Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από τον Τεμπονέρα στον Κοντογιαννόπουλο!

«Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει», ήταν το ένα από τα τρία όλα κι όλα συνθήματα που φώναζε το, αναιμικό έστω, μπλοκ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, κατά την πρόσφατη πορεία του Πολυτεχνείου. Ομόφωνο ήταν και το ψήφισμα του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ να μην περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Παιδείας της ΝΔ, Κοντογιαννόπουλος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ευθέως και από το ΠΑΣΟΚ ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα.

Τώρα που η υπόθεση έκλεισε, τι θα γίνει με εκείνες τις καρέκλες, βρε παιδιά; Κοντεύουν να σηκωθούν μόνες τους και να σας κυνηγάνε όλους! Εξάλλου, δεν ακούσατε τι δήλωσε ο ΠΑΣΟΚος πλέον Κοντογιαννόπουλος; Είναι - είπε - μαχόμενος πολιτικός...

Δείξε μου τους εισηγητές...

Στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι αφιερωμένο το προσυνέδριο της ΝΔ που γίνεται σήμερα και αύριο στην Πάτρα. Και τίποτα να μην ήξερε κανείς για τις προτάσεις της ΝΔ για αυτά τα θέματα - έτσι και αλλιώς είναι αντιγραφή και προέκταση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης Σημίτη - αρκεί μια ματιά στους εισηγητές για να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα.

Εχουμε και λέμε: Χρ. Φόλιας (πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου - ΕΣΕΕ), ο γνωστός για τις... φιλολαϊκές απόψεις του και νυν ευρωβουλευτής Γ. Μαρίνος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο Στ. Αργυρός (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και υπεύθυνος του Οικονομικού Προγράμματος της ΝΔ), ο Τ. Χριστοδούλου, κ.ά. Ολοι αυτοί θα πείσουν τους χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους της Πάτρας ότι η ΝΔ διαθέτει πρόγραμμα με κοινωνική ευαισθησία;

Προεκλογική κοροϊδία

Θα θυμάστε ασφαλώς -οι κάπως μεγαλύτεροι βέβαια- ένα παλιότερο διαφημιστικό σλόγκαν του ΟΠΑΠ, που έλεγε, «κάθε χωριό και γυμναστήριο κάθε πόλη και στάδιο». Κάπως, έτσι, χειρίζεται η κυβέρνηση και τα προγράμματα κατάρτισης, επανακατάρτισης, ειδίκευσης, κλπ., κλπ. Τις προάλλες το ΔΣ του ΟΑΕΔ κλήθηκε να εγκρίνει προγράμματα και «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις» στους νομούς Κυκλάδων, Φθιώτιδας, Γρεβενών, Χαλκιδικής, Σερρών, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου και Εύβοιας. Στα πλαίσια αυτά, θα δημιουργηθούν οι λεγόμενες «Δομές Στήριξης», επιδοτώντας με 30 εκατ. δραχμές κάθε νομαρχία, ενώ προϋπολογίζεται συνολική δαπάνη 90 δισ. δραχμών, για τα προγράμματα αυτά, μέχρι το 2003.

Τι θα γίνει στην πράξη; Προεκλογικές φιέστες και πανηγύρια, άγριο ρουσφετολόι, σε βάρος των άνεργων, με δόλωμα το ολιγόμηνο οικονομικό βοήθημα, ενώ το περισσότερο χρήμα θα πάει στις επιχειρήσεις και τους επιτήδειους, που θα αναλάβουν την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Και η ανεργία, η υποαπασχόληση; Μα, υπάρχει κανένας σ' αυτό τον τόπο, που δεν ξέρει ότι τα κάθε λογής προαναφερόμενα προγράμματα δεν προσφέρουν ουσιαστικά το παραμικρό στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Τι θ' ακούσουμε ακόμα;

Μετά την επιτυχία της νομισματικής σύγκλισης, ήρθε η ώρα της κοινωνικής συνοχής και της οικοδόμησης ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου κοινωνικού κράτους...

Αυτά και άλλα τέτοια ανάλογα, λέει σε προχτεσινή συνέντευξή του στην «Εξουσία» ο Χρ. Παπουτσής, πρώην κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος κάπου προς το τέλος της θητείας του, είχε διαγνώσει μελαγχολικά ότι «έρχεται το τέλος και της κοινωνικής ασφάλισης».

Τώρα, οι προεκλογικές ανάγκες θέλουν άλλη - πιο ΠΑΣΟΚική - γλώσσα, αλλά όχι και να διαγιγνώσκει ο κ. Παπουτσής ότι «ήδη τους τελευταίους μήνες είναι ορατή η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την κοινωνική πλευρά των πολιτικών της»!!!

Το μόνο που δε μας είπε είναι ότι επισπεύστηκαν οι εκλογές γιατί η κυβέρνηση Σημίτη δε βλέπει την ώρα να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά σε φιλολαϊκές και φιλεργατικές παροχές κι ότι θέλει να έχει νωπή τη λαϊκή εντολή, ώστε να ξεπεράσει τις πιέσεις των εταίρων της ΕΕ. Αλλά, ας μη βιαζόμαστε, έχουμε 58 μέρες ακόμα μέχρι την 9η του Απρίλη... Εχουμε ν' ακούσουμε..!

Ο αντικομμουνιστής του ΠΑΣΟΚ... .

Απευθείας σύνδεση με τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΑΓΝ, που βρίσκονταν στα διόδια Σχηματαρίου στην Εθνική Οδό, είχε, χτες το πρωί, η εκπομπή «8 στον αέρα» του «Μέγκα», με καλεσμένους τον Χρ. Παπουτσή, πρώην επίτροπο στην ΕΕ, μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο βουλευτή, την Μαριέττα Κουτσίκου, ευρωβουλευτίνα κα υποψήφια βουλευτίνα της ΝΔ και τον Μ. Παπαγιαννάκη, ευρωβουλευτή του ΣΥΝ. Στη φωνή απόγνωσης και διαμαρτυρίας του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να μην κλείσει για δεύτερη φορά η επιχείρηση και να εξασφαλίσουν μια δουλιά μ' ένα στοιχειώδες μεροκάματο, να τι απάντησαν οι τρεις καλεσμένοι της εκπομπής:

«Αυτά που λες, τα λέει το ΚΚΕ», του είπε ο Χρ. Παπουτσής, - λες και να λέει κάποιος, μη κομμουνιστής, ό,τι σωστό και δίκαιο λέει το ΚΚΕ, αποτελεί «αμάρτημα» - μην μπορώντας να κρύψει ότι αυτό που τον «πονάει» περισσότερο είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, έχουν συνειδητοποιήσει πως μόνο το ΚΚΕ τους λέει την αλήθεια και τους συμπαραστέκεται, μ' όλες τις δυνάμεις του, στους δίκαιους αγώνες τους.

... η «φιλεργάτρια» της ΝΔ...

Η Μαριέττα Κουτσίκου αποφάνθηκε - «κομίζουσα γλαύκα ες Αθήνας» - ότι υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα, χωρίς, όμως, να εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ, για την αντιμετώπισή του και προσέχοντας μην της φύγει καμιά κουβέντα και χρεώσει την ανεργία στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ και της ΟΝΕ. Κατηγόρησε μόνο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΝΔ είναι «φιλεργατική», αλλά για την «ταμπακέρα» - για το πώς, δηλαδή, θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΑΓΝ και γενικότερα της ανεργίας, που παίρνει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη ολόκληρη - ουδέν. Κάτι είπε για «κονδύλια της ΕΕ που χάνονται», δίνοντας την ευκαιρία στον εκπρόσωπο των εργαζομένων να καταγγείλει τον εμπαιγμό σε βάρος των μεταλλωρύχων, που συνεπάγονται οι προσπάθειες να «λυθεί» το πρόβλημα, με την εκπαίδευσή τους σε σεμινάρια... μοδιστρικής και κομμωτικής!

... και ο «μόδιστρος» του ΣΥΝ

Ο Μ. Παπαγιαννάκης αναγνώρισε κι αυτός, όπως η εκπρόσωπος της ΝΔ, ότι έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΑΓΝ - οποία πολιτική μεγαλοψυχία (!) δηλαδή, αν δεν καταλογιστεί ως πολιτικάντικη, προεκλογική τακτική - αλλά έσπευσε να δηλώσει πως δε συμφωνεί να κλείνουν την Εθνική Οδό. (Δηλαδή, τι άλλο να κάνουν, όταν η κυβέρνηση όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημά τους, αλλά αρνείται ακόμα και να τους ακούσει; Να προσεύχονται στο Θεό και να ανάβουν κεράκι στην ΟΝΕ, για να «βρέξει» καρβέλια, να ταΐσουν τα παιδιά τους;) Και, σχεδόν, καταφέρθηκε - με πολιτική ευγένεια, είναι αλήθεια, και εν είδει συμβουλής - κατά του εκπροσώπου των εργαζομένων, που υποτίμησε τη δυνατότητα των σεμιναρίων, με χρήματα της ΕΕ, να γίνουν οι άνεργοι μεταλλωρύχοι, μόδιστροι και κομμωτές, λύνοντας, σ' ένα βαθμό, το πρόβλημά τους.

Τι ανταπάντησε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων; Το προφανές: «Μας κοροϊδεύετε». Θα μπορούσε, βεβαίως, να του πει πιο σκληρές κουβέντες. Αλλά τι να καταλάβουν από την αγωνία του εργάτη όταν χάνει το μεροκάματό του και πεινάει η οικογένειά του, τα «θρεφτάρια» της ΟΝΕ και τα «παχύδερμα» του πολιτικαντισμού;

Στα 65 ή στα 67;

«Θα παίρνουμε σύνταξη όλοι στα 65 ή στα 67;»! Ιδού η μεγάλη αγωνία του Στ. Μάνου και το μέγα ζήτημα που θα πρέπει προεκλογικά να ξεκαθαρίσει ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με όσα είπε χτες μιλώντας στον «Φλας» ο αρχηγός των «Ταύρων»! Σε ό,τι αφορά, δε, τον ίδιο, ξεκαθάρισε ότι το ασφαλιστικό - δηλαδή η διάλυση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης - είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση της συνεργασίας των «Ταύρων» με το ΠΑΣΟΚ ή με τη ΝΔ...

Οποιος δώσει τα περισσότερα... Και στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως, όποιος «δώσει» τα ...67.

(σχόλιο)

Αναδημοσιεύουμε από τον χτεσινό «Ελεύθερο Τύπο», το παρακάτω σχόλια του Σαράντη Καργάκου, με τίτλο «Καημένε "Ριζοσπάστη": «Δεν ενθυμούμαι - ούτε άλλωστε έχει σημασία να το ενθυμούμαι - ποιος πολιτικός έχει θέσει υπό δικαστικό διωγμό το "Ριζοσπάστη". Δεν με ανησυχεί αυτό. Αλλωστε, δεν απερχόμεθα, πορευόμεθα προς τον πνευματικό Μεσαίωνα. Ούτε φύγαμε από το "1984" του Οργουελ. Απλώς στο 1984 προστέθηκαν άλλα 16 χρόνια. Στη Νέα Τάξη θα ισχύσει περί του Τύπου το "Τυποκτόνον ψήφισμα του Ιωάννου Καποδίστρια", που σατίρισε ο Αλέξανδρος Σούτσος: "Είν' ελεύθερος ο Τύπος, φτάνει μόνο να μη γράφει / φτάνει μόνο να μη θίγει τους κριτάς και υπουργούς μας / και των υπουργών τους φίλους...". Εκείνο που με ενοχλεί είναι η σιωπή, η σιγή, η υπεκφυγή κάποιων πνευματικών ανθρώπων και μάλιστα προοδευτικών. Και πιο πολύ με ενοχλεί η σιωπή εκείνων των "προοδευτικών", που κάποτε προβλήθηκαν από τον "Ριζοσπάστη", τιμήθηκαν, αναδείχτηκαν. Δεν σημαίνει ότι εγκρίνουν τις διώξεις. Απλώς φοβούνται να το πουν. Ο πνευματικός φασισμός είναι καθεστώς. Δεν θέλουν να χαρακτηριστούν... αντεκαθεστωτικοί!».

Προς την κάλπη...

Προς την κάλπη

περπατώ

και τη «ζώνη» μου

...πατώ,

έχει η άτιμη

κρεμάσει

και στο χώμα

έχει φτάσει!

Προς την κάλπη

πάω αργά

και το σώμα μου

λυγά,

κλίση άσχημη

έχει πάρει

απ' τα χίλια τόσα

βάρη!

Προς την κάλπη

περπατώ

κι άκου ερώτημα

κουτό:

- Προτιμάς τον «μπλε»

ή τον άλλον;

- Ε, τυφλός

θα είσαι μάλλον!


Ο οίστρος

Ας ψάξει

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙ, ο Λαλιώτης, ότι μας ξάφνιασε η χτεσινή, απαράδεκτη συμπεριφορά του είναι γελασμένος. Και ξέρουμε και δεν έχουμε ξεχάσει τα ανάλογα δείγματα γραφής, που έχει δώσει στο παρελθόν. Πρέπει να ομολογήσουμε, πάντως, πως δεν είχαμε πάρει χαμπάρι ότι του είχαν φουσκώσει τόσο πολύ τα μυαλά, μετά τα εγκαίνια του μετρό.

Χτες μπέρδεψε λίγο την αίθουσα της Βουλής, με... συνέλευση Τοπικής του ΠΑΣΟΚ και άρχισε τα δικά του. Εβριζε, διέκοπτε και εν γένει φερόταν λες και ήταν ο χώρος τσιφλίκι του, όπου μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Μέχρι κι ο Κακλαμάνης δεν τον ανέχτηκε και αναγκάστηκε να παρέμβει.

Η λογική του; Οποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζει η κυβέρνηση, όσον αφορά το μετρό - αλλά και γενικότερα - είναι «ψωριάρης» και «μικρόψυχος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Εμείς δε θα πούμε τίποτε περισσότερο. Απλά, ίσως θα ήταν καλό να μάθει τι γνώμη έχει ο κόσμος, ο απλός πολίτης, για το υπουργείο του. Τι πιστεύει για τις αναθέσεις των «μεγάλων έργων» και για τις σχέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

Αλλωστε, ο πενταπλασιασμός του κόστους του μετρό, μιλάει από μόνος του...

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, να δώσουμε (έστω και λίγο καθυστερημένα) τα συγχαρητήριά μας στο ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική «μεταγραφή» του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία του θα συμβάλει αποφασιστικά στην παραπέρα εξέλιξη του εκσυγχρονισμού, άσχετα με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Τέλος πάντων, αυτό το κόμμα χρειαζόταν και κάποιον, όχι μόνο στην πολιτική του πρακτική νεοσυντηρητικό, αλλά και στο... όνομα. Είναι αλήθεια πως το... αυθεντικό έχει πάντα τη δική του αξία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ