Τετάρτη 25 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι εργάτες θα είναι στην πλατεία Κοραή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ανούσιες κοκορομαχίες των «πρασινογάλαζων» και ...«ροζ» συνδικαλιστών, για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και με επίκεντρο το θέμα των ομολόγων, μεταφέρθηκαν χτες και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Με ευθύνη των τριών παρατάξεων -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» - η χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Κέντρου με θέμα την Πρωτομαγιά μετατράπηκε σε παρωδία. Ετσι αποφάσισαν η ...καθιερωμένη εθιμοτυπική εκδήλωση στο Πασαλιμάνι, που διοργάνωναν κάθε χρόνο, αυτή τη φορά να διοργανωθεί από την ΠΑΣΚΕ και την «Αυτόνομη Παρέμβαση» ως παρατάξεις και όχι ως κέντρο, ενώ η ΔΑΚΕ θα κάνει εκδήλωση μόνη της.

Είναι προφανείς οι επιδιώξεις τους. Οι τρεις παρατάξεις έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στους εργαζόμενους, τόσο από τη συμβιβασμένη για τα προβλήματα των εργατών δράση τους, όσο και από τα ...«κομπρεμί» τους για να πλήξουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τώρα προσπαθούν με ψευτοδιαφωνίες να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Οπως η από κοινού προσπάθεια που κατέλαβαν για να αποκλείσουν από το προεδρείο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις οποίες οι εργαζόμενοι του Πειραιά έδωσαν την πρωτιά στις πρόσφατες εκλογές του Εργατικού Κέντρου. Ομως, ό,τι και να κάνουν, οι εργαζόμενοι έχουν βγάλει πλέον τα συμπεράσματά τους. Και θα το αποδείξουν για μια ακόμη φορά την 1η του Μάη με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Ποιον τιμά;..

Πιστός στην παράδοση των προκατόχων του, ο Νικ. Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθήνας, συνεχίζει να παραδίδει τα Χρυσά Μετάλλια της πόλης σε διάφορους προέδρους. Τελευταίος ήταν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα. Ασφαλώς, η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, κάτι που παραδέχτηκε και ο δήμαρχος: «Η Σλοβενία εδραιώνει τη θέση της και βαθαίνει τις ρίζες της σχέσης της με την ΕΕ», είπε και πρόσθεσε πως «αποτελεί παράδειγμα για τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ» και κατέληξε ότι «αποτελεί επίσης παράδειγμα και για τις προσπάθειες που καταβάλλει και τις προτεραιότητες που θέτει να μοιραστεί τη δική της εμπειρία με άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δείχνοντας ότι ο δρόμος για την Ενωση είναι ανοιχτός για όποιον εργαστεί (!) και ασπαστεί (!) τις αξίες της».

Και για ποιο λόγο να μην τον βραβεύσει; Αλλωστε, ο Γ. Γιάνσα είναι από τους πρωτεργάτες στην απόσχιση της Σλοβενίας από την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία. Ηταν υπουργός Αμυνας της χώρας το 1990-91, στη διάρκεια του πραξικοπήματος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Ως ένας από τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, έχει φροντίσει - από το Δεκέμβρη του 2004, οπότε και εκτελεί χρέη πρωθυπουργού - να συνδέσει τη χώρα ακόμη περισσότερο με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στην «Κυριακάτικη Καθημερινή», θα προωθήσει την ένταξη της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν. Αυτόν τιμά ο Νικ. Κακλαμάνης! Αλλά, καθόλου τυχαίο. Ομοϊδεάτες γαρ και θιασώτες της ίδιας πολιτικής είναι. Και, για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η μόνη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο που αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της σε αυτή την απονομή ήταν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Πληρωμένη απάντηση

Φαίνεται ότι η συντονισμένη δράση ενοχλεί όσους έμαθαν να υπονομεύουν την ενότητα των εργαζομένων και να συνθλίβουν το δίκιο τους στη μέγκενη των κομματικών σκοπιμοτήτων. Αυτό αποκαλύφθηκε και προχτές, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Σχολικών Τροχονόμων Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας. Την ώρα που η συνέντευξη ήταν σε εξέλιξη, μπουκάρισε η ΠΑΣΚίτισσα πρόεδρος του Σωματείου Θεσσαλονίκης των σχολικών τροχονόμων και προσπάθησε να τη διακόψει, επικαλούμενη κάποια «ακατάληπτα» περί παρανόμων, διασπαστών, κλπ. Συνεχίζοντας την προσπάθεια υπονόμευσης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε τον ΓΓ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλο, απλά και μόνο για τη βοήθεια που προσέφερε στην προσπάθεια συντονισμού τους.

Απάντηση στην προβοκάτσια που επιχειρήθηκε δίνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία αποκαλύπτει ότι «η πρόεδρος του Σωματείου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στην ιδρυτική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, νομιμοποιώντας τη συγκρότησή της. Ισως, όμως, να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι δεν εκλέχθηκε στην 5μελή Συντονιστική Επιτροπή». Και ξεκαθαρίζει πως «αυτό δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να υπονομεύει την ενότητά μας, προτιμώντας το πολιτικό χρώμα του από το κοινό μας δίκιο. Το οποίο λέει ότι εκβιαστήκαμε και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση να παριστάνουμε τους "εθελοντές" για να κερδίσουμε μερικά ψίχουλα». Πληρωμένη απάντηση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Η πρόκληση του ΣΥΝ στη Νάουσα

Τη Νάουσα, που με ποσοστό ανεργίας 50% βιώνει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις από την πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την πολύτιμη και πολύμορφη στήριξη του ΣΥΝ, επέλεξε ο Αλ. Αλαβάνος προκειμένου να μιλήσει προχτές για την «ενότητα της Αριστεράς και της κοινής δράσης των εργαζομένων» και να επιτεθεί σε όσους αρνούνται να δεχτούν το «φρούτο» που δεξιά και αριστερά προπαγανδίζει το κόμμα του. «Η κοινή δράση των εργαζομένων, η κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων είναι το μεγάλο όπλο απέναντι στις δυνάμεις του κατεστημένου και τον δικομματισμό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Και πρόσθεσε: «Εκείνοι οι οποίοι καλλιεργούν τη διαίρεση και τον διχασμό ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας, ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς (...) συμβάλλουν στους στόχους, τους οποίους επιδιώκει το κατεστημένο, ο δικομματισμός, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση». Για ποια όμως ενότητα και κοινή δράση μιλά ο Αλ. Αλαβάνος; Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί και άνεργοι της Νάουσας ενωμένοι έδωσαν τον αγώνα διεκδικώντας να μην κλείσουν τα εργοστάσια, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Ποιος επιχείρησε να διασπάσει τον αγώνα τους;

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έβαλε πλάτη και στήριξε τα σχέδια της εργοδοσίας. Αυτή η (πράσινη) πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με την οποία έχει κοινή δράση και αγαστή συνεργασία ο ΣΥΝ, καλούσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν επιδοτήσεις, κίνητρα και δάνεια για την εργοδοσία. Τους καλούσε να αφήσουν τις πύλες των εργοστασίων, όπου ξημεροβραδιάζονταν διεκδικώντας το δίκιο τους και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με το Λαναρά, να ξεπουλήσουν συναδέλφους τους για να πάρει μικρή παράταση και να εξασφαλιστούν ορισμένες μόνο θέσεις εργασίας. Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί και οι άνεργοι της Νάουσας, επέλεξαν το δρόμο του ταξικού αγώνα. Πάλεψαν για τα δικά τους συμφέροντα. Αλλωστε ο βιομήχανος Λαναράς, και τα χρήματα πήρε και τα εργοστάσια - «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», «Κλωστήρια Νάουσας» - έκλεισε. Και σήμερα συνεχίζει να αυγατίζει τα κέρδη του από τις υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι εργαζόμενοι της Νάουσας με τον αγώνα τους καταδίκασαν την ευρωενωσιακή πολιτική της φτώχειας και τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ο ΣΥΝ, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν, ανοίγοντας το δρόμο στον κάθε Λαναρά να κλείνει και να μετακομίζει τα εργοστάσια. Απέρριψαν τη λογική της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης, που προπαγανδίζει και ο ΣΥΝ. Είπαν πως αυτή η λογική βρίσκεται κόντρα στα συμφέροντά τους, υπονομεύει τα δικαιώματά τους, οδηγεί τους ίδιους και τα παιδιά τους στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Και είναι τουλάχιστον πρόκληση ο πρόεδρος του ΣΥΝ να μιλάει σ' αυτούς τους εργάτες και τις εργάτριες για «ενότητα», όπως ο ίδιος και το κόμμα του την εννοούν. Ντόμπρο θα ήταν να τους εξηγήσει γιατί δυο κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΝ από τον κλάδο του ιματισμού στη Θεσσαλονίκη, σαμποτάρουν διαρκώς τις κινητοποιήσεις που οργανώνει η ταξική Ομοσπονδία, η οποία, μαζί με το Εργατικό Κέντρο πρωτοστάτησε στην οργάνωση του αγώνα στη Νάουσα.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Περί ... ανεξάρτητης αρχής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ. ΤΗ ΛΥΣΗ για τα αποθεματικά των Ταμείων τη ...βρήκε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας. Να φτιαχτεί, λέει, «ανεξάρτητη αρχή», η οποία θα τα εποπτεύει.

Δηλαδή ...«χαιρέτα μας τον πλάτανο». Μέχρι στιγμής ανεξάρτητες αρχές έχουμε για τις τηλεπικοινωνίες, τα Μέσα Ενημέρωσης, τα προσωπικά δεδομένα, το Χρηματιστήριο. Και όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε όλους αυτούς τους τομείς.

Τελικά, από όλες τις πλευρές, μια και μόνη προσπάθεια γίνεται, στο όνομα πάντα της διαφάνειας: Να θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το «κύκλωμα» της νόμιμης κλοπής των ομολόγων.

Αυτό που δεν αποτελείται από «μικρά ψάρια», όπως οι κυβερνητικοί εγκάθετοι των Ταμείων, αλλά από τα μεγάλα, που είναι οι εγχώριες και ξένες τράπεζες και οι χρηματιστηριακοί κύκλοι.

ΤΕΤΡΑΠΕΡΑΤΟ το επιχείρημα που ακούσαμε χτες από τον βουλευτή της ΝΔ Αντώνη Φούσσα προκειμένου να δικαιολογήσει τα διόδια, που επιβάλλονται στις οδικές αρτηρίες, των οποίων η κατασκευή ανατίθεται σε ιδιώτες. Είναι, λέει, ακριβά πλην όμως τελικά αποβαίνουν υπέρ του καταναλωτή.

Πώς γίνεται αυτό; Γιατί - όπως υποστήριξε - οι νέοι δρόμοι δημιουργούν λιγότερες βλάβες στα αυτοκίνητα και μειώνουν τις αποστάσεις, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερη βενζίνη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εν ολίγοις, μπορεί να πληρώνουμε ακριβά στην Αττική Οδό, στο Ρίο και στο μέλλον στην Ιόνια Οδό αλλά ισοσκελίζουμε το κόστος από τα βενζινάδικα και τα συνεργεία. Προφανώς ο εν λόγω βουλευτής έχει πολύ καιρό να επισκεφθεί οποιονδήποτε από τους δύο αυτούς χώρους.

Επίσης, δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί να μην έχουμε δωρεάν όλους τους δρόμους, αφού έτσι κι αλλιώς από τη δική μας φορολογία κατασκευάζονται.

Θα συνιστούσαμε, πάντως, στον εν λόγω βουλευτή να τα λέει αυτά μόνο στο βήμα της Βουλής. Ας μην τα πει ποτέ σε τίποτε διόδια με δυστυχείς οδηγούς που θέλουν μια περιουσία για να πάνε στη δουλιά ή στο χωριό τους.

Κάτω από το όριο φτώχειας ένας στους πέντε

Γρηγοριάδης Κώστας

Φτώχεια και ανισότητα βάζουν τη σφραγίδα τους στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας την εποχή της ΟΝΕ και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου. Σύμφωνα με το Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας το 2006, που παρουσίασε χτες το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ένας στους πέντε κατοίκους της χώρας μας, το 21%, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το ίδιο ποσοστό δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Μάλιστα ένα ποσοστό 22,4% κινδυνεύει στον παράγοντα εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική ασφάλιση.

Τον υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας εμφανίζουν οι περιφέρειες της Ηπείρου (37%), Στερεάς Ελλάδας (32%), Δ. Ελλάδας (31%) και Πελοποννήσου με το ίδιο ποσοστό. Οσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες, οι πιο ευάλωτοι στη φτώχεια είναι οι άνεργοι με ποσοστό 28,1% και οι συνταξιούχοι κατά 26,3%. Ομως παρά τα ευρήματα, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εμμένουν στην καθήλωση των κατώτερων συντάξεων αλλά και στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός, ότι ύστερα από μια σχετική βελτίωση των ποσοστών για τη φτώχεια που απειλούσε τον πληθυσμό κατά την περίοδο 1974 -1981/82, και παρά τη σοβαρή ανάπτυξη που επιτεύχθηκε από τότε μέχρι σήμερα, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η κατάσταση παραμένει σχεδόν η ίδια. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το χάσμα μεταξύ φτωχών και μη φτωχών, που μεγάλωσε..!

Μεγάλες και οι ανισότητες

Σύμφωνα με τους μελετητές του ΕΚΚΕ, το μέσο ισοδύναμο εισόδημα των μη φτωχών είναι τριπλάσιο και πλέον από το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των φτωχών. Ετσι το ύψος του πρώτου ανέρχεται στα 11.101 ευρώ, όταν το δεύτερο μόλις φτάνει τα 3.039 ευρώ! Μια διαφορά που φτάνει στα 8.062 ευρώ και πιστοποιεί το βάθεμα του χάσματος μεταξύ «εχόντων» και μη «εχόντων». Βέβαια στη ζωή οι πραγματικές ανισότητες είναι ακόμα πιο τεράστιες, αφού εδώ εξετάζονται στατιστικά πάντα οι μέσοι όροι. Ακόμα και έτσι όμως, το μέσο διαθέσιμο ισοδύναμο των φτωχών στη χώρα μας ανέρχεται μόλις στα 253,25 ευρώ το μήνα! Οσον αφορά τις ανισότητες κατά περιφέρεια, στην Ηπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και στο Β. Αιγαίο παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των εισοδημάτων.

Στο όνομα της «αυτοτέλειας»...

«Οικονομική αυτοτέλεια», «Δήμος ΑΕ», «τοπική άντληση δημόσιων εσόδων». Είναι μόνο μερικές απ' τις θέσεις που εξέθεσε ο δήμαρχος Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνης, κατά την πρόσφατη ομιλία του για τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Μάλιστα, σε μερικές φράσεις του ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «Η εξασφάλιση των τοπικών εσόδων οδηγεί σε μια εντελώς διαφορετική θεώρηση και οργάνωση της φορολογικής πολιτικής». Δηλαδή, για μια ακόμη φορά, ζητά τοπική φορολογία, ζητά το παραπέρα χαράτσωμα των εργαζομένων και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκτός από την κεντρική διοίκηση.

Στο πνεύμα, όμως, του δήθεν «εκσυγχρονισμού» της Αυτοδιοίκησης, ζητά και «διευρυμένες αρμοδιότητες» για τομείς, όπως «Παιδεία, Υγεία, απασχόληση, περιβάλλον, συγκοινωνίες, οικονομική ανάπτυξη»! Τομείς, που στη συνέχεια θα παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Οι ΟΤΑ, λέει, μπορούν να επωφεληθούν από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (...) και τη διασύνδεση θεμάτων περιβαλλοντικής φύσης με την υγεία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και κάθε είδους επιμέρους τομεακές δράσεις». Με μια κουβέντα, η Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει ρόλο όχι μόνο για την παραπέρα διάσπαση και εμπορευματοποίηση δημόσιων αγαθών, όπως η Παιδεία και η Υγεία, αλλά και στην ιδιωτικοποίησή τους...

Ο υπουργός ... της χορηγίας

Δε χάνει ευκαιρία ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος όπου βρεθεί και όπου σταθεί να υμνήσει τα αγαθά του εθελοντισμού, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και της φιλανθρωπίας. Μάλιστα, ο υπουργός το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε εκδηλώσεις που κάνουν οι διάφοροι «φιλάνθρωποι». Οπου υπάρχει επιχειρηματίας - φιλάνθρωπος από δίπλα και ο υπουργός.

Ετσι και χτες πρωτοστάτησε στη θεμελίωση του Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά που θα χτιστεί με χορηγία του συλλόγου «Ελπίδα» της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. «Το κράτος έχει επιτελέσει το έργο του», είπε ο υπουργός και μίλησε για αρμονική σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκθειάζοντας τον εθελοντισμό, την ΕΚΕ και τις χορηγίες.

Τα δημόσια νοσοκομεία ή τα ιδρύματα Πρόνοιας τα αποφεύγει ο υπουργός. Γιατί και επί υπουργίας του όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι υπέρ του δημόσιου συστήματος, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στο λαό και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, αλλά αντίθετα οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση βαθαίνουν, οι ασθενείς πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους και ταλαιπωρούνται για την υγεία τους, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε όλο και χειρότερες συνθήκες.

Αυτός, λοιπόν, δεν είναι υπουργός της Υγείας. Είναι υπουργός της χορηγίας!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρωτομαγιά

Κάθε ώρα, κάθε στιγμή, από τώρα έως την 1η Μάη με αποφασιστικότητα και επιμονή δίνουμε τη μάχη, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τα πάσης φύσεως παραπλανητικά ως προς τη σημασία της ταξικής γιορτής διλήμματα, εργάτη τον εργάτη, σε κάθε χώρο όπου αυτός ζει, εργάζεται, κινείται για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα σε όλη την Ελλάδα. Το προσκλητήριο προς την τάξη μας πρέπει να το πάμε παντού, μαχητικά και ακούραστα με τη δική μας δράση, να συνεγείρει συνειδήσεις, να παρακινήσει χιλιάδες εργάτες να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών» στην πλατεία Συντάγματος στις 10.30 το πρωί, όπου και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στις συγκεντρώσεις των άλλων πόλεων. Να βάλουμε στη μάχη όλους όσοι μπορούν να δράσουν, οργανωμένα και ατομικά ο καθένας.

Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, της αδιάκοπης αναμέτρησης με το κεφάλαιο, με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκφραστές για τα δίκια της εργατικής τάξης. Το ίδιο το αξιακό φορτίο της Πρωτομαγιάς αναδεικνύει σήμερα σε καθήκον κάθε εργαζόμενου, κάθε προοδευτικού, ριζοσπάστη όχι μόνο να βρεθεί στους χώρους όπου αυτό θα τιμηθεί, αλλά και να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.

Καθήκον που διογκώνεται περαιτέρω από τις εξελίξεις που αφορούν στη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας και που καθιστούν επιτακτικά αναγκαία την ένταση της πάλης. Η επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς μπορεί να αποτελέσει ένα μαζικό βήμα αντίστασης και διεκδίκησης, να δώσει ώθηση στους αγώνες της εργατικής τάξης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Οι πλατείες που θα υποδεχτούν τις απεργιακές συγκεντρώσεις μπορεί να γίνουν χώροι όπου θα ανανεωθεί η δέσμευση για διαρκή ανυποχώρητη δράση και πάλη ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, στα εργασιακά δικαιώματα, στο εισόδημά τους, στο δικαίωμά τους να μπορούν να μορφώνουν τα παιδιά τους, να απολαμβάνουν δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Να στείλουν ηχηρό το μήνυμα ότι αυτή η πάλη δε θα κοπάσει έως ότου εκλείψουν οι αιτίες της εκμετάλλευσής τους, προς κάθε αρμόδιο να το παραλάβει, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, στη μεγαλοεργοδοσία, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όλοι τους συνυπεύθυνοι για την κατάσταση φτώχειας, ανέχειας, ανασφάλειας στην οποία έχει περιέλθει όλος ο λαός.

Με την προσπάθεια όλων μας μπορεί αυτό το μήνυμα να είναι βροντερό. Κάθε μέρα, με εξορμήσεις και περιοδείες, με κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο, δουλεύουμε για να μην κουνιέται φύλλο την Πρωτομαγιά στους χώρους δουλιάς, για να κατακλυστούν από εργατόκοσμο οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος. Και επενδύουμε για το αύριο του κινήματος, για να αποτελέσει η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά εφαλτήριο πιο δυναμικών ταξικών αγώνων στη συνέχεια, τέτοιων που να ανοίξουν το δρόμο σε αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ