Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... αξία των διακηρύξεων...

Στην ανάγκη οικοδόμησης στο Κοσσυφοπέδιο ενός «ασφαλούς περιβάλλοντος, για όλους τους πολίτες -ανεξάρτητα από το εθνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο- μιας πλουραλιστικής, πολυεθνικής, πολυθρησκευτικής και δημοκρατικής κοινωνίας, με πλήρη και ισότιμο σεβασμό όλων των πολιτών», αναφέρεται η προχτεσινή κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί -σε πλήρη αντίθεση με τα ωραία λόγια, τα μεγάλα- η Ελλάδα συμμετέχει με ένοπλα τμήματα στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου, ενώ και οι τρεις χώρες μαζί παρέχουν πλήρη υποστήριξη στις δυνάμεις αυτές, συμβάλλοντας στην εγκληματική αλλαγή των συνόρων και στη σταδιακή οικοδόμηση ενός νέου κράτους στην περιοχή.

Κι αν θέλετε, μια ακόμη χειροπιαστή απόδειξη των παραπάνω, σημειώνουμε, πως ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ υπέγραφε τα παραπάνω, επέμενε να ονομάζει τις περιοχές, εκτός Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν Αλβανόφωνοι -τη Νότια Σερβία δηλαδή- ανατολικό Κοσσυφοπέδιο και αρνήθηκε να καταδικάσει την αποσχιστική δράση του... νεοεμφανισμένου «Απελευθερωτικού Στρατού» των περιοχών αυτών.

Ο καθένας καταλαβαίνει, επομένως, την αξία των προαναφερομένων διακηρύξεων...

... και η φωτιά του πολέμου

Κι αν νομίζετε, πως τα προβλήματα βρίσκονται μόνο στο επίπεδο των διακηρύξεων ή, τέλος πάντων, μακριά από τη δική μας χώρα, κάνετε μεγάλο λάθος. Τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχει μόνο στις περιοχές της νότιας Σερβίας ένταση. Το ίδιο παρατηρείται και στις περιοχές των αλβανοφώνων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Εχουν πληθύνει οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και η αίσθηση ότι πίσω απ' αυτές κρύβονται ακραία εθνικιστικά στοιχεία των Αλβανών ή και ακόμη ένοπλες ομάδες, που σχετίζονται με τον... διαλυμένο «UCK», κυριαρχεί τόσο στις διωκτικές αρχές της χώρας αυτής όσο και στις ξένες αποστολές στα Σκόπια. Προχτές, στην πόλη Τέτοβο, άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κτιρίου της τοπικής αστυνομίας, ενώ παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στις πόλεις Κουμάνοβο και Κίτσεβο.

Τι σημαίνουν όλ' αυτά; Κάποιοι συνδαυλίζουν τη φωτιά του πολέμου και στην ΠΓΔΜ, εκτός της υπόλοιπης πρώην Γιουγκοσλαβίας. Φέρνουν, δηλαδή, τον πόλεμο και τη διάλυση και στη δική μας πόρτα. Εχετε καμιά αμφιβολία, ότι στο ενδεχόμενο, που η φωτιά αυτή ανάψει για τα καλά, θα καψαλιστεί - τουλάχιστον - και η δική μας χώρα, πολύ περισσότερο που εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς τυχοδιωκτισμούς;

Εχω να λάβω γράμμα σου...

Οχι, δε ζητά... ψήφο, μια απλή συζήτηση «για θέματα που με απασχολούν και νομίζω ότι ενδιαφέρουν και σένα», θέλει ο βουλευτής και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου με τους νέους ψηφοφόρους της Α` Αθήνας, τους οποίους θυμήθηκε αυτές τις μέρες και τους απευθύνει επιστολές σε έναν προς έναν. Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ; Κυρίως οι «αντιφάσεις της εποχής μας», όπως: «Είναι αλήθεια ότι το επίπεδο ζωής ανεβαίνει, αλλά οι φτωχοί έχουν γίνει περισσότεροι. Εκπαιδευόμαστε πιο πολλά χρόνια, αλλά η ανεργία χτυπά χωρίς διάκριση» κλπ. κλπ. Εκείνο, όμως που πάνω απ' όλα τον απασχολεί είναι, «πώς θα επέμβουμε σ' αυτή την πραγματικότητα με τα δυο πρόσωπα...».

Και επειδή ο κ. Οικονόμου κλείνει την επιστολή του με τη φράση «Θα χαιρόμουν αν επικοινωνούσες μαζί μου», εμείς μεταβιβάζουμε το σχόλιο νεαρού που έλαβε το γράμμα του και μπορεί να μη χάρηκε, αλλά γέλασε με την ψυχή του, όταν διάβασε εκείνο για την «πραγματικότητα με τα δυο πρόσωπα». «Φτιάξανε - είπε - μια πραγματικότητα καθ' εικόνα και ομοίωσή τους και τώρα... αγωνιούν τάχα πώς θα την αλλάξουν». Κατά τα άλλα, υποσχέθηκε «επικοινωνία στις κάλπες» και «καταδίκη της διπλοπροσωπίας και της διγλωσσίας του ΠΑΣΟΚ»...

Διαχειριστικές... πίκρες

Αντιληφθήκαμε σωστά, πως υπήρχε μια δόση πίκρας στο χτεσινό πρωτοσέλιδο «ζωνάρι» της «Αυγής»; «Οι σιωπές της τελετής της ένταξης - Μονοκομματικός ο χαρακτήρας της εκδήλωσης» έλεγε από τη μια και από την άλλη «Ν. Κωνσταντόπουλος: Σημαντική η ΟΝΕ αλλά όχι και πανηγύρια για μια αίτηση...».

Πάντως, κάτι παρόμοιο είπε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ. Κι όχι μόνο για το χαρακτήρα της εκδήλωσης. Συμπέσατε και στην υπόλοιπη κριτική σας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το κόστος ένταξης ήταν δυσανάλογο και πληρώθηκε, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, μονόπλευρα. Η χώρα εντάσσεται απροετοίμαστη και το κόστος θα πληρώσουν και πάλι οι μη έχοντες και μη κατέχοντες» γράφετε εσείς. Τα ίδια είπε και η ΝΔ.

Οχι, μη σπεύσετε να πείτε ότι σας τσουβαλιάζουμε με τη ΝΔ. Απλώς, σημειώνουμε πόσο στενεύουν τα περιθώρια διαφοροποίησης μεταξύ των διαχειριστικών λογικών στην προεκλογική περίοδο...

«Ντύσου Κνίτης κι έλα», έλεγε η πρόσκληση εκδήλωσης, που διοργανώθηκε τις προάλλες, από στελέχη του ΣΥΝ και σκεφθήκαμε, ότι τόσα χρόνια έχουν περάσει και ορισμένοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν κάνουν τα ράσα τον παπά...

Η τελευταία συνεδρίαση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ, μήπως, τη χτεσινή, τελευταία προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και, ουσιαστικά, τελευταία συνεδρίαση αυτής της Βουλής; Ηταν αποκαλυπτική...

Θα πείτε, τι άλλο μπορεί, να προσφέρουν οι συνεδριάσεις της Βουλής και δίκιο θα 'χετε. Μόνο την αποκάλυψη της υποκρισίας, της διγλωσσίας, κλπ., κλπ., των κυβερνώντων και μερικών ακόμη...

Κατά τα άλλα, μπορεί να έχεις δίκιο σε όλα. Να το αποδείχνεις, όχι μία, αλλά εκατόν μία φορές. Αλλά, όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία -ελέω άδικου και καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος- κάνει το θαύμα της και σε καταψηφίζει...

Ετσι είναι η Βουλή της... πλουραλιστικής, κλπ., κλπ., αστικής δημοκρατίας μας.

Πάντως, χτες, δεν υπήρχε καν το ενδεχόμενο της ψηφοφορίας. Οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών γίνονται μόνο για... ανταλλαγή απόψεων.

Το θέμα, βέβαια, ήταν ενδιαφέρον: Οι όροι του προεκλογικού αγώνα.

Μα θα πείτε, τώρα το κουβεντιάζουν; Ενα μήνα πριν τις εκλογές κι ενώ η προεκλογική μάχη έχει, ήδη, ανάψει;

Ε, τι να γίνει... Τώρα, το... σκέφθηκε η ηγεσία της ΝΔ, να το ζητήσει και τώρα, βόλευε την κυβέρνηση να το κάνει...

Αμα, το συζητούσαν, για παράδειγμα, ένα χρόνο πριν τις εκλογές, μπορεί να είχε κάποιος αρχηγός των «μικρών» κομμάτων, καμιά... πονηρή ιδέα και να πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, οπότε τι θα κάνανε τότε;


Τώρα και να τα προτείνεις, δεν υπάρχει χρόνος, ούτε καν να τα ψηφίσει η Βουλή...

Μα, γιατί δεν το ζητούσε κάποιο από τα «μικρά» κόμματα, ίσως αναρωτηθείτε. Εκαναν κάτι καλύτερο. Πήραν διάφορες πρωτοβουλίες, έκαναν προτάσεις, κλπ., αλλά τίποτε. Μέχρι και την καθιέρωση της απλής αναλογικής ζήτησαν.

Αλλωστε, για ποιους όρους συζητάμε, όταν ψηφίζεις το τάδε κόμμα, αλλά ο εκλογικός νόμος, σου βγάζει το δείνα...

Είπαμε, όμως, έτσι είναι η Βουλή της αστικής δημοκρατίας μας ή αλλιώς των μονοπωλίων.

Η ισοτιμία των κομμάτων

Οι εκλογές πλησιάζουν και τα κόμματα προετοιμάζονται για την εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο - κατά τη συνηθισμένη πρακτική - οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν να καθορίσουν τους «όρους διεξαγωγής της εκλογικής μάχης» και τούτη τη φορά με βάση τη διάκριση των κομμάτων σε «μεγάλα» και «μικρά», αγνοώντας τις θέσεις του ΚΚΕ για ισότιμη αντιμετώπιση.

Κι όπως είναι γνωστό «μεγάλα» κόμματα θεωρούνται το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ενώ τα άλλα κόμματα είναι «μικρά». Ο διαχωρισμός αυτός είναι και αυθαίρετος και τεχνητός. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολιτικά κόμματα που επιζητούν την ψήφο των εκλογέων, με στόχο το καθένα από αυτά να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους, γεγονός που καταγράφεται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Επομένως το σωστό είναι να χαρακτηρίζουμε τα κόμματα, σε κόμματα «πλειοψηφικά» και κόμματα «μειοψηφικά» και σε καμία περίπτωση «μεγάλα» και «μικρά».

Αλλωστε, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους που η ιστορία τους χαρακτηρίζει «μεγάλους», με κριτήριο όχι το ανάστημά τους, αλλά τις δραστηριότητές τους και την κοινωνική προσφορά τους, έτσι και με τα κόμματα η διάκρισή τους σε «μεγάλα», πρέπει να γίνεται με βάση την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και όχι τον αριθμό των βουλευτών τους.

Συνεπώς, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται «μεγάλα», αφού και τα δύο είναι κόμματα που παρουσιάστηκαν στον πολιτικό χώρο μεταχουντικά, καθώς πριν από αυτά, κατά καιρούς, υπήρχαν κατά διαστήματα άλλα αστικά κόμματα - βραχύβια, δίχως ιστορικό παρελθόν. Αντίστροφα, τον τίτλο «Μεγάλο Κόμμα» δικαιούται επάξια να τον φέρει μόνο το ΚΚΕ, τόσο με τη γραμματική όσο και με την ουσιαστική έννοια της λέξης «Μεγάλος».

Πραγματικά, το ΚΚΕ έχει καταξιωθεί στην πολιτική ιστορία του τόπου μας ως ένα «Μεγάλο Κόμμα». Κι αυτό γιατί είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που για 82 χρόνια ήταν και είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, δοσμένο αποκλειστικά στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού.

Οι σελίδες του ΚΚΕ είναι γεμάτες από τους ηρωικούς αγώνες του, πλάι στο λαό και για το λαό. Το ΚΚΕ πάντοτε στήριζε τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων και υποστήριζε τα συμφέροντά τους. Είναι το κόμμα που όταν «άκουγε το προσκλητήριο των καιρών», έλεγε πρώτο «παρών» και οι κομμουνιστές δεν κιότεψαν ποτέ. Κι αυτό ακριβώς είναι που εμπνέει και ενθαρρύνει κομμουνιστές και ανθρώπους καλής θέλησης, να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους για τη διεκδίκηση των δίκιων του λαού και την ανατροπή της βάρβαρης και απειλητικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πρέπει να πάψουν να παρουσιάζονται στον προεκλογικό στίβο διαμάχης με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα «Μεγάλο Κόμμα». Οι όροι διεξαγωγής της εκλογικής μάχης που θα ισχύουν, πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλα τα κόμματα. Ειδικότερα, πέρα από τον αποκλεισμό της προνομιακής αντιμετώπισης του δικομματισμού, είναι ανάγκη να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και οι διώξεις των μαθητών, των εργαζομένων και όσων διαδηλώνουν διεκδικώντας τους.

Δεν μπορεί να υπάρξουν αδιάβλητες εκλογές με τέτοιες συνθήκες κυβερνητικής τρομοκρατίας. Σήμερα η προετοιμασία των εκλογών είναι συνυφασμένη με πολύμορφες μεθοδεύσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως και μ' αυτά τα δεδομένα και με τον αντικομμουνισμό που έχουν ξέφρενα εξαπολύσει κυβέρνηση και αστικά κόμματα, ο λαός θα οργανώσει τον αγώνα του ενωμένος σε ένα Αντιιμπεριαλιστικό ΑντιΝΑΤΟικό Δημοκρατικό Μέτωπο, όταν φτάσει μπροστά στην κάλπη στις 9 Απρίλη θα δώσει την απάντησή του, με την «κόκκινη ψήφο του».


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Κοροϊδία και θράσος χωρίς όρια!

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είδαμε και δεν το πίστευαν τα μάτια μας. Στο φάκελο αλληλογραφίας που μας έστειλε αναγνώστης της εφημερίδας μας τράβηξε το μάτι μας το γραμματόσημο που φάνταζε κάτι σαν... γέφυρα. Κι όταν το είδαμε προσεκτικά, τι διαπιστώσαμε; Την εικόνα μιας φανταχτερής γέφυρας. Δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή, για να δούμε περί τίνος πρόκειται, διαβάσαμε επάνω: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Ζεύξη Ρίου-Αντίρριου!

Θαύματα του σημιτικού εκσυγχρονισμού θα πείτε. Αλλά, για σκεφθείτε και το άλλο: Αμα δουν οι αλλοδαποί το γραμματόσημο δε θα εκστασιαστούν, ότι η Ελλάδα έχει και υπερθαλάσσιες γέφυρες; Τι δηλαδή, μόνο οι... Αγγλο-Γάλλοι φτιάχνουν τούνελ στα στενά της Μάγχης; Κι εμείς μπορούμε και φτιάχνουμε γέφυρες στα... γραμματόσημα! Ε, ας πάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ψήφους από τους κουτόφραγκους...

Πώς λέμε, κοροϊδία και θράσος χωρίς σύνορα!

Τα ... πορτρέτα

Τελείωσαν τα προβλήματα σ' αυτόν τον τόπο, περίσσεψαν οι, επί της ουσίας, πολιτικές συζητήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του λαού και ένα μετά το άλλο τα κανάλια - αλλά και ραδιοφωνικές εκπομπές - το γύρισαν στην παρουσίαση του πορτρέτου των πλέον προβεβλημένων στελεχών των δυο μεγαλύτερων κομμάτων (μέχρι τώρα).

Μιλάμε για κανονικό ...ξεσκόνισμα. Ο πολιτικός ερωτάται, με κάθε ...αυστηρότητα, πώς περνά τον ελεύθερο χρόνο του, πόσα παιδιά έχει και πόσων ετών είναι, ποιες ήταν οι σημαντικότερες στιγμές στη ζωή του, τι κάνει το Σάββατο το βράδυ ή την Κυριακή το πρωί, πιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, πότε θυμώνει και ποια πράγματα τον ενοχλούν... Ακόμα, παίζει μπάλα, κάνει γυμναστική;.. Οσα, δε, προσπαθεί να κρύψει αυτός από όλες αυτές τις αθέατες πλευρές της ζωής του, που αν δεν τις μάθει ο Ελληνας δε θα ...μπορέσει να κοιμηθεί το βράδυ, τα «καρφώνει» στην εκπομπή η γυναίκα του ή οι ανυποψίαστοι ...«κολλητοί» του... Εκείνο για το οποίο φροντίζει ιδιαίτερα ο συντονιστής της εκπομπής, είναι να υπενθυμίζει συχνά - πυκνά σε ποια εκλογική περιφέρεια εκτίθεται ο συνομιλητής του, ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν πλήρη ...ενημέρωση για το προϊόν που θα επιλέξουν...

Τα... περίεργα

Οταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η «στάθμη» του Χρηματιστηρίου ανέβηκε και ο δείκτης της Σοφοκλέους εκτινάχτηκε. Τότε ουδείς διέγνωσε «έξωθεν παρέμβαση». Αντιθέτως, οι φίλοι του κ. Σημίτη ανακάλυψαν «υγιή αντίδραση της αγοράς»...

Προχτές που ο πρωθυπουργός έβγαζε λόγο στο Ζάππειο με αφορμή την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η «στάθμη» κατέβηκε και ο δείκτης έπεσε. Εκείνοι που πριν εκθείαζαν την «υγιή αγορά», έκτοτε άρχισαν να μιλούν για «δολιοφθορά»...

Ως συνήθως, πρόκειται για άτομα απολύτως συντονισμένα με τις συχνότητες και τη... «στάθμη» του Μαξίμου.

Οι αλληλοκαταγγελίες

Βούιξαν τα δημοσιογραφικά γραφεία προχτές και, βέβαια, οι σελίδες των χτεσινών εφημερίδων από τις αλληλοκαταγγελίες των δυο «μονομάχων». Η ΝΔ «έριξε» το Χρηματιστήριο, την ώρα που μίλαγε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, για τις ευνόητες πολιτικές σκοπιμότητες, έλεγαν οι του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί το έκαναν, για να στήσουν προβοκάτσια, σε βάρος της ΝΔ, έλεγαν οι άλλοι. Και την ίδια ώρα, ορκίζονταν και οι δυο πως δεν έκαναν την παραμικρή παρέμβαση στο «ναό της Σοφοκλέους», ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς - ο ελεγκτής του Χρηματιστηρίου, υποτίθεται- αποφάσιζε να κάνει εμπεριστατωμένο έλεγχο...

Σας πιστεύουμε κύριοι, σας πιστεύουμε... Ετσι κι αλλιώς, είτε κάνετε παρεμβάσεις είτε όχι, χαμένοι είναι και θα είναι οι όποιοι «μικροεπενδυτές» ξεγελάστηκαν και τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους στον τζόγο της Σοφοκλέους. Αλλωστε, γι' αυτό φτιάξατε το «ναό» - μαζί με αυτούς που εκπροσωπείτε. Για να μαζεύουν οι κεφαλαιοκράτες τις αποταμιεύσεις του κοσμάκη, μοιράζοντας αυταπάτες και ψευδαισθήσεις.

Καταδικασμένες μέθοδοι

Το γεγονός πως αναβλήθηκε προχθές η εκδίκαση της αγωγής του «Δικτύου 21» κατά του δημοσιογράφου Μ. Βασιλάκη και της εφημερίδας «Εξουσία», δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία της υπόθεσης. Ο «Ρ» έχει ξανασημειώσει και άλλες φορές ότι, τόσο οι συγκεκριμένες αγωγές, όπως και άλλες του «Δικτύου 21» ενάντια σε άλλους δημοσιογράφους και εφημερίδες, εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση επιβολής ενός αντιδημοκρατικού, λογοκριτικού κλίματος και χειραγώγησης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Οι μηνύσεις και οι αγωγές αυτές βρίσκονται, ουσιαστικά, στην ίδια κατεύθυνση και λογική, με τις διώξεις κατά του «Ρ», του περιοδικού «Νέμεσις», του συγγραφέα Μανδίκου κ.ά. και προκαλεί - το λιγότερο - θυμηδία η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος, να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του, βγάζοντας ανακοίνωση καταδίκης των αγωγών και μηνύσεων του «Δικτύου 21».

Οι υπεύθυνοι του «Δικτύου 21», κύριοι της κυβέρνησης, βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, που βαδίζει και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται το αντιδημοκρατικό κλίμα, που εσείς δημιουργείτε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτό πάντως δεν είναι ανέκδοτο, αλλά είδηση. Στην Ιταλία -λέει - οι παπάδες θα περνάνε από επιμορφωτικά σεμινάρια κατά της παιδεραστίας, μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που σημειώνονται τελευταία..!

«Ονειρα γλυκά»!

Το παραμύθι

σύννεφο

απ΄ τα μπαλκόνια

πάει

και νάτος ένας

φουκαράς,

που έγειρε στο πλάι,

που αποκοιμήθηκ'

ο φτωχός

και στ' όνειρό του

βλέπει

πως το «ζωνάρι»

λύθηκε

και γέμισε η τσέπη!

################

Το παραμύθι

σύννεφο,

λόγια παχιά,

μεγάλα,

τώρα στον ύπνο του

ο φτωχός τρώει

μέλι και γάλα,

τόσο του δόλιου

ο λογισμός

σκοτίστηκε'

απ' την «πλύση»

κι αλί σαν έρθει

η στιγμή, αύριο,

να ξυπνήσει!


Ο Οίστρος

Στις κάλπες με κριτήριο την ΟΝΕ

Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα με τον πρωθυπουργό: ότι στις εκλογές της 9ης Απρίλη ένα από τα βασικά κριτήρια ψήφου πρέπει να είναι η πορεία προς την ΟΝΕ. Η διαφορά μας είναι ότι οι λόγοι για τους οποίους ο κ. Σημίτης ζητά την ψήφο των Ελλήνων εργαζομένων, είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να καταψηφιστεί, να καταδικαστεί αυτός, η κυβέρνηση και κυρίως η πολιτική της.

Ο κάθε εργαζόμενος λοιπόν οφείλει να κάνει το δικό του λογαριασμό για να διαπιστώσει τι κέρδισε και τι έχασε την τελευταία οκταετία σ' αυτή την υπόθεση. Να μετρήσει τις υποσχέσεις που του δώσανε τα κόμματα του Μάαστριχτ και το αντίκρισμά τους.

Οταν το 1992 στη Βουλή συζητούνταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού πλειοδοτούσαν σε ένα διαγωνισμό υποσχέσεων, εξαγγελιών και προβλέψεων για μια νέα «γη της επαγγελίας», τη «χώρα της ΟΝΕ», στην οποία θα έβρισκαν λύση τα χρόνια προβλήματα της χώρας, αλλά και των εργαζομένων. Ο μόνος που δεν είπε τη γνώμη του γι' αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα ήταν ο ίδιος ο ελληνικός λαός, αφού τα τρία προαναφερόμενα κόμματα απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Με τα ίδια επιχειρήματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία απέρριψαν και πάλι την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα όταν συζητούνταν στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η «σύγκλιση» που ευαγγελίζονταν οι αρχιτέκτονες της ΟΝΕ έγινε μόνιμη και συνεχώς μεγαλύτερη απόκλιση. Η Ελλάδα έγινε η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι επτά από τις έντεκα φτωχότερες περιοχές της Ε.Ε. είναι ελληνικές, οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι με μεγάλη διαφορά οι πιο φτωχοί. Και αν δεν αρκούν αυτά, υπολογίστε ότι η ανεργία διπλασιάστηκε, πάνω από 250.000 αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίστηκαν, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, σημαντικά τμήματα της παραγωγικής βάσης της χώρας καταστράφηκαν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Σ' αυτά τα χρόνια όμως, η πλουτοκρατία της Ελλάδας αύξησε τα κέρδη της, ενίσχυσε τα προνόμιά της, σε βάρος του λαού. Αρκεί ένα και μόνο στοιχείο για του λόγου το αληθές. Οι βιομήχανοι, αύξησαν τα επίσημα κέρδη τους κατά 3.314% το 1997 σε σύγκριση με το 1991.

Αυτά τα χρόνια δεν πέρασαν όμως μετρώντας μόνο τις απώλειες. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να συνυπολογίσουν τους αγώνες, μικρούς ή μεγάλους, για την απόκρουση των συνεπειών απ' αυτή την πολιτική, να εκτιμήσουν τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που εξαρχής προειδοποίησε τον ελληνικό λαό γι' αυτές τις συνέπειες και πρωτοστάτησε στους αγώνες για την αντιμετώπισή τους.

Στις 9 του Απρίλη ο καθένας οφείλει να ψηφίσει με κριτήριο τα συμφέροντά του, όπως ο ίδιος τα ορίζει και τα αντιλαμβάνεται. Ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο επαγγελματοβιοτέχνης, ο συνταξιούχος, η νεολαία θα πρέπει να αναλογιστούν ότι τα δικά τους συμφέροντα δεν μπορούν να είναι τα ίδια με τα συμφέροντα όσων κέρδισαν, και κέρδισαν πολλά αυτά τα χρόνια, των μεγαλοβιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών. Κι αν τελικά με κριτήριο την πορεία προς την ΟΝΕ ρίξει την ψήφο του στην κάλπη, θα είναι μια ψήφος που θα δηλώνει: ΟΧΙ στην ΟΝΕ, ΝΑΙ στο Λαϊκό Μέτωπο για μια άλλη προοπτική, ΟΧΙ στις δυνάμεις της μοιρολατρίας και στους κήρυκες του «μονόδρομου», ΝΑΙ στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ