Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολα στο σφυρί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά το γενικό ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, των τουριστικών ακινήτων, των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και των ελεύθερων χώρων στο μεγάλο κεφάλαιο - που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ - σειρά παίρνει ένα ακόμη κομμάτι της δημόσιας περιουσίας: Η κρατική γη που διεκδικείται από τους καταπατητές.

Νομοσχέδιο, λοιπόν, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, προβλέπει την εξαγορά της καταπατημένης γης από τους ίδιους τους καταπατητές - εντός και εκτός σχεδίου - και μάλιστα με σημαντικές... εκπτώσεις σε σχέση όχι μόνο με τις εμπορικές, αλλά και με τις αντικειμενικές αξίες! Το ίδιο το υπουργείο υπολογίζει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα «ξεφορτωθεί» έτσι από 3,5 εκατ. στρέμματα γης και θα εισπράξει έσοδα 700 εκατ. ευρώ, μικραίνοντας την «τρύπα» των κρατικών ελλειμμάτων.

Μήπως μπορεί να μας πει κάποιο μέλος της κυβέρνησης ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να ξεπουλούν μια περιουσία που δεν είναι δική τους, αλλά ανήκει σε όλο το λαό, αγνοώντας επιδεικτικά τη σοφή ρήση που λέει ότι «την κληρονομήσαμε από τα παιδιά μας»;

Και στο κάτω - κάτω της γραφής: Αν θέλουν να μειώσουν τα ελλείμματα, τότε γιατί δεν αυξάνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, αντί να τη μειώνουν; ΄Η μήπως δεν τους επιτρέπει κάτι τέτοιο ούτε το... ιρλανδικό, ούτε το... σκανδιναβικό μοντέλο που ακολουθούν;

Φήμες για την Εθνική

Εντονη φημολογία «κυκλοφορεί» το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή την πρόσφατη εξαγορά της τουρκικής «Finansbank». Κι αυτό, επειδή η διοίκηση της Εθνικής, μετά την εξαγορά, έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ. Ποσό ασφαλώς τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα. Σήμερα το 40% των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στα χέρια των λεγόμενων ξένων θεσμικών επενδυτών και σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα θα περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των ξένων.

Ετσι κι αλλιώς, βέβαια, η Εθνική είναι και σήμερα μια ιδιωτική τράπεζα - διά χειρός ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε - η οποία πρωτοστατεί στην άγρια τοκογλυφία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Επομένως, ό,τι και αν συμβεί, μάλλον θα είναι η φυσιολογική συνέπεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησής της.

Ο Μακάρθι αναβιώνει...

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει ότι το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ παρατηρείται μια αναβίωση του Μακαρθισμού στους χώρους των σχολείων και των πανεπιστημίων. Στη μαύρη λίστα μπαίνουν όσοι ασκούν κριτική στην πολιτική του «προληπτικού πολέμου» της κυβέρνησης Μπους. Και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί κινήσεις πολιτών που πλέον αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των... ανατρεπτικών στοιχειών και τους καταγράφουν.

Οπως έχει γίνει γνωστό, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, προσφέρει και αμοιβή 100 δολαρίων σε κάθε φοιτητή που θα δώσει ηχογραφημένο πειστήριο της... ανάρμοστης «αριστερής» συμπεριφοράς καθηγητή, ώστε το πανεπιστήμιο να τον αποβάλει. Μάλιστα, σε ιστοσελίδα έχει δημοσιευτεί κατάλογος 101 καθηγητών πανεπιστημίων που θεωρούνται «αριστεροί» και «επικίνδυνοι για την Αμερική».

... με ανακρίσεις και απειλές

Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου, ο καθηγητής Μιχέλ Τίνκερ Σάλας, με καταγωγή από τη Βενεζουέλα που επικρίνει την πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, ανακρίθηκε ουσιαστικά από την αστυνομία για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την κοινότητα μεταναστών. Στην ...έρευνα μπήκαν και οι φοιτητές του που ρωτήθηκαν για τις διαλέξεις του καθηγητή τους. Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Γέιλ Πολ Γκιλρόι, μετά από επικριτικές αναφορές του για τον πόλεμο στο Ιράκ, κατηγορήθηκε για συνωμοσία. Τον περασμένο Φλεβάρη ο ανώτατος φορέας εκπαίδευσης της Πενσιλβάνια δέχτηκε καταγγελίες για το λεγόμενο Διεθνές Απολυτήριο, ότι είναι στο περιεχόμενό του «μαρξιστικό» και «αντιχριστιανικό».

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντέιβιντ Χόρογουιτς προχωράει ακόμα παραπέρα και προτείνει και μέτρα, όπως γράφει σε βιβλίο του με τίτλο «Οι καθηγητές, οι 101 πιο επικίνδυνοι ακαδημαϊκοί της Αμερικής»: «Σήμερα οι καθηγητές που υιοθετούν τη ριζοσπαστική ιδεολογία δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά κανόνα στον ακαδημαϊκό κύκλο και αντί να τιμωρούνται, αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν το αντιαμερικανικό κήρυγμά τους και να εκφράζουν τη χαρά τους όταν σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα τους». Στην «πυρά» κραυγάζει ο βουλευτής και, μάλιστα, με τόση τύφλωση, που, σίγουρα, ο ...Μακάρθι χαμογελάει χαιρέκακα, καθώς η άκρως αντιδραστική του κληρονομιά αναβιώνει και συνεχίζεται το κυνήγι μαγισσών στη μητρόπολη της ...ελευθερίας.

Σκυλί που γαβγίζει...

Σκυλί που γαβγίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με πρώτο βιολί την ΠΑΣΚΕ και τον πρόεδρό της, επιχειρεί μάταια, με αντικομμουνιστικές και προβοκατόρικες κραυγές σε βάρος του ΠΑΜΕ, να συγκαλύψει τις πομπές και τις ευθύνες της για την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση που συμφώνησε με τους βιομηχάνους και υπέγραψε χτες. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») και στο ΠΑΜΕ δεν είναι νέα. Είναι δεδομένη, στη βάση της διαρκούς σύγκρουσης των δυο γραμμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τι κρύβεται, όμως, κάτω από το παραλήρημα της ΠΑΣΚΕ και του Χρ. Πολυζωγόπουλου τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Το ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές που δρουν μέσα από τις γραμμές του, το ΚΚΕ, έκαναν και κάνουν το αυτονόητο καθήκον τους απέναντι στην τάξη τους, την εργατική τάξη. Κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή τα ταξικά κριτήρια με τα οποία υπογράφτηκε η Σύμβαση-λαιμητόμος για τους μισθούς και το μεροκάματο, που προβλέπει «αύξηση» 0,77 ευρώ τη μέρα. Αποκάλυψαν στους εργαζόμενους τους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάπτυστη Σύμβαση: Τους βιομηχάνους, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ που υπαγόρευσαν τη συμφωνία στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης», της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Δεν έπλασαν νούμερα, δε μαγείρεψαν εικονικές αυξήσεις. Αντιπαρατέθηκαν πάνω σε συγκεκριμένα γεγονότα. Είπαν αυτό που λένε οι χιλιάδες εργαζόμενοι στους τόπους δουλιάς: Οτι μ' αυτές τις «αυξήσεις» ο μισθός τους παγώνει και για την επόμενη διετία, την ώρα που οι εργοδότες αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Η Σύμβαση έδωσε αέρα στα πανιά του κεφαλαίου, έβαλε νέα εμπόδια στη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στις κλαδικές Συμβάσεις. Διευκολύνει την εξελισσόμενη αντεργατική επίθεση στις πρώην ΔΕΚΟ, συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μια αλήθεια που, με τον αισχρό του αντικομμουνισμό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπαθεί να βγάλει από το μυαλό των εργαζομένων, να τους αποπροσανατολίσει.

Στόχος της ΠΑΣΚΕ είναι να πολώσει τους εργαζόμενους που στήριξαν συνδικαλιστικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Να τους κλείσει τα μάτια, να απομακρύνει την κουβέντα από το κυρίαρχο ζήτημα της Σύμβασης και των ευθυνών της πλειοψηφίας στον κατάπτυστο συμβιβασμό με τους εργοδότες. Η ΠΑΣΚΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στη μαζική παραπλάνηση. Οι δεσμεύσεις της απέναντι στο κεφάλαιο μπροστά στα ανοιχτά για τους εργαζόμενους μέτωπα (Ασφαλιστικό, πρώην ΔΕΚΟ, κ.ά.) δεν επιτρέπουν εξασθένιση της γραμμής της συναίνεσης. Και σ' αυτή τη βάση τη σιγοντάρουν η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Αξιοποιώντας την ίδια τους την πείρα, τώρα είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά να βγάλουν συμπεράσματα, στη βάση των πραγματικών τους συμφερόντων. Να αξιολογήσουν τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας σε κρίσιμες για τα δικαιώματά τους μάχες, με αποκορύφωμα την πρόσφατη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης. Να γυρίσουν την πλάτη σ' εκείνους που επικαλούνται τον «κομματικό πατριωτισμό» για να τους σύρουν σε νέες υποχωρήσεις, νέους συμβιβασμούς. Η διέξοδος βρίσκεται στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, στη συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα, στο μαζικό απεγκλωβισμό τους από τα συνδικαλιστικά δεκανίκια των μεγαλοεργοδοτών και των κομμάτων τους.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τα ντροπιασμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ, όχι μόνο να χαίρεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αλλά να μας «δουλεύει» κι από πάνω με την επίσημη υπογραφή της σύμβασης της ντροπής, στην οποία συμφώνησε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Πρόκειται για «τις μεγαλύτερες αυξήσεις που δόθηκαν την περίοδο αυτή στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε ο Οδ. Κυριακόπουλος. Και πάλι καλά που δε ζήτησε από τους εργαζόμενους να του πουν και ευχαριστώ για τα ψίχουλα...

Εν γένει, πάντως, στη χτεσινή συνάντηση όλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις υπογραφές που «έπεσαν» και αυτό από μόνο του υποδηλώνει το τι πραγματικά συμβαίνει.

Πώς να το κάνουμε, σε αυτές τις υποθέσεις ποτέ μα ποτέ δε γίνεται να είναι «όλοι ικανοποιημένοι». Οσο κι αν δεν αρέσει, στο «πνεύμα του εκσυγχρονισμού» που διαπνέει όλους τους οπαδούς του «κοινωνικού διαλόγου», γαλάζιους και πράσινους, πάντα κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ πρόταση για την αμυντική βιομηχανία - κατά το ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση και εκεί οφείλονται όλα τα δεινά της! Η γνωστή κριτική περί έλλειψης πολιτικής και κακοδιαχείρισης δηλαδή παρουσιάστηκε και πάλι χτες από την Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τι καλά που θα ήταν αν αυτές οι κριτικές του ΠΑΣΟΚ περί «απουσίας πολιτικής» ήταν αλήθεια (όπως και οι αντίστοιχες που έκανε η ΝΔ όταν κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ)... Θα ήμασταν όλοι πολύ καλύτερα.

Οπως καταλαβαίνετε, για το λαό είναι προτιμότερο να μην έχει πολιτική η κυβέρνηση, παρά να εφαρμόζει πολιτικές υποβάθμισης και εξαφάνισης ολόκληρων βιομηχανικών κλάδων. Δυστυχώς, οι πολιτικές και των δύο όχι απλά είναι «παρούσες» αλλά συνέχεια η μια της άλλης.

Ειδικά, μάλιστα, για την αμυντική βιομηχανία - όπου «μπλέκεται» και ο παράγοντας των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών μαζί με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - μάλλον θα έπρεπε να φροντίζουν να σιωπούν και τα δύο κόμματα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ολυμπιακό ... θράσος!

Γρηγοριάδης Κώστας

Ποιο είναι το άκρον άωτον της θρασύτητας την περίοδο του δικομματισμού; Μάλλον την απάντηση στην ερώτηση αυτή προσπαθούν να δώσουν 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό Πολιτισμού με θέμα την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Επικρίνουν, δηλαδή, την κυβέρνηση, επειδή η τελευταία προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή όλων όσα το ΠΑΣΟΚ είχε σχεδιάσει και νομοθετήσει (κάτι παραπάνω θα ξέρει γι' αυτό ο τέως γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Κ. Καρτάλης, ο οποίος είχε εκπονήσει και σχετική μελέτη).

Φτάνει, λοιπόν, στο σημείο το ΠΑΣΟΚ:

  • Να εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ για «αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των πολιτών και προσβολή του περιβάλλοντος», όταν μετέτρεψε το ρυθμιστικό της Αθήνας σε «σουρωτήρι», προκειμένου να μην αφήσει ελεύθερο χώρο χωρίς τη χωροθέτηση Ολυμπιακής εγκατάστασης.
  • Να μιλάει «για παράνομο αποκλεισμό των πολιτών από τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας», όταν με το νόμο 2971 του 2001, ως κυβέρνηση, έβαλε τη σφραγίδα του σ' αυτόν τον αποκλεισμό - για να μην αναφερθούμε στο ξεπούλημα των εγκαταστάσεων του ΕΟΤ σε μεγαλοξενοδόχους που τον επέτειναν.
  • Να ξιφουλκεί «για την αντισυνταγματική μεταβολή των χρήσεων γης, που στερούν τους κατοίκους της περιοχής των Τζιτζιφιών από την αθλητική και πολιτιστική αξιοποίηση της περιοχής και την παραδίδουν σε αμιγή εμπορική εκμετάλλευση», όταν όλα αυτά βασίστηκαν στους δικούς τους Ολυμπιακούς νόμους...

Ε, λοιπόν, είναι τόσο απύθμενο το θράσος τους και η προσπάθεια εμπαιγμού του ελληνικού λαού, που σπάει κάθε Ολυμπιακό ρεκόρ!

Περισσεύουν οι εργαζόμενοι φοιτητές

Σταθερά επιμένει ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) να «πετάξει» εκτός πανεπιστημίων τους φοιτητές που καθυστερούν πάνω από τρία χρόνια να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (κυρίως εργαζόμενους φοιτητές). Γιατί; Διότι στο νέο μοντέλο ιδιωτικοποιημένων πανεπιστημίων που διαμορφώνει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι φοιτητές βαφτίζονται «αιώνιοι» και χαλάνε τη μόστρα της... επιχείρησης. Ψάχνουν τρόπους, λοιπόν, να τους πετάξουν εκτός πανεπιστημίων.

Και δεν έχει μόνον η Ελλάδα αυτό το προνόμιο. Στα «δημόσια» πανεπιστήμια της Ολλανδίας για παράδειγμα, οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα 1.500 ευρώ το χρόνο για τα κανονικά έτη σπουδών, ενώ μόλις ξεπερνούν αυτά τα χρόνια, τα δίδακτρα που καλούνται να καταβάλουν εκτοξεύονται και μπορεί να φτάσουν έως και τα 10.000 ευρώ! Κι αυτά, όταν το 80% των Ολλανδών φοιτητών εργάζονται για να τα φέρουν βόλτα, καθώς και δίδακτρα πληρώνουν, και στέγη νοικιάζουν (κοντά στα 400 ευρώ για ένα δωμάτιο) και βέβαια αγοράζουν οι ίδιοι τα βιβλία τους.

Συμπέρασμα: δε χωρούν οι εργαζόμενοι φοιτητές και οι φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια!

Τα «ιερά και τα όσια» του δημάρχου

«Ιερό το δικαίωμα στην απεργία, αλλά εξίσου ιερό και το δικαίωμα στην εργασία». Αυτό είναι το... νέο επιχείρημα που προβάλλει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για να δικαιολογήσει τη νέα δολοφονική επέμβαση των ΜΑΤ και του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έγινε χτες το πρωί στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων υπό την καθοδήγησή του. Οι εργαζόμενοι πήραν χαμπάρι πόσο σέβεται και το δικαίωμα στην απεργία, στέλνοντας τα ΜΑΤ για να τη σπάσουν, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία. Ειδικά οι συμβασιούχοι (8μηνα και 4μηνα), που χρόνια τους κρατά εργασιακά και πολιτικά ομήρους και τώρα τους «πείθει» - όσους πείθει - να γίνουν απεργοσπάστες, εκβιάζοντάς τους με την απειλή της απόλυσης.

Ηρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να μιλήσουν. Ολοι μαζί, μόνιμοι, αορίστου και ορισμένου χρόνου, να κλιμακώσουν τον αγώνα, πετώντας στα σκουπίδια την πολιτική που τους θέλει ομήρους, κακοπληρωμένους, χωρίς μόνιμη και σταθερή δουλιά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, αλλά και τιμωρώντας τους εκπροσώπους της πολιτικής αυτής, από όποιο πόστο κι αν την υπηρετούν.

Η άλλη αλήθεια

Για την «αύξηση της απασχόλησης» στο εμπόριο, την «αύξηση των λιανικών πωλήσεων» και το «άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων απ' αυτές που έκλεισαν», πανηγύριζε προχτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, αφού έτσι ήθελε να δει την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Βέβαια, η αλήθεια είναι διαφορετική. Κι επειδή είμαστε σίγουροι ότι ο υφυπουργός γνωρίζει όλη την έκθεση και όχι τη μισή, έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε ότι αποσιωπά τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η κυβερνητική πολιτική - σε συνέχεια εκείνων που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - συνεχίζει να οδηγεί στο περιθώριο όλο και περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων αφορά κυρίως τις μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Οσο για την «απασχόληση», έλεος πια. Με έναν και πλέον στους δέκα Ελληνες ανέργους, πάει πολύ να προτρέπει τους εργαζόμενους να πανηγυρίζουν για τους γνωστούς όρους απασχόλησης στις πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα... Βέβαια, η ΝΔ έχει κάθε λόγο να κομπάζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, αφού έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος της, που είναι η ενίσχυση των κερδών των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιστρέφουν αμετανόητοι!

Σαν τον εγκληματία που επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, το ΠΑΣΟΚ «ξαναβγαίνει» στην ύπαιθρο, κάνοντας, τάχα, πως ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της αγροτιάς. Και ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, θέλησε να εμφανιστεί σαν «φίλος του αγρότη». Βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να πείσει τον αγροτικό κόσμο για τις αγνές προθέσεις του. Αλλωστε, δεν πέρασε και πολύς καιρός από τότε που οι ΠΑΣΟΚικές κυβερνήσεις είχαν βάλει στο στόχαστρο τη μικρομεσαία αγροτιά, προωθώντας το βίαιο ξεκλήρισμά της. Κι όλοι θυμούνται τους υπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη να χτυπούν το συνεπές αγροτικό κίνημα, να στέλνουν τα ΜΑΤ εναντίον του και να σέρνουν τους αγωνιστές του, σωρηδόν, στα «αγροτοδικεία».

Αλλά και όσοι θα ήθελαν να ξεχάσουν την αντιαγροτική, κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν, αφού βλέπουν ότι και η σημερινή «αντιπολιτευτική» τακτική του στον ίδιο «ντορό» κινείται. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο δε διαφοροποιείται, επί της ουσίας, από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ, αλλά είναι και γνήσιος εκφραστής και στυλοβάτης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει στην κυβέρνηση «αδυναμία να προσαρμόσει την αγροτική πολιτική της στη νέα ΚΑΠ», ούτε το γεγονός ότι οι θέσεις του βοηθούν στην ολοκληρωτική ενσωμάτωση της ελληνικής γεωργίας στη νέα ΚΑΠ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει «μυριστεί» το κλίμα εντεινόμενης πολιτικής δυσαρέσκειας κατά της ΝΔ, που υπάρχει μέσα στον αγροτικό κόσμο και θέλει να το εκμεταλλευτεί, επιχειρώντας να ξαναπλησιάσει τους αγρότες για να ξανακλέψει την ψήφο τους στις ερχόμενες τοπικές εκλογές και να βάλει τις βάσεις για την ξανακατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, με φτηνές επικοινωνιακές εντυπώσεις με τη βοήθεια και των ΜΜΕ. Βεβαίως, τη μάχη για την υφαρπαγή των ψήφων τη δίνει χωρίς να παρεκκλίνει ρούπι από τη βασική θέση του που είναι η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας με το πέρασμα της γης από τους μικρομεσαίους αγρότες, στους αγροτοκαπιταλιστές. Και στέλνει το μήνυμα στ' αφεντικά ότι αυτό είναι πιο ικανό από τη ΝΔ να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Από την άλλη η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζει, με συνέπεια, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αξιοποιώντας την κυβερνητική εμπειρία του ΠΑΣΟΚ κι ακολουθώντας την ΠΑΣΟΚική τακτική. Οι κυβερνώντες, φοβούμενοι ότι κινδυνεύουν να χάσουν τις πολιτικές προσβάσεις που απέκτησαν στον αγροτικό κόσμο, κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν το «φιλοαγροτικό προσωπείο» της ΝΔ. Και αντιδρώντας στην επικοινωνιακή επίθεση του ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζουν εξορμήσεις στην ύπαιθρο με επισκέψεις του Β. Μπασιάκου στην «αφιλόξενη» Θεσσαλία.

Μόνο που αυτή η διαμάχη ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «δυο γάιδαροι μάλωνανε σε ξένον αχυρώνα» καθώς ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι και τα δυο κόμματα έχουν τις ίδιες ευθύνες για τα αγροτικά προβλήματα και για το καταστροφικό μέλλον της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι αγρότες, λοιπόν, χρειάζεται να καταδικάσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντάς τα πολιτικά και εκλογικά και μια πρώτη ευκαιρία έχουν στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ