Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπου ακούς πολλά κεράσια...

Γρηγοριάδης Κώστας

Να εμφανίσουν το «μαύρο» σαν άσπρο, προσπάθησαν 4 υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ. Χρυσώνοντας την απόφαση της επιτροπής «αποκρατικοποιήσεων» να προχωρήσει στην πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ - μαζί με την παράδοση και του μάνατζμεντ - σε πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Απασχόλησης, έδωσαν τα... ρέστα τους. Υπεραμυνόμενοι της κυβερνητικής πολιτικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας - όπως είναι και ο ΟΤΕ: Ο Γ. Αλογοσκούφης, διαβεβαίωσε πως το Δημόσιο «θα διασφαλίσει μέσω συμφωνίας μετόχων ζωτικά εθνικά συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών», ενώ ο Δ. Σιούφας έκανε λόγο «για στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποίηση», επειδή, όπως υποστήριξε, «θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα φέρει καλύτερες τιμές»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάλης Λιάπης ισχυρίστηκε πως το αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ θα είναι η «παροχή φθηνότερων και καλύτερων υπηρεσιών», ενώ ο Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε πως «με την απόφαση αυτή εντείνεται ο ανταγωνισμός επ' ωφελεία όλων των Ελλήνων». Ελεος, τι άλλο θα ακούσουμε;..

... πάρε μικρό καλάθι

Αν κάποιος, όμως, ξεπέρασε τα όρια, σχετικά με τις πολιτικές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, αυτός δεν ήταν άλλος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικός από αυτή την άποψη ήταν και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε προχτές το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι η εκποίηση του ΟΤΕ άρχισε και «εμβαθύνθηκε» από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σημίτη στη δεκαετία 1994-2004 (με την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες), η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επέκρινε με... δριμύτητα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ετσι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται μόνο στο να μεμφθεί την κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή αποφάσισε να αναζητήσει «στρατηγικό εταίρο» του ΟΤΕ (αυτός που θα αγοράσει το νέο πακέτο μετοχών θα πάρει δώρο και το «μάνατζμεντ»), αλλά με γραπτή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ λέει «ένα κατηγορηματικό "όχι" στην εκποίηση του ΟΤΕ και της δημόσιας περιουσίας» επειδή «υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και την εξυπηρέτηση των πολιτών με καθολικότητα, ποιότητα και χαμηλό κόστος»!

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός - είτε σε γαλάζια είτε σε πράσινη παραλλαγή - δεν έχουν όρια.

Ο μεγάλος εμπαιγμός

Τελικά, ένα προς ένα τα προσχήματα της κυβέρνησης για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο καταρρίπτονται. Και, μάλιστα, από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη!

Για παράδειγμα: Θυμάστε που κάποιοι υπουργοί έφερναν την... καταστροφή, «φουσκώνοντας» το ετήσιο κόστος συντήρησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη να δεχτεί το «μεγάλο ξεπούλημα»; Ε, λοιπόν, τώρα το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, με τους διαγωνισμούς που διενεργεί, «ομολογεί» ότι το κόστος αυτό δεν ξεπερνά τα 56 εκατ. ευρώ. Ενα κόστος που, όπως παραδέχεται σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της «Ολυμπιακά Ακίνητα» Χ. Χατζηεμμανουήλ, καλύφθηκε τουλάχιστον κατά 30% από τις τρεις πρώτες συμβάσεις, με τις οποίες παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες οι εγκαταστάσεις Μπάμπιγκτον, Κλειστό Γαλατσίου και IBC. Ωστόσο, προχωρούν ακάθεκτοι στους διαγωνισμούς και για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις, που τις πλήρωσε πανάκριβα ο ελληνικός λαός και τώρα δε θα μπορεί όχι μόνο να αθληθεί σ' αυτές, αλλά ούτε να τις βλέπει, έστω και με... κιάλια!

Αμφιβάλλει τώρα, άραγε, κανείς για τον εμπαιγμό του λαού με τα Ολυμπιακά Ακίνητα, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ; Αμφιβάλλει κανείς πως τα προσχήματα περί κόστους συντήρησης ήταν το αναγκαίο προπαγανδιστικό τρικ για να δοθούν προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες κερδοσκόπους;

«Κυνηγός» υπαλλήλων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το επιτελείο του έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μπαράζ διώξεων σε βάρος υπαλλήλων του υπουργείου.

Με διάφορες προφάσεις γίνονται μετακινήσεις και αφαίρεση αρμοδιοτήτων, ενώ έχει πέσει «κυνήγι» και σε τμηματάρχες και διευθυντές. Το κακό έχει παραγίνει στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, ενώ κρούσματα υπάρχουν και στις Γενικές Διευθύνσεις Αλιείας και Κτηνιατρικής. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στο υπουργείο, προφανώς γιατί η υπηρεσία χρειάζεται «υπάκουους» ανθρώπους. 'Η μήπως χωρίς να διεκδικούν;

Ποιοι φωνάζουν;

Σήμερα οι πάντες το έχουν αντιληφθεί και το ομολογούν όλο και περισσότεροι: Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται στην ίδια «ρότα» της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας ό,τι εκείνες ξεκίνησαν και προωθώντας νέα «ζητήματα», τα οποία, ενώ ήταν στον προγραμματισμό της πασοκικής διακυβέρνησης, δεν τα προώθησαν τότε, είτε γιατί δεν πρόλαβαν, ή επειδή δεν είχαν «ωριμάσει», ακόμα, οι συνθήκες. Οι σημερινοί κυβερνώντες, όχι μόνο δεν αρνούνται ότι συνεχίζουν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά το υπογραμμίζουν, με κάθε ευκαιρία, ισχυριζόμενοι ότι αυτή η πολιτική δεν είναι απλώς η σωστή και η ενδεδειγμένη, αλλά αποτελεί μονόδρομο.

Ποιος φαίνεται να αρνείται την πραγματικότητα; Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή, λες και απευθύνεται σε λαό «ηλίθιων λωτοφάγων», ισχυρίζεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι διαφορετική από εκείνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Και το «παίζει» αδικημένη και παραπονούμενη, όταν τη συνταυτίζουμε με την ηγεσία της ΝΔ. Επειδή, δε, είναι δύσκολο να κρύψει το χτες, επιχειρεί να διαστρεβλώσει το σήμερα και να παραπλανήσει για το αύριο. Κοιτάξτε τι κάνει, τώρα: Φωνάζει κατά της κυβερνητικής απόφασης για την ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ στο ξένο επιχειρηματικό κεφάλαιο, όπως πριν από λίγο καιρό φώναζε κατά του ξεπουλήματος της Εμπορικής Τράπεζας.

Ποιοι φωνάζουν; Αυτοί που, μέχρι το 2004, είχαν ξεπουλήσει το 67% των μετοχών του ΟΤΕ και είχαν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την Εμπορική. Πούλησαν τρία «πακέτα» της ΔΕΗ κι «έμπασαν» τους ιδιώτες στα ΕΛΤΑ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΠΑΠ. Ξεκίνησαν τη «μετοχοποίηση» της Εθνικής Τράπεζας και ολοκλήρωσαν την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, της Ιωνικής, της Μακεδονίας - Θράκης, της Γενικής. Παραχώρησαν στο μεγάλο κεφάλαιο τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τη ΔΕΠΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την «Ολύμπικ - Κέτερινγκ», τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, τις Μαρίνες, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, τις Ακτές της Αττικής, την «Πειραϊκή - Πατραϊκή», την «Αγνό» κ.ο.κ.

Αλλά δεν είναι μόνον οι ιδιωτικοποιήσεις, που αποδεικνύουν την καταπληκτική ομοιότητα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δυο κόμματα, εναλλασσόμενα στην κυβερνητική εξουσία, υλοποιούν την ίδια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού. Της λιτότητας και της ακρίβειας για το λαό, της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, της διακύβευσης των ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Της εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων στην περιοχή μας και σ' όλο τον κόσμο.

Γιατί μοιάζουν τόσο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Διότι την ίδια τάξη υπηρετούν, τα συμφέροντά της διαχειρίζονται. Βεβαίως, πολλοί αντιλαμβάνονται ότι τα δυο κόμματα εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, εντούτοις ο δικομματισμός παραμένει ισχυρός, γι' αυτό και η δυσαρέσκεια πρέπει να εκφράζεται με καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η λύση βρίσκεται στην οργάνωση και στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με στόχους και διεκδικήσεις, που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες τους, πάλη κοινωνικοπολιτική που, ταυτόχρονα, να αποδυναμώνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύει το ΚΚΕ για να δημιουργούνται συνθήκες οικοδόμησης του Μετώπου με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την ανάδειξη της εξουσίας του λαού.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα... ύποπτα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ για τα καλά - όπως διαπιστώνει κανείς στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των τελευταίων ημερών - οι «κόντρες» για τις «ρεμούλες», τα «σκάνδαλα» και τις «ύποπτες χρηματοδοτήσεις» στους δήμους!

Η Νέα Δημοκρατία διαλέγει - με σχετική άνεση λόγω του ...όγκου του υλικού - τα «καλύτερα» από όσα είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και μας τα θυμίζει, χωρίς φυσικά να καλύπτει αυτά που μεταφέρθηκαν στις πλάτες των δημοτών.

Οι αρμόδιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάλι το 'χουν ρίξει στην ενδελεχή έρευνα των φετινών χρηματοδοτήσεων όπου επίσης δε δυσκολεύονται να ανακαλύψουν αυτά που θέλουν.

Φυσικά, κανένας από τους δύο δε βλέπει το ...εξόφθαλμο σκάνδαλο που καλύπτει όλα τα άλλα: Το ύψος της χρηματοδότησης των δήμων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των χρεών που έχουν ήδη συσσωρευτεί. Εκεί υπάρχει ...σύμπνοια και κανείς τους δεν αντιλαμβάνεται κάτι στραβό.

Κατά τα άλλα, οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας (σε καφενεία, καφετέριες, μπαρ, μαγαζιά, συλλόγους, οργανώσεις κι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε), κερνώντας και φλυαρώντας, υποσχόμενοι «διαφάνεια» και «ενίσχυση» των δημοτικών αρχών.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ «Μητσοτάκη - Μάνου», που χρονολογείται από το 1993, να ανασύρεται, πωλείται ο ΟΤΕ, σύμφωνα με το χτεσινό «Βήμα», ενώ η εφημερίδα εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός.

Να υποθέσουμε μήπως ότι από τότε αυτή η συνταγή είχε ...μπει στην άκρη και είχε ξεχαστεί; Φοβόμαστε πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, όσα χρόνια κυβέρνησε, μάλλον το αντίθετο δείχνει, εκτός αν κάποιος δε θέλει να το δει.

Σε αυτή την ιστορία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον με μοναδικό τρόπο. Να θυμίσουμε τις μετοχοποιήσεις του Οργανισμού επί ΠΑΣΟΚ ή μήπως την πρόσφατη κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νεοπροσληφθέντων;


Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για «ανθρώπους που δε φοβούνται τη σύγκρουση» έκανε λόγο χτες ο Γ. Πανούσης, υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ, αναφερόμενος σε όσους πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο της παράταξής του, οι οποίοι αναφέρονται σε μια «αριστερά που οραματίζεται, αγωνίζεται και δε φοβάται να κυβερνήσει»...

Μπορεί να μη διακατέχονται από φόβο λοιπόν, αλλά σίγουρα διακατέχονται από πάθος... κυβερνητισμού. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως κάθε δημόσια παρέμβαση του Γ. Πανούση μόνιμη επωδό έχει την ανάγκη η δική του «αριστερά» να είναι συστατικό μέρος της διαχείρισης του καπιταλισμού.

Τι είδους όραμα είναι αυτό; Τι είδους αγώνα και για ποιον θα διεξάγει αυτή η «αριστερά», που κοιμάται και ξυπνάει με την έγνοια μιας κυβέρνησης συνεργασίας; Και μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί το έχει δηλώσει ο Γ. Πανούσης από την αρχή της ανάδειξης της υποψηφιότητάς του ότι έχει αυτό το «όραμα». Και δεν μπορεί να αναφέρεται σε άλλο, όταν μιλάει για συνεργασία και μάλιστα κυβερνητική. Προσωπικό του στοίχημα και πρόκληση έχει χαρακτηρίσει την επίτευξη αυτής της συνεργασίας.

Πρόκληση για τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας και του Πειραιά. Να τους ζητάει ψήφο η «αριστερά», για να την καταθέσει στην «κεντροαριστερά», δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ και στα συμφέροντα που αυτό εκφράζει και τα οποία πουθενά δεν ταυτίζονται με τα δικά τους.

«Κοκορομαχίες» αποπροσανατολισμού

Πυκνώνουν οι αντιδικίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο. Το ΠΑΣΟΚ - που ως κυβέρνηση δημιούργησε τη στρατιά των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων - και ο ΣΥΝ αντάμα κατηγορούν την κυβέρνηση της ΝΔ ότι δε σέβεται τις τάδε δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κάποιους συμβασιούχους. Μα έχω αποφάσεις άλλων δικαστηρίων που τις ακυρώνουν, απαντά η ΝΔ. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων σε νομικίστικες διαδικασίες για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Μόνο που αυτές οι διαδικασίες, όπως αποδεικνύουν οι διαπιστωμένες αντιφάσεις που περιέχονται στους νόμους, τα διατάγματα, τις οδηγίες, τις δικαστικές αποφάσεις, το μόνο που κάνουν είναι να εμπλέκουν τους εργαζόμενους σε δικαστικές Οδύσσειες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, να υπονομεύουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων και να συσκοτίζουν το γεγονός ότι η πάλη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους είναι κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό. Και αυτό ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν όλοι αυτοί με τον σκυλοκαυγά που έχουν στήσει και θα εντείνουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας τους «τιμήσουν» λοιπόν και οι συμβασιούχοι στις επικείμενες εκλογές, καταδικάζοντας τους ίδιους και την πολιτική που υπηρετούν.

Οι πολιτικοί προστάτες...

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Γιουροστάτ), η Ελλάδα είναι μία από τις δύο πιο ακριβές χώρες της Ενωσης. Ρωτήθηκε, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομίας να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός και τι απάντησε ο τελευταίος; Οτι θα παρουσιάσει έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα. Οτι δε θα πρέπει να είμαστε αγνώμονες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στο παρελθόν ήταν πολύ υψηλότερος και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μια πετρελαϊκή κρίση, με πολύ λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία, κάτι που το απέδωσε στο ότι είμαστε στη ζώνη του ευρώ.

Το τελευταίο του επιχείρημα ήταν και το πιο ειλικρινές. Η ελληνική οικονομία - δηλαδή το «ελληνικό» κεφάλαιο - αντιμετώπισε την πετρελαϊκή κρίση με τις λιγότερες δυνατόν επιπτώσεις. Αυτό φυσικά ενδιαφέρει τον κ. Αλογοσκούφη. Οτι οι επιχειρήσεις την έχουν βγάλει καθαρή με την πετρελαϊκή κρίση. Τώρα ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η αχαλίνωτη κερδοσκοπία μειώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποθρασυνθεί και αυξάνουν κάθε ημέρα τις τιμές, ότι πολλά εμπορεύματα και υπηρεσίες (γάλα, τραπεζικά προϊόντα) είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη, με λίγα λόγια, ότι μέσα από την αξιοποίηση του καθεστώτος της «ελεύθερης αγοράς» οι διάφορες μερίδες του κεφαλαίου ληστεύουν ψυχρά και ανενδοίαστα τον κόσμο, έχουμε την εντύπωση ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

Η τελευταία, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έχει αναλάβει το ρόλο του πολιτικού προστάτη των ληστών. Ο ρόλος τους είναι να ενισχύουν τη βουλιμία του κεφαλαίου για κέρδη. Οσο το δυνατόν υψηλότερα κέρδη. Με κάθε μέσο και κάθε τρόπο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με τους λαούς που αντιστέκονται

Μπορεί ο Λίβανος να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μπορεί να «εξαφανίστηκε» από τα δελτία των ειδήσεων, όμως οι τραγικές συνέπειες της εισβολής του Ισραήλ πληρώνονται και θα πληρώνονται για πολλά χρόνια από το λιβανέζικο λαό. Πολύ περισσότερο που η εγκατάσταση στρατευμάτων κατοχής στην πολύπαθη χώρα, τη μετατρέπει σε πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμών των ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Και σε συνδυασμό με το Παλαιστινιακό ζήτημα, καθιστά τη Μέση Ανατολή συνολικά τόπο διεξαγωγής των ιμπεριαλιστικών παιγνίων. Απ' αυτή την άποψη η ιμπεριαλιστική δράση όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά απλώνεται, παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνες μορφές και επιφυλάσσει νέους κινδύνους και τραγωδίες για όλους τους λαούς της περιοχής, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, με δεδομένη την αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού, την ένταση των προσπαθειών του εργατικού κινήματος σε όλο τον κόσμο ενάντια στα σχέδια που θέλουν λαούς να στενάζουν κάτω από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό των ΗΠΑ, έρμαια στους σχεδιασμούς του διεθνούς κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Γιατί μόνο οι εργαζόμενοι, σε όποια εθνικότητα ή θρησκεία και αν ανήκουν μπορούν να βάλουν φρένο στο εγκληματικό έργο των ιμπεριαλιστών, να χαλάσουν τα σχέδιά του, να υπερασπίσουν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, το δικαίωμά τους στη ζωή και στην προκοπή.

Εκφραση ακριβώς αυτής της ανάγκης είναι και η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τη διοργάνωση στην Αθήνα, την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, της Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνδιάσκεψης για το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Η σημαντική αυτή παρέμβαση αποτυπώνεται ήδη στη μεγάλη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ευρώπη και τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα η συμμετοχή αυτή, μαρτυρά το αυξημένο κύρος της ΠΣΟ, τον αναπροσανατολισμό της δράσης της μετά το τελευταίο 15ο Συνέδριό της, πέρυσι στην Αβάνα της Κούβας. Μια δράση που ενισχύει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης. Μιας οργάνωσης με ιστορία, που συνενώνει στις τάξεις της εκατομμύρια εργαζόμενους και από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη.

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του Λιβανέζικου λαού, συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων και το δικαίωμά τους να έχουν δικό τους κράτος, να ξετινάξουν την ισραηλινή κατοχή. Γι' αυτό και την Κυριακή, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι φίλοι του και τα στελέχη του, η εργαζόμενη νεολαία της Αθήνας θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και στο μέλλον θα πρωτοστατεί στις προσπάθειες για βάθεμα της συνεργασίας, της συντονισμένης δράσης με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα άλλων χωρών και πάντα με σταθερό προσανατολισμό ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους λαούς που αντιστέκονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ