Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ικανοποίηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ικανοποιημένος για την πορεία της οικονομίας δήλωσε προχτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης. Προφανώς, είναι «ικανοποιημένος», επειδή οι πολλοί συνεχίζουν να πορεύονται στον αστερισμό του κάθε φέτος και χειρότερα και μόνον οι λίγοι στο κάθε φέτος και καλύτερα. Και για μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία ότι έτσι έχουν τα πράγματα, θυμίζουμε τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας ICAP, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, λοιπόν, διευρύνθηκε το 2005 η «ψαλίδα» ανάμεσα στα νοικοκυριά που εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε, έναντι εκείνων που κρίνουν ότι υπήρξε βελτίωση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε, αυξήθηκε σε 59,3% (μέγιστο εξαετίας), ενώ μειώθηκε και πάλι το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν βελτίωση (μόλις 7,3% και ελάχιστο εξαετίας).

Πάντως, δε λέει ψέματα ο υπουργός Οικονομίας, όταν δηλώνει ικανοποιημένος, επειδή βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση του 7,3% και χειροτέρεψε αυτή του 60%. Ούτε έχει άγνοια της πραγματικότητας. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτούς τους στόχους έχει. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας είναι η πρώτιστη επιδίωξή της. Και το καταφέρνει. Γι' αυτό και είναι ικανοποιημένος ο κ. Αλογοσκούφης.

Ολοκληρωμένη... η «βοήθεια»

Μήπως είχατε την εντύπωση ότι μόνο στο επίπεδο της λειτουργίας και δράσης καπιταλιστικών επιχειρήσεων δίνουμε τα φώτα στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, με τη γνωστή σε όλους επέλαση εγχώριων κεφαλαιοκρατών και την καταλήστευση των εκεί εργαζομένων; Αν ναι, κάνετε λάθος. Το «πακέτο βοήθειας» είναι ολοκληρωμένο. Ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνει και την εκπαίδευση αξιωματικών των κατασταλτικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, την περίοδο αυτή ένας αριθμός αξιωματικών της Αλβανικής Αστυνομίας εκπαιδεύεται στην εδώ «Αστυνομική Ακαδημία». Μάλιστα, τις προάλλες, έκαναν και εκπαιδευτική άσκηση με χρήση δακρυγόνων μέσων στο Πεδίο Βολής του ΚΕ Τ/Θ στον Αυλώνα.

Λογικό θα πείτε και δε θα διαφωνήσουμε. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και το ξεζούμισμα των εργαζομένων πηγαίνουν χέρι χέρι με τα αντιδημοκρατικά μέτρα, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τη δράση τους.

Η υποκρισία του απεγκλωβισμού

Απύθμενη υποκρισία εμπεριέχει όλη αυτή η πολυπροβαλλόμενη επιχείρηση δυτικών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής, για απεγκλωβισμό υπηκόων τους από την κόλαση του πολέμου στο Λίβανο. Λες και η ζωή των «δικών μας πολιτών» μετράει περισσότερο από τη ζωή των άλλων (των «ιθαγενών»), που σφάζονται καθημερινά κατά εκατοντάδες. Λες και το ζήτημα είναι να σωθούν κάποιες χιλιάδες «Αμερικανοί» και «Ευρωπαίοι» και ας δολοφονηθούν οι χιλιάδες και τα εκατομμύρια των Λιβανέζων, των Παλαιστινίων κ.ο.κ.

Στην πραγματικότητα όμως οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ ή των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται ούτε για τους δικούς τους υπηκόους. Εκτός των άλλων γιατί μέχρι τώρα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη σταματήσουν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στο Λίβανο. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που έχουν σκοτωθεί υπήκοοι δυτικών κρατών (π.χ. Καναδάς) δεν έχουν τολμήσει να κάνουν το παραμικρό διάβημα διαμαρτυρίας στο κράτος - τρομοκράτη... Τα παραπάνω ακριβώς ισχύουν και για την ελληνική κυβέρνηση. Το επιβεβαιώνει ο τρόπος που κινήθηκε για να απεγκλωβίσει τους Ελληνες που βρίσκονται στο Λίβανο.

Και τι δεν είπε...

Και τι δεν είπε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματός του στη Λευκάδα, για να πείσει τους ΟΝΝΕΔίτες και τις ΟΝΝΕΔίτισσες ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου... Οτι θα ενισχύσει «τον κοινωνικό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης», ότι θα εξασφαλίζει «πτυχία για δουλιά», «πτυχία που να έχουν αναβαθμισμένη αξία», ότι «οι στόχοι αυτοί είναι κοινοί. Είναι στόχοι της νέας γενιάς», ότι οι νέοι θα γίνουν «πρωταγωνιστές στην κοινωνία της γνώσης»... Ολο ωραίες προτάσεις ξεστόμιζε!

Ομως δεν τους είπε πόσο θα πληρώνουν οι ίδιοι κι οι οικογένειές τους γι' αυτή τη δήθεν αναβαθμισμένη εκπαίδευση, δεν τους είπε πόσοι θα καταφέρνουν να φτάνουν μέχρι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όταν ολοκληρωθούν οι προωθούμενες αναδιαρθρώσεις (αφού τα ταξικά φίλτρα θα αρχίζουν από το Δημοτικό), δεν τους είπε τι είδους δουλιά θα βρίσκουν με αυτά τα «αναβαθμισμένα» πτυχία (χωρίς ασφάλιση, χωρίς ωράριο, με συμβάσεις λίγων μηνών και χαμηλούς μισθούς)...

Δεν τους είπε ότι η «ισχυρή Ελλάδα» που υπόσχεται είναι η Ελλάδα του κεφαλαίου, στην οποία οι εργαζόμενοι θα παίζουν το ρόλο των σύγχρονων σκλάβων, αν δεν ξεσηκωθούν να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ.

Απροκάλυπτη ομοφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ

Ακόμα και μια γρήγορη αναδρομή στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών είναι αρκετή για να επαληθεύσει ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης δεν πήγε, ούτε πρόκειται να πάει διακοπές. Ζήτημα αιχμής παραμένει το Ασφαλιστικό και η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει σε πλήρη εφαρμογή το νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργήσει την απαραίτητη βάση για την παραπέρα ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Στην τροπολογία για το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μέσα από την κατάρτιση του νέου κανονισμού που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2008, προστέθηκε την περασμένη βδομάδα η επιστολή του υπουργού Απασχόλησης προς τους «κοινωνικούς εταίρους», με την οποία ζητά εντός τριών μηνών να καταθέσουν τις θέσεις τους για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την προχτεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού με τον πρωθυπουργό, το αντιασφαλιστικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει την άμεση υλοποίηση του νόμου Ρέπα για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων, γεγονός που - άσχετα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της ενοποίησης - θα σημάνει την άμεση εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων.

Απώτερος στόχος παραμένει η ενοποίηση της κύριας και επικουρικής σύνταξης και η καθήλωσή της σε επίπεδα πείνας για τους εργαζόμενους. Γεγονός που θα δώσει έδαφος στα προωθούμενα Επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική Ασφάλιση, ώστε να επιτευχθεί το καθοριστικό χτύπημα στο σύστημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Επικουρικού του ΙΚΑ, το οποίο παραπαίει στην κυριολεξία, βάζοντας σε κίνδυνο τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Παράλληλα, προχωράει και η κατάθεση μέσα στο καλοκαίρι ενός ακόμα νομοσχεδίου «σκούπα» για το Ασφαλιστικό, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα, θα προβλέπει και νέες χαριστικές ρυθμίσεις προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, στα πρότυπα των προηγούμενων ρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πρόκειται για ρυθμίσεις - πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που φουντώνει η προπαγάνδα για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ τη μέρα.

Η κυβέρνηση ανεβάζει στροφές στην αντιασφαλιστική της επίθεση ενθαρρημένη και από την πλήρη στήριξη που της παρέχουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Για το μεν κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο η προωθούμενη τροπολογία για τα ΒΑΕ, όσο και η πρόβλεψη για την ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων αποτελούν έργα του δικού του νόμου. Γι' αυτό και συμφωνεί στην άμεση υλοποίησή τους.

Γι' αυτό και η Μ. Δαμανάκη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δε βρήκε λέξη να πει για τα Επικουρικά Ταμεία στην προχτεσινή της συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης και αρκέστηκε στο να ψελλίσει υποκριτικά δυο κουβέντες για τα χρέη του Δημοσίου και την εισφοροδιαφυγή. Γι' αυτό και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συναινεί απροκάλυπτα στην ενοποίηση, παρακαλώντας απλώς την κυβέρνηση να τηρήσει τα προσχήματα και να καταθέσει ...ολοκληρωμένες τις προτάσεις της, προκειμένου να απαντήσει στο διάλογο, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με την ανταλλαγή επιστολών. Είναι όλοι τους συνένοχοι και δεν μπορούν να κρυφτούν...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα ευθυγραμμισμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΦΩΝΗΣΟΥΜΕ με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και της χαλάσουμε το χατίρι. Οντως - όπως λέει - «η Ελλάδα είναι παρούσα» στις διεθνείς διεργασίες για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μόνο που η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι παντελώς ...«απούσα» από τη στήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν μια λεύτερη πατρίδα και από το δικαίωμα της ανεξαρτησίας του λαού του Λιβάνου.

Είναι φανερό πως το να «είσαι εκεί» (π.χ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) δεν έχει σχεδόν καμία σημασία. Το θέμα είναι τι κάνεις και τι λες ή στην προκειμένη περίπτωση τι ...δε λες.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει ποιος φταίει για τα όσα γίνονται στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, ας μας το πει ευθέως. Αν έχει «μπερδευτεί» για το «ποιος» εισέβαλε και «πού», δεν έχει παρά να το ομολογήσει.

Αλλιώς, ας μας πει ευθέως, γιατί - με τον τρόπο της - ευθυγραμμίζεται και στηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που «βάζουν πλάτη» στα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού. Οχι, πως περιμέναμε τίποτε διαφορετικό, δηλαδή, αλλά να μην κοροϊδευόμαστε κι από πάνω...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ έχουμε και το ΠΑΣΟΚ (το υποτίθεται «ιστορικά» ευαίσθητο κόμμα στο θέμα του Παλαιστινιακού), που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επειδή καθυστερεί να ανταποκριθεί στο αίτημα του Λιβάνου για ανθρωπιστική βοήθεια.

Μπορεί και να πιστεύαμε λίγο περισσότερο στα κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν ο πρόεδρός της είχε μπει στον κόπο να καταδικάσει - έστω φραστικά - την εισβολή του Ισραήλ. Μόνο που δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο...

Ισως γιατί αν το ακούσουμε εμείς, θα το ακούσει και η αμερικανική πρεσβεία, που - ως γνωστόν - έχει πάντα ανοιχτά τα αυτιά της και απαιτεί πλήρη ευθυγράμμιση και αταλάντευτη συνέπεια στο αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» δόγμα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πόλεμος και νέα αντιλαϊκή έφοδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακόμα και τον εγκληματικό πόλεμο του Ισραήλ επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχίσει τον ...ατέλειωτο πόλεμο κατά των λαϊκών εισοδημάτων και συμφερόντων.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων το έδωσε ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος χτες από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τη συγκράτηση των δαπανών στον προϋπολογισμό, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και για την αντιμετώπιση των τυχόν παρενεργειών που θα υπάρχουν από τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις που υπάρχουν, με αυτά που γίνονται στη Μέση Ανατολή, δημιουργούν κάποιες ανησυχίες»(!).

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, εκτός των άλλων, να δικαιολογήσει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης το επόμενο διάστημα, την παράταση και κλιμάκωση της λιτότητας, την επιβολή νέων φόρων, πιθανόν σε ποτά και τσιγάρα, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ κ.ο.κ. Κυρίως, όμως, η επίκληση του πολέμου, προσφέρει το κατάλληλο πρόσχημα στους πάσης φύσεως κερδοσκόπους (δηλαδή το σύνολο του κεφαλαίου) για μια νέα έφοδο στα λαϊκά εισοδήματα με αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι πραγματικά πολυμήχανοι, όταν πρόκειται να ανακαλύψουν τρόπους επίθεσης στα λαϊκά στρώματα. Ακριβώς γι' αυτό δεν μπορεί να υπάρξει κάποια «ειρήνη» μαζί τους.

Καλοκαιρινή... ψυχρολουσία από ΟΤΕ

Καλοκαιρινή... ψυχρολουσία επιφύλαξε ο ΟΤΕ για περισσότερους από 2.000 συνδρομητές, εξαιτίας «λάθους» - όπως ανακοίνωσαν - στο πληροφοριακό του σύστημα! Ετσι, με καθυστέρηση 3 και 4 ετών, η αρμόδια υπηρεσία, διαπίστωσε πως είχε... ξεχάσει να χρεώσει με το προσαυξημένο πάγιο μηνιαίο τέλος στους συνδρομητές που αναβάθμισαν σε ISDN τις απλές τηλεφωνικές τους συνδέσεις! Χωρίς να γνωρίζει - τουλάχιστον επίσημα - ουδείς από τους αρμόδιους του ΟΤΕ, το σύστημα έκδοσης λογαριασμών δεν ενημερώθηκε για την αναβάθμιση, η οποία συνεπάγεται και αυξημένα πάγια. Τώρα, όμως, που η παράλειψη αυτή (έκδοση λογαριασμών χωρίς την προσαύξηση) έγινε αντιληπτή, ο ΟΤΕ καλεί τους συνδρομητές να πληρώσουν ...αναδρομικά το ποσό της διαφοράς που αντιστοιχεί για το αυξημένο πάγιο.

Η... ψυχρολουσία φυσικά είναι μεγαλύτερη για συνδρομητές που αναβάθμισαν τις συνδέσεις τους πριν από 3 και 4 χρόνια. Αυτοί καλούνται σήμερα από τον ΟΤΕ να καταβάλουν αναδρομικά στον επόμενο λογαριασμό, περισσότερα από 530 ευρώ! Στην περίπτωση του «πολυμετοχικού ΟΤΕ», όπως είναι προφανές, δεν ισχύει το «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Και όσα ...αναγνωρίζονται βρίσκεται αμέσως η λύση: Φορτώνονται στους συνδρομητές και ποιος ξέρει ίσως και με τόκους υπερημερίας! Θα ...δείξει ο επόμενος λογαριασμός...

Υποσχεσιολογία...

Εφτά βασικούς στόχους έθεσε σε συνέντευξη Τύπου, προχτές, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Α. Ντινόπουλος. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν έγινε τυχαία ή το 'κανε επίτηδες, αλλά και οι εφτά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτήν της κυβερνητικής πολιτικής. Διαβάστε τους εφτά στόχους και θα καταλάβετε: Περισσότερο πράσινο και περισσότεροι ελεύθεροι χώροι. Ανετη και γρήγορη μετακίνηση για όλους τους πολίτες. Περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Θεσμοί και υποδομές, που θα δίνουν ευκαιρίες ανάπτυξης στα παιδιά και τους νέους. Θεσμοί και υποδομές, που θα ενισχύουν τη δραστηριότητα και την προστασία των ηλικιωμένων. Καθημερινότητα, που θα αποδεικνύει την ισοτιμία των ανθρώπων με αναπηρίες. Υπηρεσίες με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες, προσηλωμένες στην υπηρεσία του πολίτη.

Βέβαια, ούτε καν διανοείται ο Α. Ντινόπουλος - στο ενδεχόμενο της εκλογής του - να έρθει σε κόντρα και να αντιπαλέψει την πολιτική του κόμματος, στο οποίο ανήκει και τον υποστηρίζει, όπως και της κυβέρνησής του. Και, τότε, τι υπόσχεται, ίσως πείτε. Είπαμε, προεκλογική περίοδο έχουμε και, όπως όλοι γνωρίζουν, οι υποσχέσεις δε χαλάνε σπίτια...

Αντιπαράθεση επιπέδου ... «αγελαδίτσας»

Αρκεί η παράθεση της δήλωσης που έκανε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος από τη Θεσσαλονίκη, σχετικά με το ΚΚΕ, για να καταλάβει ο καθένας πώς αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου την πολιτική αντιπαράθεση. Είπε επί λέξει: «Νομίζω ότι η πολιτική του ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΝ είναι όπως η διαφήμιση γαλακτοβιομηχανίας για την "αγελαδίτσα". Δεν είναι ούτε πιο σοβαρή, ούτε πιο υπεύθυνη, ούτε πιο βαθιά, ούτε πιο έξυπνη. Είναι αποκλειστικά αρνητική». Τι καταλάβαμε; Οτι στον πρόεδρο του ΣΥΝ δεν αρέσει η διαφήμιση για την «αγελαδίτσα», ενδεχομένως να μην του αρέσει και η ίδια η «αγελαδίτσα» και οι αγελάδες γενικώς. «Ελεύθερη» αγορά έχουμε, πληθώρα γιαουρτιών στο εμπόριο, επίσης, μπορεί να επιλέξει όποιο τραβάει η όρεξή του. Καταλάβαμε, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ βλέπει και κατανοεί την πολιτική αντιπαράθεση, όπως ακριβώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι τις μεταξύ τους διαφημιστικές αντιπαραθέσεις. Προφανώς, έτσι τον βολεύει...

Πάντως, παίρνοντας υπόψη τη διαφήμιση για την «αγελαδίτσα», αναρωτιόμαστε εάν αισθάνεται ως «επιδόρπιο», στο κυρίως γεύμα που μας σερβίρουν χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ...

.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
H «στοχοποίηση» της ΛΔ Κορέας

H «στοχοποίηση» της ΛΔ της Κορέας από τους ιμπεριαλιστές είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση προπαγάνδας, για την εξυπηρέτηση των απώτερων στόχων τους, αναφορικά με την επιβολή της παγκόσμιας καπιταλιστικής κυριαρχίας, της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Ολα αυτά, για τα οποία κατηγορείται η χώρα αυτή και της ασκούνται πιέσεις από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα όργανά τους, δεν είναι τίποτε άλλο παρά δικαιώματα που μπορεί να τα ασκήσει κάθε ελεύθερη χώρα, όπως το δικαίωμα άμυνας και το λαϊκό δικαίωμα για επιλογή του καθεστώτος που επιθυμεί.

Το θέμα που προκύπτει είναι εάν οι λαοί θα πέσουν στην παγίδα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας ή θα σταθούν απέναντι σ' αυτήν. Ολη η ιμπεριαλιστική εκστρατεία κατά της ΛΔ της Κορέας είναι προσχηματική και, μάλιστα, περιέχει και πλήθος πλαστών στοιχείων. Η δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από τη ΛΔ της Κορέας αποτέλεσε μόνο την αφορμή για να βγάλουν οι ιμπεριαλιστές στην επιφάνεια τη μαύρη τους προπαγάνδα και να ξετυλίξουν τα σχέδιά τους για επιβολή της κυριαρχίας τους. Δεν ενοχλούνται μόνον από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά από όλες τις δυνάμεις σε διεθνές επίπεδο που δε συντονίζονται με τα «νεοταξικά» κελεύσματα, τους λαούς που δε σκύβουν το κεφάλι.

Τα σχέδιά τους άρχισαν εδώ και καιρό να διαμορφώνονται και πήραν συγκεκριμένη μορφή από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αμέσως μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Οι ανατροπές αυτές αποτέλεσαν το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου, που σήμερα ξεδιπλώνεται με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις απειλές κατά χωρών, όπως η ΛΔ της Κορέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αυτό που θεωρείται ως κορυφαίο γεγονός κατά των ΗΠΑ, η 11η Σεπτέμβρη 2001, αποτέλεσε μόνο το πρόσχημα και δεν ήταν η αιτία για την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Τόσο λοιπόν, η «τρομοκρατία», όσο και ο κίνδυνος από την «εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής», αλλά και οι κίνδυνοι από τα «αντιδημοκρατικά καθεστώτα» είχαν καταγραφεί ως οι «νέες απειλές» στο πλαίσιο του νέου δόγματος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Αξίζει, όμως, μια αναδρομή στην πολύ πρόσφατη παγκόσμια ιστορία, για να καταδείξει τις πραγματικές στοχεύσεις αυτών που μιλάνε για τη ΛΔ της Κορέας. Να θυμίσουμε τι κάνανε στη Γιουγκοσλαβία την οποία κατέστρεψαν και διέλυσαν για «ανθρωπιστικούς» λόγους, την εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν με πρόσχημα το χτύπημα της «τρομοκρατίας», τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ με πρόσχημα τα «όπλα μαζικής καταστροφής», που, υποτίθεται, κατείχε ο Σαντάμ, αλλά ποτέ δε βρέθηκαν.

Αλλά ποιοι είναι αυτοί που μιλάνε; Ολοι αυτοί, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, είναι οι ίδιοι που σήμερα τάσσονται υπέρ του Ισραήλ στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Η υπεράσπιση, λοιπόν, του δικαιώματος άμυνας της ΛΔ της Κορέας απέναντι στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις είναι υπόθεση και των άλλων λαών, είναι ζήτημα αντιιμπεριαλιστικής πάλης και αλληλεγγύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ