Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο η λέξη «ντροπή» ταιριάζει σε όλους όσοι προσπαθούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά του λαού της Παλαιστίνης, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση τις τελευταίες μέρες. Και είναι επικίνδυνη και αποκρουστική απόπειρα συγκάλυψης αυτής της νέας γενοκτονίας, όταν επιχειρούν να ταυτίσουν το θύμα με το θύτη, τον παλαιστινιακό λαό με την ηγεσία του Ισραήλ. Οταν πάνε να συμψηφίσουν τα θύματα, δηλαδή τους αμυνόμενους Παλαιστίνιους, τους αγωνιστές που υπερασπίζονται τη γη τους και το δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα, με τους θύτες, τις ιμπεριαλιστικές επιδρομές τους, την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Μόνο ντροπή και περιφρόνηση πρέπει σε όλους όσοι βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το νεαρό Ισραηλινό που απήχθη από μια παλαιστινιακή οργάνωση, με τους χιλιάδες νεκρούς, σακατεμένους, φυλακισμένους, πεινασμένους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή η απαίτηση κάθε δημοκράτη, κάθε ανθρώπου που θέλει να λέγεται Ανθρωπος, πρέπει να είναι μία: Να σταματήσει αμέσως ο ισραηλινός στρατός τις επιθέσεις, να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Επίσης, να εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης! Οποια γνώμη κι αν έχει κάποιος για τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί ο αντιστεκόμενος, όσες διαφωνίες κι αν έχει για την πολιτική γραμμή που ακολουθούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις ή η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την ιμπεριαλιστική ισραηλινή βαρβαρότητα, σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογείται η ταύτιση και ο συμψηφισμός. Ολοι στην κινητοποίηση της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σήμερα το βράδυ!

Η ληστεία, ληστεία

Επιτέλους, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους στην αγορά! Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα συνεδριάσει την 1η Αυγούστου για να εξετάσει, λέει, τη σύσταση κοινής εταιρείας από την Alpha Bank και την Eurobank με την επωνυμία «ΑΕ διαχείρισης και λειτουργίας δικτύων ηλεκτρονικών συναλλαγών» με διακριτικό τίτλο «Κάρτλινκ ΑΕ».

Αν τώρα οι καταναλωτές, που έτσι κι αλλιώς γίνονται καθημερινά θύματα καταλήστευσης από τις τράπεζες, δεν πολυκατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, για ένα πράγμα μπορούν να είναι σίγουροι: Οτι το θέμα ουδόλως αφορά την οποιαδήποτε αλλαγή της ληστρικής αντιμετώπισης της οποίας τυγχάνουν από το τραπεζικό κεφάλαιο. Αλλωστε, όπως εισηγείται και η γενική διεύθυνση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κοινή εταιρεία είναι «ήσσονος σημασίας».

«Εναλλακτικό» πετρέλαιο και υποταγή

Δεν πάει πολύς καιρός που η Κοντολίζα Ράις στο πέρασμά της από την Αθήνα αξίωνε από την ελληνική κυβέρνηση να βρει «εναλλακτικές πηγές ενέργειας» απέναντι στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Από τότε η ελληνική κυβέρνηση κινείται αθόρυβα και με ζήλο, όπως το συνηθίζει, για την υλοποίηση των επιθυμιών και των συμφερόντων της Ουάσιγκτον. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη στο μακρινό Καζακστάν, τα ενεργειακά αποθέματα του οποίου έχουν υποδείξει οι ΗΠΑ στις χώρες της ΕΕ ως εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Περιχαρής, λοιπόν, ο Ελληνας υφυπουργός που η αποστολή του πήγε καλά δήλωσε: «Διασφαλίσαμε την έκφραση ενδιαφέροντος των καζακικών πετρελαίων και της καζακικής κυβέρνησης για οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης είτε στην εταιρεία είτε στην παροχή πετρελαίου, κάτι το οποίο ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του συγκεκριμένου αγωγού». Αναμφίβολα η Κ. Ράις έλαβε το μήνυμα. Οβερ...

Η «σκοπιά του επιχειρηματία»

Η ...«συγκριτικά υψηλή φορολογία κερδών», η «αυστηρή εργασιακή νομοθεσία - ενίοτε σε συνδυασμό με το συγκριτικά ακριβό εργατικό κόστος», η «χαμηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος» είναι μεταξύ των παραγόντων, δώδεκα τον αριθμό, που μειώνουν την «ελκυστικότητα» της Ελλάδας «από τη σκοπιά ενός επιχειρηματία», κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο. Το μήνυμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: Η «σκοπιά ενός επιχειρηματία» αξιώνει παραπέρα αύξηση των προκλητικών φορολογικών προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων - «ενίοτε» και με εργατικό κόστος επιπέδου... Απω Ανατολής (για να μην είναι «συγκριτικά υψηλό») και άμεση προώθηση των αντιδραστικών ανατροπών στην Παιδεία για να αναβαθμιστεί υποτίθεται η «ποιότητα» του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κι όλ' αυτά, για να γίνει ελκυστικότερη η χώρα μας στους εγχώριους και τους ξένους κεφαλαιοκράτες. Αναρωτιόμαστε, γιατί δε ζητάει να δουλεύουν όλοι στο τζάμπα και, μάλιστα, 12ωρο καθημερινά, ώστε να γίνουμε η... ελκυστικότερη χώρα του πλανήτη;

Διακοσμητικές... μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα αποτελούν το... διακοσμητικό μέρος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Για να μπούμε στην ουσία των «διαρθρωτικών αλλαγών», πρέπει να παρθούν «μέτρα που πονάνε», «μέτρα που έχουν πολιτικό κόστος». Αυτά περίπου είπε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, ο συνήθης προπομπός των όλο και πιο αντιδραστικών μέτρων που υιοθετούνται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και της ΝΔ σήμερα.

Για τους εκπροσώπους της πλουτοκρατίας και το πολιτικό της προσωπικό, ανεξάρτητα από το πώς κατά καιρούς μοιράζουν τους ρόλους, τα πράγματα είναι δεδομένα. Οι πολιτικές εισοδηματικής λιτότητας και η οικονομική ανέχεια για τα λαϊκά στρώματα, είναι... διακοσμητική παρέμβαση. Το ίδιο και οι αλλεπάλληλες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η εντατικοποίηση της εργασίας. Η συρρίκνωση και ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων. Η... διευθέτηση του ωραρίου εργασίας και η κατάργηση του 8ωρου. Η κατακρεούργηση των συστημάτων δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Γι' αυτούς είναι «ψίχουλα» τα συνεχώς αυξανόμενα κέρδη. Οι όλο και μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές. Το τζάμπα χρήμα που τσεπώνουν στο όνομα των επενδύσεων. Είναι σταγόνα στον ωκεανό των διευρυνόμενων αξιώσεών τους, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι «συμπράξεις» Δημοσίου και ιδιωτών, οι συνταγματικές αλλαγές για τη χρήση γης. Δεν τους φτάνει καν ο ίδιος ο χορός που στήνουν οι πασοκο-νεοδημοκράτες κυβερνώντες γύρω από το τοτέμ της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», που τις αναγόρευσαν σε εθνικό στόχο, στον οποίο πρέπει όλοι να υποταχθούν.

Οι αξιώσεις της οικονομικής ολιγαρχίας δεν έχουν ποτέ τέλος. Δεν το επιτρέπει, άλλωστε, η ίδια η φύση του κεφαλαίου, που για να παραμένει κεφάλαιο οφείλει πάντα να επιζητά τη συνεχή γιγάντωσή του. Ετσι, με δεδομένους τους συσχετισμούς των δυνάμεων, οι ανατροπές που επιβλήθηκαν την προηγούμενη δεκαπενταετία σε όλο το φάσμα των κοινωνικοπαραγωγικών σχέσεων και συνοδεύτηκαν από το σάρωμα εργατικών καταχτήσεων και δικαιωμάτων, σήμερα φαντάζουν σαν «περιτύλιγμα», ενώ στην ημερήσια διάταξη τίθενται νέες απαιτήσεις. Απαιτήσεις που δεν είναι γενικές κι αφηρημένες, αλλά περιέχονται σε συγκεκριμένες συμφωνίες ΕΕ - κυβερνήσεων, πρώτα και κύρια στη Στρατηγική της Λισαβόνας. Κοινή τους συνισταμένη η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της υψηλής κερδοφορίας, μέσω της μεγαλύτερης μείωσης του διαβόητου εργατικού κόστους. Πώς; Χτυπώντας όλους τους συντελεστές που υποτίθεται πως το διαμορφώνουν. Οροι εργασίας, επίπεδα αμοιβών, κατάργηση συντάξεων, μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, μεγαλύτερη περικοπή μέχρι και κατάργηση των κρατικών δαπανών «κοινωνικού χαρακτήρα» και άλλες ρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες κάποιες κυβερνήσεις στην ΕΕ προσπαθούν ήδη να τις επιβάλουν.

Το βέβαιο είναι ένα: Αυτά που με ωμό και κυνικό τρόπο λέει ο Ν. Γκαργκάνας, εκπροσωπώντας ένα από τα πλέον επιθετικά τμήματα της οικονομικής ολιγαρχίας, το τραπεζικό κεφάλαιο, εδώ και χρόνια τα κάνουν πράξη οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, επιταχύνοντας συνεχώς τους ρυθμούς και πολλαπλασιάζοντας τις αρνητικές συνέπειες για το λαό. Μια πορεία αντιλαϊκή και αντιδραστική που μόνο οι εργάτες, οι άλλοι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, με τη δική τους δράση και αγώνα μπορούν να ανακόψουν και να βάλουν οριστικό φραγμό.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Αντιδιαδηλωτικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ ο Ευάγγελος Αντώναρος ότι ...μπάλωσε με τις χτεσινές του δηλώσεις τα όσα είπε ο υποψήφιος της ΝΔ για την Αθήνα, Νικήτας Κακλαμάνης, περί μέτρων για τις διαδηλώσεις, τότε αυταπατάται.

Αντιθέτως, τα έκανε χειρότερα, λέγοντας πως μια διαδήλωση πρέπει να γίνεται «χωρίς να θίγει τον καθημερινό ρυθμό ζωής» στην Αθήνα. Μα, ακριβώς για να ...θίξουν αυτόν το ρυθμό, γίνονται οι διαδηλώσεις και, ει δυνατόν, να τον αλλάξουν.

Αλλα πώς να το καταλάβει αυτό μια κυβέρνηση, η οποία, στην πραγματικότητα, δε θέλει να γίνονται διαδηλώσεις, και, αντίθετα, θέλει να πάρει μέτρα περιορισμού της λαϊκής διαμαρτυρίας...

Επί της ουσίας, οι πόθοι τους αυτοί είναι μάλλον επίδειξη αυτογνωσίας για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής τους. Γιατί, άλλωστε, να φοβάται τον κόσμο μια κυβέρνηση που προτίθεται να πάρει φιλολαϊκά μέτρα;

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ επισκέφθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης τον πρωθυπουργό και τον βρήκε, λέει, «προβληματισμένο», σχετικά με τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδίως στην Αττική. Τι στο καλό, τυπική επίσκεψη του έκανε ή ...ψυχογράφημα;

Πάντως, τέτοιοι προβληματισμοί δύσκολο είναι να μας βγουν σε καλό. Συνήθως, όταν προβληματίζονται οι πρωθυπουργοί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ότι κάτι ετοιμάζουν. Κι αυτό το «κάτι» έχει συνήθως να κάνει με φορολόγηση.

Βεβαίως, στην ...εκσυγχρονιστική γλώσσα της ΤΑ, που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί, δεν υπάρχει η λέξη «φορολόγηση». Πρόκειται για «ανεξαρτησία» και «αυτονομία» των τοπικών αρχών να εφαρμόσουν τις κατευθύνσεις τους. Ετσι το λένε το δημοτικό χαράτσι.

Και, ξέρετε, οι κυβερνήσεις μπορεί στην παροχή πόρων προς τους δήμους να είναι φειδωλές. Από ...ανεξαρτησία, όμως, παρέχουν άπλετη. Οχι απλά είναι τσάμπα, αλλά είναι και αποδοτική.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προς γκαιμπελίσκους της «δημοσιογραφίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα χρόνο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, στις 12 Φλεβάρη του 1946, ο επίσημος απολογισμός της φασιστικής τρομοκρατίας κατέγραψε:

  • 100.000 καταδιωκόμενους δημοκρατικούς πολίτες.
  • 84.931 κρατούμενους ή κρατηθέντες.
  • 31.632 βασανισμένους και κακοποιημένους.
  • 6.671 τραυματισμένους.
  • 6.567 ληστείες εναντίον δημοκρατικών πολιτών.
  • 572 επιδρομές σε γραφεία και τυπογραφεία.
  • 162 δηλωμένους βιασμούς γυναικών.
  • 1.289 δολοφονημένους δημοκράτες.
  • 300.000 διωκόμενους από τα χωριά τους.
  • 206 συμμορίες μοναρχοφασιστών!

Από το Φλεβάρη του 1946 μέχρι τον Οκτώβρη του 1946, οπότε δημιουργείται το αρχηγείο του ΔΣΕ, στους παραπάνω αριθμούς προστέθηκαν δεκάδες χιλιάδες ακόμα κυνηγημένοι, δολοφονημένοι, φυλακισμένοι, εξόριστοι.

Και όλοι αυτοί τυχαίνει να μην είναι απλοί αριθμοί, αλλά άνθρωποι με Α κεφαλαίο. Σε αντίθεση με τις 206 συμμορίες των μοναρχοφασιστών, που υπερασπίζονται οι αρθρογράφοι της 2ης και της τελευταίας σελίδας του «Βήματος»...

Σιδηροδρομικοί λαιμητόμοι

Σε «θανατηφόρο λαιμητόμο» έχουν μετατραπεί οι σιδηροδρομικές γραμμές που διέρχονται από τις πόλεις της Θεσσαλίας, καθώς έχουμε συνεχή σιδηροδρομικά δυστυχήματα στα οποία χάνουν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι. (Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε ένα ακόμα στα Τρίκαλα, με θύμα έναν 50χρονο). Κι ενώ το πρόβλημα παίρνει μεγάλες και τραγικές διαστάσεις και οι κάτοικοι των θεσσαλικών νομών ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του - το αίτημα είναι η υπογειοποίηση των γραμμών εντός των πόλεων, ή η απομάκρυνσή τους και η λήψη μέτρων προφύλαξης και προστασίας στα «επικίνδυνα» σημεία των γραμμών έξω από τις πόλεις - οι αρμόδιοι αδιαφορούν προκλητικά. Αδιαφορούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης, αρνούμενοι τη λήψη των απαιτούμενων κι αναγκαίων μέτρων. Αδιαφορούν και οι λεγόμενοι «τοπικοί άρχοντες», που αρκούνται σε θολές υποσχέσεις και δεν οργανώνουν τη διεκδικητική πάλη των κατοίκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομάρχης και ο δήμαρχος Λάρισας, οι οποίοι έχουν πολλές φορές δεσμευτεί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά δεν τήρησαν ποτέ και καμία από τις δεσμεύσεις τους. Ας είναι κι αυτός ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να τους καταψηφίσουν οι Λαρισαίοι...

Χριστουγεννιάτικες γιρλάντες...

Δεν υπάρχει έλλειμμα κανόνων ασφάλειας στην ελληνική αγορά. Αυτό που υπάρχει είναι ανεπαρκής γνώση και κατανόηση εκ μέρους των φορέων και οργάνων της αγοράς. Τάδε έφη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράντζης, μιλώντας σε μια ...πολύ σοβαρή ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο σχετικά με την ασφάλεια των χριστουγεννιάτικων γιρλαντών! Και τα είπε αυτά, έχοντας προηγουμένως ο ίδιος παραδεχτεί ότι παρατηρείται υψηλό ποσοστό ακαταλληλότητας στα συγκεκριμένα προϊόντα. Κατά την κυβέρνηση, δηλαδή, είναι που δε γνωρίζουν οι επιχειρηματίες τους όρους ασφάλειας, όχι ότι κερδοσκοπούν με την ανοχή των νόμων της «ελεύθερης αγοράς»!

Επιλεκτικές ευαισθησίες

Λιγότερη γραφειοκρατία και απλούστευση των διαδικασιών, υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Οχι, βέβαια, για «θέματα καθημερινότητας» που ταλανίζουν τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά για τους επιχειρηματίες.

Ετσι, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με το «τέρας» της γραφειοκρατίας, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, προανήγγειλαν προχτές μέτρα που θα διευκολύνουν την... επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα στα μέτρα που θα ληφθούν, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, είναι και η προώθηση των σχετικών ρυθμίσεων με τις οποίες θα περιοριστεί ο χρόνος χορήγησης άδειας για την ίδρυση νέας εταιρίας σε 4 ημέρες, από 25 ημέρες που είναι σήμερα.

Είναι φανερό πως η «ευαισθησία» των κυβερνώντων, για τα προβλήματα που δημιουργεί η γραφειοκρατία, είναι... επιλεκτική. Αντίθετα, το «τέρας της γραφειοκρατίας» θα συνεχίζει να κυριαρχεί σε κοινωνικά θέματα - όπως για παράδειγμα η χορήγηση συντάξεων ή αποζημιώσεων σε πληγέντες από την κακοκαιρία, σεισμούς κλπ. - ταλαιπωρώντας τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλιάς.

Αλλοιωμένο γιαούρτι

Αμαρτίες του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος θυμίζει η ανακοίνωση από τη ΦΑΓΕ για προληπτική απόσυρση παρτίδας του γιαουρτιού ΤΟΤΑL 2%, συσκευασία των 200 γρ. με ημερομηνία ανάλωσης έως 17.07.06 «λόγω πιθανότητας εμφάνισης ζυμομυκήτων». Από την πλευρά του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα διαπιστώθηκε σε ορισμένες συσκευασίες «στα πλαίσια τακτικών προληπτικών ελέγχων σε επιχείρηση λιανικής πώλησης στην Αττική». Διαβεβαιώνει, δε, ότι μετά από μακροσκοπικούς ελέγχους τόσο σε άλλες περιοχές όσο και σε άλλες συσκευασίες του προϊόντος δεν παρατηρήθηκε πρόβλημα, ούτε και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Η ουσία, πάντως, είναι μία: Για άλλη μια φορά στο τραπέζι κάποιων εργαζομένων έφτασε αλλοιωμένο προϊόν πριν την ημερομηνία λήξης του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με κομμένη την ανάσα...

Ο θάνατος της 48χρονης καπνεργάτριας Νίνας Καρυπίδου, στο εργοστάσιο - κάτεργο της «SOCOTAB», στο Κιλκίς, αναδεικνύει, με τραγικό τρόπο, το μεγάλο έλλειμμα μέτρων υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλιάς, το οποίο, συνδυαζόμενο με την εντατικοποίηση της εργασίας, γίνεται εκρηκτικό και θανατηφόρο πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτεται, στο εν λόγω καπνεργοστάσιο, οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες και απάνθρωπες. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σ' ένα περιβάλλον εκρηκτικού «μείγματος» υψηλής θερμοκρασίας και αυξημένης υγρασίας, που κόβει την ανάσα. Αν σ' αυτό προσθέσουμε τη σκληρή δουλιά που επιβάλλει η εργοδοσία, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υγεία και η ζωή τους βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Και δεν είναι τυχαίο ότι το περασμένο καλοκαίρι, μέσα σε μια μέρα, καταγράφηκαν 16 λιποθυμίες καπνεργατριών.

Ιδιες επικίνδυνες συνθήκες επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των εργοστασίων και τους άλλους χώρους δουλιάς, καθώς δε λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις σε αριθμό «εργατικών ατυχημάτων». Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε 12 λεπτά της ώρας έχουμε κι ένα εργατικό «ατύχημα» και κάθε 5 μέρες δυο νεκρούς εργάτες. Ο επίσημος απολογισμός σε εργατικές απώλειες είναι τραγικός - από το 2000 μέχρι σήμερα θρηνήσαμε πάνω από 900 νεκρούς - ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, αν λάβουμε υπόψη ότι η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως τα εργατικά «ατυχήματα» που καταγράφονται αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 65% των πραγματικών.

Ποιοι φταίνε γι' αυτήν την κατάσταση; Εν πρώτοις, οι εργοδότες, οι οποίοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που, προωθώντας την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας κι αδιαφορώντας για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, ωθούν τους εργοδότες στην εγκληματική δράση κατά των εργαζομένων. Ευθύνες έχουν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού, όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά συμβάλλουν στην καταπάτησή τους, συντασσόμενες με την πολιτική των κυβερνήσεων και προσφέροντας υπηρεσίες στο κεφάλαιο.

Οι κεφαλαιοκράτες αγοράζουν φτηνά την εργατική δύναμη και θυσιάζουν στο βωμό του κέρδους τη ζωή των εργατών. Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με αίμα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι για την καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν, υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων της αστικής τάξης και συνυπεύθυνη η συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία. Αυτήν την ταξική πολιτική χρειάζεται να ανατρέψουν με τον αγώνα τους, θέτοντας στόχο και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, με την ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ και την ενίσχυση του ΚΚΕ και η ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, που θα είναι η εξουσία των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχει, λοιπόν, διέξοδος και «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ