Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δίχως τέλος η ομηρία των συμβασιούχων

Πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οχυρώθηκε η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει θέση για την έκβαση μιας υπόθεσης που πετάει στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους. Δεν κοροϊδεύει κανέναν η κυβέρνηση, ακριβώς γιατί το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τις δικές της, όπως και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποφάσεις. Οι δύο «μονομάχοι» επί χρόνια εμπαίζουν και κρατούν σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε φορείς του δημοσίου, τους εκμεταλλεύτηκαν πολλαπλώς και τώρα τους πετάνε στο δρόμο. Τα κροκοδείλια δάκρυα του ΠΑΣΟΚ δεν εξαπατούν κανένα γιατί είναι συνεργός στο έγκλημα, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ηγεσίες των ανώτατων δικαστηρίων, που ας σημειωθεί διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν εφαρμόζουν παρά τους νόμους τους, σύμφωνα και με τις κάθε φορά άνωθεν υποδείξεις... Το πρόβλημα των συμβασιούχων είναι κατ' εξοχήν πολιτικό και αν υπήρχε η απαραίτητη βούληση θα μπορούσε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια... Οι εργαζόμενοι, μέσα από την οδυνηρή πείρα τους, μπορούν να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα.

Κάτι ξέρουν αυτοί

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ενα πρώτο βήμα» θεωρεί η Πανελλήνια Ενωση των Φαρμακοβιομηχάνων, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, τις αυξήσεις των τιμών σε εκατοντάδες φάρμακα, πολλά από τα οποία ευρέως διαδεδομένα, που ανακοινώθηκαν προχτές από την κυβέρνηση και φτάνουν μέχρι 50%. Και, βέβαια, «ελπίζει» στη γενίκευση των αυξήσεων και στην ικανοποίηση μέχρι κεραίας των αξιώσεων των φαρμακοβιομηχάνων.

Ε, για να το λένε οι βιομήχανοι, κάτι θα ξέρουν... Αλλωστε, όπως είπε και ο υπουργός Ανάπτυξης, η ...«εκλογίκευση» στην τιμολόγηση των φαρμάκων θα συνεχιστεί με γνώμονα τους «κανόνες του ανταγωνισμού»! Και, μάλιστα, από δω και πέρα, ανά τρίμηνο, θα 'χουμε και νέα «βήματα εκλογίκευσης»...

Πανταχού παρουσίες

«Με χίλια» τρέχει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Υγείας για να δώσει παρουσία στις διάφορες δραστηριότητες, όπου προβάλλεται το έργο του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Ετσι προχτές ήταν παρών στα εγκαίνια μονάδας χειρουργικής ρομποτικής του Γιώργου Αποστολόπουλου. Χτες αρχικά έδωσε συνέντευξη Τύπου με το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη στο υπουργείο, ενώ στη συνέχεια παραβρέθηκε σε άλλη συνέντευξη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας πάλι για την πρόληψη του Διαβήτη.

Την ίδια ώρα βέβαια γινόταν εκδήλωση με τη συμμετοχή φορέων στο Ασκληπιείο της Βούλας για τη συμφωνία του «Ερυθρού Σταυρού» με το «Υγεία» για την ανέγερση ιδιωτικού μαιευτηρίου στο χώρο. Εκεί ο υπουργός έστειλε, ως εκπρόσωπό του, τον διοικητή της Β΄ Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Γ. Φωτεινόπουλο.

Οχι πως ο εκπρόσωπός του δεν ενημέρωσε σωστά για τις θέσεις του υπουργείου στο καυτό θέμα των εκποιήσεων. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχουν και οι παρουσίες αυτές καθεαυτές τη σημασία τους. Και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδεικνύει με το παραπάνω την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας.

Οι πιστοί σύμμαχοι του Μπους

Αγνοια(!) επικαλέστηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος για το νέο έγκλημα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τη σφαγή των γυναικόπαιδων στην Μπέιτ Χανούν. Οταν κλήθηκε από το «Ρ» να καταδικάσει το εκ προμελέτης έγκλημα του Ισραήλ, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «δε διαθέτω τα συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία αναφέρεστε»!... Κι όμως σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. πυρηνικές δοκιμές στη Β. Κορέα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνώριζε τα πάντα και ήταν λαλίστατος... Τα χειρότερα όμως ήρθαν αργότερα, όταν ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, προφανώς κάτω από την κατακραυγή που προκαλούσε η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση για «τις δραματικές εξελίξεις» (έτσι!) στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία θύμιζε περισσότερο δήλωση της Κοντολίζας Ράις. Ο Γ. Κουμουτσάκος, βαδίζοντας την πεπατημένη, έβαλε στο ίδιο τσουβάλι θύτη και θύμα και απηύθυνε έκκληση «προς όλες τις πλευρές για άμεσο τερματισμό της βίας και αυτοσυγκράτηση». Στην πραγματικότητα δικαιολόγησε τις ισραηλινές θηριωδίες, αναφέροντας ότι «η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα»(!), «το δικαίωμα αυτοάμυνας είναι δεδομένο», αλλά ζητώντας να σταματήσουν «οι επιθέσεις πυραύλων από παλαιστινιακές ομάδες κατά ισραηλινών στόχων»(!). Λες και δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή, που επιβάλλει το δικαίωμα στην αντίσταση... Μπορεί η επιθετική πολιτική του Τζ. Μπους να δέχτηκε ένα χαστούκι από τον αμερικανικό λαό, αλλά έχει παντού πιστούς «συμμάχους»...

Σα να 'ναι ήδη... επιχειρήσεις

Τα αντιλαϊκά μέτρα κι ο αυταρχισμός πάνε πάντα χέρι - χέρι. Οσο προχωρούν τα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο εντείνονται και οι προσπάθειες να χτυπηθούν συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, οι προσπάθειες ευνουχισμού του κινήματος, για να μην μπορεί να απαντήσει στην αντιλαϊκή επίθεση. Αυτή η παλιά και δοκιμασμένη - από την άρχουσα τάξη - τακτική άρχισε να εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα και σε σχολές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης είναι τέτοιες περιπτώσεις, όπου οι διοικήσεις προσπαθούν έως και να απαγορέψουν στους φοιτητές να αποφασίσουν τις μορφές του αγώνα τους, απαγορεύοντας κινητοποιήσεις με τη μορφή της κατάληψης... Στην πραγματικότητα, δε θέλουν καμιά μορφή κινητοποίησης, κανέναν αγώνα που θα πιέζει την κυβέρνηση, γιατί - ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση - συμμαχούν πλήρως μαζί της προκειμένου να προωθηθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.

«

Οι καταλήψεις... δε νομιμοποιούνται από καμιά πλειοψηφία Γενικής Συνέλευσης. Στην πραγματικότητα αυτές οι αυθαίρετες εκτός αρμοδιοτήτων του οργάνου (Γενική Συνέλευση) αποφάσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν παραβίαση του Πανεπιστημιακού Ασύλου το οποίο πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε», έφτασε στο σημείο να πει η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, Χ. Αθανασάκη! Είναι, βέβαια, μέγιστη ειρωνεία, προκειμένου να χτυπηθούν οι συνδικαλιστικές ελευθερίες των σπουδαστών να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ακόμα και το άσυλο, το οποίο θεσμοθετήθηκε ακριβώς για να προστατέψει αυτές τις ελευθερίες... Ομως το πιο επικίνδυνο και αποκαλυπτικό είναι ο ισχυρισμός: Οι γενικές συνελεύσεις δεν είναι αρμόδιες να αποφασίζουν για τους αγώνες των σπουδαστών! Αν συνυπολογίσουμε και την απειλή της προέδρου, ότι εάν οι σπουδαστές επιχειρήσουν κατάληψη της κεντρικής διοίκησης, η ίδια θα απαντήσει με... «lock out» (λοκ άουτ) τότε συμπληρώνεται η εικόνα του «μέλλοντος» που ετοιμάζουν στα ιδρύματα.

Κεντρική ιδέα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και του νόμου - πλαισίου που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση (των δυο βασικών αλλαγών δηλαδή, στις οποίες το φοιτητικό κίνημα στέκεται κάθετα αντίθετο), είναι η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σ' ένα ιδιωτικοποιημένο ίδρυμα δε χωρούν συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα, που θα μπορούν να αποφασίζουν να εναντιώνονται στην εκπαιδευτική πολιτική που εφαρμόζεται, που να μπορούν να αποφασίζουν διεκδικητικούς αγώνες... Σ' ένα τέτοιο ίδρυμα η διοίκηση θα λειτουργεί ως «μάνατζερ» των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να διεισδύουν στα ιδρύματα, με σκοπό την άλωσή τους για τα συμφέροντά τους. «Μάνατζερ» που θα «αλιεύει» πόρους και θα φροντίζει για την αύξηση της «παραγωγικότητας» του «ιδρύματος - επιχείρηση». Οταν θα 'χει π.χ. να παραδώσει έρευνες και πατέντες στους χορηγούς χρηματοδότες, η όποια καθυστέρηση στις υπηρεσίες του ιδρύματος θα σημαίνει κόστος!

Κάποια ιδρύματα λοιπόν, προσπαθούν να προσαρμοστούν από τώρα σ' αυτό το ρόλο, να δείξουν ότι είναι έτοιμα να γίνουν επιχειρήσεις, να στείλουν μήνυμα στους υποψήφιους χορηγούς ότι έχουν «πυγμή», προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να δείξουν καλή διαγωγή στην κυβέρνηση, λέγοντάς της ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά (βλέπε φοιτητικό κίνημα) δεμένα» προκειμένου να προωθήσει τις σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στα ιδρύματα.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα επιδοτούμενα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, να ονομάζει τα όσα εξάγγειλε χτες ως μέτρα ενίσχυσης της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά μάλλον για ενίσχυση της «ποντοπόρου ασυδοσίας» μπορεί να μιλήσει κανείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός πως αποκαλεί «επιδότηση της εργασίας» τις προκλητικές απαλλαγές των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου. Οπως καταλαβαίνετε, εμείς (μαζί και με τους ναυτεργάτες) θα πληρώνουμε και οι εφοπλιστές θα κερδίζουν...

Είναι σαφώς τραγική η εικόνα των υπουργών της κυβέρνησης, που προσπαθούν να παρουσιάσουν την πολιτική εξυπηρέτησης των όποιων μεγάλων συμφερόντων, σε... «εθνική αναγκαιότητα» ή ότι άλλο σκαρφιστούν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ζούμε σε μια χώρα, όπου οι μόνοι που έχουν ανάγκη «επιδότησης» είναι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές. Είτε πρόκειται για φοροαπαλλαγές, είτε για κατάργηση εισφορών, είτε για εξασφάλιση απλήρωτης εργασίας, είτε... είτε...

Ολοι οι υπόλοιποι είμαστε άνετοι και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και, επομένως, καμιά ανάγκη.

Αυτά, την ώρα που η αγοραστική αξία των μισθών πάει κάθε χρόνο προς τα κάτω, λόγω των ανύπαρκτων αυξήσεων και της τερατώδους φορολογίας, ενώ τα κέρδη των εταιρειών δεκαπλασιάζονται.

ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για την πολιτογράφηση και τα δημοκρατικά δικαιώματα των ομογενών από την Αλβανία. Μεγάλος καημός τους έπιασε για την παροχή κάθε διευκόλυνσης.

Επί τόσα χρόνια που άνθρωποι από τη γειτονική χώρα γίνονται αντικείμενο της σκληρότερης εκμετάλλευσης από αφεντικά και εταιρείες, όπου δουλεύουν ανασφάλιστοι και χωρίς δικαιώματα, δεν είδαμε παρόμοιες ευαισθησίες.


Γρηγοριάδης Κώστας

Και θα συνεχίσουμε να μην βλέπουμε. Γιατί και οι δυο ανακάλυψαν ένα ακόμη πεδίο ρουσφετολογικής εκμετάλλευσης για όποτε και να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν το παιγνίδι. Το ΠΑΣΟΚ απλά φωνάζει λίγο παραπάνω γιατί νιώθει «εκτός έδρας».

Οποιος έχει μαχαίρι και πεπόνι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι μισθοί των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο) πρέπει να εξομοιωθούν με τον υψηλότερο μισθό Προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, αποφάσισε προχτές το Μισθοδικείο, ώστε να υπάρχει η σωστή αναλογία μεταξύ ανωτάτων δικαστών και ανωτάτων δημοσίων λειτουργών. Κι αφού, ο υψηλότερος μηνιαίος μισθός είναι αυτός του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, πρέπει να φτάσουν και οι μισθοί των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων στα 10.271 ευρώ, από 5.455 που είναι σήμερα. Κι όλ' αυτά, επειδή οι δικαστές -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης - πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, δηλαδή υψηλούς μισθούς, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των αποφάσεών τους.

Αν αναρωτιέστε, τώρα, πώς γίνεται κάποιοι να θεωρούν τα 10.000 ευρώ ως όριο των αξιοπρεπών μηνιαίων αποδοχών σήμερα και, την ίδια στιγμή, οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων να βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης των 400 ή 500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 700, η απάντηση βρίσκεται στο εξής: Οποιος έχει το πεπόνι και το μαχαίρι κόβει και τις φέτες...

Ο παραδοσιακός τους ρόλος

«Βιώσιμη παγκοσμιοποίηση» είναι το νέο σύνθημα που αποφάσισε να λανσάρει η Σοσιαλιστική Διεθνής, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία απ' το Σαντιάγκο της Χιλής, όπου συνεδρίασε το Συμβούλιο της οργάνωσης, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου. Κι όπως φαίνεται, θα «ντυθεί» με τις γνωστές επικοινωνιακές «φορεσιές» των σοσιαλδημοκρατών, περί ανάδειξης της κοινωνίας των ανθρώπων σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία κλπ. Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Καθώς, η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση (δηλαδή, ο σύγχρονος ιμπεριαλισμός) οξύνει με γρήγορους ρυθμούς τις κοινωνικές αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη και κάνει περισσότερο ορατές τις αξεπέραστες αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος, οι σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να παίξουν, για μια ακόμη φορά, τον παραδοσιακό τους ρόλο, αυτόν της δικλείδας ασφαλείας του καπιταλισμού. Αναρωτιέστε, μήπως, με ποιον ακριβώς τρόπο θα το κάνουν; Εχετε λίγο υπομονή. Απ' ό,τι διαβάσαμε στα πρακτορεία, αποφάσισαν τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα και θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις...

Πάντα, σε βάρος του λαού

Τα ελλείμματα και τα χρέη του Δημοσίου αποτελούν την άλλη όψη των πολύμορφων και απλόχερων παροχών στο μεγάλο κεφάλαιο και, γενικότερα, της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, είχε πει παλιότερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και είχε απόλυτο δίκιο. Ακριβώς αυτό αντιπροσωπεύουν, παρά τα όσα ψέματα λένε οι νυν κυβερνώντες, οι οποίοι επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στις δήθεν φιλολαϊκές και αλόγιστες παροχές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουν, η πολιτική της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων εφαρμόζεται για πολλά χρόνια τώρα, χαρακτηρίζοντας και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ, την ίδια περίοδο, τόσο τα χρέη του Δημοσίου, όσο και τα ελλείμματα, σημείωναν μεγάλη αύξηση.

Οσο για το ποιοι πλήρωσαν το λογαριασμό της μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού χρέους, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ώστε να πανηγυρίζει τις μέρες αυτές ο κ. Αλογοσκούφης, δε χωρά η παραμικρή αμφιβολία. Στα δυόμισι αυτά χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε και κλιμάκωσε παραπέρα τη φιλομονοπωλιακή πολιτική των προκατόχων της, φορτώνοντας, τόσο τις ακόμη μεγαλύτερες παροχές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όσο και τα ελλείμματα, στις πλάτες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Με δυο λόγια, από την... ανοικοκύρευτη και... άτακτη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, περάσαμε στο... νοικοκυριό και την... τάξη της ΝΔ. Πάντα, όμως, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

«Καπνότριχες»...

Σε φτηνά κολπάκια δημιουργίας εντυπώσεων καταφεύγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να απενοχοποιηθεί για την ολέθρια πολιτική της ΕΕ στον τομέα του καπνού, την οποία ψήφισε και εφαρμόζει με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα.

Η καπνοκαλλιέργεια σχεδόν εξαφανίστηκε από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης ευρω - πολιτικής και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε σύσκεψη για τη «σωτηρία» υποτίθεται των «Βιρτζίνια». Είναι αλήθεια ότι το 2006 η παραγωγή της ποικιλίας «Βιρτζίνια» εξαφανίστηκε. Μειώθηκε κατά 97% σε σύγκριση με το 2005. Στη σύσκεψη του υπουργείου, πάντως, αποφασίστηκε να συσταθεί Ομάδα Εργασίας, από καπνοπαραγωγούς και στελέχη του υπουργείου, που θα επισκεφτεί καλλιέργειες καπνού σε άλλες χώρες της ΕΕ, με στόχο να διερευνήσει τις δυνατότητες αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής καλλιέργειας καπνών «Βιρτζίνια» και να μειωθεί το κόστος παραγωγής τους. Αλήθεια, πιστεύει κανείς πως έτσι θα σωθεί και θα αναπτυχθεί η καπνοκαλλιέργεια και στην προκειμένη περίπτωση τα «Βιρτζίνια»; Γιατί, δυστυχώς, με τέτοιες κυβερνητικές «καπνότριχες», δεν μπορούν να καλλιεργηθούν καπνά στην Ελλάδα, όσο εφαρμόζεται η πολιτική της ΕΕ και των πολυεθνικών!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο χέρι της αγροτιάς

Η αγροτιά βιώνει όλο και πιο έντονα στο πετσί της τις αρνητικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και τις υπάρχουσες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Φέτος, πρώτη χρονιά πλήρους εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, οι μικρομεσαίοι αγρότες βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κι άλλο και τη φτώχεια τους να μεγαλώνει, ωθώντας στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Η νέα ΚΑΠ, που ψήφισαν διαδοχικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτό που έφερε είναι ακόμα πιο χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα κι ακόμα πιο μικρές επιδοτήσεις, είτε αυτές είναι αποσυνδεδεμένες είτε όχι από την παραγωγή. Παράλληλα, σημαντικοί τομείς της ελληνικής γεωργίας θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής εξυπηρέτησης των πολυεθνικών και των παζαριών ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες που γίνεται στον ΠΟΕ, σε όφελος βεβαίως των μεγάλων επιχειρήσεων και στον τομέα της γεωργίας. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι αυτά της καπνοκαλλιέργειας και της τευτλοκαλλιέργειας. Από 112.000 τόνους το 2005, φέτος η παραγωγή στα καπνά υπολογίζεται ότι είναι 26.000 τόνοι. Δηλαδή, υπάρχει μια μείωση 77%!. Στα τεύτλα από 418.000 στρέμματα το 2005, το 2006 σπάρθηκαν μόλις 240.000 στρέμματα, ενώ η κυβέρνηση με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έλαβαν ήδη απόφαση για το «ξεπούλημα» στην ΕΕ της μισής εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης (150.000 τόνοι) έναντι μερικών ευρω-αργυρίων.

Η ΕΕ ετοιμάζει ολέθριες αποφάσεις και για άλλους σημαντικούς τομείς της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, όπως το κρασί και τα οπωροκηπευτικά. Η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε, πρόσφατα, πως η νέα ΚΑΠ θα αναθεωρηθεί ξανά μετά το 2008. Αφησε να μάλιστα να εννοηθεί πως τα δικαιώματα όπως τα ξέρουν τώρα οι αγρότες θα καταργηθούν και πως οι επιδοτήσεις θα γίνουν ίσες για όλους... Αυτό σημαίνει ότι θα κοπούν δραματικά οι επιδοτήσεις και στην πράξη ο σχεδιασμός είναι να δίνονται μεν λιγότερα λεφτά, αλλά όλα σε λίγους μεγαλοαγρότες, οι οποίοι θα παίρνουν περισσότερα απ' ό,τι έως τώρα. Ολα αυτά τα γνωρίζουν τα κόμματα της ευρωυποταγής. Αλλά μέχρι τώρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παπαγαλίζουν τη γνωστή ευρωπροπαγάνδα, πως τα λεφτά που θα κοπούν δε χάνονται: Θα πάνε για την ανάπτυξη της υπαίθρου... Αυτό κι αν είναι κοροϊδία και τραγωδία μαζί για τους φτωχούς αγρότες. Γιατί σημαίνει ανάπτυξη των μεγαλοεπιχειρηματιών στην ύπαιθρο.

Η μικρομεσαία αγροτιά δεν πρέπει να αποδεχτεί και ανεχθεί όλα αυτά που συμβαίνουν σε βάρος της. Το συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, σταθερά επισημαίνει τα πραγματικά προβλήματα και καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να αποτρέψουν, να ανατρέψουν αυτή την ολέθρια αντιαγροτική πολιτική. Μπρος στις συνθήκες που διαμορφώνονται, η αγροτιά καλείται ενωτικά και δυναμικά να διεκδικήσει την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός της, να αγωνιστεί για την επιβίωσή της, για την ύπαρξή της στον τόπο που ζει. Κόντρα στην πολιτική που την ξεκληρίζει και στους φορείς της, εγκαταλείποντας μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συνταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα σε ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία που θα δημιουργεί τις συνθήκες να παράγει συνεταιρισμένα καλά προϊόντα για τη διατροφή του λαού και θα εξασφαλίζει την ικανοποίηση όλων των αναγκών των οικογενειών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ