως η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση συμφωνεί με τη ΝΑΤΟϊκή «άσκηση».

«Φοβού τους (προεκλογικά) "δώρα" φέροντας»

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στη Θεσσαλία αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Κ. Σημίτης να εξαγγείλει, κατά την προεκλογική ομιλία του την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρισα, την άρση του διοικητικού περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, που πήρε, πριν λίγο καιρό, το υπουργείο Γεωργίας. Ο πρωθυπουργός - λένε οι ίδιες πληροφορίες - πιέζεται από αγροτικά στελέχη του κόμματός να προχωρήσει σ' αυτή την εξαγγελία, για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις των αγροτών, ώστε να μην πληρώσει το ΠΑΣΟΚ ακόμα βαρύτερο εκλογικό κόστος στις εκλογές. Μάλιστα, λέγεται ότι ο πρώην υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, με εισήγησή του προς τον νυν Γ. Ανωμερίτη, προτείνει την αντικατάσταση αυτού του μέτρου, με άλλο που θ' αφορά στον έλεγχο υγρασίας του προϊόντος και με το οποίο, δι' άλλου τρόπου, θα εξασφαλιστεί μείωση της παραγωγής βαμβακιού.

Βεβαίως, οι πληροφορίες μπορεί να είναι απλώς «ραδιοαρβύλες», αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αντικατάσταση του μέτρου περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, είναι σίγουρο ότι τα «εναλλακτικά» μέτρα που θα λάβει θα οδηγούν στον ίδιο στόχο, που είναι η συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, όπως έχει συναποφασίσει στην ΕΕ. Αυτό το γνωρίζουν καλώς οι αγρότες και δεν πρόκειται να «τσιμπήσουν» στα προεκλογικά «δολώματα». Ας καταλάβουν, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης, ο Γ. Ανωμερίτης και ο, οψίμως ανησυχών για τους αγρότες, πρώην υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, πως ό,τι και να κάνουν τώρα δεν πρόκειται να ξεγελάσουν τον αγροτικό κόσμο και θα το πιουν μέχρι τέλους «το πικρό ποτήρι» της εκλογικής καταδίκης του ΠΑΣΟΚ από τους αγρότες, στις 9 Απρίλη...

Πολύ καλά έκανε η Διακομματική Επιτροπή και απαγόρευσε τις προεκλογικές αφίσες, με τα πρόσωπα των υποψηφίων βουλευτών. Ετσι έχουμε όλη την άνεση να βλέπουμε μόνο το πρόσωπο του κ.Σημίτη, οι αφίσες του οποίου έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας...

Σεισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΧΙ! Ούτε η Σοφοκλέους κατέρρευσε (ακόμα), ούτε η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών έπεσε (δυστυχώς όχι ακόμα), ούτε στην ΟΝΕ μπήκαμε (ευτυχώς όχι ακόμα), ούτε ο Χριστόδουλος εξήγγειλε τη Δευτέρα Παρουσία (ακόμα;). Ενας πρωινός σεισμός ήταν...

Τι είναι σεισμός; Μα ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο κάνει τους σεισμολόγους να τσακώνονται επί μήνες, τον Σημίτη να υπόσχεται επί μήνες, τον Λαλιώτη να κάνει εγκαίνια επί μήνες, τον Καραμανλή να καταγγέλλει τα εγκαίνια επί μήνες και τον Ελληνα πολίτη να την πληρώνει επί χρόνια.

Εδώ, όμως, φάνηκε η μεγαλοφυία της κυβέρνησης, διότι -πρέπει να σας το αποκαλύψουμε- γνώριζε ότι θα γίνει σεισμός αυτή την περίοδο, αφού έχει κατασκευάσει ένα δικό της ΒΑΝ! Γι' αυτό και δεν έχει ακόμα λύσει το πρόβλημα των άστεγων σεισμόπληκτων. Να τους βάλω σε σπίτια, σκέφτηκε και να μου τρομάξουνε ότι θα ξαναπέσουν;

Οταν έλεγε ο Σημίτης ότι ασκεί πολιτική με το βλέμμα στο μέλλον δεν τον πιστεύαμε οι ανόητοι. Να τώρα που επιβεβαιώνεται και δικαιώνεται πανηγυρικά.

ΒΙΑΣΥΝΕΣ τους πιάσανε του «15» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κοσσυφοπέδιο και το ρίξανε στις έκτακτες διασκέψεις, όπως η χτεσινή. Βεβαίως, είναι γνωστό πως ό,τι συμφωνεί εκεί η κυβέρνηση ή δε μας το λέει ή μας το λέει όπως τη βολεύει. Φανταστείτε, λοιπόν, τούτη την προεκλογική περίοδο τι γίνεται...

Μια φορά τα ελληνικά στρατεύματα παραμένουν εμπλεκόμενα στην «ειρηνευτική» δύναμη στη Γιουγκοσλαβία, και μάλιστα μαθαίνουμε πως κινδυνεύουν από μολύνσεις από υψηλά ποσοστά αμιάντου, λόγω κάποιας τσιμεντοβιομηχανίας -όπως λένε- της περιοχής.

Τώρα βέβαια εμείς, αν θέλουμε το πιστεύουμε αυτό διότι είναι γνωστό ότι οι αμερικάνικες βόμβες δεν άφησαν όρθιο εργοστάσιο για εργοστάσιο και είναι βέβαιο ότι περίεργα περιβαλλοντικά φαινόμενα σε τέτοιες περιοχές είναι μάλλον απίθανο να μην έχουν σχέση με τους αμερικανικούς πολεμικούς πειραματισμούς.

Χωρίς αυταπάτες

Οι εργαζόμενοι στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Τις ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που, κατ' εντολή των πολυεθνικών επιχειρήσεων, μελετούν και εφαρμόζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Απ' αυτή την άποψη οι συζητήσεις στη Σύνοδο της Λισαβόνας αποκτούν ξεχωριστή σημασία αφού δείχνουν την πρόθεση των «δεκαπέντε» αφ' ενός να επισπεύσουν τις ανατροπές, αφ' ετέρου να συντονίσουν και να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους. Σ' ένα πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνιζε: «Χρειαζόμαστε στόχους, καταληκτικές ημερομηνίες και δεσμεύσεις, μέσω των οποίων θα δημιουργήσουμε κλίμα ευνοϊκό προς την ανάπτυξη. Η νέα οικονομία δεν μπορεί να μας περιμένει».

ΟΡ. Πρόντι και οι άλλοι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακάλυψαν τους τελευταίους μήνες τη «νέα οικονομία», έναν όρο αρκετά ασαφή με τον οποίο θέλουν να περιγράψουν τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων στις συνθήκες της «παγκοσμιοποίησης», της εξέλιξης της τεχνολογίας και του έντονου ανταγωνισμού. Το τυπικό παράδειγμα της «νέας οικονομίας» είναι η οικονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γι' αυτό εξάλλου οι «δεκαπέντε» εκθειάζουν το αμερικανικό μοντέλο στην αγορά εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Σύνοδο της Λισαβόνας μπορεί να παρουσιάζουν κάποιες μικροδιαφορές, έχουν όμως έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή: Την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης των εργαζομένων. Οι «κεντροαριστεροί» πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας στην κοινή επιστολή τους προς τη Σύνοδο της Λισαβόνας δε μασάνε καθόλου τα λόγια τους. Προτείνουν λοιπόν μεταξύ των άλλων: «δυνατότητα απολύσεων με κατάργηση δικαιώματος στην πρόωρη συνταξιοδότηση, δραστική μείωση και αυστηρό έλεγχο των αναπηρικών συντάξεων, αύξηση και εναρμόνιση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μορφές σταδιακής συνταξιοδότησης υπερήλικων εργαζομένων».

Δεν πρέπει να μένει καμιά αμφιβολία στους εργαζόμενους για το τι θα φέρει η «επόμενη μέρα», η «μετα - ΟΝΕ εποχή». Αυτό που μένει είναι, τι θα κάνουν οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους. Αν το κεφάλαιο και οι εντολοδόχοι του, ηγέτες της ΕΕ, αναγνωρίζουν ότι για την επιτυχία των στόχων τους χρειάζεται ο συντονισμός και η αποφασιστικότητα, τότε και για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη - μέλη μόνον αυτός ο δρόμος υπάρχει. Αγώνας πολύμορφος, σκληρός, μακροχρόνιος, σε εθνικό επίπεδο, για την απόκρουση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής σε κάθε κράτος, αλλά και συντονισμένα σε κοινοτικό.

Για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα υπάρχει μια επιπλέον δυνατότητα, οι εκλογές στις 9 του Απρίλη. Θα ψηφίσουν αυτούς που συμφωνούν και υπόσχονται να υλοποιήσουν την πολιτική του εργασιακού Μεσαίωνα, της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος; `Η θα ψηφίσουν το ΚΚΕ, ενισχύοντας το μόνο κόμμα που εξ αρχής στάθηκε αντίθετο στις επιλογές της ΕΕ, προειδοποίησε τους εργαζόμενους για τα επερχόμενα δεινά, πρωτοστάτησε στους αγώνες και προτείνει τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο με τη συγκρότηση και το δυνάμωμα του Λαϊκού Μετώπου; Τώρα μπορούν και πρέπει να αποφασίσουν με βάση τα συμφέροντά τους.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αδίστακτοι!

Σε ανοιχτή γραμμή με τους ακροατές ήταν χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας, στην εκπομπή του Κακαουνάκη στον «Φλας». Βροχή έπεφταν τα τηλεφωνήματα για το ασφαλιστικό, θέμα για το οποίο ο υφυπουργός διαβεβαίωνε... ότι τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν οι ασφαλισμένοι! Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει: «Κοιτάξτε, τόσα χρόνια δεν ανοίξαμε το θέμα, γιατί τα ταμεία ήταν χωρίς χρήματα. Τώρα έχουμε χρήματα, γι' αυτό και το ανοίγουμε»!

Σαν να λέμε, ότι θα έρθουν μετά τις εκλογές οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ, να μοιράσουν μεγαλύτερες συντάξεις, με καλύτερες προϋποθέσεις, σε μικρότερες ηλικίες..!

Μα αν είναι έτσι, γιατί δεν τα έκαναν προεκλογικά, να πάρουν και παραπάνω ψήφους;

Και κάτι ακόμα, αν αυτές είναι οι προθέσεις τους, γιατί μόλις πριν λίγες μέρες ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε «παράνομη» και «υπονόμευση της πορείας της χώρας στην ΟΝΕ» ακόμα και μια ψευτοαύξηση των συντάξεων, σαν και αυτή που - δημαγωγικά και εκ του ασφαλούς - ... υπόσχεται ο Κ. Καραμανλής;

Αλλά είπαμε. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο αφορολόγητοι, είναι και αδίστακτοι!

Η αλήθεια για την «γκρίζα διαφήμιση»

Επειδή γίνεται πολύς ντόρος και χύνεται μπόλικο μελάνι για την «αρνητική» διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ - άλλο που δε θέλουν στη Ρηγίλλης - έσπευσε ο πιο αρμόδιος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, λοιπόν, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ να βγει και να αναγνωρίσει αυτή τη μεγαλόψυχη προσέγγιση που κάνουμε στα προβλήματα. Και όχι να μας μιλάει για μαύρη διαφήμιση. Γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, έχουμε δικαίωμα ως αντιπολίτευση να επισημαίνουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».

Αυτό ακριβώς κάνει η ηγεσία της ΝΔ: «Μεγαλόψυχη προσέγγιση στα προβλήματα» και «επισήμανσή» τους, με άλλα λόγια ασύστολη δημαγωγία και υποκριτική επίδειξη ενδιαφέροντος για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Απαραίτητο... εφόδιο

Φαίνεται πως τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν την ύπαρξη σχέσεων, και μάλιστα καλών και ιδιαίτερων, με τον λεγόμενο και «πλανητάρχη», ως απαραίτητο και αναντικατάστατο όπλο της προεκλογικής τους εκστρατείας. Εκτός του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος... κοσμεί το προεκλογικό του φυλλάδιο με σχετικό φωτογραφικό στιγμιότυπο, που σχολιάζαμε τις προάλλες, το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Γ. Παπαντωνίου και απόδειξη γι' αυτό η διπλανή φωτογραφία.

Νομίζουν, άραγε, ότι θα πάρουν περισσότερες ψήφους, θυμίζοντας στους εκλογείς, πως είναι από τους θερμότερους και περισσότερο πειθαρχικούς «θιασώτες» της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο;

Γρηγοριάδης Κώστας

Για το «τι "ψηφίζουν" 51 χρηματιστές» ενημέρωνε χτες τους αναγνώστες της η «Ελευθεροτυπία», από την πρώτη μάλιστα σελίδα της... Αν τώρα περιμένετε το επόμενο πρώτο θέμα της εφημερίδας να είναι αφιερωμένο στο τι «ψηφίζουν» 51 οικοδόμοι, ή 51 άνεργοι, ή 51 αγρότες, σας βεβαιώνουμε ότι θα περιμένετε για πολύ...

Μέχρι πότε;

Γρηγοριάδης Κώστας

Από υπουργείο σε υπουργείο κι από μέρα σε μέρα... έτσι αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα τις καθαρίστριες των σχολείων, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης. Δε βαρέθηκαν να τις περιπαίζουν και να παίζουν στις πλάτες τους τα πολιτικά τους παιχνίδια; Ως πότε θα γίνεται αυτό; Πόσο ακόμα θα ταλαιπωρούνται ζητώντας τα ελάχιστα, τα στοιχειωδώς αναγκαία, που χρειάζεται ένας εργαζόμενος. Μια ασφάλιση, δηλαδή κι έναν ανθρώπινο μισθό.

Οι εργαζόμενες αυτές γυναίκες, βέβαια, δεν το βάζουν κάτω. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και ας είναι σίγουροι οι κυβερνώντες, ότι εξίσου αγωνιστική θα είναι κι η ψήφος τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Θερμοκήπιο» αυταρχισμού

Ηεπίθεση κατά των στελεχών του ΚΚΕ στον Πύργο, θα 'λεγε κάποιος ότι αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό στο πλαίσιο της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου. Και υπό την έννοια ότι άλλα, αντίστοιχα φαινόμενα, δεν είχαμε μέχρι τώρα, η παραπάνω προσέγγιση δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το ουσιαστικό ζήτημα, όμως, βρίσκεται στην αδιαφιλονίκητη αλήθεια πως αυτή η συγκεκριμένη επίθεση ήταν προσχεδιασμένη, ήταν προμελετημένη, ήταν οργανωμένη. Είχε, δηλαδή, όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης με δολοφονικά χαρακτηριστικά. Κι αν ο επιθετικός προσδιορισμός «δολοφονικά» ακούγεται σε ορισμένους υπερβολικός, θα λέγαμε πως και μόνο το γεγονός των σιδερολοστών ή οι πληροφορίες πως μόνο άγνωστοι στην Αστυνομία δεν είναι εκείνοι που έστρεψαν τους σιδερολοστούς εναντίον των στελεχών του Κόμματος, είναι στοιχεία που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών.

Τί είναι λοιπόν εκείνο που «οπλίζει» το χέρι μερικών τραμπούκων; Τι είναι εκείνο που τους εφοδιάζει με τόσο θράσος ώστε να εφορμούν καταμεσήμερο (!) και μπροστά σε δεκάδες ζευγάρια μάτια (!) εναντίον κομμουνιστών, επειδή ακριβώς είναι κομμουνιστές; Διότι, βεβαίως και γνώριζαν σε ποιους επιτίθονταν, όπως εξίσου βέβαιο είναι ότι καθόλου τυχαία δεν επέλεξαν το χώρο της επίθεσης: Μπροστά από την εξέδρα, από την οποία σε λίγες ώρες θα άρχιζε η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Κόμματος... `Η, για να προσθέσουμε ένα ακόμα στοιχείο, μήπως δε γνώριζε αυτό το «επιμελές» όργανο της... Τάξης, ότι στο αυτοκίνητο του ΚΚΕ, που χτες στην Εύβοια προπαγάνδιζε (εφοδιασμένο με ντουντούκες) το συλλαλητήριο κατά του ΝΑΤΟ, μόνο... ναρκωτικά (!) δεν επρόκειτο να βρει, όπως.. ευφυώς ισχυρίστηκε όταν το ακινητοποίησε για να το ελέγξει; Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα παραπάνω συνιστούν «καρπούς», οι οποίοι ευδοκιμούν στο εσωτερικό ενός πολύ συγκεκριμένου «θερμοκηπίου». Και το «θερμοκήπιο» μέσα στο οποίο βρίσκουν την ευκαιρία να αναφύονται τέτοιου είδους «μπουμπούκια» είναι κορεσμένο από το λίπασμα του αυταρχισμού, της αυθαιρεσίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, που εκπορεύονται, συντηρούνται και «νομιμοποιούνται» από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Επομένως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχουν νήματα που να ενώνουν με άμεσο τρόπο τη δράση των τραμπούκων με συγκεκριμένα κέντρα, είναι φανερό ποιος τροφοδοτεί, με έμμεσο έστω τρόπο, την παρακρατική τους συμπεριφορά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ούτε ένας ούτε δυο είναι οι υπουργοί του κ. Σημίτη που οσάκις το ΚΚΕ στήριξε λαϊκούς αγώνες, επιτέθηκαν στο Κόμμα λέγοντας ότι κινείται στα «όρια της νομιμότητας»! Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η λογική του «κοινωνικού φραγγελίου» και του «κοινωνικού αυτοματισμού» (!) εναντίον των λαϊκών αγώνων, είναι έννοιες που λανσαρίστηκαν από τον ίδιο τον εκπρόσωπο του κ. Σημίτη, στην προσπάθειά του να αποδώσει εύσημα στους γνωστούς και από παλιά «αγανακτισμένους πολίτες»...

Οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του κλίματος. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τους φυσικούς, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και οι μεν και οι δε ας ρίξουν μια ματιά στην ιστορία του Κόμματος. Θα διδαχτούν πολλά για το μάταιο της προσπάθειάς τους να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές.

Λάθος πορεία

Τι ζητάς,

εσύ εργάτης,

μέσ' σε κόμματα

απάτης,

τι ζητάς

με μπαγαπόντες,

λες και είσαι

κάνας κόντες;

########

Τι ζητάς,

βρε φουκαριάρη,

μέσ' σ' αυτούς

που σ' έχουν γδάρει,

τι ζητάς

σ' αυτή τη φάρα,

πλοία έχεις

ή φουγάρα;

###########

Τι ζητάς εκεί,

παρία;

λάθος χάραξες

πορεία,

συ ανήκεις

σ' άλλο στρώμα

και δικό σου

έχεις κόμμα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ