Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπολκεστάιν και «μισθοί Βαλκανίων»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα έμπαινε στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή της οδηγίας Μπολκεστάιν. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απλά το επιβεβαίωσε και το διατράνωσε, όταν ρωτήθηκε χτες από το «Ρ» πώς θα αντιδράσει όταν μια επιχείρηση - πάροχος υπηρεσιών, σύμφωνα με την κωδικοποιημένη ονομασία της εφιαλτικής οδηγίας - που εμφανίζει έδρα της σε κάποια από τις χώρες «χαμηλού εργατικού κόστους» φέρει στη χώρα μας εργαζόμενους είτε με τις άθλιες αποδοχές των χωρών αυτών είτε βαφτίζοντάς τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους. Η απάντηση του Ευ. Αντώναρου ήταν ευθεία: «Η χώρα μας έχει υποχρέωση ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εφαρμόζει ό,τι είναι δεσμευτικό για τα κράτη - μέλη της ΕΕ». Δεν πρόκειται όμως για απλή συμμόρφωση με το «ευρωπαϊκό - αντεργατικό κεκτημένο». Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία «φιλικού περιβάλλοντος» για τις επιχειρήσεις και κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει. Ομως «το ψητό» είναι η μείωση του «εργατικού κόστους» και δεν είναι λίγοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά που είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τους μισθούς... στις βαλκανικές χώρες που τις έκαναν τάχα «ανταγωνιστικές». Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η Οδηγία ...Φρανκεστάιν και γι' αυτό η κυβέρνηση την υπερασπίζεται μετά πάθους.

Χέρι χέρι...

Χέρι χέρι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης υπερψήφισαν προχτές στην Ευρωβουλή την αντεργατική οδηγία για την παροχή υπηρεσιών, γνωστή και ως οδηγία Μπολκεστάιν. Προφανώς, η σοβαρότητα του θέματος, και η σημασία που έχει για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν επέτρεπε τους συνηθισμένους για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ λαϊκισμούς και κορόνες. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να στηρίξουν την οδηγία, με τη συνηθισμένη τακτική «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Οι περισσότεροι δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία ή δήλωσαν αποχή, ενώ ένας ψήφισε υπέρ της οδηγίας. Σημειώνουμε ότι η πρόταση για απόρριψη της οδηγίας καταψηφίστηκε, αφού πήρε 105 υπέρ, 405 κατά και 12 αποχές, καθώς οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και του Φιλελεύθερου τάχθηκαν από κοινού στο πλευρό του Ευρωσυμβουλίου, προς μεγάλη ικανοποίηση του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Τσαρλς Μακ Γκρίβι.

«Οικογενειακοί» καυγάδες...

Ασφαλώς και δεν υπήρξε κατάληψη χτες στα γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης από τους συνδικαλιστές αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. Ο λόγος είναι απλός: Δεν κάνει κανείς κατάληψη στο σπίτι του! Ετσι έδειχναν να αισθάνονται τόσο οι αστυνομικοί, αλλά και οι οικοδεσπότες, τα στελέχη της ΝΔ που τους υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, έστω και απρόσκλητους. Οι αστυνομικοί, όπως δήλωσε ο πρόεδρός τους Κυριαζίδης, πήγαν απλά για να εκφράσουν «ένα παράπονο», γιατί δεν περιελήφθησαν στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο ορισμένες διατάξεις που περίμεναν. Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ασφαλώς και δεν επικρίνει τη συμπεριφορά των αστυνομικών», ενώ θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση...

Με τέτοια «ωραία ατμόσφαιρα», δεν είναι να απορεί κανείς που οι συνδικαλιστές της αστυνομίας βγαίνουν πολλές φορές μπροστά και βάζουν πλάτη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την κατάργηση του ασύλου, τις έρευνες σε σπίτια «υπόπτων» δίχως άδεια εισαγγελέα, τις «ελεύθερες» τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, κ.ο.κ.

Κωδικός: Λιμοκτονία Κούβας!

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι ιμπεριαλιστές επιφυλάσσουν λιμοκτονία(!) για τον ηρωικό λαό της Κούβας στην περίπτωση που θα επιβάλουν το καθεστώς της αρεσκείας τους, μετά το θάνατο - όπως πιστεύουν - του Φιντέλ Κάστρο. Ηδη υπάρχει... μελέτη του ΔΝΤ(!), η οποία προτείνει, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, να σταματήσει κάθε επιδότηση στις τιμές τροφίμων, έστω και αν «αυτό καταστήσει απρόσιτα ορισμένα καταναλωτικά αγαθά για κάποιο διάστημα»! Η ομάδα του ΔΝΤ, όπως αναφέρει το όργανο του διεθνούς ιμπεριαλισμού «Γουόλ Στριτ Τζουρνάλ», αποτελείται από νυν και πρώην αξιωματούχους του ΔΝΤ, όλοι Αμερικανοί κουβανικής καταγωγής. Ηδη «έχουν καταστρώσει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της κουβανικής οικονομίας κατά τον τρόπο που θα ήθελε το ΔΝΤ». Με τα σχέδια και τα όνειρα θα μείνουν. Αλλωστε, άπειρες φορές έχουν μείνει με τα δολοφονικά σχέδια στο χέρι...

Ευρωιμπεριαλιστικά εργαλεία

Ρόλο στην πρώτη γραμμή της ευρωιμπεριαλιστικής πολιτικής, διεκδικεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση υπό ελληνική ηγεσία ενός «τακτικού σχηματισμού μάχης» (battle group), δύναμης σε πρώτη φάση 1.200 ατόμων, από Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ετοιμοπόλεμου ευρωστρατού. Η υπογραφή τέθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και η δύναμη, μαζί με άλλες ανάλογες των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα είναι έτοιμη για δράση το καλοκαίρι του 2007.

Οι δυνάμεις αυτές εντάσσονται στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας (ευρωστρατός), ενώ η δομή και τη δράση αυτού του μηχανισμού είναι προσαρμοσμένες στο νεοταξικό δόγμα περί «άμυνας», «ασφάλειας», «σταθερότητας» και αντιμετώπισης των «νέων απειλών». Οι «τακτικοί σχηματισμοί μάχης» της ΕΕ, στο όνομα της ψευδεπίγραφης «ανάληψης ειρηνευτικών αποστολών στην ευρύτερη περιοχή», είναι το πρόπλασμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωστρατού, που θα υπερασπίζεται και θα προωθεί ανά τον κόσμο τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της ΕΕ. Δείγματα γραφής της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας έχουν ήδη υπάρξει με τη συμμετοχή χωρών - μελών της ΕΕ στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει το δόγμα του «προληπτικού πολέμου», γνωστό και ως δόγμα Σολάνα, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2003.

Ειδικά όσον αφορά στην ελληνική συμμετοχή και εμπλοκή στην υπόθεση του λεγόμενου ευρωστρατού, αυτή συνδέεται με την όλο και πιο βαθιά ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της «επένδυσης» σε ρόλους χωροφύλακα των λαών. Να σημειωθεί ότι η ελληνική συμμετοχή, γενικά στον ευρωστρατό, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί, θα είναι με δυνάμεις άνω των 6.500 επαγγελματιών οπλιτών, ενώ είναι διαθέσιμα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, 8 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, 42 μαχητικά αεροσκάφη, 4 μεταγωγικά αεροσκάφη, συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ» και μονάδες αντιαεροπορικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Ενα προπαγανδιστικό οικοδόμημα για την υποστήριξη της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε στηθεί και πάνω στο θέμα της προστασίας των συνόρων της χώρας έναντι των τουρκικών απειλών. Αλλά με την προώθηση της υπόθεσης του ευρωστρατού, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ τις υποδομές του οποίου χρησιμοποιεί ο ευρωστρατός, κατοχύρωσε δικαίωμα «βέτο» για τις αποστολές του, θέτοντας έτσι εκτός πεδίου δράσης του το Αιγαίο, την Κύπρο και όποιες άλλες περιοχές κρίνει η Τουρκία. Επομένως, έχει καταρριφθεί και το επιχείρημα των θιασωτών αυτής της υπόθεσης περί προστασίας της χώρας απ' αυτόν τον καθαρά ιμπεριαλιστικό στρατό

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας ανάπτυξης, που αποτελεί ένα ακόμα εξάρτημα των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Καμία σχέση δεν έχει, βέβαια, με την προστασία των συνόρων των χωρών - μελών, αλλά πρόκειται καθαρά για έναν επεμβατικό - επιθετικό στρατό. Οι «σχηματισμοί μάχης» της ΕΕ και, γενικά, η υπόθεση του ευρωστρατού, αποτελούν απειλή για την ειρήνη, τους λαούς της Ευρώπης και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς ενάντια στους οποίους στρέφονται. Ως τέτοιοι πρέπει να αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο της λαϊκής πάλης κατά της ΕΕ και των πολιτικών της εκφραστών στη χώρα μας, έως την ανατροπή τους.

Τα ... φιλάσθενα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΛΕΜΕ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ήταν χτεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι μισές ιατρικές δαπάνες που κάνει ένας εργαζόμενος κάθε χρόνο δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό του ταμείο. Ομως, κάθε άλλο παρά μας εκπλήσσουν, αφού ...τα λέμε εδώ και χρόνια.

Σας λέμε, επίσης, με βεβαιότητα ότι αυτό δεν οφείλεται στο ότι ο μέσος Ελληνας είναι «κατά φαντασίαν ασθενής» ή φοβητσιάρης. Στη συνεχιζόμενη για χρόνια και συνεχώς εντεινόμενη πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων σε «εταιρείες» οφείλεται, όπως και στη συνεχή κατάπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι πως αυτή η επιχείρηση ...ενίσχυσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας άρχισε, αλλά δε φαίνεται να τελειώνει. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδωσαν τη σκυτάλη στη ΝΔ, που επιταχύνει τους ρυθμούς.

Και, μάλλον, δε θα ησυχάσουν, μέχρι να δουν όλα τα νοσοκομεία ιδιωτικά (άντε και μερικά κρατικά σε υπολειτουργία για να δικαιολογείται η Υγεία ως «δημόσιο αγαθό») και, φυσικά, όλους τους Ελληνες να παγιδευτούν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αλλωστε, ήδη, ένα «μίνι ασφαλιστικό» συζητείται στη Βουλή και ετοιμάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το «μεγάλο»! Οσο για τα νοσοκομεία, οι κενές θέσεις προσωπικού ...χάσκουν, ενώ τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού γίνονται ακόμη λιγότερα.

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά τους αναλυτές του τελευταίου γκάλοπ, που είδε το φως της δημοσιότητας, οι Ελληνες θέλουν τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση με υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώτος είναι «καταλληλότερος» και ο δεύτερος «ειδήμων» στα εξωτερικά θέματα.

Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται πως για να πάρεις τις απαντήσεις που θέλεις δεν έχεις παρά να κάνεις τις ...κατάλληλες ερωτήσεις και, φυσικά, να προβάλλεις τα αποτελέσματα με τον τρόπο που σε βολεύει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η συνέχεια είναι γνωστή: Τα «μηνύματα» των γκάλοπ συνοδεύονται με τη συντριπτική παρουσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα Μέσα Επικοινωνίας. Προσθέστε τα ρουσφέτια και την εξαγορά συνειδήσεων. Βάλτε τις απύθμενες προεκλογικές δαπάνες. Συνυπολογίστε και τον εκλογικό νόμο και ...ο δικομματισμός καλά κρατεί.

Χαρατσώνει τους πολλούς

Γρηγοριάδης Κώστας

«Και ο φετινός προϋπολογισμός, το κατ' εξοχήν εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων που διαθέτουν οι κυβερνήσεις, κινείται με προκλητική προσήλωση στην κατεύθυνση εισπράττω από τους πολλούς για να ωφεληθούν οι λίγοι». Αυτό σημείωνε, μεταξύ άλλων, η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2007. Κι έχει απόλυτο δίκιο, καθώς ο προϋπολογισμός βρίθει σχετικών αποδείξεων. Για παράδειγμα, στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, οι κατ' εξοχήν αντιλαϊκοί, έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν αρκετά περισσότερο από τους άμεσους. Κατά 8,8% οι πρώτοι και μόνο 4,8% οι δεύτεροι. Αλλά και η ανάλυση των άμεσων φόρων στα ίδια συμπεράσματα οδηγεί. Η αύξηση των άμεσων φόρων, που θα βαρύνει τα λαϊκά εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ΕΒΕ και αγρότες), θα ανέλθει στο 6,8%. Η αντίστοιχη αύξηση για τις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) θα ανέλθει μόνο στο 2,7%. Δηλαδή, πιο κάτω κι απ' τον επίσημο τιμάριθμο και, βέβαια, πολύ πιο κάτω από τους ρυθμούς αύξησης των επιχειρηματικών κερδών. Είπαμε, χαρατσώνει τους πολλούς για να ωφεληθούν οι λίγοι...

Η αύξηση της... μείωσης

Τα κυβερνητικά «μαγειρέματα» κατά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού κάθε έτους, έχουν λίγο - πολύ καταντήσει «ρουτίνα», όποια κυβέρνηση, «πράσινη» ή «μπλε» κυβερνά. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που ορισμένοι υπουργοί ξεπερνούν τα... επιτρεπτά όρια «μαγειρέματος» αφού από το πολύ «αλατοπίπερο» που προσθέτουν με τις δηλώσεις τους, στο τέλος η «σούπα» προκύπτει... σκέτη «λύσσα». Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκου, ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση 10% των κονδυλίων του νέου προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα, σε σχέση με το τρέχον έτος. Πέρα από το γεγονός ότι το παραπάνω ποσοστό αύξησης, δεν προκύπτει από πουθενά, να σημειώσουμε ότι τα χρήματα των κοινοτικών επιδοτήσεων που άμεσα αφορούν την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, δηλαδή τη μικρομεσαία αγροτιά, θα είναι μειωμένα κατά 8,3%. Οσο, για την αύξηση των κονδυλίων που κάνει λόγο ο υπουργός, για μια ακόμη χρονιά, πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν όχι στους μικρούς και φτωχούς αγρότες που υποφέρουν εξαιτίας της νέας ΚΑΠ, αλλά ως συνήθως στους διάφορους «αετονύχηδες - επενδυτές» που έχουν βάλει πλώρη για να καταστούν οι νέοι μεγαλοτσιφλικάδες.

Η επιστημονική διάκριση...

Το πρώτο βραβείο - ανάμεσα σε 10.000 εργασίες - πήρε η ομάδα του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, στο μεγαλύτερο παγκόσμιο καρδιολογικό συνέδριο που έγινε στην Αμερική. Η ομάδα - στην οποία συμμετέχουν και οι Γ. Παρίσης, Ρ. Κουρέα, Φ. Πάνου και Ι. Παρασκευαΐδης - βραβεύτηκε για την εργασία της με θέμα την καρδιακή ανεπάρκεια και το ρόλο της ερυθροποιητίνης.

«Αυτό δεν είναι κάτι το σύνηθες για μια μικρή χώρα, όταν αναμετρώνται επιστημονικοί κολοσσοί» είπε χτες ο Δημήτρης Κρεμαστινός απ' το βήμα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση και τα Οικονομικά της Υγείας για ν' αναρωτηθεί στη συνέχεια: «Πώς αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν εκεί; Ποιοι πλήρωσαν για την έρευνά τους και για να πάνε εκεί; Υπάρχει τρόπος νόμιμος να επιτευχθούν όλα αυτά τα πράγματα;».

Οντως, εκτός απ' τα συγχαρητήρια που δικαιούται η επιστημονική ομάδα, έχουν τη δική τους σημασία και τα ερωτήματα που έθεσε ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός...

... και η «συνεδριακή ιατρική»

«Σήμερα δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθεί μια σοβαρή έρευνα και μάλιστα αμερόληπτη που να αποδώσει και να στείλει τους ερευνητές έξω με έξοδα της χώρας» έδωσε την απάντηση ο ίδιος ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Και στη συνέχεια μίλησε για το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών των ιατρικών μηχανημάτων στην έρευνα. «Κάθε μέρα, είπε, έχουμε και ένα συνέδριο, κάτι που δε γίνεται σε καμία χώρα του κόσμου. Κάθε διευθυντής μπορεί να κάνει και το δικό του συνέδριο. Ολοι "κάτι παίρνουν" απ' αυτά τα συνέδρια, αλλά ουδείς το γνωρίζει. Μ' αυτό που παίρνει οικοδομεί την επιστημονική του ταυτότητα, αλλά ουδείς τον ελέγχει. Ετσι η συνεδριακή ιατρική - η βδομαδιάτικη συνεδριακή ιατρική - στην ουσία αποτελεί τη μετεκπαίδευση των γιατρών». Ποιο, αλήθεια, σύστημα θα διορθώσει αυτή την κατάσταση; έθεσε το ερώτημα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, καλώντας τους οικονομολόγους να βρουν μια λύση.

Ομως, το ζήτημα - εκτός απ' την οικονομική του διάσταση - είναι πρωτίστως πολιτικό και δε λύνεται με την προωθούμενη εμπορευματοποίηση της Υγείας και, γενικότερα, την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Αλλωστε, και ο ίδιος υπηρέτησε ως υπουργός Υγείας και γνωρίζει από πρώτο χέρι το χαρακτήρα και τα όρια της πολιτικής αυτής, καθώς και τη δράση των μεγάλων συμφερόντων που θέλουν το χώρο της Υγείας πεδίο της κερδοσκοπικής δράσης τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για το σύγχρονο ξεσηκωμό

«

Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία». Αυτό το σύνθημα στολίζει εδώ και δυο μέρες τους τοίχους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δείχνοντας ότι 33 χρόνια μετά, ο ηρωικός παλλαϊκός ξεσηκωμός του 1973 συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα. Αυτό το σύνθημα αποτελεί, παράλληλα, ένα πλατύ κάλεσμα αφύπνισης σε όλο το λαό. Ενα κάλεσμα, για να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια την τύχη του, συμπορευόμενος στον αγώνα που θα απαιτεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και θα ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία.

Αυτό το κάλεσμα ηχεί σήμερα για κάθε εργαζόμενο, για κάθε εκπαιδευτικό, μαθητή, φοιτητή, για κάθε αγωνιστή του «τότε» και του «τώρα», ως ραντεβού συμπόρευσης σήμερα, στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Γιατί η επέτειος του Πολυτεχνείου συνεχίζει να είναι μια αγωνιστική συνάντηση. Ιδιαίτερα σήμερα, η πορεία του Πολυτεχνείου είναι ένας σταθμός στον αγώνα για Παιδεία προς όφελος του λαού, συνδέεται με τις παρατεταμένες και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16, ενάντια στην προσπάθεια πλήρους παράδοσης της εκπαίδευσης στους ιδιώτες.

Ο παλλαϊκός χαρακτήρας που πήρε ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, έχει να δώσει πολύτιμα διδάγματα σ' αυτούς τους αγώνες σήμερα. Δείχνει ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού ότι ο αγώνας των φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο όταν συνδέεται με την πάλη της εργατικής τάξης. Αντανακλά όμως, ταυτόχρονα, ότι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στην εκπαίδευση, θα έρθει μόνο μέσα από ριζικές ανατροπές συνολικά στην κοινωνία και δεν αρκεί μια οποιαδήποτε αντικατάσταση του πολιτικού σκηνικού μέσα στα σαθρά πλαίσια του καπιταλισμού.

Γι' αυτό και κάθε αγώνας σήμερα, για την Παιδεία, την Υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, τον πολιτισμό... έχει προοπτική όταν αποκτά αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα. Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά οι σύγχρονοι αγώνες να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις σ' αυτήν την κατεύθυνση. Να είναι αγώνες που θα καταδικάζουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού κόντρα στα δίκια της εργατικής τάξης.

Ομως, οι αγώνες του λαού δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα όταν μένουν στην καταδίκη της πολιτικής που ασκείται σήμερα, όταν δεν έχουν στόχο την ανατροπή. Και το Πολυτεχνείο είναι άλλη μια μεγάλη στιγμή του λαϊκού κινήματος στην πατρίδα μας, που δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οταν ο λαός θέλει μπορεί να δημιουργεί ισχυρές ρωγμές στο σύστημα, μπορεί ακολουθώντας το δρόμο της ρήξης να οδηγήσει στην ανατροπή της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ