Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καλύτερα να μείνουν αδρανείς...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολοι γνωρίζουν ότι γίνεται πόλεμος στο Λίβανο και στα Παλαιστινιακά εδάφη και δε χρειάζονται, βέβαια, τη βοήθεια κανενός για να το μάθουν. Οπως όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά θύματα, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες. Σημειώνουμε τα παραπάνω, με αφορμή την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για όλ' αυτά, ακόμη και για την «τραγωδία της Κάνα», αλλά απέφυγε συστηματικά να πει ποιος είναι υπεύθυνος για τον πόλεμο και, επομένως, για τα χιλιάδες θύματά του. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Μίλησε για την ανάγκη «άμεσης εκεχειρίας» και «ειρήνης», αλλά απέφυγε συστηματικά να αναφερθεί για ποια «ειρήνη» μιλάει, αυτή του Μπους ή αυτή των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Και, βέβαια, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ, για «παντελή απουσία» από «τη διεθνή πολιτική σκηνή». Να υποθέσουμε ότι απαιτεί από την κυβέρνηση της ΝΔ να υποστηρίξει ακόμη σθεναρότερα την πολιτική των ΗΠΑ ή τι να κάνει, τέλος πάντων;

Απ' την πλευρά μας, επαναλαμβάνουμε την προτροπή, που είχε απευθύνει η Αλέκα Παπαρήγα στις 19 Ιούλη: «Καλύτερα να μείνουν αδρανείς οι Καραμανλής - Παπανδρέου, γιατί η όποια πρωτοβουλία τους θα γείρει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ των ΗΠΑ, υπέρ του εγκληματικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ».

Περί προτεραιότητας

Μετά τους νεολαίους υποψηφίους του Κ. Σκανδαλίδη, που «καθάρισαν» το λόφο του Στρέφη, σειρά είχε τώρα η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά και εκ νέου υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία, μαζί με τους νομαρχιακούς συμβούλους της παράταξής της, πήγαν να «καθαρίσουν» το πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αντ. Τρίτσης»! Μάλιστα, εντελώς υποκριτικά, δήλωσε: «Η καθαριότητα, το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι για αναψυχή είναι η προτεραιότητά μας». Κι αυτό, όταν το Πεδίον του Αρεως - ένας από τους ελάχιστους χώρους που είναι στην αρμοδιότητα της υπερνομαρχίας - καταπατείται από τις εγκαταστάσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Κυριακού, χωρίς η νομαρχιακή διοίκηση να έχει κάνει επί της ουσίας κάτι γι' αυτό, όλα αυτά τα χρόνια. Τέτοια ήταν η ...προτεραιότητα για τους ελεύθερους χώρους της υπερνομαρχίας.

Αναίσθητοι στην εμπορευματοποίηση...

Στις 28.7.2006 η στήλη αποκάλυψε ότι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασχολείται με τη - διαβόητη πια - αποασυλοποίηση των ψυχικά αρρώστων, συνέταξε ένα «ενδεικτικό ερωτηματολόγιο» προς όλους τους φορείς που έχουν αναλάβει τέτοια προγράμματα. Οι 10 απ' τις 23 ...ενδεικτικές ερωτήσεις περιείχαν ...απορίες του τύπου: «Πόσοι απ' τους ασθενείς έχουν περιουσιακά στοιχεία;», «Πόσοι απ' τους διαθέτοντας συγγενείς υποστηρίζονται οικονομικά απ' αυτούς;», και πάει λέγοντας.

«Επειδή η περίφημη αποασυλοποίηση κατέληξε -κατά την έκφραση ψυχιάτρου - σε "ένα πάρτι με τα κοινοτικά κονδύλια", που φτάνουν στο τέλος, η στήλη υποψιάζεται ότι τα οικονομικού φύσεως ερωτήματα οδηγούν σε άγρια χαράτσια των ψυχικά άρρωστων και των συγγενών τους, καθώς το κλειστό νοσήλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας δε θα φτάνει ούτε "για ζήτω" μπρος στην επιχειρηματική βουλιμία», σχολίασε τότε η στήλη.

Σχόλιο, όμως, έκανε χτες και ο Β. Β. στην «Αυγή» με τον τίτλο «Πάρτι η αποασυλοποίηση για το "Ριζοσπάστη"», όπου, αφού αγνοεί παντελώς το ερωτηματολόγιο των επιχειρηματιών, κόβει στη μέση το παραπάνω σχόλιο της στήλης κάνοντας γαργάρα το γεγονός ότι τέτοιες «απορίες» προετοιμάζουν χαράτσια για τους ψυχικά αρρώστους, τους συγγενείς τους και τα ασφαλιστικά ταμεία...

... και σαλεμένοι από αντικομμουνισμό

... Και αφού λοιπόν - προς δόξαν της δημοσιογραφικής δεοντολογίας - ο Β.Β. φέρνει την πραγματικότητα στα πλαίσια της - κατ' αυτόν - «πολύτιμης αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων» με τα κοινοτικά κονδύλια, ξιφουλκεί κατά του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ που - όπως γράφει - «επιθυμούν να παραμείνουμε στον πολιτισμό των ασύλων, στα ψυχιατρεία και τον εγκλεισμό, και χτυπούν με αξιοσημείωτη μανία κάθε προσπάθεια να προχωρήσει η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων συνανθρώπων μας».

Εκείνο που καταγγέλλει - και θα συνεχίσει να το κάνει - ο «Ρ» και το ΚΚΕ, είναι η εμπορευματοποίηση της αποασυλοποίησης που εξανδραποδίζει τους ψυχικά αρρώστους. Αλλωστε κι άλλα Μέσα Ενημέρωσης έχουν επισημάνει μια σειρά, ανάλογα προβλήματα. Παράδειγμα, η «Μεσημβρινή» στις 29.7.2006 απ' την πρώτη σελίδα της σημειώνει ότι στους ξενώνες και στα οικοτροφεία επικρατεί «μια απ' τα ίδια» με τα ψυχιατρεία καθώς «δεν υπάρχει πρωτοβάθμια ψυχιατρική περίθαλψη». Επίσης η «Ακρόπολη» (30.7.2006) σημειώνει πως ψυχορραγεί το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» γιατί οι «στεγαστικές δομές απορροφούν τα κονδύλια στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και γι' αυτό προτιμώνται».

Η «Αυγή» όμως όχι μόνο καταπίνει την εμπορευματοποίηση της αποασυλοποίησης αλλά φορώντας και το ζουρλομανδύα της αντι-ΚΚΕ υστερίας, επιδίδεται, σαν το μυθικό Περσέα, στο κυνηγητό του «Ρ» παρουσιάζοντάς τον ως προστάτη των φρενοκομείων του προπερασμένου αιώνα...

Φτάνει πια

Δεν είχαν περάσει 24 ώρες από τη στιγμή που οι δύο εργατοτεχνίτες κάηκαν ζωντανοί στο Παλαιό Φάληρο και χτες το πρωί, άλλος ένας 28χρονος εργάτης στην Ανδρο ξεψυχούσε την ώρα του μεροκάματου. «Η μάχη για το μεροκάματο έχει καταντήσει πλέον ένα παιχνίδι με το θάνατο...», σημειώνει στην καταγγελία του για τους προχτεσινούς θανάτους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και αυτό δεν είναι υπερβολή. Πράγματι, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που είναι ελλιπή, αποδεικνύουν ότι η «φάμπρικα του θανάτου» λειτουργεί απρόσκοπτα.

Μέχρι στιγμής, μέσα στο 2006 καταγράφονται 72 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», 111 τον περασμένο χρόνο, 127 το 2004, 145 το 2003 ...και η μακάβρια στατιστική δεν τελειώνει. Ετσι από το 2000 μετράμε 923 νεκρούς εργάτες, ενώ την τελευταία πενταετία τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί κατά 50% και έφτασαν πέρυσι τα 6.000 από 4.000 το έτος 2000. Οσο όμως και αν κάποιοι καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, ότι πάντα «φταίει η κακιά στιγμή», ένα πράγμα είναι αλήθεια. Πίσω από τους μακάβριους αυτούς αριθμούς, υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Τα κατά συρροήν εγκλήματα εκτός από τα θύματα έχουν θύτες. Εχουν και ηθικούς αυτουργούς.

Το κυνήγι της εργοδοσίας για όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Η αποθέωση της ανταγωνιστικότητας και η επίτευξή της με κάθε τρόπο με κάθε θυσία, έχουν μεταβάλει τους εργαζόμενους σε «καύσιμη ύλη». Η ανθρώπινη ζωή για τους εργοδότες και το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει αξία. Αποθρασυμένοι μάλιστα από την ασυλία που τους παρέχουν οι κυβερνώντες δε σταματούν μπροστά σε τίποτα. Και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να τους σταματήσουν. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραπαίουν. Τα μέτρα ασφαλείας σε πολλές επιχειρήσεις είναι ανύπαρκτα. Οι τόποι εργασίας έχουν μετατραπεί σε τόπους θανάτου.

Μπροστά σε αυτή τη ζούγκλα, όπου οι «δυνατοί» επιβάλλουν τους όρους και τις επιδιώξεις τους, μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να βάλουν τέλος. Μόνο οι εργάτες -υποψήφιοι θύματα μπορούν και πρέπει να πουν: «Φτάνει πια»! Μόνο η οργανωμένη αντίσταση των εργατών μέσα από τα ταξικά συνδικάτα μπορεί να βάλει φρένο στο κακό. Μόνο οι εργάτες με τον αγώνα τους μπορούν να σταματήσουν αυτό το μακελειό.

Εδώ και τώρα, πρέπει σε κάθε τόπο δουλιάς, σε κάθε εργοστάσιο να απαιτήσουν μέτρα ασφαλείας. Να ξεσηκωθούν και να βάλουν στην ημερήσια διάταξη το δικαίωμά τους στην ασφαλή εργασία, στην προστασία της ζωής τους και της σωματικής τους ακεραιότητας. Και κανένας τους δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο φόρος αίματος, που πληρώνει σήμερα η εργατική τάξη, έχει τη σφραγίδα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική οπλίζει την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αυτά τα κόμματα εξασφαλίζουν την ασυδοσία του κεφαλαίου. Και αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί με κάθε τρόπο.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα (αν)έτοιμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ είναι η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν πετρελαιοκηλίδα που προέρχεται από το βομβαρδισμό εγκαταστάσεων στο Λίβανο.

Εξίσου έτοιμη δήλωνε για τη μεταφορά Ελλήνων και ξένων υπηκόων όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ενώ - ασυζητητί - είναι πανέτοιμη για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε διεθνή διάσκεψη γίνει για το θέμα, καθώς και για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη και για τη συμμετοχή σε πολυεθνική στρατιωτική δύναμη δηλώνει πλήρη ετοιμότητα.

Μόνο για ένα πράγμα δεν είναι έτοιμη: Να καταδικάσει αυτούς που κάνουν τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς και, προφανώς, εκτελούν ένα σχέδιο προαποφασισμένο από καιρό, δηλαδή το Ισραήλ.

Και, βέβαια, είναι πλήρως ανέτοιμη - τρόπος του λέγειν, δηλαδή - να υποστηρίξει τη δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού και την επιστροφή του Ισραήλ στα προ του πολέμου του 1968 σύνορά του.

Αντιθέτως, όμως, τόσο η κυβέρνηση, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών ειδικότερα, μας φαίνονται κατάλληλα προετοιμασμένοι να κάνουν δηλώσεις με τέτοιου είδους διατυπώσεις, ώστε να κρατούν πάντα «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα.

Βλέπετε, όσο και να προσπαθούν να καλυφθούν και να επιδείξουν ανθρωπιστικές ευαισθησίες - ιδίως μετά το βομβαρδισμό στην Κάνα - η «απόδοση» της μέχρι τώρα προσήλωσής τους στις αντιλήψεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κρύβεται.

ΣΧΕΔΟΝ 300 απολύσεις εργαζομένων στο «Κανάλι 9» του Κοντομηνά γιατί ο εν λόγω όμιλος, που έχει αναλάβει εργολαβικά την ...ορθή ενημέρωση των πολιτών αυτής της χώρας, έχει κάποια «επιχειρηματικά σχέδια» που δεν τους χωράνε.

Μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, Θοδωρή Ρουσόπουλο. Βλέπετε, είναι απασχολημένος ο άνθρωπος με το να καταρτίζει νομοσχέδιο για τη ...«διαφάνεια» στα Μέσα Ενημέρωσης.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ετσι ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας να εκμεταλλεύεται τις κρατικές τηλεοπτικές συχνότητες και να κάνει ό,τι θέλει και όποτε θέλει. Να υπάρχει έλεγχος βρε παιδί μου...

Ακρως αντεργατικές θέσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Το ρόλο του «λαγού» στην προβολή άκρως αντεργατικών και αντιασφαλιστικών θέσεων φαίνεται πως έχει αναλάβει η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ετσι, με τελευταία ανακοίνωσή της, προτείνει την παραμονή των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων στην εργασία και πέραν των 35 και 37 εργάσιμων χρόνων αντίστοιχα, χωρίς βέβαια να λαμβάνουν σύνταξη. Αντ' αυτού οι μισθωτοί να λαμβάνουν τις μισές συνταξιοδοτικές εισφορές. Ετσι - λέει η ηγεσία της ΕΣΕΕ - «θα ωφελούνται και τα τρία μέρη. Ο εργαζόμενος με αύξηση του μισθού, ο εργοδότης με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και ο ασφαλιστικός φορέας ο οποίος δε θα καταβάλει τη σύνταξη». Τι δε λέει η ΕΣΕΕ, προτείνοντας την ευρωενωσιακής πατρότητας αυτή ιδέα; Οτι οι εργαζόμενοι και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει, κατά τη λογική της, να εργάζονται μέχρι να πεθάνουν...

Η ΕΣΕΕ, όμως, δε σταματά εδώ. Νοιάζεται... και για τους νέους εργαζόμενους. Γι' αυτό προτείνει να διευρυνθούν τα προγράμματα STAGE (δηλαδή της ανασφάλιστης εργασίας) στον ιδιωτικό τομέα. Προς τούτο προτείνει να ασφαλίζονται οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά... με μια μικρή λεπτομέρεια. Να πληρώνουν οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Λίγο ακόμα και η ΕΣΕΕ θα ζητήσει από τους νέους ανέργους να πληρώνουν τους εργοδότες τους, αντί να πληρώνονται...

«Πετάνε, πετάνε τα κέρδη... »

Θυμάστε, το παιδικό παιγνίδι «πετάει, πετάει ο γάιδαρος...»; Σίγουρα, ναι. Εμείς, πάντως, το θυμηθήκαμε, διαβάζοντας τη συνέχεια των εξαμηνιαίων ισολογισμών των τραπεζών. Μετά την Τράπεζα Πειραιώς, ήρθε η σειρά της Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου). Τα καθαρά κέρδη της τελευταίας έφτασαν τα 305,9 εκατ. ευρώ, από 222,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Το ποσοστό της αύξησης φτάνει στο 37,7% και είναι υπερδεκαπλάσιο του ρυθμού αύξησης του επίσημου πληθωρισμού. Επίσης, μια απλή διαίρεση μας πληροφορεί πως τα κέρδη της Alpha Bank ανέρχονται σε ...2,5 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα! Ακόμη, σύμφωνα με τον ισολογισμό της για το πρώτο εξάμηνο του 2006, προκύπτει ότι η φορολογική «επιβάρυνση» των κερδών της είναι μειωμένη στο 22%, έναντι 29% που έχει οριστεί (για φέτος) ο επίσημος συντελεστής φορολογίας κερδών.

Εχουμε άδικο, να πιστεύουμε ότι η σύγχρονη εκδοχή του παλιού παιδικού παιγνιδιού πρέπει να γίνει «πετάνε, πετάνε τα τραπεζικά κέρδη...» και, βέβαια, να χάνει όποιος απαντά «όχι»...

Δε βρήκε λόγια...

Τελικά, μετά από περίπου τρεις βδομάδες φονικών επιδρομών του Ισραήλ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, δήμαρχος «μιας ιστορικής πόλης που βρέθηκε μυριάδες φορές κατά τη μακραίωνη ιστορία της στο επίκεντρο πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και προγραμμάτων ανακούφισης προσφύγων», όπως λέει ο ίδιος, εδέησε να κάνει μια σχετική δήλωση. Και τι είπε; Απηύθυνε «έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών» και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς «να συνδράμουν τις προσπάθειες για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ούτε καν την άγρια και φρικτή δολοφονία δεκάδων παιδιών στην Κάνα, την προηγούμενη μέρα της δήλωσής του, δε βρήκε λόγια να καταδικάσει...

«Αντιτρομοκρατική» δικτατορία

Νέα βήματα κάνει η ...αντιτρομοκρατική νομοθεσία στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με προσχέδιο νόμου, που έχει δοθεί σε στρατιωτικούς δικηγόρους για μελέτη και αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς», θα επιτρέπεται η δίωξη υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις με βάση φημολογίες (!), ενώ, αν κριθεί ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας ο κατηγορούμενος δε θα είναι παρών στην ίδια του τη δίκη. Περιττό να σημειώσουμε, βέβαια, ότι όλ' αυτά θα εξετάζονται, θα κρίνονται και θα υλοποιούνται από στρατιωτικές επιτροπές, που έχει συστήσει το υπουργείο Αμυνας και όχι τα κανονικά αμερικανικά δικαστήρια. Πρόκειται, για τις επιτροπές, τις οποίες έκρινε παράνομες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, τον προηγούμενο μήνα..! Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, ότι δε θα ισχύουν για τους κατηγορούμενους οι διατάξεις της διεθνούς Συνθήκης της Γενεύης.

Ισως, δεν το έχουν καταλάβει ακόμη οι Αμερικανοί, αλλά το πολιτικό σύστημα της χώρας τους βαδίζει και, μάλιστα, με γοργά βήματα, σε ανοιχτή στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το δίκιο των Λιβανέζων

Οσο η ιμπεριαλιστική δολοφονική επίθεση εναντίον του Λιβάνου εντείνεται, τόσο πιο πολύ εκφράζονται, κυρίως από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάφορα επιτελεία της κυρίαρχης προπαγάνδας ευχολόγια για τη λύση του προβλήματος. Ευχολόγια που δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι έχουν συνταχθεί με το θύτη. Ζητούν εκεχειρία και άμεση κατάπαυση πυρός, μιλούν για τραγωδία και εκφράζουν τάχα τη βαθύτατη θλίψη τους για το χαμό των αμάχων. Μιλούν για την ανάληψη τάχα πρωτοβουλιών από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», (βλέπε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οργανισμούς), για να έλθει τάχα η ειρήνη. Και προσεκτικά, συστηματικά αποφεύγουν να πουν ποιος πραγματικά κάνει τον πόλεμο και για ποιο σκοπό. Ποιος έχει το δίκιο και ποιος το άδικο σε αυτή τη σύγκρουση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πασχίζουν να τηρήσουν τις λεγόμενες ίσες αποστάσεις, εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Ετσι, δε λείπουν και τα επιχειρήματα που κάνουν λόγο για «τρομοκρατικές» ή «παραστρατιωτικές» οργανώσεις, αναπαράγοντας την επίσημη ισραηλινή προπαγάνδα. Ο Λίβανος και ο λαός του δολοφονούνται καθημερινά γιατί δεν αντιμετωπίζουν τη «Χεζμπολάχ», λένε. Και ας είναι εσωτερικό ζήτημα του ίδιου του Λιβάνου και του λαού να αποφασίζει για τις οργανώσεις του.

Ο πόλεμος που μαίνεται σήμερα στη Μέση Ανατολή διεξάγεται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ με την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ και τουλάχιστον την ανοχή, άρα την επί της ουσίας στήριξη, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γίνεται ενάντια σε γειτονικό του κυρίαρχο κράτος, το Λίβανο και το λαό του. Ο πόλεμος από πλευράς του επίσημου Ισραήλ είναι επιθετικός, ιμπεριαλιστικός και άδικος. Ο πόλεμος από πλευράς των Λιβανέζων που αντιστέκονται, που διεκδικούν να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες τους, που δε θέλουν ξένο ζυγό στο σβέρκο τους, που υπερασπίζονται τα σύνορά τους και την πατρίδα τους, αλλά και των Παλαιστινίων που θέλουν το δικό τους ανεξάρτητο κράτος, είναι καθ' όλα δίκαιος πόλεμος. Οπως και η αντίσταση των λαών αυτών τα προηγούμενα χρόνια ήταν και είναι δίκαιη, γιατί το επίσημο Ισραήλ εδώ και χρόνια, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κρατών, καταλαμβάνει συχνά - πυκνά το νότιο Λίβανο, κατέχει τα υψώματα του Γκολάν - επικράτεια της Συρίας - και αφήνει δεκαετίες τώρα τους Παλαιστίνιους δίχως πατρίδα.

Η άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως υποστηρίζεται από διάφορους, είναι μέρος της προπαγάνδας που στηρίζει το θύτη και καταδικάζει το θύμα. Γιατί δεν κάνει λόγο για τερματισμό του πολέμου χωρίς όρους για το Λίβανο. Γιατί συνεχίζει σε μέτρα που απαιτούν τη διεθνή ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στο Λίβανο. Ετσι ονοματίζουν την πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που θέλουν να εγκαταστήσουν. Στρατό κατοχής θέλουν να εγκαταστήσουν. Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές» αποστολές στόχο έχουν να τσακίσουν τις εστίες δίκαιης αντίστασης Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Αυτή η εγκληματική πραγματικότητα πρέπει να τερματιστεί. Και μόνο η δύναμη των λαών μπορεί να το κάνει. Γι' αυτό η μαχητική αλληλεγγύη υπέρ του δίκιου των λαών που πολεμούν και αντιστέκονται στη Μέση Ανατολή κατά των ιμπεριαλιστών είναι δική μας λαϊκή υπόθεση. Με καθημερινό αγώνα, με την αποτροπή της στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή από την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ