Παίρνοντας ως δεδομένη και ...αυτονόητη την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας για το επιβατικό κοινό και εργαζόμενους, το ΙΤΑ προτείνει τη δυναμική είσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση ακριβώς αυτής της κατάστασης. Προτείνει δηλαδή τη σύσταση ή συμμετοχή της ΤΑ σε ναυτιλιακές εταιρείες, υπενθυμίζοντας ότι όποιες αγκυλώσεις υπήρχαν αίρονται με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των συγκοινωνιών και δίνει τη δυνατότητα επιχορήγησης αυτής της δραστηριότητας. Οπως επίσης την εφαρμογή των περιβόητων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή μιας σειράς έργων.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόταση είναι σε αντίθεση με τη λαϊκή ανάγκη για ένα δημόσιο φορέα ακτοπλοΐας προς όφελος των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου.
Τα όρια της πρόκλησης αγγίζουν πλέον οι ...καταγγελίες των αγροτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί του «κεφαλικού φόρου» που εξαναγκάζονται να καταβάλλουν κάθε χρόνο οι Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωση του υπεύθυνου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Β. Αργύρη οι επιθέσεις εναντίον των «χαρατσιών» που επιβάλλει η κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερης σφοδρότητας, ενώ απευθύνονται και ...προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση της ΝΔ, εξαιτίας του «έντονου κλίματος αγανάκτησης» που επικρατεί στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
Ο Β. Αργύρης περιγράφει τη μισή αλήθεια. Διότι, η άλλη μισή που - σκοπίμως φυσικά - ξεχνά ο υπεύθυνος Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο «κεφαλικός φόρος» επιβλήθηκε στους Ελληνες αγρότες από την προηγούμενη κυβέρνηση του δικού του κόμματος, όταν ο ίδιος ήταν υφυπουργός Γεωργίας. Να ' ναι όμως βέβαιος ότι η μικρομεσαία αγροτιά δεν το έχει ξεχάσει...
Απ' τις 20 Μάρτη 2007 η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Κορίνθου σταμάτησε να κάνει εφημερίες, καθώς δεν έχει ιατρικό προσωπικό. Βέβαια, η κατάσταση αυτή είχε αρχίσει να διαμορφώνεται απ' τα τέλη του Γενάρη, όταν μια γιατρός δεν άντεξε τη δουλιά 80 συνεχόμενων ωρών και σταμάτησε την εφημερία. Εκτοτε για δέκα μέρες το μήνα έκλεισε η εφημερία, που τελικώς μονιμοποιήθηκε.
Κι όμως, αυτή η τραγική κατάσταση για τα παιδιά -όχι μόνο της Κορινθίας, αλλά και της Αργολίδας - δε συγκίνησε κανέναν. Ούτε τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος όταν έφτανε ο κόμπος στο χτένι ζητούσε απ' το προσωπικό να βρει τρόπο να συνεχιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου, ανεξαρτήτως αν οι γιατροί πάθαιναν υπερτασική κρίση που ήταν επικίνδυνη τόσο γι' αυτούς όσο και για τη νοσηλεία των παιδιών...
Κι όμως στις 5.4.2007 ο διοικητής του νοσοκομείου Κορίνθου Δημήτρης Κοσμάς παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.
Η ευθιξία δεν είχε ως αιτία την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, αλλά την καταγγελία που έγινε την προηγούμενη μέρα ότι ο διοικητής «αποφάσισε χωρίς έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου και παρά τις ρητές προειδοποιήσεις της υπηρεσίας, και ειδικά των αρμοδίων οικονομικών υπηρεσιών, να μεταφέρει σε πρώτη φάση 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό της εμπορικής τράπεζας, και όχι στην Τράπεζα της Ελλάδος». Το νοσοκομείο Κορίνθου -όπως όλα τα νοσοκομεία - τηρεί έναν τρεχούμενο λογαριασμό σε κάποια εμπορική τράπεζα για κάλυψη τρεχουσών έκτακτων συναλλαγών.
Ο ίδιος ο Δ. Κοσμάς παραδέχτηκε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής των προμηθευτών πήρε τα λεφτά απ' την Τράπεζα της Ελλάδας και τα πήγε στην Alpha Bank, αποσκοπώντας «σε κάποιες καλύτερες αφορολόγητες αποδόσεις μέχρι και την εξόφληση των προμηθευτών» για «το καλό και το όφελος του νοσοκομείου».
Δηλαδή τα λεφτά - που δεν περισσεύουν στα νοσοκομεία - στάλθηκαν στο ναό του Χρηματιστηρίου, που προσκυνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και σε έναν τέτοιο τόπο ...προσκυνήματος δεν μπορεί παρά να εκδηλώνεται η ευλάβεια με την ανάλογη ευθιξία των «προσκυνητών» του τζόγου...
Κι αν αναρωτιέστε πώς ξαφνικά προέκυψε θέμα ανασχηματισμού, σας βεβαιώνουμε ότι δεν είναι δύσκολο. Λίγη μουρμούρα κυβερνητικών στελεχών, μερικά λογάκια στους διαδρόμους, μια «δόση» διαπλοκής με «δημοσιογραφικούς κύκλους» και ...έτοιμο το «γεγονός».
Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ δεν το άφησε να πέσει κάτω. Τα στελέχη του έχουν ήδη μπει στον κόπο να σχολιάζουν τις «φήμες» και τα «ενδεχόμενα» ανασχηματισμού, λέγοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ.
Εν ολίγοις, εκ του μηδενός και χωρίς ουσία «στήσανε» μια κανονικότατη «πολιτική αντιπαράθεση» κι ένα θέμα που θα μας ταλαιπωρεί επί μέρες, χωρίς κανείς να συζητά με πραγματικούς πολιτικούς όρους.
Μέχρι τώρα, είχαμε το «πότε θα γίνουν εκλογές», τώρα απλά άλλαξαν τροπάριο, γιατί ίσως ψυχανεμίστηκαν ότι τους βαρέθηκε ο κόσμος.
ΨΑΧΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ διαβάζουμε, το ΠΑΣΟΚ για εξηγήσεις σχετικά με το «Sea Diamond» και το ναυάγιό του, ζητώντας μάλιστα και ενημέρωση στη Βουλή από τον υπουργό Ναυτιλίας.
Μια ενημέρωση του Κοινοβουλίου βέβαια θα έπρεπε να είναι αυτονόητη σε τέτοιες περιπτώσεις, πλην όμως το ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να μας εξηγήσει τι ακριβώς θέλει να μάθει.
Φανταζόμαστε ότι αρκείται σε εξηγήσεις για το τι έγινε τις ώρες που το πλοίο βυθιζόταν. Γιατί άλλα θέματα όπως ο άκρατος ανταγωνισμός των ιδιοκτητών των πλοίων κρουαζιέρας, οι οποίοι απολαμβάνουν απίστευτα προνόμια χωρίς να τηρούν κανέναν κανόνα, δε νομίζουμε ότι θέλουν να τα ανοίξουν.
Γιατί αν τα ανοίξουν γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα πάρει και αυτούς «η μπάλα», όπως τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί την ίδια πολιτική ακολουθούν, ιδίως σ' αυτόν τον τομέα.
Ηδη, ο «Ρ» έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας την υπόθεση των αποθεματικών του Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), το οποίο κάτω από τη διαχείριση της «Μάρφιν» υπέστη τεράστιες κεφαλαιακές απώλειες πάνω από 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, δηλαδή, για καθαρή χασούρα με βάση τα στοιχεία της αποτίμησης στο τέλος Φλεβάρη του 2007.
Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν και για τη φερόμενη «τιμή αγοράς» και για τον τρόπο διαχείρισης και ακόμη για το είδος των «συμβουλών» και «υπηρεσιών» που ...προσφέρουν οι κάθε είδους μεγαλορεντιέρηδες - μεσάζοντες.
Και ακόμη ένα - ειδικού βάρους - ερώτημα: Ποια ασφαλιστικά ταμεία έχουν φορτωθεί - και για ποια ποσά - την πραμάτεια των τραπεζών, δηλαδή με υψηλού τζόγου και ρίσκου «δομημένα εταιρικά ομόλογα» που οι τράπεζες πρωτοκυκλοφόρησαν για δικό τους λογαριασμό τους και μάλιστα στο ίδιο διάστημα με τα αντίστοιχα κρατικά;
Με δόλωμα το ότι η επιλογή σπουδών θα γίνεται ένα χρόνο αργότερα απ' ό,τι σήμερα - θα την κάνει κανείς στα 19 του χρόνια κι όχι στα 18 του - προσπαθεί ο Θ. Βερέμης να πλασάρει τα επόμενα κυβερνητικά μέτρα για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω «προπαρασκευαστικού έτους». Περνάει στα ψιλά όμως την ουσία της πρότασης που συνοδεύεται από: Υποβάθμιση των σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και μείωσή τους κατά ένα έτος. Προκειμένου να φτιάξει το περιβόητο «προπαρασκευαστικό έτος» (το οποίο θα είναι μια μεταλυκειακή «σούπα» ανεξάρτητη από την επιστημονική ειδίκευση), η κυβέρνηση δηλώνει διά στόματος της διορισμένης επιτροπής Βερέμη ότι θα μετατρέψει τις τετραετείς σπουδές σε τριετείς και τις πενταετείς σε τετραετείς... στα πρότυπα των αγγλοσαξονικών αποστεωμένων bachelor.
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ανάλογη μ' αυτή την πρόταση υποβάθμισης των σπουδών είναι η πρόταση του ΣΥΝ, που παρουσιάζοντας τις θέσεις του πριν ένα μήνα είχε ζητήσει τα ίδια, βαφτίζοντας την πρόταση «ελεύθερη πρόσβαση». Είχαν ξεχάσει όμως οι του ΣΥΝ να σημειώσουν ότι οι ταξικοί φραγμοί θα μεταφερθούν αμέσως μετά το «προπαρασκευαστικό έτος» όπου θα γίνεται το ξεδιάλεγμα για το ποιοι θα συνεχίσουν στις τρίχρονες σπουδές και ποιοι όχι.
Ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup, ενδέχεται, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, να περικόψει 26.000 θέσεις εργασίας (το 8% του εργατικού δυναμικού), ενώ κατ' άλλους οι απολύσεις προσωπικού ενδέχεται να φτάσουν και τα 45.000 άτομα.
Αυτή είναι η συνήθης... θεραπεία, στην οποία καταφεύγουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι διεθνώς - όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό τομέα - όταν, για διάφορους λόγους, εκδηλώνεται κάμψη των δεικτών κερδοφορίας. Και η ανάκαμψη των κερδών, συνοδεύεται από σύγχρονες ανθρωποθυσίες, που παίρνουν τη μορφή των μαζικών απολύσεων. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η είσοδος της οικονομίας σε φάση ύφεσης, ο οξύτατος οικονομικός ανταγωνισμός που εκδηλώνεται διεθνώς από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς για τον έλεγχο των αγορών, ή ακόμα και η κεφαλαιοκρατική διαχείριση, της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία, αντί να βελτιώνει τους γενικότερους όρους εργασίας, χρησιμοποιείται σαν μοχλός αύξησης της κεφαλαιοκρατικής κερδοφορίας. Και να φανταστεί κανείς, ότι στις ΗΠΑ, όπου έχει την έδρα της η Citigroup, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, κανένα εμπόδιο στις απολύσεις των εργαζόμενων. Οταν οι τελευταίοι αξιοποιούνται κεφαλαιοκρατικά (παράγουν υπεραξία) αποκτούν το δικαίωμα στην εργασία. Οταν όμως οι παλίρροιες και οι αμπώτιδες της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, τους κάνουν περιττούς, τους πετούν χωρίς προσχήματα στο δρόμο. Η απελευθέρωση των απολύσεων, αποτελεί βασικό αίτημα και του ελληνικού κεφαλαίου...