Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν μιλάνε τα έργα...

Για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, «έσπασε» ο ΣΕΒ τη συνήθειά του να υποβάλει προεκλογικά προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπόμνημα με τα «αιτήματά» του για τα εργασιακά θέματα, τη φορολογία, το ασφαλιστικό κλπ., ζητώντας τις ανάλογες δεσμεύσεις. Θυμάστε εκείνους τους «δωδεκάλογους», τους «δεκάλογους» κλπ.

Δε θα υπάρξει αυτή τη φορά γραπτό υπόμνημα για τους προβληματισμούς μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Εκείνο, που, βεβαίως, δεν είπε, είναι ότι αυτή τη φορά κάτι τέτοιο είναι εντελώς περιττό, αφού έχουν «δέσει το γάιδαρό τους» σε κάθε περίπτωση. Δεν έχουν απλά διαβεβαιώσεις για την ικανοποίηση των «προβληματισμών» τους, έχουν απτά δείγματα γραφής. Τι να τα κάνουν, άλλωστε, τα λόγια, όταν μιλάνε τα έργα;

Γελάστηκε...

Οι αγώνες και τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι σε όλους γνωστά. Και είναι καθ' όλα εύλογο - αν όχι υποχρεωτικό - όταν ένα κόμμα πραγματοποιεί, μέσα στην προεκλογική περίοδο, μια ειδική για την τρίτη ηλικία εκδήλωση, να τοποθετείται έναντι αυτών των αιτημάτων. Οταν δεν το κάνει και τα προσπερνά, με «ντρίμπλες» και «πυροτεχνήματα», τότε είναι ηλίου φαεινότερον, πως είναι «κούφια» και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου όλα όσα «παχιά» λόγια λέει και εξαγγέλλει.

Αυτό, ακριβώς, έγινε με την προχτεσινή συγκέντρωση της ΝΔ και την παρουσία του αρχηγού της. Αν νομίζει ο Κ. Καραμανλής πως δεν «το 'πιασαν» αυτό οι συνταξιούχοι, είναι πολύ γελασμένος.

«Μαθήματα» ιστορίας

Γρηγοριάδης Κώστας

«... το '40 και το '50 όλοι βγήκαμε από τις φυλακές, και άλλοι είχαν ισόβια, άλλοι είχαν θανατικές καταδίκες στην πλάτη. Κι όμως τρέχαμε, αγωνιζόμασταν. Μας έδιωχναν από τις δουλιές, κι όμως είχαμε μια ορμή που τους ταρακουνήσαμε...». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μπαρμπα - Γιάννη Βάρδα, παλιό μέλος της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και από τους ιστορικούς προέδρους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας. Ο μπαρμπα - Γιάννης, όπως τον φωνάζουν όλοι, ήταν μέλος του σωματείου από το 1951, παρ' όλα αυτά όμως δεν το βάζει κάτω. Εδωσε το «παρών» στο συνέδριο της Ομοσπονδίας που έγινε προχθές, ενώ με συμβουλές και παροτρύνσεις καλούσε τους νεότερους συνδικαλιστές να ακολουθήσουν τον παλιό αλλά πάντα επιτυχημένο δρόμο του αγώνα. Ασπρισαν τα μαλλιά του μπαρμπα - Γιάννη να αγωνίζεται για να βελτιώσει μαζί με άλλους παλιούς συνδικαλιστές, τη ζωή των εργαζομένων και όμως ακόμα προσπαθεί.

Ολα αυτά για κάποιους, που επικαλούνται ότι «μαθήτευσαν», όπως λένε, δίπλα στον μπαρμπα - Γιάννη, μα άλλα κάνουν σήμερα. Προφανώς δεν ήταν καλοί μαθητές αφού πιστεύουν ότι ο αγώνας εξαντλείται στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και στον «κοινωνικό διάλογο»...

Και «σύντροφος» άμα λάχει!

«Πώς σας υποδέχεται ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ;», ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής χτες ο Β. Κοντογιαννόπουλος. Και η απάντηση: «Πολύ ζεστά, συντροφικά θα έλεγα...».

Κοίτα να δεις τι κάνει ο άνθρωπος για ένα βουλευτιλίκι! Εως και «σύντροφος», άμα λάχει, ο Κοντογιαννόπουλος!

Τα ψέματα και η αλήθεια

«Εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - Η Ελλάδα δε συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ». Αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αυριανής» και, βέβαια, είναι εξόφθαλμη η κακότεχνη προσπάθεια, να αθωώσει την κυβέρνηση, για τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της, για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις -αλλά και γι' αυτές που έρχονται - στο Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια, γενικότερα.

Να σημειώσουμε ένα και μόνο: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις ασκήσεις - προπομπό του νέου ΝΑΤΟικού πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, τόσο με τις ελληνικές στρατιωτικές μονάδες, που βρίσκονται ήδη εκεί, όσο και με την παραχώρηση του εδάφους, της θάλασσας και του εναέριου χώρου της χώρας, για να μεταφερθούν εκεί και άλλες «μισθοφορικές» δυνάμεις της Νέας Τάξης. Και αυτό, το γνωρίζει πολύ καλά και η «Αυριανή».

Τα ψέματα, όμως, μπορεί να συσκοτίζουν προσωρινά και σ' ένα βαθμό την αλήθεια, αλλά δεν αλλάζουν στο παραμικρό, ούτε την ίδια, ούτε όσα αυτή συνεπάγεται.

Νέα στοιχεία για το «Εσελον»...

Ο «Ρ» έχει επανειλημμένα γράψει σχετικά με τον παγκόσμιο αμερικανο-βρετανικό ηλεκτρονικό «χαφιέ», το διαβόητο σύστημα «Εσελον». Εχει γράψει, επίσης, για μια σύσκεψη, που είχε γίνει το 1994 στη Βόννη και στην οποία πήραν μέρος όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ (πλην της Ιταλίας), οι ΗΠΑ και τέσσερις ακόμη χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Νορβηγία και το Χονγκ Κονγκ). Η σύσκεψη αυτή είχε οργανωθεί από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας - το μεγάλο αφεντικό του «Εσελον» - και είχε σκοπό τη νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από τη μια και από την άλλη την τεχνική προσαρμογή των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών στα τεχνικά στάνταρ παρακολούθησης και αποκρυπτογράφησης του «Εσελον».

Τώρα, όμως, αποκαλύπτονται πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με στοιχεία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Αλ. Αλαβάνος, τα πράγματα δεν έμειναν μόνο σ' αυτή τη σύσκεψη. Η τελευταία κατέληξε σε ντοκουμέντο με τίτλο «Διεθνείς Οδηγίες Χρηστών για την Παρακολούθηση των Επικοινωνιών». Ακολούθησε, στις 17 Γενάρη 1994, συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο υιοθέτησε ανάλογη απόφαση, με τίτλο «Ψήφισμα για τη νόμιμη παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών», η οποία κρατήθηκε μυστική για δύο ολόκληρα χρόνια και, τελικά, δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 4 Νοέμβρη 1996.

... και ο πραγματικός του χαρακτήρας

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω;

Πρώτον, στην πραγματικότητα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο μ' ένα αμερικανο-βρετανικό σύστημα παρακολούθησης και, πολύ περισσότερο, μ' ένα σύστημα, που λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων χωρών - μελών της ΕΕ, για βιομηχανική κατασκοπία και όλα όσα σχετικά «σερβίρονται» τον καιρό αυτό. Εχουμε να κάνουμε μ' έναν τεράστιο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό παρακολούθησης της οποιασδήποτε ηλεκτρονικής επικοινωνίας, στον οποίο παίρνουν μέρος όλες οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες - με τις ΗΠΑ πρώτες και καλύτερες - και βασικός του στόχος είναι οι λαοί και τα κινήματά τους.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση - μαζί και οι υπόλοιπες της ΕΕ - γνώριζε από χρόνια την ύπαρξη και λειτουργία του διαβόητου συστήματος «Εσελον» κι έκανε την «πάπια», ακόμη και όταν αυτό αποκαλύφθηκε. Ακόμη και σήμερα.

Τρίτον, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε την υπογραφή και έδωσε το δικαίωμα της παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών της χώρας σε ξένες δυνάμεις και υπηρεσίες, παρά και ενάντια σε όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, παρά και ενάντια σε όσα προβλέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και οι σχετικές συμβάσεις του ΟΗΕ και κρατώντας μυστική την επαίσχυντη αυτή πράξη από τη Βουλή και τον ελληνικό λαό.

Εάν η κυβέρνηση ή κάποιος εκπρόσωπός της έχει διαφορετική γνώμη από τα προηγούμενα, περιμένουμε την αντίδρασή τους.

Ξέφραγο αμπέλι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βέβαια, για να είμαστε απολύτως σωστοί, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει μόνο την «πάπια», σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα των υποκλοπών και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Τον τελευταίο καιρό επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις πομπές της, με την προετοιμασία και προώθηση στη Βουλή της «Σύμβασης δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ».

Μη σας ξεγελά ο αθώος τίτλος. Η σύμβαση περιλαμβάνει διάφορα φοβερά και τρομερά, όπως καταγγέλθηκαν πρόσφατα από την Κοινοβουλευτική και Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα της κυβέρνησης να παραχωρεί άδεια παρακολούθησης των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και γενικότερα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ ή σε κοινοτικές υπηρεσίες.

Να πούμε ότι έχουν παρακάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι; Να συμπληρώσουμε ότι κανένας Ελληνας πολίτης δεν έχει δώσει το δικαίωμα στην κυβέρνηση και στη Βουλή να παραχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν άμεση σχέση με τα πλέον στοιχειώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη;

Μάλλον περιττά είναι όλα. Απλώς, πάρτε κι αυτά υπόψη σας στις εκλογές που έρχονται.

Ούτε ίχνος

Τις προάλλες σχολιάζαμε την προεκλογική (διάβαζε: ψηφοθηρική) εξαγγελία του υπουργού Γεωργίας, σχετικά με νέο δασικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί, όμως, μετά τις εκλογές και το οποίο θα προβλέπει αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων και τη μείωση των προστίμων, που επιβάλλονται στους καταπατητές.

Φαίνεται, όμως, πως τα «μηνύματα» που έφτασαν στον υπουργό και την κυβέρνηση δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητικά και γι' αυτό προχώρησαν και στο επόμενο βήμα. Ετσι, με εγκύκλιο του Γ. Ανωμερίτη αναστέλλονται οι ειδικές αποζημιώσεις που έχουν επιβληθεί για τη διατήρηση οικοδομών που βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις, όπως και τα πρόστιμα, που αφορούν παράνομες εκχερσώσεις. Αναστολή, η οποία έχει αναδρομική ισχύ, από τις 25 Φλεβάρη και για τους επόμενους έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 25 Αυγούστου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναβάλλεται τόσο η επίδοση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων όσο και η λήψη αναγκαστικών μέτρων από τις αρμόδιες ΔΟΥ, για τη μη πληρωμή των προστίμων.

Να υποθέσουμε πως η κυβέρνηση ψηφοθηρεί ξεδιάντροπα και σε βάρος όσου δασικού πλούτου έχει απομείνει, όχι μόνο με τους σημερινούς καταπατητές, αλλά και με όσους θέλουν να... δοκιμάσουν την τύχη τους, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού; Μα, δεν τους έχει απομείνει ίχνος τσίπας πια;

Δυναμική απάντηση!

Δρόμο ανοίγουνε

στο ΝΑΤΟ

για το νέο του

ρεσάλτο,

ύδωρ δίνουνε

και χώμα

στους φονιάδες,

και τη βρώμα!

Δρόμο ανοίγουν

στα κανόνια

οι αφέντες μας

τα πιόνια

και προσφέρουνε

τη χώρα

για γεφύρι

στην «Καμόρα»!

Δρόμο ανοίγουν,

σηκωθείτε,

«έξω οι Γιάνκηδες»

να πείτε

και σε τέσσερις

βδομάδες

«μαύρο» ρίξτε

στους ραγιάδες!


Ο οίστρος

Δελτία (αν)ειδήσεων

ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΑ, λέτε, να είναι όλα τα τηλεοπτικά κανάλια; Οχι, δεν αναφερόμαστε στον αποκλεισμό του ΚΚΕ, αλλά και των άλλων μικρών κομμάτων, από τις πολιτικές τους εκπομπές ή τα δελτία ειδήσεων. Γι' αυτό ξέρουμε τι είδους ...συνεννόηση έχει γίνει και με ποιους.

Αναφερόμαστε στην αξιολόγηση των ειδήσεων, άρα και της σειράς μετάδοσής τους, όπως και στο χρόνο, που αφιερώνουν γι' αυτές.

Ανοίγεις την τηλεόραση, για να δεις ειδήσεις και μπαφιάζεις στα κάθε λογής αστυνομικά δελτία. Οι κλοπές διαδέχονται τους βιασμούς και τους τελευταίους το κάθε λογής έγκλημα...

Μάλιστα, όταν το δελτίο της μέρας είναι σχετικά «αδύνατο», δε διστάζουν να μεταδώσουν ξανά και ξανά τις «ειδήσεις», που μετέδωσαν αλλεπάλληλες φορές τις προηγούμενες μέρες.

Αφού τελειώσουν οι αστυνομικές ειδήσεις, αρχίζει ένας άλλος κύκλος. Θα μπορούσε να ονομαστεί «τα ...περίεργα απ' όλο τον κόσμο».

Κι αφού τελειώσουν κι αυτά. Κι αφού ξαναδούμε κάποια γεγονότα - αστυνομικού κι αυτά χαρακτήρα - που συνέβησαν σε διάφορες χώρες, τις προηγούμενες μέρες. Κι αφού δεν είπε ανέκδοτα ο αρχιεπίσκοπος ή δεν υπήρχαν αντιδράσεις για κάποια άλλα, που είπε την περασμένη βδομάδα. Κι αφού...

Κι αφού... Κι αφού... Τότε κι αν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χρόνος στο δελτίο ειδήσεων και δεν έχουμε χάσει την υπομονή μας κι έχουμε ακόμη ανοιχτή και σώα την τηλεόρασή μας, μπορεί να δούμε κάποια είδηση με κάποιο πολιτικό περιεχόμενο.

Επαναλαμβάνουμε πως δεν ξέρουμε, αν είναι συνεννοημένα τα κανάλια μεταξύ τους, αλλά είναι γεγονός πως όλα τηρούν την ίδια τακτική.

Νομίζουμε πως πρέπει να επέμβει η αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού και ελέγχου των μονοπωλίων...

Πάντως, η μόνη ...αξιόλογη είδηση, που είδαμε στο χθεσινό, βραδινό δελτίο ειδήσεων Μεγκάλου ιδιωτικού καναλιού ήταν πως το κρέας του εκτρεφόμενου σε φάρμα κροκόδειλου μοιάζει πολύ με του κοτόπουλου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ