Τετάρτη 10 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πρωτοπορία» προς άγραν πελατών

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει καταντήσει στερεότυπη η έκφραση - κυρίως στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) - για την «πρωτοποριακή μέθοδο», που εφαρμόζεται εδώ ή εκεί και συνήθως είναι μια ιδιωτική επιχείρηση υγείας. Ετσι η δήθεν ενημέρωση είναι μια καλοστημένη διαφήμιση προς άγραν πελατών.

Μια τέτοια πλευρά αποκαλύπτει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία (ΕΝΕ). «Πρόσφατα, αναφέρει, παρακολουθήσαμε σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς αναφορά σε "πρωτοποριακή μέθοδο" για τη θεραπεία της Επιληψίας που μόλις έφθασε στη χώρα μας και συγκεκριμένα τη μέθοδο ερεθισμού του Πνευμονογαστρικού Νεύρου από συνάδελφο ιατρό, ο οποίος έκανε την πρώτη για εκείνον επέμβαση τέτοιου είδους, να δηλώνει ότι δε γνωρίζει αν εφαρμόζεται η μέθοδος από άλλους στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια η ΕΝΕ αποκαλύπτει ότι η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1997 και η πρώτη εμφύτευση έγινε στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Εκτοτε η μέθοδος επεκτάθηκε και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. «Η εφαρμογή της μεθόδου απαιτεί συνεργασία πολυκλαδικής ομάδας επιστημόνων (νευρολόγων, νευροφυσιολόγων, ψυχολόγων, ψυχιάτρων κλπ) και δε δικαιολογείται η εφαρμογή της χωρίς αυστηρά κριτήρια» σημειώνει η ΕΝΕ και αποκαλύπτει ότι στο «ίδιο το ιδιωτικό θεραπευτήριο που ο γιατρός έκανε την πρώτη για εκείνον επέμβαση, η ίδια επέμβαση είχε γίνει και το 2000»!

Αυτά όμως είναι τα αποτελέσματα της άκρατης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας...

Δεύτερο ταξίδι στις ΗΠΑ

Το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ κάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας. Στο πρώτο ταξίδι (10.4.2006) πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού που έγινε στην Ουάσιγκτον, στην οποία εξετάστηκαν οι επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουρισμό απ' τη γρίπη των πτηνών. Ο Δ. Αβραμόπουλος με την παράλληλη ιδιότητά του, του προέδρου της Ειδικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Επιδημιών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, παρουσίασε την αναφορά της Επιτροπής για το θέμα αυτό. Χτες ο υπουργός Υγείας αναχώρησε για διήμερο ταξίδι στη Νέα Υόρκη, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο «Γεώργιος Παπανικολάου», που διοργανώνει η «Ελληνική Ιατρική Κοινότητα» στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Δ. Αβραμόπουλος «θα έχει επαφές με μέλη της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας».

Δεν ξέρουμε πού θα επικεντρώσει αυτές τις επαφές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πάντως, αν επικεντρώσει στα του αμερικανικού συστήματος Ασφάλισης και Υγείας - όπου 40 εκατομμύρια είναι ανασφάλιστοι - τότε αλίμονο στα νομοθετήματα με τα οποία υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τους κομπογιαννίτες της Υγείας λίγο πριν φύγει για τις ΗΠΑ...

Τους... ανησυχεί η «ανισόμετρη ανάπτυξη»

Προβληματισμένοι για τις μεγάλες διαφορές στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εμφανίζονται οι αρμόδιοι επί των Οικονομικών υπουργοί της ευρωζώνης. Οπως αποκάλυψε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ των «12» (ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ) και των «25» (ΕΚΟΦΙΝ), το πρώτο από τα δύο μεγάλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν μια έκθεση για τις «μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης». (Το δεύτερο θέμα ήταν οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου).

Ο Γ. Αλογοσκούφης αποκάλυψε τον «προβληματισμό» που επικρατεί στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, σχετικά με το πώς είναι δυνατό «σε μία ζώνη νομισματική, όπως είναι η Ευρωζώνη, να υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές οικονομικής ανάπτυξης»;

Προφανώς, ο κύριος υπουργός, αλλά και γενικότερα οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ μας... δουλεύουν, με τις απορίες και προβληματισμούς τους για τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις χώρες της καπιταλιστικής Ευρώπης. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει δοθεί πριν ενάμιση αιώνα από τον Κάρολο Μαρξ, που σημείωνε πως ένας από τους βασικούς νόμους του καπιταλισμού είναι και η «ανισόμετρη ανάπτυξη». Οι εκτιμήσεις αυτές του Καρόλου Μαρξ επιβεβαιώνουν επί ενάμιση περίπου αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανισόμετρη ανάπτυξη που εμφανίζει κάθε καπιταλιστική χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αλήθεια, δε βρέθηκε κάποιος από τους επί των Οικονομικών υπουργών της ΕΕ των «12» ή των «25» που να άκουσε ή να διάβασε - έστω και διαγώνια - το «Κεφάλαιο» του Μαρξ;

Η μειονότητα να στηρίξει τα ψηφοδέλτια συνεργασίας

Μια κίνηση τρικλοποδιά για να εγκλωβίσει την ψήφο της μειονότητας και ταυτόχρονα να κρύψει την ουσία της πολιτικής του που είναι βαθιά άδικη για τον εργαζόμενο λαό είτε προσκυνά τον Χριστό, είτε προσκυνά τον Αλάχ. Αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή του να υποστηρίξει μια μουσουλμάνα δικηγόρο για τη θέση της υπερνομαρχίας Καβάλας - Δράμας - Ξάνθης. Ολα τ' άλλα είναι απλώς μαρουλόφυλλα, για να κάνουν πιο εντυπωσιακή τη σαλάτα εποχής που σερβίρουν.

Προσπαθούν να προβάλουν την επιλογή τους ως μια «ανατρεπτική επιλογή», μια «επιλογή ρίσκου», που χτυπά το μαχαίρι στο κόκαλο και φέρνει στο προσκήνιο το δικαίωμα των «Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, να μετέχουν ενεργά και ισότιμα στην πολιτική ζωή της χώρας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ε. Βενιζέλος.

Λίγα χρόνια πριν, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και καθόρισε τη σύνθεση των υπερνομαρχιών, φαίνεται πως δε θεωρούσε τους μουσουλμάνους της Θράκης έτοιμους να τους μεταχειριστεί ως ισότιμους πολίτες...

Το 1998, όταν το ΚΚΕ υποστήριζε μουσουλμάνο για υποψήφιο Νομάρχη στην Κομοτηνή και οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ κινδυνολογούσαν για την επιλογή του, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ώριμο να κάνει την ανατροπή.

Τώρα, «δείχνει την ωριμότητά του σ' αυτά τα ζητήματα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Π. Σγουρίδης βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος, μάλιστα, απαντώντας στα όσα λέγονται περί κίνησης καθαρά εκλογικής σκοπιμότητας, δήλωσε πως αν το κόμμα του «μετρούσε μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα δε θα έριχνε τις "μπάρες"».

Πρώτοι βέβαια και πάλι οι κομμουνιστές, τις «έριξαν» στην πράξη, όταν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αρνούνταν να πάρουν την ειδική άδεια από την αρμόδια στρατιωτική αρχή, για να ανέβουν στα χωριά της μειονότητας. Ας μην εγκαλούν, λοιπόν, το ΚΚΕ που δεν μπαίνει στο παιχνίδι τους.

Ομως και ο εργαζόμενος λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που στήνουν. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με την ψήφο του. Να καταδικάσει την πολιτική, είτε την υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, με οποιουδήποτε θρησκεύματος υποψήφιο. Πολιτική που τον στέλνει στην ανεργία, τον ξεκληρίζει από τη γη του, τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην αμορφωσιά και την εξαθλίωση.

Και η μειονότητα, που διπλά καταπιέζεται από τους φραγμούς που ορθώνει η πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εκφραστεί ακόμη πιο αποφασιστικά. Να στηρίξει μαζικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες ριζοσπαστικές κινήσεις και προσωπικότητες. Θα είναι μια μεγάλη πολιτική πράξη υπέρ των δικαιωμάτων της, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων στο σύνολό τους.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Στημένη παράσταση

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΜΗΠΩΣ να μας εξηγήσει ο υπουργός Οικονομίας και γενικά η κυβέρνηση, για ποιο λόγο το «ασφαλιστικό δικαίωμα» ενός εργαζόμενου, ασχέτως του «από πότε» εργάζεται, είναι δυνατόν να αποκαλείται... «ανώριμο»;

Από πότε το στοιχειώδες της ασφαλιστικής κάλυψης και της σύνταξης ενός εργαζόμενου, απέκτησε «ηλικιακά» κριτήρια; Επειδή δηλαδή κάποιος ξεκίνησε να εργάζεται, ελέω συστήματος, 30 χρονών δεν πρέπει να συνταξιοδοτηθεί;

Φυσικά δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Κι όμως, παλιότεροι όροι του ΠΑΣΟΚ («ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα») επιστρατεύονται ενόψει της παράστασης που πρόκειται να δοθεί από σήμερα και ονομάζεται «διάλογος για το ασφαλιστικό».

Μένει βέβαια ακόμη να δούμε ποιοι θα πάρουν και ποιους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ποιοι θα είναι οι κομπάρσοι και οι «ρολίστες». Πλην όμως, ξέρουμε από τώρα τόσο τα σενάρια όσο και τη κατάληξη της υπόθεσης.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία θα έχει ήδη αποφασιστεί ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, να καταργηθούν ταμεία εργαζομένων και φυσικά να μειωθούν οι συντάξεις.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΑ η «Γιούρομπανκ» ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας της και μάλιστα κατά 50 σχεδόν τοις εκατό. Τα εν λόγω ιδρύματα όχι μόνο ασυδοτούν σε βάρος της ανέχειας του κοσμάκη αλλά ...το διαφημίζουν κιόλας.

Φυσικά οι λογικές της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζουν να είναι κυρίαρχες στον τραπεζικό χώρο και μάλιστα για λόγους ...ανταγωνισμού.

Βλέπετε, δεν τους φτάνουν τα κέρδη, θεωρούν προαπαιτούμενο και δεδομένο τα υπέρ κέρδη. Μάλιστα, στην περίπτωση των τραπεζών, όπου έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό η κυβέρνηση, κάλλιστα μπορούν αυτά να επιδοτούνται από τη δική μας φορολογία όπως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Καφενείον... η ΕΕ»

Οταν η 9 Μάη από Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης «βαφτίζεται» από την Ευρωπαϊκή Ενωση... «Ημέρα της Ευρώπης» και μάλιστα χαρακτηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ως «πανευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός» - σε μια απέλπιδη προσπάθεια να σβήσουν την ιστορική πραγματικότητα και να τη μετατρέψουν σε «πανηγυράκι» - είναι επόμενο να «γιορτάζεται» ως εξής: Με πρωτοβουλία της Αυστριακής Προεδρίας διοργανώθηκαν σε 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σε ισάριθμα καφενεία, εκδηλώσεις «με στόχο την αμεσότερη επαφή του κοινού με την πολιτιστική και ιστορική διαφορετικότητα που ενώνει τις ευρωπαϊκές χώρες και δημιουργεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα»!

Η Διεθνής Ενωση Συγγραφέων προσκάλεσε 27 «γνωστούς Ευρωπαίους συγγραφείς να εμπνευστούν από το θέμα "Η Ευρώπη σαγηνεύει" και να αποτυπώσουν τις προσωπικές τους σκέψεις σε ένα διήγημα, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία της έκδοσης "Ιστορίες για την Ευρώπη"».

Σε ανάλογη εκδήλωση παραβρέθηκε χτες ο γγ του ΥΠΠΟ, Χ. Ζαχόπουλος. Στο τέλος μοιράστηκαν και «ενημερωτικά» έντυπα για την ΕΕ. Ετσι έχουμε με ένα «σμπάρο» διάφορα «τρυγόνια»: Ιδεολογική χειραγώγηση, ελιτίστικα «παρτάκια» δημοσίων σχέσεων, προπαγάνδιση των πλέον αντιδραστικών «αξιών» που εφηύρε το κεφάλαιο μέσω της ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Ας πιουν τους καφέδες μόνοι τους...

ΝΕΤ και «έρευνα» για το Ασφαλιστικό

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα στο Ασφαλιστικό;». «Νιώθετε ασφαλής με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα;». «Πιστεύετε στην προαιρετική - με κίνητρα - επέκταση του ορίου ηλικίας;». Με τέτοιου είδους ερωτήσεις η κρατική ΕΡΤ και το ραδιόφωνό της έστησαν χτες ένα ακόμα «αφιέρωμα στο Ασφαλιστικό» και έκαναν και το ανάλογο «γκάλοπ»! Βάζοντας και αυτοί το λιθαράκι τους στον «κοινωνικό διάλογο» που στήνουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όμως ποτέ και πουθενά μέχρι τώρα δεν τέθηκαν ως ερωτήσεις άλλου είδους ανησυχίες των εργαζομένων; Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι ακροατές π.χ. «Πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χαμηλή σύνταξη που παίρνουν;». Αν «πιστεύουν στη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για άντρες και γυναίκες αντίστοιχα;». Αν «νιώθουν ασφαλείς με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση;».

Αν πραγματικά η ΝΕΤ σκέφτεται να συμβάλει στην αντικειμενική ενημέρωση, δεν έχει παρά να το τολμήσει. Εμείς θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς της!

Συνωμοσία

«Αρπα την τώρα παπαγάλε. Πρώτα μας έλεγες πως η οπλική ανυπαρξία του Σαντάμ είναι θεωρία κομμουνιστική. Υστερα πως η επέλαση του Μπους στο Ιράκ είναι δημοκρατική. Κατόπιν ότι οι υποκλοπές έγιναν από την τριτοκοσμική ΕΥΠ και καθόλου από την αστρική NSA. Τώρα πως οι απειλές εναντίον Αγιατολάχ είναι απλώς εκβιασμοί και διπλωματικοί ελιγμοί. Ποτέ δεν έβαλες τον αναγνώστη σου μπροστά στο απλό ερώτημα, γιατί τα πυρηνικά του Πακιστάν είναι καλά και του Ιράν κακά; Ποτέ δεν του αποκάλυψες τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών. Ποτέ δεν τον πληροφόρησες ότι ο αμερικανικός λαός έχει πληρώσει μέχρι στιγμής εξήντα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ποτέ δε ζήτησες συγγνώμη για την παραπληροφόρηση με την οποία το μυαλό του σκοτεινιάζεις. Ενα πράγμα εύχομαι και παρακαλώ. Να σε στείλει ο πλανητάρχης στην πρώτη πολεμική γραμμή της Τεχεράνης. Εκεί να δεις θεωρία συνωμοσίας. Γιατί τότε το θάνατο θα δεις και το δηλητήριο της παπαγαλίας σου θα καταπιείς!»

(Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «Στήλη άλατος» στα «ΝΕΑ»)

«Κομμουνιστοφάγος» ρασοφόρος!

Οτι υπάρχουν ιερωμένοι, οι οποίοι, εκτός από τη «νόσο» του θρησκευτικού σκοταδισμού, πάσχουν και από το σύνδρομο του αντικομμουνισμού, είναι γνωστό. Πολλοί, μάλιστα, δε χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τον άμβωνα για να χύσουν το αντικομμουνιστικό «φαρμάκι» τους στις ψυχές των θρησκευομένων. Ενας από δαύτους, μιλώντας, την περασμένη Κυριακή, σε μνημόσυνο στο μοναστήρι της «Αγίας Τριάδας», που βρίσκεται στη Γατζέα της Μαγνησίας κι ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους, «κατήγγειλε» ότι «σήμερα, αντί να κυνηγάνε τους κομμουνιστές, διώκουν τον κλήρο και την Εκκλησία»!!! Ο αντικομμουνιστικός οίστρος του ρασοφόρου προκάλεσε τις αντιδράσεις πολλών εκ των παρευρισκομένων στο μνημόσυνο, ο οποίοι έλεγαν ότι κάποιος χρειάζεται να εξηγήσει στους επίδοξους «κομμουνιστοφάγους» με τα ράσα ότι πρέπει ν' ασχολούνται «με τα του οίκου τους» και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανεβαίνουν στον άμβωνα για να «ξερνούν χολή» κατά των κομμουνιστών. Βέβαια, από μια άποψη, καλά να πάθουν και οι εν λόγω θρησκευόμενοι... Γιατί αν γύριζαν την πλάτη στους μαυροφορεμένους ρασοφόρους και τις τελετουργίες τους και συμμετείχαν από δω και πέρα μόνο σε πολιτικούς γάμους, κηδείες, μνημόσυνα κλπ., τότε θα γλίτωναν και από τους αντικομμουνιστικούς σκοταδιστικούς μύδρους των ρασοφόρων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να μη λείψει κανείς

«

Να μη λείψει κανείς» από τις σημερινές κινητοποιήσεις για την Παιδεία, καλούν τα Συντονιστικά Αγώνα των Φοιτητών και των Σπουδαστών και παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ σε κάθε σχολείο απηύθυναν πλατύ προσκλητήριο στους συναδέλφους τους να μη σκύψουν το κεφάλι στα συνεχιζόμενα αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα, αλλά ούτε και να παρασυρθούν σε ανέξοδες για το σύστημα διεκδικήσεις και σε συναίνεση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει την Παιδεία.

Οι νόμοι και οι διάφορες ρυθμίσεις για την Παιδεία, ακολουθούν ο ένας τον άλλο και διαμορφώνουν με ταχύτατους ρυθμούς ένα συνολικό πλαίσιο που γυρνάει τη μόρφωση των παιδιών του λαού πολλά χρόνια πίσω... Βαφτίζονται «σύγχρονες» οι σκόρπιες και ασύνδετες μεταξύ τους πληροφορίες και δεξιότητες, που χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο «ακριβές» για την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών, ενώ σαν ενιαίο νήμα διαπερνά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης η διδαχή του πώς οι νέοι θα είναι υποταγμένοι αύριο ως εργαζόμενοι στα συμφέροντα του εκάστοτε εργοδότη. Φροντίδα της πολιτικής τους είναι πώς οι απόφοιτοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων θα γίνονται συνεχώς πιο «φθηνοί» για το κεφάλαιο, γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα θα δομείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να βγάζει στρατιές αναλώσιμων με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, εφεδρείες στη μηχανή του συστήματος που θα συμπιέζουν συνεχώς προς τα κάτω τα εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η εκπαιδευτική πολιτική που έχει τη βούλα της κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως εξειδικεύεται στην ανώτατη εκπαίδευση καθορίζει ότι η όποια ανάπτυξη, τα όποια επιτεύγματα της επιστήμης θα παίρνουν «σάρκα και οστά» μόνο στο βαθμό που εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και είναι απόλυτα ελεγχόμενα από το στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού. Σε ένα απλοποιημένο σχήμα αυτό σημαίνει ότι δε θα γίνεται ιατρική έρευνα, αν δεν έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένα κέρδη για τις φαρμακοβιομηχανίες, δε θα γίνεται αντισεισμική έρευνα αν από τα αποτελέσματά της ζημιώνονται οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρίες, θα υποχρηματοδοτείται και θα υποβαθμίζεται η βασική έρευνα π.χ. για τα μαθηματικά αν δεν έχει άμεση εφαρμογή και δεν μπορεί να μεταφραστεί σε εμπορεύσιμα προϊόντα π.χ. στην πληροφορική, δε θα προχωρούν οι κοινωνικές επιστήμες αν δεν υμνούν τον καπιταλισμό κ.ο.κ.

Γι' αυτό και η απαίτηση για Παιδεία που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αφορά όλο το λαό, την κάθε οικογένεια, ανεξάρτητα αν έχει παιδιά στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Γι' αυτό και στις συγκεντρώσεις για την Παιδεία πρέπει να συμμετέχει ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε νέος, όχι μόνο για να βροντοφωνάξει την απαίτησή του να μορφώνεται ολοκληρωμένα, αλλά και για να παλέψει για τους όρους εργασίας του, καθώς και να διεκδικήσει την ανάπτυξη της επιστημονικής σκέψης με κριτήριο τις ανάγκες του λαού. Είναι η στιγμή που οι συγκεντρώσεις των εργατών και εργατριών θα «ανοίγουν» για να υποδεχτούν και τα αγωνιζόμενα παιδιά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ